Dziś coraz więcej osób dba o dietę i szczupłą sylwetkę. Popularne dawniej mięso wieprzowe powoli odchodzi do lamusa, bo jest tłuste i tuczące. Do tego polskie dania z wieprzowiny do zbyt dietetycznych nie należą. Alternatywą może być mięso wołowe, jednak jest ono bardzo drogie. Z tego powodu wiele osób chętnie wybiera drób, a najczęściej mięso z kurczaka. Jest bardzo lekkie, delikatne, chude i stosunkowo tanie. I można przyrządzić je na wiele sposobów.

Jednym z lepszych jest upieczenie kurczaka w piekarniku z minimalną ilością tłuszczu. A jeśli przed dodaniem marynaty nasmarujecie mięso miodem, to będzie niesamowicie chrupiące.

Przepis na pieczone udka z kurczaka w miodzie

Tak zrobiony kurczak będzie cudownie chrupiący i rozpływający się w ustach. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Pałki z kurczaka obmyjcie pod bieżącą, zimną wodą.
  2. Natrzyjcie mięso 4 łyżkami miodu, włóżcie do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawcie do lodówki na 12 godzin.
  3. Po tym czasie przygotujcie marynatę z 3 łyżek oliwy, łyżki mielonej papryki słodkiej, łyżeczki mielonej ostrej papryki, płaskiej łyżki przyprawy do kurczaka i jednej łyżeczki sosu sojowego. Dodajcie 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dokładnie wymieszajcie.
  4. Do pojemnika z posmarowanymi miodem pałkami z kurczaka wlejcie marynatę i dokładnie obtoczcie w niej mięso. Odstawcie do lodówki na 3-4 godziny.
  5. Wyjmijcie mięso z lodówki i przełóżcie do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 50 minut.

Tak przygotowanego kurczaka możecie podawać z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniaczkami oraz świeżą sałatą z pomidorem. Warto zrobić do niego smaczny, domowy sos tzatziki z dodatkiem świeżych ogórków.

Zobacz także: