kawa zaparzanie
Pixabay
Newsy

Zalewacie kawę wrzątkiem czy lekko ostudzoną wodą? Jedna z tych metod może być dla was szkodliwa

Czy temperatura parzenia kawy ma jakieś znaczenie? Tak, i to ogromne! Dowiedzcie się, jak parzyć kawę idealną.

Wielu z was pewnie każdy poranek zaczyna od filiżanki kawy. Wolicie mieloną czy rozpuszczalną? A może z ekspresu? Jeśli sami przygotowujecie kawę i zalewacie ją wodą, to koniecznie trzeba pamiętać o odpowiednej temperaturze parzenia. Wiecie, jaka jest właściwa? Ekspert od parzenia kawy wszystko wytłumaczył!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Która lepsza?

Prawdę mówiąc, smakosze kawy w ogóle nie uznają zalewania jej wodą do kubka. Uważają, że jedynym poprawnym sposobem parzenia kawy jest robienie tego z pomocą najlepszych ekspresów. Ale nawet jeśli nie jesteście tak ortodoksyjni w kwestii parzenia, to warto przyswoić sobie niektóre z zasad, którymi kierują się eksperci. Pierwsza mówi oczywiście o tym, że kawa rozpuszczalna to profanacja i można pić jedynie kawę mieloną, a najlepiej świeżo zmieloną w młynku lub ekspresie. Którą wy wolicie?

Temperatura parzenia

Polski ekspert w dziedzinie kawy - Jan Szurek - w rozmowie z jednym z portali internetowych opowiedział o tym, jak powinien wyglądać prawidłowy proces parzenia, dzięki któremu kawa będzie nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także pełna świetnych właściwości.

Zobacz także
rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Musimy wybrać dobrą kawę, zaopatrzyć się w dobry młynek i mieć dobrą wodę. To przede wszystkim. Potrzeba też uwagi. Kawę najlepiej kupować w ziarnach i mielić tuż przed parzeniem. Wystarczy jednak chwila, by podczas mielenia przerobić ziarna na drobny pył. Z kolei zbyt grubo zmielona kawa nie uwolni pełnego aromatu i smaku podczas parzenia. Kawy nigdy nie zalewamy wrzątkiem, to niszczy naturalny aromat. Najlepiej odczekać 2-3 minuty. Optymalna temperatura to 95 stopni.

Jak najlepiej parzyć kawę?

Choć w słowach mistrza parzenia jest dużo racji, to nie oznacza to od razu, że zalewając kawę wrzątkiem zupełnie zniszczycie jej smak i właściwości. Prawdą jest jednak, że od temperatury wody zależy mocno smak kawy.

  • Wysoka temperatura – im wyższa temperatura, tym lepiej rozpuszczą się składniki zawarte w kawie i będzie ona miała głębszy smak. Nie można jednak przesadzić, ponieważ zalanie jej wrzątkiem sprawi, że będzie smakowała kiepsko i stanie się gorzka.
  • Niska temperatura – jeśli temperatura wody będzie zbyt niska, to wówczas kawa zacznie mieć kwaśny posmak i właściwie to będzie jedyny wyczuwalny smak.  
 
Opublikowany przez Plac Zabaw Niedziela, 9 lipca 2017
Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Adobe Stock
Newsy
Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Dla niektórych takie połączenie może brzmieć dość makabrycznie, ale apelujemy o zachowanie spokoju. Skorupki z jaj w kawie to wcale nie taki głupi pomysł!

To nie żart. Ktoś kiedyś dodał do parzonej kawy utłuczonych na sypką postać skorupek z jajka i osiągnął ciekawy efekt. Po co cały ten ambaras? Chodzi o próbę zwalczenia zbyt kwaśnego, lekko goryczkowatego smaku parzonej kawy. Niestety łatwo o osiągnięcie takiego oto właśnie posmaku podczas parzenia kawy w kawiarce z użyciem twardej wody. Co sprawia, że kawa jest kwaśna i gorzka? Bezpośrednią przyczyną kwasowości i goryczki w świeżo parzonej kawie jest zastosowanie twardej wody i zbyt wysoka temperatura parzenia kawy. To właśnie zbyt duże ciepło wydziela do kawy kwasy garbnikowe odpowiedzialne za dość nieprzyjemny dla niektórych smak. Jeśli chcecie więc delikatniejszej w smaku kawy prawie jak z włoskich kawiarni, trzeba ruszyć głową. Do tego nadadzą się skorupki z jajek. Ważne, by przed próbami ze skorupkami dobrze je oczyścić nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Nikt przecież nie życzyłby sobie jajecznego smaku swojej ulubionej małej czarnej. Po co tak właściwie dodawać do parzonej kawy skorupki? Wszystko przez zawarty w ich składzie wapń, a tak naprawdę węglan wapnia. Ten związek chemiczny wchodzi podczas parzenia kawy w reakcję z kwasami garbnikowymi odpowiedzialnymi za nieprzyjemny smak i zapach. Jak dodawać skorupki po jajkach do kawy? Działają tu proste chemiczne zasady – węglan wapnia jest bowiem alkaliczny, czyli zasadowy i w ten sposób może zneutralizować zbyt kwaśny odczyn kawowego napoju. Jak już wspominaliśmy przed chwilą, najlepsze efekty połączenia skorupek i kawy osiągnięcie, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy nasypać zmielonych skorupek do lejka ze zmielonymi ziarnami. Nie będą potrzebne jednak wielkie maszynerie rozmiarem przypominające lodówki. Takie ekspresy zostawmy kawiarniom. W domu najlepiej przyrządzać kawę z użyciem kawiarki,...

Jak przygotować cappucino jak w kawiarni nawet jak nie macie ekspresu? Tajemnicą jest mleko
Adobe Stock
Newsy
Tak przygotujecie cappuccino jak w kawiarni, nawet gdy nie macie ekspresu. Tajemnicą jest mleko
Marzy wam się pachnąca kawa przygotowana po obiedzie w domu? Nie musicie mieć ekspresu ani specjalnego spieniacza do mleka. Sami zrobicie pyszne cappuccino.

Kawowi smakosze nie zadowalają się kawą mieloną zalaną wrzątkiem czy kawą rozpuszczalną. Nawet jeśli nie mają profesjonalnego sprzętu, potrafią zaparzyć kawę, której nie powstydziłby się utalentowany barista. Podpowiadamy jak zrobić kawę w domu, która będzie smakowała jak z kawiarni.  Jak zaparzyć dobrą kawę nie mając ekspresu? Najważniejszym krokiem w parzeniu dobrej kawy jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości surowiec, czyli ziarno. Bo najlepiej kupować kawę ziarnistą i mielić ja w domu w porcjach do spożycia w ciągu 1-2 dni. Zmielenie większej ilości kawy, podobnie jak kupowanie kawy mielonej, która zostaje otwarta, a następnie jest przechowywana w nieszczelnym opakowaniu aż do zużycia otwartej paczki powoduje, że kawa wietrzeje i traci smak. Ziarnistą kawę możecie mielić w elektrycznym młynku do kawy lub pieprzu, a także w ręcznym młynku starego typu. W każdym przypadku świeżo zmielone dobrej jakości ziarna dadzą ten sam, doskonały efekt. Nawet jeśli nie posiadacie profesjonalnego ekspresu do kawy, ciągle macie kilka możliwości zaparzenia kawy, która będzie dobrze smakowała: Tani ekspres przelewowy. To urządzenie, które pozwoli wam wydobyć bogaty aromat ze zmielonych ziaren Zaparzacz z tłokiem. To także niedrogie urządzenie, które da wam dostęp do dobrej jakości naparu Kawiarka do kawy po włosku. To dwuczęściowy, metalowy zaparzacz, w którym do dolnego zbiorniczka wlewacie wodę, a do górnego, do sitka, zmieloną kawę. Kawa parzy się na palniku kuchenki, podczas parzenia woda z dolnego zbiorniczka przedostaje się przez sitko do górnej komory. Ten sposób wydobywa wyjątkowy aromat z ziaren Tygielek do kawy po turecku. Drobno zmieloną kawę wsypujecie do tygielka zalewacie zimna wodą (możecie dodać cukier i przyprawy), a następnie zagotowujecie na małym ogniu....

Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia
AdobeStock
Newsy
Czy kawa może się zepsuć? Nie pijcie jej, jeśli zauważycie 1 rzecz. To zagrożenie dla zdrowia
Jak rozpoznać zepsutą kawę? Lepiej jej nie pijcie!

Większość produktów spożywczych po przekroczeniu daty przydatności do spożycia nadaje się tylko do wyrzucenia. Ale jest pewien haczyk - jedne z nich skonsumowane „po terminie” są groźne dla zdrowia, a inne mogą tylko stracić swój smak, zapach lub mieć nieprzyjemną fakturę. Jak to wygląda w przypadku kawy? Czy kawa może się przeterminować? Niektórzy z was pewnie zastanawiają się, czy to w ogóle możliwe, by kawa się przeterminowała. Jest to jak najbardziej możliwe, choć w przypadku kawy najczęściej dochodzi po prostu do zwietrzenia ziaren - traci ona swój aromat, smak i pobudzające działanie. Dzieje się tak w przypadku kawy ziarnistej, która po długim czasie po prostu będzie niesmaczna. Inaczej jest jednak z kawą mieloną. Specjaliści wręcz odradzają korzystanie z kawy w takiej formie, ponieważ mielona (w przeciwieństwie do ziarnistej) może się zepsuć. Po zmieleniu kawy, można ją przechowywać maksymalnie przez około 2 tygodnie. Później zacznie ona tracić swoje właściwości, a nawet może zacząć stanowić zagrożenie dla zdrowia! Na jej powierzchni może bowiem pojawić się pleśń (za sprawą wilgoci), która jest groźna dla organizmu.  Jak rozpoznać przeterminowaną kawę? Jeśli wasza kawa leży w szafce tak długo, że nie pamiętacie nawet kiedy się tam pojawiła to znak, że warto sprawdzić, czy kawa jeszcze w ogóle nadaje się do spożycia. By to sprawdzić, wystarczy ją powąchać. Jeżeli poczujecie nieprzyjemny, stęchły zapach oznacza to, że w kawie pojawiła się pleśń i produkt trzeba wyrzucić. Natomiast jeżeli czujecie słabo wyczuwalny aromat kawy lub stwierdzicie, że w ogóle nie czuć jej zapachu, kawa najprawdopodobniej zwietrzała. Nie zaszkodzi wam, jeśli się jej napijecie, jednak nie ma sensu tego robić - po zaparzeniu będzie po prostu niesmaczna. Dlaczego kawa się psuje? Czy wiecie, co wpływa na proces...

Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest  tylko 1 warunek
Adobe Stock
Newsy
Ten sposób parzenia kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy. Jest tylko 1 warunek
Lubicie kawę i pijecie ją codziennie ze względu na smak i korzyści zdrowotne? Sprawdźcie czy lepiej pić kawę filtrowaną czy gotowaną. I czego nie należy do niej dodawać.

Kawa ma udowodnione działanie przeciwcukrzycowe. Polega ono na tym, że zawarte w kawie polifenole stymulują w organizmie człowieka główny hormon jelitowy, który odpowiada między innymi za wydzielanie insuliny po posiłku. Wydłużenie aktywności tego hormonu osłabia ryzyko rozwoju cukrzycy. Jednak działanie kawy, aby było skuteczne, nie powinno być niwelowane dodatkami. Wyjaśniamy, jaka kawa działa najlepiej i jakich dodatków unikać. Jaki sposób parzenia kawy wybrać? Szwedzcy naukowcy Uniwersytetu Technicznego Chalmersa w Göteborgu oraz uniwersytetu w Umea, postanowili zbadać różnice występujące pomiędzy różnymi sposobami parzenia kawy. Przyjrzeli się dwóm wybranym, najpopularniejszym w ich kraju i zbadali właściwości dwóch rodzajów kawy. Kawy z ekspresu przelewowego. To najczęściej używany w Skandynawii sposób parzenia kawy. Parzenie polega na filtrowaniu naparu. Podczas tej metody parzenia, odfiltrowywane są diterpeny, natomiast pozostają w naparze cząsteczki kofeiny czy substancji fenolowych, które dają korzyści zdrowotne.  Kawy parzonej po turecku. Ten rodzaj parzenia polega na zalaniu wrzątkiem świeżo zmielonych ziaren kawy lub gotowaniu ich w małych, miedzianym tygielku. Tak zaparzona kawa zawiera dużo diteprenów, które mogą zwiększać ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Badanie było prowadzone przez wiele lat, od 1991 r. do 2005 r. W tym czasie część badanych zachorowała na cukrzycę, co potwierdziło wyniki interpretowane przez naukowców.  Jakie były wnioski końcowe? Osoby pijące od 2 do 3 filiżanek kawy z ekspresu przelewowego dziennie, miały o 60% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż te, które piły jedną i mniej filiżanek kawy. W grupie pijących kawę po turecku nie...