Wielu z was pewnie każdy poranek zaczyna od filiżanki kawy. Wolicie mieloną czy rozpuszczalną? A może z ekspresu? Jeśli sami przygotowujecie kawę i zalewacie ją wodą, to koniecznie trzeba pamiętać o odpowiednej temperaturze parzenia. Wiecie, jaka jest właściwa? Ekspert od parzenia kawy wszystko wytłumaczył!

Która lepsza?

Prawdę mówiąc, smakosze kawy w ogóle nie uznają zalewania jej wodą do kubka. Uważają, że jedynym poprawnym sposobem parzenia kawy jest robienie tego z pomocą najlepszych ekspresów. Ale nawet jeśli nie jesteście tak ortodoksyjni w kwestii parzenia, to warto przyswoić sobie niektóre z zasad, którymi kierują się eksperci. Pierwsza mówi oczywiście o tym, że kawa rozpuszczalna to profanacja i można pić jedynie kawę mieloną, a najlepiej świeżo zmieloną w młynku lub ekspresie. Którą wy wolicie?

Temperatura parzenia

Polski ekspert w dziedzinie kawy - Jan Szurek - w rozmowie z jednym z portali internetowych opowiedział o tym, jak powinien wyglądać prawidłowy proces parzenia, dzięki któremu kawa będzie nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także pełna świetnych właściwości.

Musimy wybrać dobrą kawę, zaopatrzyć się w dobry młynek i mieć dobrą wodę. To przede wszystkim. Potrzeba też uwagi. Kawę najlepiej kupować w ziarnach i mielić tuż przed parzeniem. Wystarczy jednak chwila, by podczas mielenia przerobić ziarna na drobny pył. Z kolei zbyt grubo zmielona kawa nie uwolni pełnego aromatu i smaku podczas parzenia. Kawy nigdy nie zalewamy wrzątkiem, to niszczy naturalny aromat. Najlepiej odczekać 2-3 minuty. Optymalna temperatura to 95 stopni.

Jak najlepiej parzyć kawę?

Choć w słowach mistrza parzenia jest dużo racji, to nie oznacza to od razu, że zalewając kawę wrzątkiem zupełnie zniszczycie jej smak i właściwości. Prawdą jest jednak, że od temperatury wody zależy mocno smak kawy.

Zobacz także:

  • Wysoka temperatura – im wyższa temperatura, tym lepiej rozpuszczą się składniki zawarte w kawie i będzie ona miała głębszy smak. Nie można jednak przesadzić, ponieważ zalanie jej wrzątkiem sprawi, że będzie smakowała kiepsko i stanie się gorzka.
  • Niska temperatura – jeśli temperatura wody będzie zbyt niska, to wówczas kawa zacznie mieć kwaśny posmak i właściwie to będzie jedyny wyczuwalny smak.  
 
Opublikowany przez Plac Zabaw Niedziela, 9 lipca 2017