Poza chrupaniem słonecznika jako przekąski, warto zainteresować się jeszcze jedną jego odmianą. Chodzi tutaj mianowicie o kiełki z tych właśnie ziarenek. Wykazują one ciekawe właściwości zdrowotne na czele ze wzmacnianiem kości i zębów!

Właściwości zdrowotne kiełków słonecznika

Oprócz wspomnianego wpływu na zęby i kości, kiełki słonecznika wykazują następujące właściwości zdrowotne:

  • Przeciwdziałają bólom mięśniowym
  • Wpływają równoważąco na system nerwowy
  • Regulują poziom żelaza
  • Są bogate w proteiny
  • Zawierają sporo witaminy A, B, C, D i E
  • Zawierają minerały takie, jak wapń i fosfor czy potas

Dlaczego warto hodować własne kiełki?

Nie od dziś wiadomo, że kiełki roślin to czysta bomba zdrowotna. Takie produkty królują w dietach osób stawiających na organiczne, zdrowe odżywanie. Jednak wielu fachowców mówi o tym, że kiełek kiełkowi nierówny. O co chodzi? Otóż najbardziej pożytecznym dla zdrowia człowieka kiełkiem będzie ten wyhodowany osobiście w domu, najlepiej z nasion pochodzenia ekologicznego.

W ten sposób można mieć pewność, że kiełki mają wysoką jakość – ich proces kiełkowania nie jest zatrzymywany podczas mycia i transportu do sklepów. Ponadto, są po prostu o wiele świeższe, niż te z marketów.

Zobacz także:

Jak wyhodować kiełki ze słonecznika w słoiku?

Składniki:

  • ziarno słonecznika z ekologicznych upraw
  • słoik
  • gaza
  • woda

Przygotowanie:

  1. Zalejcie nasiona słonecznika wodą w dowolnym naczyniu.
  2. Moczcie ziarna przez 12 godzin.
  3. Przesypcie wymoczone ziarna do słoika, czyli docelowego miejsca kiełkowania lub specjalnej kiełkownicy, dostępnej w sklepach specjalistycznych.
  4. Przykryjcie ziarenka gazą lub innym materiałem, który będzie przepuszczał powietrze do środka słoika.
  5. Kiełkujące nasiona słonecznika przepłukujcie wodą przynajmniej dwa-trzy razy dziennie przez minimum dwa dni w regularnych odstępach czasowych.
  6. Po 2 dniach słonecznik powinien zacząć kiełkować – już wtedy kiełki są gotowe do spożycia. Warto jednak dać im odrobinę więcej czasu. Po ok. tygodniu kiełkowania sadzonki wykształcą się jeszcze lepiej i dostarczą wam więcej swoich zdrowotnych walorów.
  7. Przy spożywaniu świeżych, kilkudniowych kiełków uważajcie na okrywę nasienną słonecznikowych kiełków – jest dość twarda. Odchodzi samoczynnie od kiełka dopiero po ok. tygodniu kiełkowania.

 Źródło: ogrodnacodzien.pl