Zalejcie to wodą i poczekajcie 2 dni. Dzięki tym ziarenkom wzmocnicie kości i zęby
Adobe Stock
Newsy

Zalejcie to wodą i poczekajcie 2 dni. Dzięki tym ziarenkom wzmocnicie kości i zęby

O zdrowotnych walorach ziaren słonecznika powiedziano już wiele. Wpływają na uregulowanie poziomu cholesterolu, pomagają zapobiec miażdżycy czy powstaniu zmian nowotworowych.

Poza chrupaniem słonecznika jako przekąski, warto zainteresować się jeszcze jedną jego odmianą. Chodzi tutaj mianowicie o kiełki z tych właśnie ziarenek. Wykazują one ciekawe właściwości zdrowotne na czele ze wzmacnianiem kości i zębów!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne kiełków słonecznika

Oprócz wspomnianego wpływu na zęby i kości, kiełki słonecznika wykazują następujące właściwości zdrowotne:

  • Przeciwdziałają bólom mięśniowym
  • Wpływają równoważąco na system nerwowy
  • Regulują poziom żelaza
  • Są bogate w proteiny
  • Zawierają sporo witaminy A, B, C, D i E
  • Zawierają minerały takie, jak wapń i fosfor czy potas

Dlaczego warto hodować własne kiełki?

Nie od dziś wiadomo, że kiełki roślin to czysta bomba zdrowotna. Takie produkty królują w dietach osób stawiających na organiczne, zdrowe odżywanie. Jednak wielu fachowców mówi o tym, że kiełek kiełkowi nierówny. O co chodzi? Otóż najbardziej pożytecznym dla zdrowia człowieka kiełkiem będzie ten wyhodowany osobiście w domu, najlepiej z nasion pochodzenia ekologicznego.

W ten sposób można mieć pewność, że kiełki mają wysoką jakość – ich proces kiełkowania nie jest zatrzymywany podczas mycia i transportu do sklepów. Ponadto, są po prostu o wiele świeższe, niż te z marketów.

Zobacz także
Wyrzucacie nasiona papryki? Straszne marnotrawstwo. Moglibyście sporo zaoszczędzić

Wyrzucacie nasiona papryki? Straszne marnotrawstwo. Moglibyście sporo zaoszczędzić

Te niepozorne ziarenka obniżają cholesterol i poprawiają trawienie. Dodawajcie je do dań

Jak wyhodować kiełki ze słonecznika w słoiku?

Składniki:

  • ziarno słonecznika z ekologicznych upraw
  • słoik
  • gaza
  • woda

Przygotowanie:

  1. Zalejcie nasiona słonecznika wodą w dowolnym naczyniu.
  2. Moczcie ziarna przez 12 godzin.
  3. Przesypcie wymoczone ziarna do słoika, czyli docelowego miejsca kiełkowania lub specjalnej kiełkownicy, dostępnej w sklepach specjalistycznych.
  4. Przykryjcie ziarenka gazą lub innym materiałem, który będzie przepuszczał powietrze do środka słoika.
  5. Kiełkujące nasiona słonecznika przepłukujcie wodą przynajmniej dwa-trzy razy dziennie przez minimum dwa dni w regularnych odstępach czasowych.
  6. Po 2 dniach słonecznik powinien zacząć kiełkować – już wtedy kiełki są gotowe do spożycia. Warto jednak dać im odrobinę więcej czasu. Po ok. tygodniu kiełkowania sadzonki wykształcą się jeszcze lepiej i dostarczą wam więcej swoich zdrowotnych walorów.
  7. Przy spożywaniu świeżych, kilkudniowych kiełków uważajcie na okrywę nasienną słonecznikowych kiełków – jest dość twarda. Odchodzi samoczynnie od kiełka dopiero po ok. tygodniu kiełkowania.

 Źródło: ogrodnacodzien.pl

Niedobór grozi niepłodnością, chorobami serca i niewydolnością mięśni. Te produkty jedzcie na surowo
Adobe Stock
Newsy
Jej niedobór grozi niepłodnością, chorobami serca i niewydolnością mięśni. Te produkty jedzcie na surowo
Niedobór jednej witaminy może spowodować wiele szkód. Jak tego uniknąć? Warto włączyć do swojej diety pewne produkty.

Żeby organizm funkcjonował sprawnie, musi być zaopatrywany we wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wystarczy, że pojawia się niedobór niektórych z nich, a niezwykle precyzyjne urządzenie, jakim jest organizm człowieka, zaczyna szwankować. Wyjaśniamy, co się dzieje jak zaczyna brakować tej witaminy i jak ja uzupełniać? Witamina E – czym jest i dlaczego jest niezbędna? Niektórzy mówią, że witamina E jest „witaminą młodości” inni, że jest „witaminą płodności”. I jedni i drudzy mają rację. Ma działanie przeciwutleniające, chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. To działanie nie tylko zmniejsza ryzyko nowotworów, ale też spowalnia procesy starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Z powodu swoich odmładzających właściwości, witaminę często dodaje się do kremów kosmetycznych o działaniu przeciwzmarszczkowym. Tokoferole występujące w witaminie E chronią organizm przed powstawaniem blaszek miażdżycowych i rozwojem miażdżycy. Działają ochronnie na krwinki czerwone, wykazują właściwości przeciwzakrzepowe. W rezultacie zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krwionośnego. Niedobór tej witaminy może powodować niepłodność, zaburzenia miesiączkowania i poronienia. Pojawiają się też dysfunkcje nerwowe i nerwowo-mięśniowe. Co jeść, żeby nie dopuścić do niedoborów witaminy E? To bardzo nietrwała witamina, która łatwo ulega degradacji podczas obróbki cieplnej. Jeśli zależy wam na uzupełnieniu poziomu tej substancji, wybierajcie produkty bogate w witaminę E i spożywajcie je na surowo. Najwięcej witaminy E znajdziecie w następujących tłuszczach. Dodawajcie je do sałatek: Olej słonecznikowy Olej rzepakowy Oliwa z oliwek Oliwki Włączcie do diety orzechy i nasiona: Nasiona...

chleb bez mąki przepis
paulina57/gotujmy.pl
Newsy
Jedliście chleb zmieniający życie? Ten od Ani Starmach smakuje wyjątkowo i jest niezwykle zdrowy
Czy da się zrobić chleb bez mąki? Oczywiście, że tak! A do tego jaki jest pyszny! Zróbcie go sami z tego świetnego przepisu.

Specjalistka od gotowania i jurorka w programie Masterchef Ania Starmach doskonale zna się na zdrowym i smacznym gotowaniu! Niedawno na swoim profilu na Instagramie pochwaliła się pomysłem na wyjątkowy chleb, do którego nie potrzeba ani grama mąki! Czy to w ogóle możliwe? Okazuje się, że można przygotować doskonały chlebek z samych płatków owsianych, ziaren, oleju i wody. Nie jest szczególnie dietetyczny, ponieważ ziarna i orzechy zawierają bardzo dużo tłuszczu. Ale za to jest bardzo zdrowy! Zawarte w składnikach tłuszcze to tłuszcze nienasycone – właśnie takie powinno się jeść. Spróbujcie sami zrobić ten pyszny chleb w domu – wykonanie jest bardzo proste! Nie wymaga dużo czasu, a do tego praktycznie sam się robi. Przepis Ani Starmach na chleb bez ziaren Do przygotowania tego wyjątkowego chleba potrzebne wam będą poniższe składniki: 400 ml wody 75 dag płatków owsianych 20 dag siemienia lnianego 25 dag nasion słonecznika 25 dag orzechów (dowolna mieszanka, byle nie były solone) 75 g błonnika witalnego 30 g pestek dyni 30 g nasion chia Pół łyżki cukru kokosowego Pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie Dokładnie posiekajcie wszystkie orzechy na drobno. Następnie do dużej miski wsypcie płatki owsiane, siemię lniane, nasiona słonecznika, orzechy, pestki dyni, nasiona chia, błonnik oraz cukier kokosowy i sól. Wlejcie dwie łyżki oleju, wymieszajcie i odstawcie na pół godziny. Podłużną formę do pieczenia (inaczej „keksówkę”) wyłóżcie papierem, umieśćcie w niej namoczone orzechy i ziarna i odstawcie na dwie godziny. Następnie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i pieczcie w nim chlebek przez 25 minut. Po 25 minutach wyjmijcie chleb z foremki i pieczcie jeszcze przez 40 minut. Po upieczeniu...

Jajecznica
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy
Nigdy nie wpadlibyście na to, żeby dodać je do jajecznicy. Dodatek za 3zł całkowicie odmieni to proste danie
Oczywistą bazę wielu śniadań stanowią jajka. Polacy jadają je nie tylko na twardo lub na miękko, ale również w postaci naleśników, omletów czy jajecznicy. Ostatnią z wymienionych potraw można serwować na wiele sposobów - zarówno z boczkiem, pomidorami, szczypiorkiem, jak i z… pędami bambusa.

Dietetycy zgodnie twierdzą, że jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Bowiem swoją popularność zyskały nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również cennym wartościom odżywczym. Tych w ich składzie zdecydowanie nie brakuje. Cenne właściwości jajek Przede wszystkim jajka zawierają bardzo dużą ilość białka, ale także żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód oraz witaminy – A, B, D, E i K. Ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie, zapobiega anemii, wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy, wzmacnia mięśnie, kości i zęby oraz wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Kiełki bambusa bardzo pozytywnie wpływają na organizm Połączenie jajek z kiełkami bambusa stanowi niesamowitą, prozdrowotną mieszankę. Bowiem pędy tego warzywa nie tylko regulują ciśnienie krwi i odpowiadają za uczucie sytości, ale również wspomagają odporność, zapobiegają nowotworom i wykazują silne działanie przeciwzapalne. Nie brakuje w nich witamin, minerałów, błonnika i cennych kwasów. Kiełki bambusa powszechnie wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej. Choć nazwa warzywa brzmi ekskluzywnie, w rzeczywistości kosztują one tylko 3 złote. Można je znaleźć w wielu polskich sklepach, najczęściej w puszce lub słoiku, co czyni je gotowymi do spożycia - wcześniejsze obgotowanie nie jest konieczne.  Przepis na jajecznicę z kiełkami bambusa Będziecie potrzebować 3 jajek 2 łyżki pędów bambusa 1 łyżki masła Soli i pieprzu Przygotowanie Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na nim kiełki bambusa i chwilę podsmażcie. Jajka rozkłóćcie wraz z solą i pieprzem w małej miseczce. Tak przygotowaną mieszankę umieśćcie na patelni. Całość smażcie tak...

migdały
Pixabay
Newsy
Lubicie jeść migdały? Te mogą was zabić. Wystarczy garstka
Migdały to świetny dodatek do wielu dań, ale również może być również przekąską pomiędzy posiłkami. Nieodpowiedni wybór produktu może być powodem poważnych konsekwencji.

Pełnowartościowa dieta to ta złożona z odpowiednich proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Do tych ostatnich kwalifikują się takie produkty jak oleje, awokado, pestki dyni czy słonecznika, ciemna czekolada a także orzechy. Są one uzupełnieniem dobrze zbilansowanego jadłospisu i pomagają zachować równowagę. Jednym z popularniejszych składników są migdały.  Zastosowanie migdałów w kuchni Są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Występują w sklepach w różnych formach, między innymi łuskane, blanszowane, mielone czy w płatkach. Dzięki temu znajdują również one szerokie zastosowanie w kuchni. Migdały wykorzystuje się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów, sałatek, mięs, domowego muesli oraz mogą także stanowić samodzielną przekąskę w ciągu dnia, pomiędzy posiłkami. Z uwagi na swój wyjątkowy smak, migdał jest świetnym uzupełnieniem wielu dań. Właściwości zdrowotne migdałów Nasiona migdałowca wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi. Zawierają one między innymi takie witaminy jak B12 czy E oraz błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy i potas. Wśród właściwości zdrowotnych migdałów wyróżnia się:  zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, utrudniają „złemu” cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych, pozwalają zredukować ryzyko rozwoju cukrzycy typu II, łagodzą nudności i zgagę w ciąży, pomagają regulować metabolizm, dają uczucie większej sytości, wspomagają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy oraz paznokcie, a także usprawniają działanie układu oddechowego i moczowego. Dzięki wielu cennym składnikom, migdały powinny stanowić część dobrze zbilansowanej diety. Nie tylko dostarczają organizmowi wielu cennych...