
Mięta przyciąga zapachem, zatrzymuje smakiem, charakterem i właściwościami. Poza tym, że świetnie działa doraźnie na przejedzenie, pomaga też zgubić niechciane kilogramy i jest sycąca. Jak to się dzieje?
Właściwości mięty
W pęczku mięty pieprzowej znajdziecie moc antyoksydantów, garbników i innych związków korzystnych dla samopoczucia. Ziele zawiera również witaminy: A, B1, B2 (kwas foliowy) i C. Zawiera ona również sporo minerałów, takich jak:
- magnez,
- mangan,
- miedź,
- potas,
- fosfor,
- cynk,
- selen,
- żelazo.
Mięta – jak działa na organizm?
To wszystko i jeszcze więcej, w tym olejki eteryczne i zawarty w nich mentol, pobudzają pracę umysłu. Olejek z mięty pieprzowej działa też uspokajająco – pomaga zmniejszyć stres, a jednocześnie orzeźwia, pobudza układ nerwowy i zwiększa koncentrację. Mentol rozluźnia też mięśnie, w tym mięśnie żołądka – stąd błyskawiczne działanie mięty na skurczony żołądek i szybka pomoc przy niestrawności.
Napar z mięty na wieczór, przed snem, pomoże też szybciej usnąć. Z rana z kolei, szczególnie na zimno, pobudzi i postawi was na nogi. Nie musicie stosować świeżych liści (choć w sezonie to najlepsze rozwiązanie). Susz, o ile przechowujecie go w szczelnym opakowaniu, będzie działał bardzo podobnie.
Mięta jest też ceniona jako środek wiatropędny oraz pomoc przy dolegliwościach związanych z wątrobą i drogami żółciowymi. Jej olejki eteryczne działają też przeciwbakteryjnie, dlatego jest ona świetnym domowym remedium na zatrucia pokarmowe. Jeśli często zmagacie się z dolegliwościami żołądkowymi, warto mieć ją zawsze w swojej szafeczce z zapasem herbat.
Mięta a odchudzanie
Mięta jest chwalona nie tylko ze względu na pomoc w trawieniu, choć ta właściwość ma spore znaczenie dla procesu gubienia zbędnych centymetrów i kilogramów. Garbniki zawarte w liściach diety pobudzają produkcję soku żołądkowego, który pomaga strawić posiłek. Usprawniają one również pracę jelit.
Świeży, orzeźwiający zapach i smak mięty zmniejsza uczucie głodu i apetyt na słodkie przekąski. Napar z mięty lub lemoniada z miętą pomoże wam doczekać do kolejnego posiłku bez podjadania. Listki mięty możecie też po prostu żuć. Suszona mięta będzie świetną przyprawą do wielu dań: sałatek, ryb, farszów serowych i mięsnych (np. do pierogów z serem twarogowym lub mięsem wołowym). Sprawi, że danie będzie lżejsze i łatwiejsze do strawienia.