Zalejcie skórkę od banana wodą. Otrzymacie coś niesamowitego
AdobeStock
Newsy

Zalejcie skórkę od banana wodą. Otrzymacie coś niesamowitego

Zwykle odruchowo wyrzucacie skórkę z banana do kosza? To błąd. Nie warto jej tak marnotrawić. Czy wiecie, co się stanie, gdy zalejecie ją woda?

Banan to bardzo zdrowy i pożywny owoc. Większość z nas odruchowo wyrzuca jego skórkę do kosza zaraz po zjedzeniu, nie wiedząc, że ona także ma wiele dobroczynnych właściwości. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zalejcie skórkę od banana wodą

Kiedy następnym razem zjecie banana, nie wyrzucajcie jego skórki, tylko od razu zalejcie ją wodą. Możecie też posiekać taką skórkę na mniejsze kawałki, wrzucić do kubka lub miski z wodą i wymieszać.

Pokrojone na części skórki powinny moczyć się przez godzinę (lub dłużej, jeśli to możliwe). Co można zrobić z taką bananową wodą? Wlejcie ją do swoich roślin i patrzcie, jak pięknie rosną. 

Bananowa woda wspomoże wzrost zarówno roślin wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Jej największą zaletą jest to, że jest tania i wolna od chemikaliów, które znajdziemy w nawozach sprzedawanych w sklepie.

Jak działa woda bananowa do podlewania kwiatków?

Skórki od bananów zawierają wiele składników odżywczych, w tym potas, fosfor, magnez i wapń — wszystkie one są potrzebne do prawidłowego wzrostu roślin. Moczenie skórek bananów w wodzie sprawia, że te kluczowe składniki odżywcze przenikają do wody, a gdy trafią do gleby, wzbogacają korzenie roślin w cenne minerały. Taka mikstura odstrasza również mszyce.

@creative_explained Banana Peel = Magic 🌱🤩 #garden #trick #tips #dtio #HomeCooked #foryou #fyp #learnfromme #alwayslearning #diy #magic #wow #plants #gardening #banana ♬ original sound - Armen Adamjan
Zobacz także
Jak banany mogą pomóc na włosy? Te maskę z 2 kuchennych składników stosujcie na włosy osłabione i przesuszone

Jak banany mogą pomóc na włosy? Tę maskę z 2 kuchennych składników stosujcie na włosy osłabione i przesuszone

Wbijcie igłę w skórkę banana. Genialny trik, który znają tylko nieliczni

Wbijcie igłę w skórkę banana. Genialny trik, który znają tylko nieliczni

Jak jeszcze można wykorzystać skórki bananów?

To nie jedyny kreatywny sposób na wykorzystanie skórek bananów. Do czego mogą one nam się jeszcze przydać? 

  • wcierając w twarz skórki od banana, możecie rozjaśnić skórę i zredukować drobne zmarszczki
  • nakładając skórki od banana na zamknięte oczy, możecie zmniejszyć obrzęk i sińce pod oczami
  • możecie też użyć skórki od banana jako środka nawilżającego do skóry
  • wcieranie skórki bananowej w blizny potrądzikowe, pomaga je zniwelować
  • skórki banana mogą zmniejszyć ból głowy - wystarczy, że umieścicie mrożoną skórkę banana na czole i drugą na karku
  • skórka banana może też pomóc wam usunąć drzazgę - wystarczy umieścić ją na drzazdze w skórze na 15 minut, aby następnie wyciągnąć ją na powierzchnię
  • pocieranie skórką banana zębów jest dobre dla zębów i dziąseł, a także pomaga wybielić zęby
  • skórka od banana nadaje się również do polerowania skórzanych butów
  • wyczyści też wasze srebrne sztućce i inne srebrne przedmioty
  • możecie ją zblendować i dodać do koktajlu owocowego lub owsianki

Źródło: healthline.com, kobieta.onet.pl

nawóz ze skórki od banana
AdobeStock
Newsy
Zróbcie to wieczorem ze skórką od banana. Rano będziecie mieć najlepszy nawóz do kwiatów
Lubicie proste i ekologiczne rozwiązania? Wypróbujcie fantastyczny, domowy nawóz do kwiatów ze skórki od banana!

Kto by pomyślał, że bananem można nawozić kwiatki! Jak zwykle okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. I do tego ekologiczne! Sprawdźcie, jak łatwo można zrobić domowy nawóz ze skórki od banana. Właściwości skórki od banana Pomysł na nawóz z bananów może brzmieć zaskakująco, ale gdy tylko dowiecie się jakie minerały i witaminy znajdują się w skórce od banana, natychmiast przestaniecie się dziwić. Skóra tych owoców bogata jest w witaminy i minerały , które doskonale odżywiają ziemię i wasze rośliny. Znajdziecie tam m.in.: Potas Siarkę Fosfor Magnez Wapń Kwas krzemowy Naturalny nawóz do kwiatów ze skórki od banana By wykorzystać doskonałe właściwości skórki od banana, warto zrobić z niej naturalny nawóz do roślin! Jest ekologiczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim bajecznie tani – a właściwie darmowy, jeżeli jesteście miłośnikami bananów. Zamiast wyrzucać skórkę, wykorzystacie ją do zrobienia świetnego nawozu i zaoszczędzicie na środkach do roślin, które można kupić w sklepie. Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Wykonanie nawozu jest bardzo proste. Jedyne, czego będziecie potrzebowali, to: Słoik o pojemności 1 litra Dwie skórki od banana Ciepła woda Świeżo obrane skórki z bananów włóżcie do słoika, zalejcie ciepłą wodą i przykryjcie nakrętką. Nie zakręcajcie jej mocno! Ważne jest, żeby powietrze mogło się dostać do słoika. Słoik z nawozem należy odstawić przynajmniej na kilka godzin (najlepiej na całą noc) – tyle potrzeba na fermentację skórek. Polecamy jednak pozwolić im fermentować przez co najmniej tydzień, a nawet dwa tygodnie! Po tym czasie nawóz jest gotowy...

banany
Pixabay
Newsy
To niesamowite, do czego może posłużyć zwykła skórka od banana. Ucieszy sporą część mam
Wyrzucasz skórki od banana do kosza? To błąd! Istnieje wiele ciekawych i praktycznych zastosowań skórek od bananów. Jedno z nich z pewnością ucieszy sporą część mam.

Większość osób po zjedzeniu banana wyrzuca jego skórkę do kosza. Niepotrzebnie! Okazuje się, że skórka od banana może zostać wykorzystana do wielu ciekawych rzeczy. Oto 3 najciekawsze zastosowania skórki od bananów 1. Zmniejszają trądzik Masz problemy z trądzikiem? Sięgnij po skórkę od banana. Skórki od bananów zawierają witaminę C i witaminę E, a także potas, cynk, żelazo i mangan. Te składniki odżywcze wykazują skuteczność w zwalczaniu stanu zapalnego skóry i pomagają złagodzić objawy trądziku. Ponadto, skórki od bananów zawierają związki rozpuszczalne w tłuszczach, które pomagają zwalczać stany zapalne i wypryski. Mowa o luteinie i karotenoidach. Jak to zrobić? Weź skórkę banana, wetrzyj ją delikatnie w skórę i pozostaw na 5 do 10 minut. Po upływie tego czasu spłucz twarz letnią wodą. Zabieg powtarzaj dwa razy dziennie. 2. Redukują drobne zmarszczki Nasza skóra z biegiem lat traci blask, jędrność i elastyczność. Już około 30. roku życia zaczynają się na niej pojawiać pierwsze zmarszczki. Zawarte w skórce od banana przeciwutleniacze i witamina C, mogą pomóc zmniejszyć widoczność drobnych linii i zmarszczek na naszej twarzy. Jak to zrobić? Weź skórkę od banana, wmasuj ją w skórę i pozostaw na 30 minut lub na całą noc. Następnie umyj twarz i zastosuj krem nawilżający. Zabieg należy powtarzać minimum trzy razy w tygodniu. 3. Pomagają zmniejszyć widoczność blizn To zastosowanie skórki od banana z pewnością ucieszy wiele mam, które mają za sobą zabieg cesarskiego cięcia. Czy wiesz, że skórki od banana mają zdolność do zmniejszania podrażnień skóry, takich jak obrzęk, zaczerwienienie i blizny? Dzieje się tak, ponieważ zawierają one tzw....

obieranie pomidora
Newsy
Jak w łatwy sposób zdjąć skórkę z pomidora? Sekret tkwi we właściwym nacięciu go nożem
Jeśli potrzebujecie obrać pomidora ze skórki, najpierw musicie go odpowiednio przygotować. Wrzątek zdecydowanie ułatwi wam tę czynność. Pamiętajcie jednak, by uprzednio naciąć warzywo w dobrze znany doświadczonym gospodyniom sposób.

Na początkujące panie domu w kuchni czeka naprawdę wiele wyzwań. To, co na pierwszy rzut oka wydaje się łatwe, w rzeczywistości wymaga telefonu do mamy lub zasięgnięcia internetowej porady. Nic dziwnego, w końcu kulinarny świat nie jest czarno-biały, a doświadczenie i wiedza przychodzą z czasem. Jak obrać pomidora? Okazuje się, że większość problemów i wątpliwości dotyczy naprawdę błahych spraw, jak na przykład obranie pomidora ze skórki. Zapewne wielu z was słyszało, że w tym celu najlepiej jest go sparzyć, a ten termin zapewne niewiele mówi tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami. Otóż sparzenie pomidora polega na włożeniu go do miski i zalaniu wrzątkiem. Na tym jednak nie koniec. Zanim umieścicie warzywo w wodzie, powinniście je naciąć od spodu na krzyż. Dzięki temu łatwiej będzie zdjąć skórkę. Pamiętajcie również, że pomidor powinien być zanurzony we wrzątku tylko przez pół minuty. Po upływie tego czasu należy zalać go zimną wodą. Jak zdjąć skórkę z papryki i buraka? Jeśli chcecie zdjąć skórkę z papryki , powinniście z kolei pokroić ją na kawałki, usunąć gniazda nasienne oraz pestki, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu zalejcie warzywo zimną wodą, a skórka sama odejdzie. Początkujący kucharze mogą mieć również problemy z obraniem buraków . Ta czynność nie należy jednak do skomplikowanych. Wystarczy, że je ugotujecie, odcedzicie, a następnie zalejecie zimną wodą. Skórka sama odejdzie. Ot cała filozofia. Sposób na świeżego ogórka Warzywa kryją w sobie o wiele więcej sekretów niż wielu mogłoby się wydawać. Kolejna ciekawostka dotyczy świeżego ogórka. Zawsze powinniście go obierać od jasnej...

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Skórki od bananów, cytryn, a nawet arbuzów mają wszechstronne zastosowania! Mogą posłużyć jako nawóz do kwiatów, naturalny detergent, a nawet… przekąska!

Skórki od owoców bogate są w wiele składników odżywczych, dlatego dietetycy często polecają spożywanie owoców takich jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki bez ich obierania. Nie wszystkie skórki jednak nadają się do spożycia razem z owocem, ale nie oznacza to, że macie je wyrzucać!  Zero waste - koniec z marnowaniem żywności Pomysły na kreatywne wykorzystanie skórek od zjedzonych owoców podsunęła platforma Too Good To Go. Aplikacja ta gromadzi lokale gastronomiczne, które oferują paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością w bardzo okazyjnych cenach. Wszystko to w myśl filozofii zero waste - aby jedzenie nie trafiło do śmietnika i nie zostało zmarnowane. Już w zeszłym roku pisaliśmy o tego typu inicjatywach proponując np. 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Autorzy aplikacji poszli więc o krok dalej – nie tylko stworzyli miejsce, w którym restauratorzy mogą dzielić się pełnowartościowymi resztkami, ale także stale inspirują do wykorzystywania produktów spożywczych w całości przy jak najmniejszej produkcji śmieci i odpadów. Jak można wykorzystać skórki od owoców? Tym razem zespół Too Good To Go podzielił się bardzo kreatywnymi sposobami na zużycie skórek po owocach: Skórka od banana jako nawóz do roślin - pokrojone skórki należy umieścić w słoiku, zalać litrem ciepłej wody, a następnie odstawić na ok. 1-2 dni. Gotowym nawozem można podlewać rośliny lub opryskiwać je w celu ochrony przed mszycami. Kiszone skórki arbuza - można je przygotować w zalewie i ukisić. Niewiele osób wie, że skórka z arbuza tak naprawdę jest jadalna - wystarczy ją dobrze przygotować. Skórka cytryny jako detergent - skórka cytryny w połączeniu z wodą i octem może...