Pieczeń ze schabu to danie na każdą okazję. Przyrządza się je na święta, ale nie tylko - pieczony schab świetnie sprawdza się np. jako danie obiadowe. Doskonale smakuje z ziemniakami polany sosem własnym powstałym w trakcie pieczenia. Jest też bardzo smaczny na zimno z chrzanem albo pokrojony cienko na kanapki. 

Dobry schab trzeba jednak najpierw zamarynować. Zwykle trwa to bardzo długo, bo całą noc (niektórzy trzymają mięso w marynacie nawet dwie doby). Jeżeli jednak nie macie tyle czasu, nie rezygnujcie z pieczenia. Natrzyjcie schab poniższą marynatą, a już po godzinie można go wstawiać do piekarnika. 

Błyskawiczna marynata do pieczonego schabu

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 3 łyżki musztardy Dijon (lub innej ulubionej)

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 3 ząbki czosnku lub więcej

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do miski olej, ocet i wymieszajcie.

  2. Dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone. Trzy sztuki wystarczą, ale jeżeli lubicie mocniejszy, czosnkowy aromat, to możecie użyć więcej.

  3. Wlejcie jeszcze miód, musztardę, sos sojowy i dodajcie ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszajcie.

  4. Na koniec możecie dodać jeszcze sól i pieprz, ale najpierw spróbujcie marynaty - może już być wystarczająco słona i ostra za sprawą sosu sojowego oraz musztardy.

  5. Tak przygotowaną marynatą natrzyjcie umyty wcześniej schab, włóżcie go do zamykanego pojemnika lub owińcie folią aluminiową i włóżcie do lodówki na minimum godzinę. 

Po około 1 godzinie schab w takiej intensywnej smakowo marynacie przejdzie już przyprawami i nadaje się do pieczenia. Jeśli macie nieco więcej czasu, dajcie mu poleżeć w lodówce przez około 3 godziny, a będzie jeszcze lepszy.

Zobacz także:

Następnie wystarczy włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec przez 2 godziny w 150 stopniach w termoobiegu. Ważne, by pozostało w folii aluminiowej lub w rękawie piekarniczym - dzięki temu schab wyjdzie mięciutki i nie będzie suchy.

Pod sam koniec pieczenia odwińcie folię, by odsłonić wierzch mięsa, przestawcie grzanie na tryb góra-dół i pieczcie tak przez 10-15 minut. Taki zabieg sprawi, że schab będzie u góry przyjemnie przypieczony.