Zalejcie schab tą marynatą na 1 godzinę. Wyjdzie tak soczysty, jakby był moczony całą noc
AdobeStock
Newsy

Zalejcie schab tą marynatą na 1 godzinę. Wyjdzie tak soczysty i pyszny, jakby był moczony całą noc

Macie straszną ochotę na schab, ale nie chce wam się czekać aż do jutra, zanim się zamarynuje? Nic straconego. Wymieszajcie kilka przypraw oraz aromatycznych składników, połączcie z mięsem, a będzie gotowe do pieczenia już za godzinę.

Pieczeń ze schabu to danie na każdą okazję. Przyrządza się je na święta, ale nie tylko - pieczony schab świetnie sprawdza się np. jako danie obiadowe. Doskonale smakuje z ziemniakami polany sosem własnym powstałym w trakcie pieczenia. Jest też bardzo smaczny na zimno z chrzanem albo pokrojony cienko na kanapki. 

Dobry schab trzeba jednak najpierw zamarynować. Zwykle trwa to bardzo długo, bo całą noc (niektórzy trzymają mięso w marynacie nawet dwie doby). Jeżeli jednak nie macie tyle czasu, nie rezygnujcie z pieczenia. Natrzyjcie schab poniższą marynatą, a już po godzinie można go wstawiać do piekarnika. 

Błyskawiczna marynata do pieczonego schabu

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 3 łyżki musztardy Dijon (lub innej ulubionej)

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 3 ząbki czosnku lub więcej

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Schab w słoiku robi się sam. Smaczny obiad na czarną godzinę uda się pod 1 warunkiem

Schab w słoiku robi się sam. Smaczny obiad na czarną godzinę uda się pod 1 warunkiem

Zanurzcie w tym schab, a wyjdzie mega soczysty. Nie nadążycie dokładać go na stół, bo znika w mgnieniu oka

Zanurzcie w tym schab, a wyjdzie soczysty. Nie nadążycie dokładać go na stół, bo znika w mgnieniu oka

Przygotowanie:

  1. Wlejcie do miski olej, ocet i wymieszajcie.

  2. Dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone. Trzy sztuki wystarczą, ale jeżeli lubicie mocniejszy, czosnkowy aromat, to możecie użyć więcej.

  3. Wlejcie jeszcze miód, musztardę, sos sojowy i dodajcie ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszajcie.

  4. Na koniec możecie dodać jeszcze sól i pieprz, ale najpierw spróbujcie marynaty - może już być wystarczająco słona i ostra za sprawą sosu sojowego oraz musztardy.

  5. Tak przygotowaną marynatą natrzyjcie umyty wcześniej schab, włóżcie go do zamykanego pojemnika lub owińcie folią aluminiową i włóżcie do lodówki na minimum godzinę. 

Po około 1 godzinie schab w takiej intensywnej smakowo marynacie przejdzie już przyprawami i nadaje się do pieczenia. Jeśli macie nieco więcej czasu, dajcie mu poleżeć w lodówce przez około 3 godziny, a będzie jeszcze lepszy.

Następnie wystarczy włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec przez 2 godziny w 150 stopniach w termoobiegu. Ważne, by pozostało w folii aluminiowej lub w rękawie piekarniczym - dzięki temu schab wyjdzie mięciutki i nie będzie suchy.

Pod sam koniec pieczenia odwińcie folię, by odsłonić wierzch mięsa, przestawcie grzanie na tryb góra-dół i pieczcie tak przez 10-15 minut. Taki zabieg sprawi, że schab będzie u góry przyjemnie przypieczony. 

Kotlety mielone

golonka przepis
paolineczka/gotujmy.pl
Newsy
Używacie soli do zmiękczania mięsa? To już przeżytek. Wystarczy, że golonkę polejecie je tym napojem
Mięso można przyprawiać nie tylko solą! Świetnie sprawdzi się także szklanka popularnego trunku.

Większość osób marynuje mięso w marynacie z dodatkiem soli, która sprawia, że przyrządzane kawałki mięsa będą mniej twarde. A czy próbowaliście zamiast soli dodać do marynaty… piwo? Zdziwilibyście się, jak doskonale wpływa ono na smak i konsystencję mięsa! Przepis na golonkę pieczoną w piwie Przyrządzenie tej golonki wymaga trochę czasu, ale uwierzcie – warto! Jest tak smaczna, że opłaca się poczekać. Do przygotowania takiej golonki potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Do gotowania: 2 tylne golonki wieprzowe 2 większe marchewki 1 pietruszka Ćwierć selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1,25 l wody 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu (ziarna) 1 łyżeczka soli Do pieczenia: 1 szklanka wywaru z golonek 1 szklanka ciemnego piwa 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku Kminek Tymianek Słodka papryka pielona Sól Przygotowanie: Najpierw oczyśćcie golonki. Dobrze jest użyć w tym celu palnika, którym usuniecie włoski pozostałe na skórze. Obierzcie marchewkę i pietruszkę. Cebulę obierzcie i przekrójcie na pół, a następnie podpieczcie na suchej patelni. Obierzcie czosnek. Następnie do dużego garnka włóżcie golonki, obrane warzywa, opieczoną cebulę i ząbki czosnku. Dodajcie 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz łyżeczkę ziaren pieprzu i łyżeczkę soli. Zalejcie wszystko 1,25 l zimnej wody lub więcej – powinna całkiem przykryć golonki. Przykryjcie garnek pokrywką. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie golonki przez około dwie godziny. Po tym czasie wyjmijcie golonki z garnka i odłóżcie, by wystygły. Nie wylewajcie wywaru – będziecie go potrzebowali do pieczenia! W miseczce zróbcie marynatę. Wlejcie łyżkę miodu,...

Zawsze marynujcie w tym mięso. Dzięki tej mieszance rozpływa się w ustach a smak jest nie do opisania
Flickr
Newsy
Zawsze marynujcie w tym mięso. Dzięki tej mieszance rozpływa się w ustach, a smak jest nie do opisania
Sposobem na idealnie soczyste i miękkie mięso, jest dobra marynata. A my mamy przepis! Wypróbujcie go, a domownicy padną z zachwytu.

Każdy ma swój sposób na przyrządzanie mięsa. Coraz popularniejsze jest wykorzystywanie różnych przypraw – także tych egzotycznych! Wiele jest jednak osób, które wciąż uważają, że mięso smakuje najlepiej doprawione jedynie solą i pieprzem i nic więcej mu nie potrzeba. Trzeba przyznać, że w niektórych przypadkach ta zasada się sprawdza. Warto jednak od czasu do czasu zrobić dobrą marynatę do mięsa, która składa się z jeszcze kilku innych dodatków. Możemy was zapewnić, że tak zrobiona pieczeń albo karkówka, będzie smakować po prostu obłędnie! Nie ma chyba nic lepszego, niż zamarynowane wcześniej mięsko. Poznajcie świetny przepis na marynatę do mięs! Przepis na marynatę do mięsa Specjalnie nie podaliśmy nazwy tej marynaty, ponieważ jest ona na tyle uniwersalna, że sprawdzi się do wielu mięs i nawet warzyw! Do marynowania chyba nikogo nie trzeba szczególnie przekonywać – tak zrobione mięso, jest o wiele bardziej soczyste i aromatyczne! Składniki: 6 łyżek oliwy 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Świeży tymianek Świeży rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego jasnego Świeżo mielony pieprz Sól Taka ilość składników wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o wadze od 1 do 1,5 kg. Przygotowanie: Do miski wlejcie 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki winnego i 1 łyżkę miodu. Dodajcie 2 łyżki ostrej musztardy (dobrze sprawdza się musztarda typu Dijon), 3 łyżki jasnego sosu sojowego, sól i sporo świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec wklejcie 6 łyżek oliwy i wymieszajcie dokładnie za pomocą trzepaczki. Kiedy składniki już się połączą, wrzućcie do marynaty zioła, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zamieszajcie. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie mięso....

Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd
Mary Wholey/Flickr
Newsy
Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd
Istnieje mnóstwo pomysłów na przyrządzenie schabu. Co powiecie na pyszny i aromatyczny schab pieczony w całości w tym płynie?

Schab jest jednym z najczęściej przyrządzanych mięs w Polsce. Przepisów na przygotowanie schabu jest naprawdę mnóstwo. Jedni preferują schab duszony, inni gotowany, kolejni wolą smażony w formie kotletów schabowych. Ze schabu możemy też przygotować przepyszne sznycle, roladki lub wybrać schab upieczony w piekarniku, który świetnie się sprawdza jako wędlina na kanapkę. Jak zrobić pyszny i miękki schab? Żeby schab był kruchy i soczysty, mięso potrzebuje odpowiedniej marynaty. Jedni marynują go w ziołach i przyprawach – najczęściej w soli, pieprzu, czosnku, liściach laurowych i oregano. Nie brakuje też takich, którzy wolą marynaty z keczupu, majonezu, sosu sojowego, miodu, a nawet musztardy. A co powiecie na schab pieczony w mleku? Marynowanie schabu w mleku Dzięki mlecznej marynacie, schab wychodzi bardzo soczysty i nie wysusza się podczas pieczenia tak jak zazwyczaj. Danie świetnie się sprawdza zarówno na gorąco – do obiadu, jak i na zimno, na kanapkę. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania takiego pieczonego schabu to 2 kilogramy schabu wieprzowego, 2 cebule, mleko i garść ulubionych przypraw. W naszym przepisie znajdziecie też pewien nietypowy składnik, jakim jest czubryca czerwona. Co to takiego? To bardzo przyjemna w smaku, lekko pikantna mieszanka przypraw, która pochodzi ze słonecznej Bułgarii. Jeśli chcecie ją wypróbować, bez problemu możecie zamówić ją w internecie lub kupić w dobrym sklepie z przyprawami. Kompozycja świetnie podkreśla smak dań mięsnych, rybnych oraz jarskich. Przepis na schab z czubrycą pieczony w mleku Składniki: 2 kg schabu wieprzowego Czubryca czerwona - przyprawa 2 średnie cebule 3 listki laurowe Mleko (w temperaturze pokojowej) Łyżka oleju Przygotowanie: Schab dokładnie nacieramy czubrycą czerwoną z dodatkiem oleju. Mięso wkładamy do naczynia...

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...