
Pieczeń ze schabu to danie na każdą okazję. Przyrządza się je na święta, ale nie tylko - pieczony schab świetnie sprawdza się np. jako danie obiadowe. Doskonale smakuje z ziemniakami polany sosem własnym powstałym w trakcie pieczenia. Jest też bardzo smaczny na zimno z chrzanem albo pokrojony cienko na kanapki.
Dobry schab trzeba jednak najpierw zamarynować. Zwykle trwa to bardzo długo, bo całą noc (niektórzy trzymają mięso w marynacie nawet dwie doby). Jeżeli jednak nie macie tyle czasu, nie rezygnujcie z pieczenia. Natrzyjcie schab poniższą marynatą, a już po godzinie można go wstawiać do piekarnika.
Błyskawiczna marynata do pieczonego schabu
Składniki:
-
3 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy
-
3 łyżki płynnego miodu
-
3 łyżki musztardy Dijon (lub innej ulubionej)
-
1 łyżka sosu sojowego
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
3 ząbki czosnku lub więcej
-
3 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Wlejcie do miski olej, ocet i wymieszajcie.
-
Dodajcie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone. Trzy sztuki wystarczą, ale jeżeli lubicie mocniejszy, czosnkowy aromat, to możecie użyć więcej.
-
Wlejcie jeszcze miód, musztardę, sos sojowy i dodajcie ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszajcie.
-
Na koniec możecie dodać jeszcze sól i pieprz, ale najpierw spróbujcie marynaty - może już być wystarczająco słona i ostra za sprawą sosu sojowego oraz musztardy.
-
Tak przygotowaną marynatą natrzyjcie umyty wcześniej schab, włóżcie go do zamykanego pojemnika lub owińcie folią aluminiową i włóżcie do lodówki na minimum godzinę.
Po około 1 godzinie schab w takiej intensywnej smakowo marynacie przejdzie już przyprawami i nadaje się do pieczenia. Jeśli macie nieco więcej czasu, dajcie mu poleżeć w lodówce przez około 3 godziny, a będzie jeszcze lepszy.
Następnie wystarczy włożyć mięso do naczynia żaroodpornego i piec przez 2 godziny w 150 stopniach w termoobiegu. Ważne, by pozostało w folii aluminiowej lub w rękawie piekarniczym - dzięki temu schab wyjdzie mięciutki i nie będzie suchy.
Pod sam koniec pieczenia odwińcie folię, by odsłonić wierzch mięsa, przestawcie grzanie na tryb góra-dół i pieczcie tak przez 10-15 minut. Taki zabieg sprawi, że schab będzie u góry przyjemnie przypieczony.