
Dawniej płatki z mlekiem kojarzyły się raczej ze śniadaniem, jakie podaje się dzieciom. Jednak od dobrych kilku lat dietetycy podkreślają, że taki posiłek przysłuży się każdemu z nas. Płatki są pełne błonnika i doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego, a do tego szybko dostarczają energii potrzebnej nam z samego rana.
Można jeść je klasycznie, z mlekiem - w końcu to doskonałe źródło wapnia. Niektórzy, np. alergicy czy weganie, zamieniają mleko krowie na roślinne. W roli dodatku do płatków świetnie sprawdza się jeszcze jeden produkt - wychodzą pożywne i smaczne.
Co zamiast mleka do owsianki?
Jak już wspomnieliśmy, owsiankę z reguły robi się na mleku krowim lub roślinnym, a także na wodzie. Proponujemy wam jednak wypróbować jeszcze jedno połączenie, jakim są płatki z dodatkiem kefiru. Ten lekko gazowany napój wspaniale orzeźwia, syci, a do tego zawiera bardzo dużo wapnia - aż 103 mg w 100 g kefiru, czyli połowie szklanki.
Z tego względu poleca się go osobom narażonym na wystąpienie osteoporozy. Koniecznie trzeba wspomnieć też o wpływie kefiru na układ pokarmowy. Jest naturalnym probiotykiem, a zawarte w nim zdrowe bakterie korzystnie wpływają na jelita - wspomaga wypróżnianie, zapobiega zaparciom, a do tego wzmacnia odporność. Kefir pomaga też naturalnie obniżyć poziom „złego cholesterolu”.
Jak zrobić owsiankę na kefirze?
Nie ma nic prostszego, niż przyrządzenie takiej owsianki. Do zrobienia najbardziej podstawowej wersji takiego śniadania wystarczy wam kilka łyżek płatków owsianych oraz jedna szklanka kefiru. Wymieszajcie wszystkie składniki i odstawcie na 15-30 minut. W tym czasie płatki napęcznieją i staną się bardziej miękkie. Jeszcze lepszym pomysłem będzie zalanie owsianki kefirem i odstawienie jej nawet na całą noc do lodówki - będzie wówczas znaczniej miększa i przyjemniejsza do przełknięcia.
Aby urozmaicić owsiankę, polecamy dorzucić do niej kilka dodatków - wzbogacą jej smak i wzmocnią pozytywne działanie owsianki na układ pokarmowy. Sprawdzą się tutaj suszone owoce, takie, jak:
-
rodzynki
-
żurawina
-
figi
-
śliwki
Doskonałe będą także orzechy i pestki - to mogą być pestki dyni, słonecznika, migdały czy orzechy włoskie. Nie zapomnijcie też o przyprawach, ponieważ do owsianki na kefirze, tak jak i tej na mleku, wspaniale pasuje cynamon. Zróbcie ją na śniadanie i przekonajcie się sami, jaka jest pyszna.