
Niezależnie od tego, czy wolicie kotlety schabowe czy drobiowe, smażone na patelni lub pieczone w piekarniku, musicie przyznać jedno - tym, co pasuje do nich najlepiej, są ziemniaki.
W lżejszej wersji będą to ziemniaki „z wody”, bez dodatków. Nie ma przy nich dużo pracy, jednak nie smakują szczególnie wyjątkowo czy zachwycająco. Warto zmielić je na purée i dodać składnik, który podkręci smak ziemniaków. Wystarczy zaledwie jedna łyżka - sprawdźcie, jak to zrobić.
Jak zrobić purée ziemniaczane z musztardą?
Tajnym składnikiem udanego purée z lekko ostrą nutą jest musztarda francuska. Rodzaj musztardy jest tutaj bardzo istotny - to ta, która zawiera w sobie całe ziarenka gorczycy. Ma bardziej wyrazisty smak, a ziemniaki po dodaniu takiego składnika ciekawie prezentują się na talerzu.
W zależności od tego, jak intensywny smak purée preferujecie, możecie dodać od 1 do 2 łyżek musztardy na pół kilograma ziemniaków.
Składniki:
-
0,5 kg ziemniaków
-
1 łyżka musztardy francuskiej
-
4 łyżki śmietanki 30%
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie ziemniaki, a następnie pokrójcie na małe kawałki, by szybciej się ugotowały.
-
Włóżcie ziemniaki do garnka, zalejcie zimną wodą, posólcie i zagotujcie. Powinny się gotować tak długo, aż zmiękną.
-
Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i poczekajcie, aż nieco ostygną. Rozgniećcie je za pomocą tłuczka lub przeciśnijcie przez praskę do ziemniaków.
-
Teraz dodajcie do purée 1 łyżkę musztardy francuskiej, 4 łyżki śmietanki i wymieszajcie, aż masa stanie się jednolita i kremowa. Na koniec doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Co zrobić, gdy purée z ziemniaków wychodzi za rzadkie?
Może się zdarzyć, że purée ziemniaczane wyjdzie zbyt rzadkie. Dzieje się tak, gdy przesadzicie z ilością śmietanki. W takiej sytuacji wystarczy dodać do warzyw trochę mąki ziemniaczanej, by je zagęścić. Jeśli nie chcecie stosować mąki, możecie podgrzać purée i odparować nadmiar płynu. Pamiętajcie, by robić to na wolnym ogniu cały czas mieszając, by ziemniaki się nie przypaliły.