Zaledwie 1 łyżka tego produktu zupełnie odmieni smak ziemniaków do schabowego. Od razu nabiorą charakteru
AdobeStock
Newsy

Zaledwie 1 łyżka tego produktu odmieni smak ziemniaków do schabowego. Od razu nabiorą charakteru

Znudziły się wam już zwykłe, solone ziemniaki z ewentualnym dodatkiem masła czy śmietany do obiadu? Nie bójcie się eksperymentów i następnym razem podkręćcie je jednym dodatkiem, który na pewno macie w lodówce.

Niezależnie od tego, czy wolicie kotlety schabowe czy drobiowe, smażone na patelni lub pieczone w piekarniku, musicie przyznać jedno - tym, co pasuje do nich najlepiej, są ziemniaki.

W lżejszej wersji będą to ziemniaki „z wody”, bez dodatków. Nie ma przy nich dużo pracy, jednak nie smakują szczególnie wyjątkowo czy zachwycająco. Warto zmielić je na purée i dodać składnik, który podkręci smak ziemniaków. Wystarczy zaledwie jedna łyżka - sprawdźcie, jak to zrobić. 

Jak zrobić purée ziemniaczane z musztardą?

Tajnym składnikiem udanego purée z lekko ostrą nutą jest musztarda francuska. Rodzaj musztardy jest tutaj bardzo istotny - to ta, która zawiera w sobie całe ziarenka gorczycy. Ma bardziej wyrazisty smak, a ziemniaki po dodaniu takiego składnika ciekawie prezentują się na talerzu.

W zależności od tego, jak intensywny smak purée preferujecie, możecie dodać od 1 do 2 łyżek musztardy na pół kilograma ziemniaków. 

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 1 łyżka musztardy francuskiej

  • 4 łyżki śmietanki 30%

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki, a następnie pokrójcie na małe kawałki, by szybciej się ugotowały.

  2. Włóżcie ziemniaki do garnka, zalejcie zimną wodą, posólcie i zagotujcie. Powinny się gotować tak długo, aż zmiękną.

  3. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i poczekajcie, aż nieco ostygną. Rozgniećcie je za pomocą tłuczka lub przeciśnijcie przez praskę do ziemniaków.

  4. Teraz dodajcie do purée 1 łyżkę musztardy francuskiej, 4 łyżki śmietanki i wymieszajcie, aż masa stanie się jednolita i kremowa. Na koniec doprawcie solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Co zrobić, gdy purée z ziemniaków wychodzi za rzadkie?

Może się zdarzyć, że purée ziemniaczane wyjdzie zbyt rzadkie. Dzieje się tak, gdy przesadzicie z ilością śmietanki. W takiej sytuacji wystarczy dodać do warzyw trochę mąki ziemniaczanej, by je zagęścić. Jeśli nie chcecie stosować mąki, możecie podgrzać purée i odparować nadmiar płynu. Pamiętajcie, by robić to na wolnym ogniu cały czas mieszając, by ziemniaki się nie przypaliły. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Adobe Stock
Newsy
Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Macie ochotę na placki ziemniaczane, a już dawno pozbyliście się starych ziemniaków? Nic straconego! Wystarczy zastosować kilka sztuczek, a danie na pewno się uda!

Podobnie jak w przypadku farszu na pierogi ruskie z młodych ziemniaków , ważne jest to, jak wczesne są wasze kartofle. To oczywiste, że dobre, zwarte placki ziemniaczane łatwiej będzie zrobić z ziemniaczków z końca lipca, niż z tych kupionych na targu jeszcze w czerwcu. Im później wykopane ziemniaki, tym większa w nich zawartość skrobi, odpowiedzialnej za zwartość i mączystość ziemniaków. Wczesne ziemniaki , oczywiście także w zależności od odmiany, są bardziej sypkie i dlatego mniej nadają się do przygotowania placków. Nie jest jednak powiedziane, że placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są z góry skazane na porażkę. Niepowodzenia można uniknąć, stosując się do paru prostych trików. Jak zrobić dobre placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Przede wszystkim warto będzie odcisnąć nieco wody ze startych ziemniaków. Na ogół nie jest to konieczne w przypadku robienia placków z ziemniaków starych, ale w tym przypadku to raczej nieuniknione. Oprócz tego do placków trzeba dodać dosłownie odrobinę więcej mąki pszennej niż zwykle. Niektórzy eksperymentują także z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej, która ma zrekompensować masie ziemniaczanej mniejsze ilości wspomnianej skrobi. Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Ich smak w zależności od użytej odmiany kartofli, będzie dużo słodszy od standardowej wersji tarciuchów, jak nazywa się placki w niektórych rejonach Polski. Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ok. 3 łyżki mąki pszennej (ilość dostosowujcie do konsystencji otrzymanej masy ziemniaczanej) Opcjonalnie: ok. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych lub średnich...

Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody a będą lepsze niż myślicie
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody, a będą lepsze niż myślicie
Nie wyrzucajcie starych ziemniaków! Można łatwo poprawić ich smak i wykorzystać je do wielu pysznych dań.

Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują. Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw! Sposób na stare ziemniaki Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać! Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli! Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami: Mięciutkie pączki z ziemniakami   Kulki serowo – ziemniaczane  Kopytka   Gniazdka ziemniaczane Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg gotowanych ziemniaków 1 jajko rozmiar M 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej Słodka...

Chrupiące placki ziemniaczane?
Adobe Stock
Newsy
Chrupiące placki ziemniaczane? Odciskanie wody to strata czasu. Błąd leży gdzie indziej
Marzą się wam chrupiące placki ziemniaczane. Nie popełnijcie prostych błędów i skupcie się na kilku szczegółach. Dzięki temu wychodzą nawet początkującym!

Dla doświadczonych pań domu zrobienie smacznych i chrupiących placków ziemniaczanych to pestka. Niektóre gospodynie zrobią je obudzone „w nocy o północy” bez mrugnięcia okiem. Dla młodszych adeptów sztuki kulinarnej nawet takie proste danie może przysporzyć sporo problemów. Wielu łasuchów marzy o smacznych plackach ziemniaczanych, ale ich marzenia trafiają w próżnię wtedy, gdy okazuje się, że ich wyrób nie jest wystarczająco chrupiący. W czym może leżeć problem? Postaramy się rozwikłać tę zagadkę. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Na początek kwestia wyboru ziemniaków . Nie trzeba nikomu przypominać, że placki ziemniaczane mają prawo udać się tylko z jesiennych, dojrzałych ziemniaków. Zbyt wodniste młode ziemniaki wykorzystywać należy do innych celów. Wybór ziemniaków to jednak nie wszystko. Po starciu góry ziemniaków często wydaje się, że nadmiar wody pogrzebie szanse na smaczne i chrupiące placki. Nic z tych rzeczy. W wodzie ze startych ziemniaków znajduje się sporo skrobi – jeśli starliście stare, mączyste ziemniaki, wylewanie z nich nawet kropli wody nie ma sensu. Lepiej dodać do masy ziemniaczanej kilka łyżek mąki pszennej – tak zresztą przewidują przecież wszystkie przepisy na to ukochane przez Polaków danie. Przed wlaniem porcji masy ziemniaczanej na patelnię dokładnie wymieszajcie zawartość miski, by utrzymać właściwą konsystencję. Jak dużo oleju używać do smażenia placków ziemniaczanych? Kolejny krok na drodze do chrupiących placków ziemniaczanych to mocno rozgrzana patelnia. Smażenie musi odbywać się w wysokiej temperaturze. To jednak nie wszystko. Niestety placki ziemniaczane są daniem, które wymagają sporych ilości oleju. Nie oszczędzajcie oleju i dość obficie podlewajcie nim smażone przez was placki. Oczywiście nie oznacza to smażenia placków w głębokim tłuszczu,...

Tomasz Strzelczyk poleca letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk poleca pyszne letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Wrzućcie do garnka sezonowe, młode warzywa, dodajcie przyprawy i zobaczcie, co się będzie działo - z przepisu Tomasza Strzelczyka wyjdzie wam genialne danie jednogarnkowe.

Tomasz Strzelczyk to wschodząca gwiazda polskiej internetowej sceny kulinarnej. Nieustannie dzieli się swoimi przepisami na różne dania, a każde z nich wychodzi genialnie. Tym razem pan Tomasz proponuje pyszne danie jednogarnkowe, idealne na lato. Kucharz nazwał je „garnkiem pysznych letnich dobroci”. Znajdziecie w nim takie sezonowe warzywa jak młode ziemniaki, kapustę, szparagi, a także koperek, szczypior i inne. Do tego pierś z kurczaka albo inne, wybrane przez was mięso. Zaletą tego dania jest jego wszechstronność - możecie dodać do niego mięso (tak, jak pan Tomasz) i otrzymać jednogarnkowy obiad. Można też zrobić z niego przystawkę albo dodatek do kotletów czy jajek sadzonych. Tak naprawdę możecie wykorzystać je tak, jak chcecie - tutaj nie ma ograniczeń! Na tym właśnie polega filozofia Strzelczyka. Nie ograniczajcie się w kuchni, eksperymentujcie ze smakami, a stworzycie coś wspaniałego.  Przepis na letnie danie jednogarnkowe Tomasza Strzelczyka Do przygotowania „garnka pysznych letnich dobroci” potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma młodych ziemniaków ćwierć młodej kapusty pęczek szparagów (lub fasolka szparagowa) szklanka śmietanki 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 ząbek czosnku świeży koperek szczypior pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej majeranek sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie młode ziemniaki. Warto wykorzystać sposób Tomasza - posypcie ziemniaki gruboziarnistą solą i mieszajcie kilka minut. Wypłuczcie i gotowe! Ziemniaki włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Posólcie, zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie 10-12 minut, nie więcej....