Zakwas z buraków Tomasza Strzelczyka nigdy nie pleśnieje. Wszystko dzięki zasadzie 1 minuty
Getty Images/ODDASZFARTUCHA/Facebook
Newsy

Zakwas z buraków Tomasza Strzelczyka nigdy nie pleśnieje. Wszystko dzięki zasadzie 1 minuty

Tomasz Strzelczyk to jeden z ulubionych kucharzy wszystkich internautów, dlatego chętnie śledzimy każdy przepis, którym dzieli się na swoich profilach. Recepturą, która tym razem przyciągnęła naszą uwagę jest zakwas z buraków. Zobaczcie, jak zrobić go, aby nie spleśniał.

Zakwas z buraków to skarbnica nie tylko smaku i aromatu, ale także mnóstwa cennych wartości odżywczych. Często jednak zdarzają się z nim problemy, gdyż łatwo dopuścić do jego zapleśnienia. Nie musicie się jednak o to martwić, jeśli zastosujecie prosty patent Tomasza Strzelczyka. Z tym mykiem zakwas zawsze wyjdzie perfekcyjnie.

Co daje picie zakwasu z buraków?

W tym niepozornym purpurowym napoju znajduje się cała paleta witamin i minerałów. Znajdziemy tam między innymi żelazo, magnez, fosfor, a także witaminy A, K, E, C oraz te z grupy B. Tak bogaty skład sprawia, że zakwas z buraków ma wiele dobroczynnych właściwości:

  • dodaje energii,

  • pomaga przy chorobach krążenia,

  • spowalnia procesy starzenia,

  • wspiera pracę układu nerwowego,

  • zwiększa uczucie sytości,

  • wspomaga odchudzanie.

Dlaczego zakwas z buraków pleśnieje?

Powyższa lista bardzo zachęca do włączenia zakwasu do codziennego jadłospisu, jednak czasem mimo najszczerszych chęci się to nie udaje, gdyż domowy zakwas z buraków często pleśnieje. Dlaczego tak się dzieje? Zwykle wina tkwi w dodatkach, czyli czosnku i przyprawach. Jeśli ząbki czosnku, liście laurowe lub jakiekolwiek inne składniki wystają ponad powierzchnię płynu, to przyspieszają pleśnienie.

Jak zrobić zakwas z buraków, aby nie spleśniał?

Aby uniknąć takiej sytuacji, najlepiej dla pewności zastosować metodę Tomka Strzelczyka, czyli zalać wszystkie przyprawy odrobiną wrzątku i odstawić na 1 minutę. Po tym czasie dokładnie je odcedzamy i dopiero wtedy wrzucamy je do słoja z burakami. Dzięki tej prostej metodzie zakwas buraczany wyjdzie idealny i bez najmniejszego śladu pleśni. Zobaczcie dokładny przepis i przygotujcie go w swoich kuchniach.

Zobacz także
Pleśń na zakwasie buraczanym to zmora. Te 3 sposoby pozwolą jej uniknąć

Pleśń na zakwasie buraczanym to zmora. Te 3 sposoby pozwolą jej uniknąć

Ukiście tak buraki, a dostaniecie 2 w 1. Zrobicie z nich i barszcz, i sałatkę

Ukiście tak buraki, a dostaniecie 2 w 1. Zrobicie z nich i barszcz, i sałatkę

Przepis na zakwas buraczany Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 3 l wody
  • 120 g soli kamiennej, niejodowanej
  • 15 ziaren pieprzu
  • ok. 10 ząbków czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 goździki

Przygotowanie:

  1. Ząbki czosnku obieramy i wkładamy do miski razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i goździkami.
  2. Wszystko zalewamy 500 ml wrzątku i odstawiamy na 1 minutę, po czym dokładnie odcedzamy.
  3. Wszystkie przyprawy przekładamy do dużego, wyparzonego słoja, dorzucamy obrane, umyte i pokrojone buraki i zalewamy solanką z przegotowanej wody i 120 g soli. 
  4. Słój przykrywamy gazą, ale nie zakręcamy go. Odstawiamy zakwas z buraków  na 5-6 dni, codziennie go mieszając czystą łyżką.
  5. Po tym czasie odcedzamy płyn i przechowujemy go w lodówce.