Łosoś to bardzo znana i lubiana ryba. W Polsce możecie spotkać jego dwa rodzaje. Sklepy oferują zazwyczaj łososia bałtyckiego i łososia norweskiego pochodzącego z hodowli. 

Łosoś wyróżnia się wieloma zdrowotnymi walorami

Przygotowanie łososia nie należy do najtrudniejszych rzeczy. Przyda się jednak podstawa kulinarnej wiedzy dotycząca doprawiania ryb, sposobu pieczenia i marynowania. Z łososia można też zrobić znacznie lżejsze przekąski. Sałatka z tą rybą o różowym mięsie będzie pożywna, lekka i łatwa do zrobienia.

Na rynku dostrzec można pełen wybór łososia w przeróżnych postaciach: filetów, dzwonków, tuszek oraz steków. Znajdziecie go w formie mrożonej, wędzonej, w puszce czy jako składnik dań głównych. To ryba nad wyraz uniwersalna i równocześnie charakterystyczna w smaku.

Czy łosoś jest rybą, którą warto jeść?

Nad łososiem od dawna toczy się głośna debata. Łosoś bałtycki zdaje się odpierać ataki. Stanowi bowiem bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. W porcji 100 gramów ryby znajdziecie go około 20 g. Ryba zawiera też egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie.

Zobacz także:

Łosoś jest kaloryczną rybą. W każdej jednak formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez m.in. normalizowanie ciśnienia krwi czy wspomaganie układu immunologicznego. Wykazano, że jedzenie łososia może także w skuteczny sposób zapobiegać depresji.

Lekka sałatka o dużej zawartości białka

Jeśli przyrządzicie łososia na parze, zaoszczędzicie swojemu organizmowi zbędnych kalorii. Do łososia w formie sałatkowej pasuje też jajko, kapary i sok z cytryny. Gotowi na sałatkę, która skradnie wasze serca?

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego

  • 3 duże jajka

  • 1 sałata rzymska

  • 2 łyżki kaparów

  • 2 kromki chleba

  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokrójcie w małą kostkę, włóżcie do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Tak przygotowane pieczywo pieczecie z włączoną funkcją grill przez 3-5 minut.

  2. Jajka wkładacie do garnka, zalewacie wodą i gotujecie około 7 minut, żeby nie były do końca ścięte. W międzyczasie przygotowujecie resztę składników.

  3. Sałatę przekrajacie na połowę, a następnie dzielicie w paski.

  4. Oliwę mieszacie z sokiem z cytryny. Można użyć do tego blendera.

  5. Jajka po ugotowaniu przelewacie zimną wodą, obieracie ze skorupki i dzielicie na połówki.

  6. Sałatę rozkładacie na talerzach, dodajecie kawałki łososia, połówki jajek, kapary i grzanki. Całość należy przed podaniem skropić dressingiem. Smacznego!