Sałatka z łososiem, sylwester
Gotujmy.pl/Pexels, Karolina Grabowska
Newsy

Zakończ rok z przytupem. Wystrzałowa sałatka, która przyniesie szczęście na Nowy Rok

Łosoś to jedna z najchętniej kupowanych ryb w Polsce. Po wigilijnym karpiu i śledziach w occie czas na coś lżejszego. Co powiecie na sałatkę z łososiem w roli głównej?

Łosoś to bardzo znana i lubiana ryba. W Polsce możecie spotkać jego dwa rodzaje. Sklepy oferują zazwyczaj łososia bałtyckiego i łososia norweskiego pochodzącego z hodowli. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Łosoś wyróżnia się wieloma zdrowotnymi walorami

Przygotowanie łososia nie należy do najtrudniejszych rzeczy. Przyda się jednak podstawa kulinarnej wiedzy dotycząca doprawiania ryb, sposobu pieczenia i marynowania. Z łososia można też zrobić znacznie lżejsze przekąski. Sałatka z tą rybą o różowym mięsie będzie pożywna, lekka i łatwa do zrobienia.

Na rynku dostrzec można pełen wybór łososia w przeróżnych postaciach: filetów, dzwonków, tuszek oraz steków. Znajdziecie go w formie mrożonej, wędzonej, w puszce czy jako składnik dań głównych. To ryba nad wyraz uniwersalna i równocześnie charakterystyczna w smaku.

Czy łosoś jest rybą, którą warto jeść?

Nad łososiem od dawna toczy się głośna debata. Łosoś bałtycki zdaje się odpierać ataki. Stanowi bowiem bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. W porcji 100 gramów ryby znajdziecie go około 20 g. Ryba zawiera też egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie.

Łosoś jest kaloryczną rybą. W każdej jednak formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez m.in. normalizowanie ciśnienia krwi czy wspomaganie układu immunologicznego. Wykazano, że jedzenie łososia może także w skuteczny sposób zapobiegać depresji.

Lekka sałatka o dużej zawartości białka

Jeśli przyrządzicie łososia na parze, zaoszczędzicie swojemu organizmowi zbędnych kalorii. Do łososia w formie sałatkowej pasuje też jajko, kapary i sok z cytryny. Gotowi na sałatkę, która skradnie wasze serca?

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego

  • 3 duże jajka

  • 1 sałata rzymska

  • 2 łyżki kaparów

  • 2 kromki chleba

  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokrójcie w małą kostkę, włóżcie do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Tak przygotowane pieczywo pieczecie z włączoną funkcją grill przez 3-5 minut.

  2. Jajka wkładacie do garnka, zalewacie wodą i gotujecie około 7 minut, żeby nie były do końca ścięte. W międzyczasie przygotowujecie resztę składników.

  3. Sałatę przekrajacie na połowę, a następnie dzielicie w paski.

  4. Oliwę mieszacie z sokiem z cytryny. Można użyć do tego blendera.

  5. Jajka po ugotowaniu przelewacie zimną wodą, obieracie ze skorupki i dzielicie na połówki.

  6. Sałatę rozkładacie na talerzach, dodajecie kawałki łososia, połówki jajek, kapary i grzanki. Całość należy przed podaniem skropić dressingiem. Smacznego!

Ryby
Flickr/magro_kr
Zdrowie
Tych ryb nie kupuj na święta Bożego Narodzenia. Są szkodliwe
Myślisz, że wszystkie ryby są zdrowe? Jesteś w błędzie. 5 gatunków najlepiej omijać szerokim łukiem.

Jeśli należycie do sympatyków ryb, musicie wiedzieć, że nie wszystkie z nich służą naszemu zdrowiu.  Apel lekarzy Zwiększone spożycie mięsa wiąże się z zaleceniami ze strony lekarzy i dietetyków. Jednym głosem, od lat, proszą o rezygnację z czerwonego mięsa na rzecz ryb. Są pyszne i niskokaloryczne. Łatwo się do nich przekonać. Są bogate w witaminę A oraz E i kwasy omega. Możemy zaleźć w ich składzie fosfor, magnez, żelazo, cynk itd. Czy aby na pewno we wszystkich? Zanieczyszczenia mórz i oceanów wpływają w bezpośredni sposób na jakość ryb. Czyli hodowlane? Niekoniecznie. Nie każda bowiem ryba hodowana jest etycznie. Nie wszystkie są odpowiednio karmione. Lista szkodliwych ryb Zanim sięgniemy po rybę w sklepie, warto zapoznać się z listą tych, które powinny pójść w odstawkę w pierwszej kolejności.  Panga Jakiś czas temu święciła tryumfy na polskich stołach. Miała być pyszna. Była niezdrowa i tania. Cena była jej jedynym atutem. To słodkowodna ryba występująca w mocno zanieczyszczonej rzece – Mekongu. W Polsce sprzedawana głównie z hodowli, które nie napawają konsumenckim optymizmem. Wietnamskie hodowle są brudne i przerybione. Ryby nie mogą w nich naturalnie rosnąć. Oszukany wzrost jest zasługą faszerowania ich antybiotykami i hormonami.  Mięso pangi ma minimalne wartości odżywcze. W celu zwiększenia objętości jest także zazwyczaj nastrzykiwane wodą.  Łosoś hodowlany Niektórzy nadal uważają go za rybę najsmaczniejszą i najzdrowszą. Nie tak dawno polecano go dosłownie wszystkim, młodszym, starym, kobietom w ciąży. Szybko stał się rybą modną. Norwescy lekarze dziś nie są już tacy pewni. Lawinowo odradzają spożywanie łososia hodowlanego. Głównie z...

Smażenie ryby, ryba smażona, jak smażyć rybę
Pexels/Jasper Koster
Newsy
Jak smażyć rybę, żeby była niskokaloryczna? Jest 1 niezawodny sposób
Ryba na wigilijnym stole to podstawa. Jej smażenie przysparza jednak trudności nawet najbardziej wytrawnym znawcom kuchni. Najlepiej, żeby miała mało kalorii. Jak to zrobić?

Świąteczne potrawy są tłuste i sycące. Ich złagodzenie w postaci obniżenia kaloryczności nie zabierze smaku, a w znaczący sposób zniweluje wyrzuty sumienia.  Ryba na Wigilię Ryba to nieodłączny element świątecznego biesiadowania z bliskimi. Obok pierogów z kapustą i barszczu czerwonego na Wigilii znajdziemy rozmaite jej rodzaje. Polacy zaraz po karpiu równie chętnie sięgają po śledzie, łososia i dorsza. Właśnie w grudniu konsumpcja ryb jest statystycznie najwyższa.  Mięso ryb stanowi wartościowe źródło potrzebnych organizmowi składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witamina D, a także selen, jod i potas. Wybierając ryby na Wigilię, powinniście brać pod uwagę nie tylko cenę, ale także wpływ hodowli danej ryby na środowisko naturalne. Ile ryb zjadamy? Statystyczny Polak zjada nawet do 5 kilogramów ryb w ciągu roku. Kraje azjatyckie biją wszystkie inne regiony na głowę. Azjaci są rekordzistami w jedzeniu ryb. Średnia konsumpcja ryb dochodzi nawet do 50 kilogramów rocznie. Jak się okazuje, jako konsumenci bardzo chętnie sięgacie po ryby mrożone, przetworzone na konserwy, świeże ryby oraz ryby wędzone.  Każdego roku WWF wydaje poradnik „Jaka ryba na obiad?”, w jakim znajdziecie wskazówki odnośnie świadomego wyboru kupowanych ryb.  Ryby, które dostają zielone światło warto kupować najczęściej. Przy żółtym kolorze trzeba się nad ich zakupem dwa razy zastanowić, z kolor czerwony świadczy o tym, że ich połowy nie sprzyjają bioróżnorodności środowiska lub że gatunki te są na wyginięciu.  Karp to tradycyjna ryba na Wigilię Bez karpia wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Polska produkuje go najwięcej. Szczyt połowów przypada na okres przez Bożym...

losos z piekarnika
Gotujmy.pl/Igraszki Losy
Newsy
Aromatyczny łosoś z piekarnika w kilkanaście minut. Prosty i szybki pomysł na obiad
Łosoś skąpany w maślanym sosie z dodatkiem limonki, czosnku i ostrej papryczki to niezwykle proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się, gdy nie masz czasu na to, by stać w kuchni.

Łosoś to ryba, która piecze się wyjątkowo szybko. Często niestety jest trzymana w piekarniku zbyt długo, przez co wychodzi sucha i niesmaczna. Wypróbuj poniższy przepis – gwarantujemy, że dzięki pieczeniu w folii aluminiowej ryba zachowa soczystość i będzie tak dobra, że zrobisz ją na obiad dwa dni pod rząd. To także świetny pomysł na danie, które można zaserwować gościom. To dzięki temu, że potrawa piecze się tylko kilkanaście minut i można podawać ją od razu po wyjęciu z piekarnika.  Zdrowy łosoś Łosoś należy do tłustych ryb bogatych w wielonasycone kwasy Omega-3. Jest bardzo bogaty w białko – w porcji 100g znajdziemy go aż 20g. To również doskonałe źródło witaminy D – pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik w 80-87% oraz selenu odpowiedzialnego za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. Przepis na łososia z piekarnika Składniki 4 filety z łososia lub 1 większy płat 1/3 kostki masła 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Posiekana papryczka chilli Sok z limonki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jeśli masz duży płat ryby to pokrój go na mniejsze kawałki. Wyjmij ości, umyj rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W garnku rozpuść masło z miodem, dodaj wyciśnięty czosnek, sok z całej limonki i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość mieszaj aż do połączenia składników. Przygotuj 4 większe kawałki folii aluminiowej. Na każdej połóż łososia. Każdy kawałek ryby polej sosem maślano-limonkowym i zawiń folię tworząc sakiewkę. Wstaw łososia do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie delikatnie otwórz folie i pozwól łososiowi piec się przez...

Karp smażony
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Jak zlikwidować nieprzyjemny zapach karpia? Ten sprytny trik znają tylko nasze babcie
Lubicie karpia, a nie wiecie, jak pozbyć się jego przykrego zapachu? Podpowiadamy wam proste rozwiązanie. W sam raz przed Wigilią, na której będzie jedną z 12 tradycyjnych potraw.

Jeśli lubicie karpia, wiecie, że to pyszna, lecz niekoniecznie łatwa w przygotowaniu ryba. Oprócz trudności z wyborem właściwej sztuki, warto zająć się jej charakterystycznym zapachem. Nie uwierzycie, jakie to proste! Karp jest rybą słodkowodną Oryginalnie pochodzi z Azji i został sprowadzony do Europy przez Rzymian. Karpie są niewymagające i żyją w wodzie o niskiej zawartości tlenu. Mogą być hodowane w płytkich, mulistych stawach gęsto porośniętych roślinnością wodną. Żadne warunki nie są im straszne. Karp żywi się dosłownie wszystkim! Preferuje pokarm zwierzęcy, ale przepada także za roślinami i algami, jak również innymi organizmami dennymi. W hodowli karpia stosuje się produkty zbożowe jako paszę. Mączka rybna jest jednak podawana w niewielkich ilościach, zazwyczaj tylko przez wiosnę. Karp jako klasyka kuchni polskiej Chwilę temu była to najtańsza i najłatwiej dostępna ryba. Tak naprawdę do dziś jest najczęściej hodowaną rybą na świcie. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt, a łuski z karpia często przechowujemy po Wigilii w portfelu.  Mają przynosić szczęście, chronić właściciela i zapewnić mu dostatek w nowym roku. Jak kupić dobrego karpia? Podczas zakupu ryby warto kierować się kilkoma prostymi zasadami. Dobrej jakości karp będzie miał czerwone skrzela i żółte podbrzusze. Świeżego nie zastąpi pstrąg, łosoś czy dorsz. Karp podawany na Wigilię, nie ma sobie równych. Zachwyca smakiem nawet najbardziej wymagających gości. Nieprzyjemny zapach karpia Zasada wąchania karpia przed zakupem, jakkolwiek dziwaczna, działa! Oprócz zapachu powinniście też sprawdzić uszkodzenia mechaniczne. Karp nie powinien ich mieć. Jedyne co charakteryzuje jego naprawdę dobre partie, to okrągły brzuch i błyszczące oczy. Tylko wtedy mamy pewność, że nie kupujemy kota w...