Sałatka z łososiem, sylwester
Gotujmy.pl/Pexels, Karolina Grabowska
Newsy

Zakończ rok z przytupem. Wystrzałowa sałatka, która przyniesie szczęście na Nowy Rok

Łosoś to jedna z najchętniej kupowanych ryb w Polsce. Po wigilijnym karpiu i śledziach w occie czas na coś lżejszego. Co powiecie na sałatkę z łososiem w roli głównej?

Łosoś to bardzo znana i lubiana ryba. W Polsce możecie spotkać jego dwa rodzaje. Sklepy oferują zazwyczaj łososia bałtyckiego i łososia norweskiego pochodzącego z hodowli. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Łosoś wyróżnia się wieloma zdrowotnymi walorami

Przygotowanie łososia nie należy do najtrudniejszych rzeczy. Przyda się jednak podstawa kulinarnej wiedzy dotycząca doprawiania ryb, sposobu pieczenia i marynowania. Z łososia można też zrobić znacznie lżejsze przekąski. Sałatka z tą rybą o różowym mięsie będzie pożywna, lekka i łatwa do zrobienia.

Na rynku dostrzec można pełen wybór łososia w przeróżnych postaciach: filetów, dzwonków, tuszek oraz steków. Znajdziecie go w formie mrożonej, wędzonej, w puszce czy jako składnik dań głównych. To ryba nad wyraz uniwersalna i równocześnie charakterystyczna w smaku.

Czy łosoś jest rybą, którą warto jeść?

Nad łososiem od dawna toczy się głośna debata. Łosoś bałtycki zdaje się odpierać ataki. Stanowi bowiem bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. W porcji 100 gramów ryby znajdziecie go około 20 g. Ryba zawiera też egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie.

Łosoś jest kaloryczną rybą. W każdej jednak formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez m.in. normalizowanie ciśnienia krwi czy wspomaganie układu immunologicznego. Wykazano, że jedzenie łososia może także w skuteczny sposób zapobiegać depresji.

Lekka sałatka o dużej zawartości białka

Jeśli przyrządzicie łososia na parze, zaoszczędzicie swojemu organizmowi zbędnych kalorii. Do łososia w formie sałatkowej pasuje też jajko, kapary i sok z cytryny. Gotowi na sałatkę, która skradnie wasze serca?

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego

  • 3 duże jajka

  • 1 sałata rzymska

  • 2 łyżki kaparów

  • 2 kromki chleba

  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokrójcie w małą kostkę, włóżcie do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Tak przygotowane pieczywo pieczecie z włączoną funkcją grill przez 3-5 minut.

  2. Jajka wkładacie do garnka, zalewacie wodą i gotujecie około 7 minut, żeby nie były do końca ścięte. W międzyczasie przygotowujecie resztę składników.

  3. Sałatę przekrajacie na połowę, a następnie dzielicie w paski.

  4. Oliwę mieszacie z sokiem z cytryny. Można użyć do tego blendera.

  5. Jajka po ugotowaniu przelewacie zimną wodą, obieracie ze skorupki i dzielicie na połówki.

  6. Sałatę rozkładacie na talerzach, dodajecie kawałki łososia, połówki jajek, kapary i grzanki. Całość należy przed podaniem skropić dressingiem. Smacznego!

Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak
Pixabay
Newsy
Jaka przyprawa do łososia? Ta genialnie podkreśli jego smak
Lubicie jeść łososia? To świetnie, ponieważ to jedna z najzdrowszych ryb świata. Jak i czym przyprawiać łososia, by wydobyć pełnię jego smaku? Czytajcie dalej!

Łosoś to jedna z najsmaczniejszych i zarazem najbardziej wartościowych ryb świata. Ta tłusta ryba bogata jest w wielonasycone kwasy omega-3. Zawiera też duże ilości białka – w 100g znajdziemy go aż 20g. Łosoś jest również bogatym źródłem niezwykle ważnej witaminy D. Czy wiecie, że porcja łososia pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik aż w 80-87%? Ale to nie wszystko, ponieważ łosoś zawiera też cenny dla naszego zdrowia selen, który jest odpowiedzialny za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. To nie jedyne walory łososia! Ogromną zaletą tej ryby jest również jej smak oraz to, że dania z łososiem  przygotowują się bardzo szybko. Czy wiecie, czym najlepiej go przyprawić? Najlepsze przyprawy do łososia Łosoś to smaczna, delikatna i bardzo zdrowa ryba, która uwielbia towarzystwo świeżych ziół. Jeśli będziecie przygotowywać łososia, postawcie na minimalizm. Ryba ta nie potrzebuje dużej ilości przypraw . W doprawianiu łososia postawcie na oszczędność, ponieważ im mniej dodamy do niego przypraw, tym bardziej zachowa on swój przyjemny i delikatny smak. Jeśli chcecie wydobyć pełnię smaku łososia, przyprawcie go koperkiem i solą morską. Jeżeli marzy wam się bardziej wyrazisty smak, możecie go doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem Cayenne, bazylią, melisą, mieloną papryką i czosnkiem . Po upieczeniu warto skropić go sokiem z cytryny lub limonki. Ryba doskonale komponuje się ze szparagami , puree , awokado i zielonym groszkiem . Jak upiec łososia, by był soczysty? Przed włożeniem łososia do piekarnika, najpierw przyprawcie go niewielką ilością ulubionych przypraw – z obu stron filetu. Następnie skropcie rybę odrobiną oliwy. Pamiętajcie, by nie przesadzać z przyprawami. 2-3 rodzaje przypraw w...

Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty
kloruś/Gotujmy.pl
Newsy
Łosoś pieczony z suszonymi pomidorami. Zróbcie go tak, a będzie soczysty
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, po którą warto sięgać regularnie. Podpowiadamy, jak przyrządzić go tak, że nikt mu się nie oprze!

Łosoś to ryba bogata w nasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, duże ilości selenu, fosfor, magnez, witaminy D oraz witamin z grupy B. To także świetne źródło białka. Powinny po nie sięgać zwłaszcza osoby cierpiące na nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, a także te z wysokimi wynikami złego cholesterolu. Ryby i zawarte w nich zdrowe tłuszcze zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, mają działanie przeciwzakrzepowe, hamują rozwój cukrzycy typu 2 i niwelują ryzyko wystąpienia zawałów.  Poniżej przedstawiamy przepis na pysznego łososia pieczonego w folii, który stanowi pełnowartościowy i zdrowy obiad o zrównoważonych makroelementach. Kiedy dodatkowo podacie do niego pełnoziarnisty makaron o wysokiej zawartości białka i błonnika, będzie doskonałym daniem dla osoby o wysokiej aktywności fizycznej, a także tej na diecie. Przepis na łososia pieczonego w foli z suszonymi pomidorami Składniki: 600 g łososia 2 małe cebule 9 kawałków suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki posiekanego koperku cytryna sok i skórka sól, biały pieprz groszek cukrowy makaron (najlepiej pełnoziarnisty) Przygotowanie: Łososia oskrobcie z łusek i umyjcie, a następnie osuszcie i pokrójcie na 3 kawałki.  Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotujcie marynatę. Zanurzcie w niej rybę, dokładnie obtaczając, aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawcie łososia w marynacie na minimum 20 minut, a najlepiej na kilka godzin.  Folię aluminiową złóżcie podwójnie. Na jej środku umieśćcie cebulę pokrojoną w piórka, po 3 kawałki suszonych pomidorów oraz kawałek łososia z marynatą. Zawińcie szczelnie i pieczcie w 180 stopniach C przez 20 minut.  W czasie pieczenia...

Ryby
Flickr/magro_kr
Zdrowie
Tych ryb nie kupuj na święta Bożego Narodzenia. Są szkodliwe
Myślisz, że wszystkie ryby są zdrowe? Jesteś w błędzie. 5 gatunków najlepiej omijać szerokim łukiem.

Jeśli należycie do sympatyków ryb, musicie wiedzieć, że nie wszystkie z nich służą naszemu zdrowiu.  Apel lekarzy Zwiększone spożycie mięsa wiąże się z zaleceniami ze strony lekarzy i dietetyków. Jednym głosem, od lat, proszą o rezygnację z czerwonego mięsa na rzecz ryb. Są pyszne i niskokaloryczne. Łatwo się do nich przekonać. Są bogate w witaminę A oraz E i kwasy omega. Możemy zaleźć w ich składzie fosfor, magnez, żelazo, cynk itd. Czy aby na pewno we wszystkich? Zanieczyszczenia mórz i oceanów wpływają w bezpośredni sposób na jakość ryb. Czyli hodowlane? Niekoniecznie. Nie każda bowiem ryba hodowana jest etycznie. Nie wszystkie są odpowiednio karmione. Lista szkodliwych ryb Zanim sięgniemy po rybę w sklepie, warto zapoznać się z listą tych, które powinny pójść w odstawkę w pierwszej kolejności.  Panga Jakiś czas temu święciła tryumfy na polskich stołach. Miała być pyszna. Była niezdrowa i tania. Cena była jej jedynym atutem. To słodkowodna ryba występująca w mocno zanieczyszczonej rzece – Mekongu. W Polsce sprzedawana głównie z hodowli, które nie napawają konsumenckim optymizmem. Wietnamskie hodowle są brudne i przerybione. Ryby nie mogą w nich naturalnie rosnąć. Oszukany wzrost jest zasługą faszerowania ich antybiotykami i hormonami.  Mięso pangi ma minimalne wartości odżywcze. W celu zwiększenia objętości jest także zazwyczaj nastrzykiwane wodą.  Łosoś hodowlany Niektórzy nadal uważają go za rybę najsmaczniejszą i najzdrowszą. Nie tak dawno polecano go dosłownie wszystkim, młodszym, starym, kobietom w ciąży. Szybko stał się rybą modną. Norwescy lekarze dziś nie są już tacy pewni. Lawinowo odradzają spożywanie łososia hodowlanego. Głównie z...

Smażenie ryby, ryba smażona, jak smażyć rybę
Pexels/Jasper Koster
Newsy
Jak smażyć rybę, żeby była niskokaloryczna? Jest 1 niezawodny sposób
Ryba na wigilijnym stole to podstawa. Jej smażenie przysparza jednak trudności nawet najbardziej wytrawnym znawcom kuchni. Najlepiej, żeby miała mało kalorii. Jak to zrobić?

Świąteczne potrawy są tłuste i sycące. Ich złagodzenie w postaci obniżenia kaloryczności nie zabierze smaku, a w znaczący sposób zniweluje wyrzuty sumienia.  Ryba na Wigilię Ryba to nieodłączny element świątecznego biesiadowania z bliskimi. Obok pierogów z kapustą i barszczu czerwonego na Wigilii znajdziemy rozmaite jej rodzaje. Polacy zaraz po karpiu równie chętnie sięgają po śledzie, łososia i dorsza. Właśnie w grudniu konsumpcja ryb jest statystycznie najwyższa.  Mięso ryb stanowi wartościowe źródło potrzebnych organizmowi składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, witamina D, a także selen, jod i potas. Wybierając ryby na Wigilię, powinniście brać pod uwagę nie tylko cenę, ale także wpływ hodowli danej ryby na środowisko naturalne. Ile ryb zjadamy? Statystyczny Polak zjada nawet do 5 kilogramów ryb w ciągu roku. Kraje azjatyckie biją wszystkie inne regiony na głowę. Azjaci są rekordzistami w jedzeniu ryb. Średnia konsumpcja ryb dochodzi nawet do 50 kilogramów rocznie. Jak się okazuje, jako konsumenci bardzo chętnie sięgacie po ryby mrożone, przetworzone na konserwy, świeże ryby oraz ryby wędzone.  Każdego roku WWF wydaje poradnik „Jaka ryba na obiad?”, w jakim znajdziecie wskazówki odnośnie świadomego wyboru kupowanych ryb.  Ryby, które dostają zielone światło warto kupować najczęściej. Przy żółtym kolorze trzeba się nad ich zakupem dwa razy zastanowić, z kolor czerwony świadczy o tym, że ich połowy nie sprzyjają bioróżnorodności środowiska lub że gatunki te są na wyginięciu.  Karp to tradycyjna ryba na Wigilię Bez karpia wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Polska produkuje go najwięcej. Szczyt połowów przypada na okres przez Bożym...