Sałatka z łososiem, sylwester
Gotujmy.pl/Pexels, Karolina Grabowska
Newsy

Zakończ rok z przytupem. Wystrzałowa sałatka, która przyniesie szczęście na Nowy Rok

Łosoś to jedna z najchętniej kupowanych ryb w Polsce. Po wigilijnym karpiu i śledziach w occie czas na coś lżejszego. Co powiecie na sałatkę z łososiem w roli głównej?
Aleksandra Jaworska
grudzień 24, 2020

Łosoś to bardzo znana i lubiana ryba. W Polsce możecie spotkać jego dwa rodzaje. Sklepy oferują zazwyczaj łososia bałtyckiego i łososia norweskiego pochodzącego z hodowli. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Łosoś wyróżnia się wieloma zdrowotnymi walorami

Przygotowanie łososia nie należy do najtrudniejszych rzeczy. Przyda się jednak podstawa kulinarnej wiedzy dotycząca doprawiania ryb, sposobu pieczenia i marynowania. Z łososia można też zrobić znacznie lżejsze przekąski. Sałatka z tą rybą o różowym mięsie będzie pożywna, lekka i łatwa do zrobienia.

Na rynku dostrzec można pełen wybór łososia w przeróżnych postaciach: filetów, dzwonków, tuszek oraz steków. Znajdziecie go w formie mrożonej, wędzonej, w puszce czy jako składnik dań głównych. To ryba nad wyraz uniwersalna i równocześnie charakterystyczna w smaku.

Czy łosoś jest rybą, którą warto jeść?

Nad łososiem od dawna toczy się głośna debata. Łosoś bałtycki zdaje się odpierać ataki. Stanowi bowiem bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. W porcji 100 gramów ryby znajdziecie go około 20 g. Ryba zawiera też egzogenne aminokwasy, które nie są wytwarzane w organizmie.

Łosoś jest kaloryczną rybą. W każdej jednak formie stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, niezwykle cennych dla organizmu. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na organizm poprzez m.in. normalizowanie ciśnienia krwi czy wspomaganie układu immunologicznego. Wykazano, że jedzenie łososia może także w skuteczny sposób zapobiegać depresji.

Lekka sałatka o dużej zawartości białka

Jeśli przyrządzicie łososia na parze, zaoszczędzicie swojemu organizmowi zbędnych kalorii. Do łososia w formie sałatkowej pasuje też jajko, kapary i sok z cytryny. Gotowi na sałatkę, która skradnie wasze serca?

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego

  • 3 duże jajka

  • 1 sałata rzymska

  • 2 łyżki kaparów

  • 2 kromki chleba

  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Chleb pokrójcie w małą kostkę, włóżcie do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Tak przygotowane pieczywo pieczecie z włączoną funkcją grill przez 3-5 minut.

  2. Jajka wkładacie do garnka, zalewacie wodą i gotujecie około 7 minut, żeby nie były do końca ścięte. W międzyczasie przygotowujecie resztę składników.

  3. Sałatę przekrajacie na połowę, a następnie dzielicie w paski.

  4. Oliwę mieszacie z sokiem z cytryny. Można użyć do tego blendera.

  5. Jajka po ugotowaniu przelewacie zimną wodą, obieracie ze skorupki i dzielicie na połówki.

  6. Sałatę rozkładacie na talerzach, dodajecie kawałki łososia, połówki jajek, kapary i grzanki. Całość należy przed podaniem skropić dressingiem. Smacznego!

Komentarze
Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.
Aleksandra Jaworska
grudzień 23, 2020

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

Przeczytaj