drozdzowy cynamonowiec do odrywania
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy

Zakochacie się w tym drożdżowym cieście cynamonowym do odrywania. Jest bajecznie pyszne

Znacie ziołowy chlebek do odrywania? Jest hitem wszystkich imprez. Gwarantujemy, że to ciasto również nim się stanie.

Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości.

Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania

Składniki na ciasto

  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 400 g mąki pszennej + do podsypania
  • Szczypta soli
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 50 g masła + do wysmarowania keksówki

Składniki nadzienie

  • 70 g masła
  • 1 duża łyżka cynamonu
  • 100 g brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiej mąkę.
  2. Mleko podgrzej w garnku.
  3. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
  4. Masło roztop w garnku.
  5. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
  6. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  7. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem.
  8. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
  9. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt.
  10. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później.
  11. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6 pasków. Połóż jeden na drugim i potnij na 6 mniejszych prostokątów.
  12. Ułóż je w keksówce na sztorc, jeden obok drugiego. Przykryj formę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  13. Na koniec posmaruj wierzch ciasta pozostałym masłem i posyp cynamonowym cukrem.
  14. Nagrzej piekarnik do 160 stopni z włączonym termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu).
  15. Piecz ciasto przez 20 minut, następnie zmniejsz trochę temperaturę i przykryj wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Źródło: gotujmy.pl

ciasto 3 bit przepis
Gotujmy.pl
Newsy
3 Bit to bardzo popularne i smaczne ciasto. A z tego przepisu udaje się za każdym razem
Szukasz inspiracji na ciasto? Mamy coś dla ciebie! Jest smaczne, puszyste, a do tego nie trzeba go piec w piekarniku!

Lubicie ciasta bez pieczenia? My uwielbiamy! Są przepyszne, słodkie i kremowe, a najważniejsze, że nie trzeba mieć piekarnika żeby je zrobić! Jeśli chcecie oczarować świątecznych gości, na pewno zrobicie ogromne wrażenie takim wyjątkowym ciastem, które stanowi miłą odmianę dla tradycyjnych serników i makowców. Ciasta bez pieczenia Przepisy na słodkie ciasta, które wychodzą bez użycia piekarnika są coraz popularniejsze. Takie ciasta robi się zdecydowanie szybciej i są po prostu smaczne! Przepisów jest mnóstwo – można zrobić sernik na zimno, śmietanowca z galaretkami albo stworzyć ciasto o smaku waszych ulubionych batoników! Przekładane kremową, czekoladową masą i orzechami są może ciężkie i tłuste, ale za to jakie pyszne! Z łatwością można wyczarować ciasto bez pieczenia, smakujące jak popularne czekoladki i słodycze. Przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia Jednym z naszych ulubionych ciast o smaku batoników jest zdecydowanie 3 Bit! Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie pół godziny, a jedyny sprzęt AGD jakiego wymaga do przygotowania to lodówka. Dlatego jeśli nie masz piekarnika, to spokojnie możesz zrobić to ciasto w domu! Przygotuj te składniki: 0,5 l mleka 300 ml śmietany 30% 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy) 1 saszetka cukru wanilinowego Kostka masła Cukier puder 1 fix śmietanowy Pół łyżki żelatyny Pół tabliczki czekolady 40-50 herbatników (zależnie od wielkości blachy) 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie Ugotuj 250 ml mleka z cukrem wanilinowym, a drugie 250 ml wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu i dodaj do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Odstaw, by się ostudziło. W miseczce utrzyj masło z dwoma łyżkami cukru pudru na gładką masę i dodaj...

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

Cynamonki przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy
Najlepszy przepis na cynamonki. Niebywale pyszne bułeczki drożdżowe
Palce lizać! Rozpieśćcie się i przygotujcie je z tego przepisu.

Cynamonki , zwane czasami cinnamon rolls , to pyszne i bardzo apetycznie wyglądające bułeczki z ciasta drożdżowego. Są miękki i puszyste, a dodatkowo mają przyjemny cynamonowy smak. Zachwycą każdego wielbiciela tej przyprawy. Kiedy będziecie je piec, w domu rozniesie się bardzo apetyczny cynamonowy zapach. Zróbcie od razu dwie porcje, bo te pyszne bułeczki znikają w mgnieniu oka! Przepis na bułeczki cynamonowe Składniki na bułeczki cynamonowe 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki mleka 1 jajko 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie cynamonowe Duża łyżka rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru (może być brązowy lub trzcinowy) 3 łyżeczki cynamonu Jajko Przygotowanie bułeczek cynamonowych W małej misce umieśćcie drożdże i cukier. Rozetrzyjcie je razem do rozpuszczenia. Odstawcie drożdże na bok, w tym czasie przesiejcie mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodajcie jajko, szczyptę soli i lekko ciepłe mleko. Zmieszajcie delikatnie. Do mąki wlejcie rozpuszczone drożdże i wyrabiajcie ciasto, aż nie będzie miało grudek. Gdy ciasto będzie już gładkie, dodajcie do niego rozpuszczone masło i wyrabiajcie ponownie. Ciasto powinno wchłonąć tłuszcz, ale pozostać błyszczące. Odstawcie ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Jeśli macie czas, możecie odstawić je na noc do lodówki i przygotować rano. Po wyrośnięciu zagniećcie ciasto krótko, by pozbyć się nadmiaru gazów. Rozwałkujcie je na prostokąt.  Posmarujcie ciasto roztopionym masłem, posypcie cukrem i cynamonem na całej powierzchni Możecie dodać więcej cynamonu. Zwińcie ciasto w roladę. Pokrójcie roladę z ciasta ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm. Cynamonki...

ciasto drożdzowe
Newsy
Próbowaliście topionego ciasta drożdżowego? Ten przepis znają tylko doświadczone gospodynie
To stary przepis, o którym niewiele osób wie. Z pewnością zaskoczy was sposób przygotowania tego ciasta, ponieważ wkłada się je do zimnej wody!

Topione ciasto drożdżowe możecie znać również pod nazwą topielec. Jest bardzo łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi. To nieco zapomniany przepis, którego używały nasze prababcie, które były mistrzyniami gotowania i pieczenia. Topielec to ciasto, które jest ciężkie i wilgotne, zachwyca swoim smakiem i nietypową konsystencją. Po jego spróbowaniu z pewnością porzucicie klasyczne lekkie drożdżowe wypieki na długo. Dodatek rodzynek, skórki pomarańczowej lub cytrynowej z pewnością wzbogaci smak ciasta. Po upieczeniu skórka topionego ciasta drożdżowego jest przyjemnie chrupiąca, a ciasto nie schnie tak szybko jak jego tradycyjna wersja. Zachowa świeżość przez kilka dni! Pamiętajcie, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo po dodaniu cukru, będzie miało chropowatą strukturę, ale bez obaw, składnik ten rozpuści się w trakcie pieczenia. Ciasto w trakcie wyrabiania może mieć nieco rzadszą konsystencję. Przepis na topione ciasto drożdżowe Składniki 3 szklanki mąki 3 jajka w rozmiarze L 50g świeżych drożdży Kostka masła 1 szklanka cukru Opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa lub cytrynowa Przygotowanie Masło roztopcie w garnuszku na wolnym ogniu, a następnie schłodźcie do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki (oprócz cukru i ewentualnych rodzynek itp.) połączcie ze sobą i wyróbcie ciasto. Zagniecione ciasto uformujcie w kulę i… wrzućcie do miski wypełnionej wodą. Opadnie na dno, a po około 15-20 minutach wypłynie na wierzch. To znak, że możecie przejść do kolejnego kroku. Dodajcie do ciasta cukier oraz rodzynki lub skórkę z cytrusów, jeśli zdecydowaliście się ich użyć. Formę np. podłużną keksówkę wysmarujcie dokładnie masłem i wysypcie mąką. Gdy wszystko połączycie (cukier nie musi się roztopić i...