drozdzowy cynamonowiec do odrywania
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy

Zakochacie się w tym drożdżowym cieście cynamonowym do odrywania. Jest bajecznie pyszne

Znacie ziołowy chlebek do odrywania? Jest hitem wszystkich imprez. Gwarantujemy, że to ciasto również nim się stanie.
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości.

Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania

Składniki na ciasto

  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 400 g mąki pszennej + do podsypania
  • Szczypta soli
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 50 g masła + do wysmarowania keksówki

Składniki nadzienie

  • 70 g masła
  • 1 duża łyżka cynamonu
  • 100 g brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiej mąkę.
  2. Mleko podgrzej w garnku.
  3. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
  4. Masło roztop w garnku.
  5. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
  6. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  7. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem.
  8. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
  9. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt.
  10. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później.
  11. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6 pasków. Połóż jeden na drugim i potnij na 6 mniejszych prostokątów.
  12. Ułóż je w keksówce na sztorc, jeden obok drugiego. Przykryj formę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  13. Na koniec posmaruj wierzch ciasta pozostałym masłem i posyp cynamonowym cukrem.
  14. Nagrzej piekarnik do 160 stopni z włączonym termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu).
  15. Piecz ciasto przez 20 minut, następnie zmniejsz trochę temperaturę i przykryj wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
ciasto 3 bit przepis
Gotujmy.pl
Newsy 3 Bit to bardzo popularne i smaczne ciasto. A z tego przepisu udaje się za każdym razem
Szukasz inspiracji na ciasto? Mamy coś dla ciebie! Jest smaczne, puszyste, a do tego nie trzeba go piec w piekarniku!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Lubicie ciasta bez pieczenia? My uwielbiamy! Są przepyszne, słodkie i kremowe, a najważniejsze, że nie trzeba mieć piekarnika żeby je zrobić! Jeśli chcecie oczarować świątecznych gości, na pewno zrobicie ogromne wrażenie takim wyjątkowym ciastem, które stanowi miłą odmianę dla tradycyjnych serników i makowców. Ciasta bez pieczenia Przepisy na słodkie ciasta, które wychodzą bez użycia piekarnika są coraz popularniejsze. Takie ciasta robi się zdecydowanie szybciej i są po prostu smaczne! Przepisów jest mnóstwo – można zrobić sernik na zimno, śmietanowca z galaretkami albo stworzyć ciasto o smaku waszych ulubionych batoników! Przekładane kremową, czekoladową masą i orzechami są może ciężkie i tłuste, ale za to jakie pyszne! Z łatwością można wyczarować ciasto bez pieczenia, smakujące jak popularne czekoladki i słodycze. Przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia Jednym z naszych ulubionych ciast o smaku batoników jest zdecydowanie 3 Bit! Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie pół godziny, a jedyny sprzęt AGD jakiego wymaga do przygotowania to lodówka. Dlatego jeśli nie masz piekarnika, to spokojnie możesz zrobić to ciasto w domu! Przygotuj te składniki: 0,5 l mleka 300 ml śmietany 30% 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy) 1 saszetka cukru wanilinowego Kostka masła Cukier puder 1 fix śmietanowy Pół łyżki żelatyny Pół tabliczki czekolady 40-50 herbatników (zależnie od wielkości blachy) 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie Ugotuj 250 ml mleka z cukrem wanilinowym, a drugie 250 ml wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu i dodaj do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Odstaw, by się ostudziło. W miseczce utrzyj masło z dwoma łyżkami cukru pudru na gładką masę i dodaj...

Przeczytaj
ciasto rajski ptak
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy Rajski ptak - ciasto proste w zrobieniu, ale tak efektowne, że goście będą zbierać szczęki z podłogi
Proste, choć nieco czasochłonne ciasto, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania! Zachwyci każdego!
Magda Borucińska
grudzień 06, 2020

Ciasto rajski ptak swoją nazwę zawdzięcza niesamowitym kolorom, które można osiągnąć dzięki galaretkom. To od ciebie zależy jak będzie wyglądało ciasto – my proponujemy wersję niebieską, ale śmiało eksperymentuj. Różowa masa z zieloną galaretką, a może żółta z fioletową? Wszystko w twoich rękach. Przepis na ciasto Rajski ptak Składniki na biszkopt 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru Pół szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę serową Pół kilograma twarogu z wiaderka (lub zwykłego dokładnie zmielonego) Ćwierć szklanki cukru pudru 1 galaretka szafirowa Pół szklanki śmietanki 30% Pół szklanki wody 1 opakowanie Ptasiego mleczka (kokosowego lub waniliowego) Składniki na masę kokosową 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka żelatyny w proszku 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na warstwę wierzchnią 1 galaretka niebieska Półtorej szklanki wody Przygotowanie biszkoptu Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, aż białka staną się lśniące. Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną do ubitych jajek – dzięki tej metodzie dodasz lekkości biszkoptowi. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub trzepaczką. Formę 21x25cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Piecz przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyjmij ciasto i upuść razem z formą na podłogę lub blat. Gdy wystygnie, przekrój biszkopt na pół. Przygotowanie masy serowej...

Przeczytaj
napoleonka kokosowa przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Pyszne ciasto bez pieczenia? Ta niebiańska napoleonka robi się szybko i zachwyca wszystkich
W tej propozycji zakochają się nie tylko wszyscy fani słodkości, ale również ci, którzy nie mają w swojej kuchni piekarnika. Kokosowa napoleonka zachwyca bowiem nie tylko swoim smakiem.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Ciasta bez pieczenia to coś, co kocha każda pani domu. Te proste, szybkie i pyszne desery rozpieszczają bowiem podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nie inaczej jest w przypadku napoleonki kokosowej. Przepis na kokosową napoleonkę bez pieczenia Składniki 1 litr mleka 200 gramów masła do wypieków 30 gramów mąki pszennej 30 gramów mąki ziemniaczanej 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów wiórków kokosowych 300 gramów maślanych herbatników Polewa kakaowa w saszetce (możesz przyrządzić ją również sama, jeśli wolisz) Przygotowanie W małej miseczce umieść 250 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie pojawiły się żadne grudki. Pozostałe 750 ml mleka umieść w rondelku i zacznij podgrzewać. Dodaj cukier, masło, 150 gramów wiórków kokosowych i zagotuj. Do wrzącego mleka dodaj zrobioną wcześniej miksturę (mleko z mąką) i gotuj aż do powstania gładkiej, budyniowej masy. Formę o wymiarach 23x23 (może być też większa, wtedy ciasto będzie nieco niższe) wyłóż maślanymi herbatnikami. Gotową masę budyniową wylej na ułożone w formie herbatniki, a następnie rozprowadź równomiernie i odstaw do wystudzenia na ok. 30 minut (możesz wstawić do lodówki). Na wystudzonej masie ułóż kolejną warstwę herbatników. Polewę kakaową z saszetki przygotuj według zaleceń producenta (najczęściej wystarczy ją tylko rozpuścić w kąpieli wodnej). Gotową miksturą polej ciasto. Na koniec posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Gotowe!

Przeczytaj
pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

Przeczytaj