Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości.

Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka.

Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania

Składniki na ciasto

  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 400 g mąki pszennej + do podsypania
  • Szczypta soli
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 50 g masła + do wysmarowania keksówki

Składniki nadzienie

  • 70 g masła
  • 1 duża łyżka cynamonu
  • 100 g brązowego cukru

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiej mąkę.
  2. Mleko podgrzej w garnku.
  3. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
  4. Masło roztop w garnku.
  5. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
  6. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia.
  7. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem.
  8. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem.
  9. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt.
  10. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później.
  11. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6 pasków. Połóż jeden na drugim i potnij na 6 mniejszych prostokątów.
  12. Ułóż je w keksówce na sztorc, jeden obok drugiego. Przykryj formę czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  13. Na koniec posmaruj wierzch ciasta pozostałym masłem i posyp cynamonowym cukrem.
  14. Nagrzej piekarnik do 160 stopni z włączonym termoobiegiem (lub 180 stopni bez termoobiegu).
  15. Piecz ciasto przez 20 minut, następnie zmniejsz trochę temperaturę i przykryj wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Źródło: gotujmy.pl