Zakatarzony Dowbor testuje 100 sposobów na katar. Wybrał ten 1. Pomoże?
Instagram/ Maciej_Dowbor / Adobe Stock
Newsy

Zakatarzony Dowbor testuje 100 sposobów na katar. Wybrał ten 1. Pomoże?

Ile trwa katar? Mówi się, że leczony potrafi trwać 7 dni, a nieleczony – tydzień. Oto sposoby, jak skrócić czas tej nieprzyjemnej dolegliwości.

Katar to najczęstszy objaw przeziębienia, wywołany wirusami przenoszonymi drogą kropelkową tj. w czasie kaszlnięcia czy kichnięcia kogoś z naszego otoczenia. „Łapiemy” go przy obniżonej odporności, gdy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Zakatarzeniu często towarzyszą także inne symptomy infekcji, jak kichanie, stany podgorączkowe, osłabienie i uczucie rozbicia. Jak radzić sobie z katarem domowymi sposobami? Sprawdził to dla nas Maciej Dowbor.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Katar w prezencie od dzieci

Prezenter telewizyjny, mąż aktorki Joanny Koroniewskiej i syn popularnej dziennikarki Katarzyny Dowbor, jak wiele osób o tej porze roku „złapał” katar i podzielił swoim złym samopoczuciem z internautami:

Od dzieci można dostać wiele rzeczy… laurkę na Dzień Ojca, starą kanapkę z plecaka do szkoły, ukochanego pluszaka w dowód miłości, lufę w dzienniczku ucznia do podpisania etc. Można też dostać w prezencie ZAJEBISTY KATAR, który doprowadza Cię do szału, nie pozwala zasnąć.

Maciej Dowbor pyta swoich fanów czy znają dobre, domowe sposoby na szybkie pozbycie się tej dolegliwości.

Sympatycy celebryty postanowili przyjść mu z pomocą i zgłosili niemal setkę sprawdzonych sposobów, wśród których były nie tylko apteczne specyfiki, ale też domowe sposoby na skrócenie czasu kichania i poprawę samopoczucia. Sprawdźcie czy je znacie.

😬🤬 Jakiś pomysł jak się tego cholerstwa pozbyć szybko i skutecznie?! Bo moja cierpliwość powoli się kończy .🤯🤬 - zapytał prezenter.

Miód czosnek i ciepłe mleko razem, mi ZAWSZE pomaga🙌a pomiędzy - gorącą herbatę z wkrojonym imbirem 😏.

Mi życie ratuje płukanie zatok. Ja leczę się naturalnym olejkiem oregano. Inhalacjami i lipą z miodem.

Woda z solą, wymoczyć nogi!

Chyba leżenie i odpoczynek, to jedyne co mi przychodzi do głowy. To najbardziej pomaga mojemu mężowi.

😄 Cieple piwo z mnóstwem przypraw (imbir, goździki, cynamon, cytryna, miód) Stawia na nogi raz dwa pod warunkiem, że piwo będzie jedno a nie 5 😂 Zdrówka!

Gałganek Aliny – podpowiada ktoś.

Niektórzy w odpowiedzi przytaczali znaną prawdę: leczony trwa 7 dni, a nieleczony tydzień.

Zobacz także
Katarzyna Dowbor

Nie do wiary, ile Katarzyna Dowbor wydaje na jedzenie. Od lat walczy ze swoją wagą

Kasia Dowbor

Katarzyna Dowbor zdradziła recepturę na wspaniały, domowy syrop na trawienie. Koniec z zaparciami

Dowbor z wielu propozycji wybrał jedną. Zobaczcie którą

Znacie Gałganek Aliny?

To babcina metoda na szybkie poradzenie sobie z przeziębieniem i zajętymi zatokami. Głównym elementem terapii jest wykorzystanie czosnku, zwanego naturalnym antybiotykiem. A gałganek, to zwykła gaza.

Czyli czosnek zawinięty w gazę i wieszany przy łóżku :) - dopytuje Dowbor?

Tak jak piszą, zgnieść kilka ząbków czosnku, zawinąć w gazę i położyć koło łóżka 😀 zdrowia życzę 😀.

Jeszcze skrop sobie ten gałganek jakimś olejkiem np. eukaliptusowym, lepszy efekt i smród czosnku mniejszy.

Przepis na Gałganek Aliny 

Składniki:

  • kilka ząbków czosnku
  • 2 gaziki o wymiarach 10x10 cm
  • dzianinowa gaza
  • tasiemka lub sznurek

Przygotowanie:

1. Dokładnie miażdżymy czosnek. To bardzo ważny etap, ponieważ tylko dzięki zmiażdżeniu uwolni się allicyna zawarta w czosnku, mająca lecznicze właściwości.

2. Rozkładamy papkę na obu gazach i zawijamy je.

3. Oba czosnkowe gaziki zawijamy razem w gazę i nadajemy im kulisty kształt.

4. Do zawiniątka doczepiamy tasiemkę lub sznurek i wieszamy nad łóżkiem

Źródło: intranet/maciej-dowbor, medonet.pl, portal.abczdrowie.pl

Chleb z humusem
Sebastian Studio/Adobe Stock
Przepisy
Jedyna w swoim rodzaju pasta czosnkowa na kanapki. Świetna na odporność. Jedz ją codziennie, a nie zachorujesz
Czosnek jest jednym z tych warzyw, które koniecznie musimy jeść słotną jesienią. Na przykład w postaci smacznej pasty na kanapki.

Wyobraźcie sobie taką sytuację – boli was głowa, macie katar i kaszel i szukacie remedium na wasze problemy z infekcjami i przeziębieniami. Jednocześnie chcecie koniecznie zjeść coś smakowitego, o ostrym wyrazistym smaku. No tak, przecież w czasie grypy zatkany nos i brak wyostrzonego smaku to smutny standard. W pierwszej kolejności polecamy wam zdrowotne syropy na bazie czosnku, miodu i cytryny, które szybko stawiają na nogi nawet najbardziej chorowite jednostki. Nie samym syropem żyje jednak człowiek. Okazuje się, że silny głód, także można zabić w zdrowotny sposób – dzisiaj polecamy dla was wybitnie zdrową pastę czosnkową . W sam raz na kanapki dla największych głodomorów. Musimy jednak zrobić jedno bardzo ważne zastrzeżenie. Wielu z nas uwielbia smak pieczonego czosnku. Na pewno to znacie. Wkładamy do piekarnika (np. podczas pieczenia ziemniaków czy pieczeni) ząbki nieobranego czosnku, a potem delektujemy się wspaniałym smakiem. Warto jednak zastanowić się, czy nie lepiej jadać czosnek na surowo . Dlaczego? Surowy i pieczony czosnek to dwie zupełnie różne rzeczy. Ząbek czosnku zjedzony na surowo dostarczy nam wielu minerałów i witamin, które pomagają w walce z chorobami, zakażeniami, a także zwiększają naszą odporność. Nie bez przyczyny czosnek zwany bywa naturalnym antybiotykiem . Czosnek pieczony traci niestety wiele z tych walorów. Dlatego warto zostawić jego konsumpcję na przykład na okres letni, gdy mamy znacznie szerszy dostęp do witamin z innych owoców i warzyw. A teraz czas już na przepis na wspomnianą pastę czosnkową na kanapki. Składniki: 25 dag obranego czosnku (tak, to spora ilość. Nie warto jednak tym razem oszczędzać na czosnku, bo efekt przekroczy wasze oczekiwania!) 30 ml oliwy z oliwek Łyżka soku ze świeżo...

mleko z czosnkiem na przeziębienie
Adobe Stock
Zdrowie
Tak nasze babcie leczyły każde przeziębienie. Składniki na pewno macie w swojej kuchni
Nasze babcie były mistrzyniami w wynajdywaniu domowych sposobów leczenia przeziębień. Przyrządzane przez nie mikstury działały nie tylko przeciwwirusowo i bakteriobójczo, ale również wspomagały odporność.

Nie od dziś wiadomo, że leczenie domowymi sposobami, oprócz tego, że jest zdrowsze niż chemia zawarta w lekach, to na dodatek często bardziej skuteczne. Choć trudno sobie to wyobrazić, przed laty dostęp do medykamentów był bardziej utrudniony niż dostęp do żywności wydzielanej na kartki. Stąd, autorkami wielu stawiających na nogi mikstur, w tym mleka z czosnkiem i miodem, są oczywiście nasze babcie! Lecznicze mleko Wielu nie ma pojęcia jak cennym produktem jest mleko odzwierzęce. Przede wszystkim napój ten pozytywnie wpływa na rozwój, wzrost i kości. Nie bez powodu mówi się przecież „pij mleko, będziesz wielki”. Jednak produkt ten oferuje o wiele więcej. Wykazuje również właściwości zdrowotne pomocne przy zwalczaniu różnego rodzaju infekcji. Przeciwbakteryjny czosnek Czosnek od wieków uchodzi za roślinę o silnym działaniu przeciwgrzybicznym, przeciwpasożytniczym, ale również przeciwbakteryjnym. Zawarte w nim żelazo, magnez, witaminy B i C, potas, chrom, flawonoidy, a przede wszystkim allicyna, wykazują silne działanie przeciwwirusowe. Jego spożywanie może bowiem pomóc w walce z grypą, a także rotawirusami najczęściej dotykającymi dzieci i niemowlęta. Ponadto, czosnek hamuje proces starzenia, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Cenny miód Kto, by się spodziewał, że miód oprócz słodyczy zapewnia również zdrowie! Może niektórym trudno w to uwierzyć, w końcu mówi się, że „gorzki lek najlepiej leczy”. W tym przypadku ta reguła nie znajduje potwierdzenia. Dzięki wielu cennym składnikom bioaktywnym miód wykazuje właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Połączenie wszystkich trzech składników stworzy miksturę, która znakomicie poradzi sobie z każdym przeziębieniem. Bez względu na to, czy...

Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
AdobeStock
Newsy
Herbata czosnkowa: na odchudzanie, zły cholesterol i wzmocnienie odporności
Jeżeli szukacie domowych sposobów na przeziębienie i wzmocnienie odporności, to idealna będzie naturalna herbata czosnkowa! Poznajcie prosty przepis.

Infekcje sezonowe towarzyszą nam co roku, dlatego warto znać różne domowe sposoby na przeziębienie. Pisaliśmy już o rozgrzewającej herbacie z cytryną , zielonej herbacie z kurkumą i domowym syropie na ból gardła . A czy próbowaliście już herbaty czosnkowej? Właściwości lecznicze czosnku Czosnek od wieków ceniony jest ze względu na swoje wspaniałe właściwości zdrowotne. Jego zapach może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie – warto się przemóc, ponieważ gdy dopadnie was infekcja, ten naturalny antybiotyk szybko postawi was na nogi! Poznajcie lecznicze właściwości czosnku: Czosnek poprawia odporność Nie od dziś wiadomo, że kto dba o swoje zdrowie, ten powinien jeść dużo czosnku. To warzywo zawiera w sobie olejki eteryczne, których moc zwalczania bakterii jest silniejsza od niektórych antybiotyków! Może pomóc w zwalczaniu paciorkowca i gronkowca złocistego, choć oczywiście zanim zaczniecie się leczyć na własną rękę, koniecznie powinniście odwiedzić lekarza. Czosnek na cholesterol Jeżeli zdiagnozowano u was podwyższony poziom cholesterolu, to regularne jedzenie czosnku możecie wpłynąć na jego obniżenie! Skuteczny będzie zarówno świeży czosnek, jak i granulowany lub w formie tabletek. Przepis na herbatę czosnkową Do przygotowania wzmacniającej herbaty czosnkowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki świeżego, startego imbiru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu Przygotowanie: Obierzcie czosnek i pokrójcie drobno lub przeciśnijcie przez praskę. Obrany korzeń imbiru zetrzyjcie na tarce. Wsypcie pół łyżeczki do garnka i dodajcie czosnek. Całość zalejcie 200 ml wrzątku (1 szklanka) i gotujcie przez 20 minut na małym...

schabowe marynowane w piwie przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Zapomnijcie o mleku i cebuli. Zamarynujcie w tym schabowe, a zyskają nieziemski smak i soczystość
Większość z was zapewne marynuje kotlety schabowe w mleku, i bardzo słusznie. Jeśli jednak chcecie nieco zmienić i podkręcić smak mięsa możecie również włożyć je do mieszanki na bazie… piwa.

Pomysłów na marynatę do kotletów schabowych jest naprawdę mnóstwo. Toteż obiad, w którym wspomniane mięso odgrywa główną rolę, nie musi być wcale nudny i zawsze smakować tak samo. Jeśli więc macie już dosyć monotonii, ale ponad wszystko kochacie to danie, koniecznie spróbujcie wykorzystać do jego przyrządzenia piwo. Bez obaw, taką potrawę zje cała wasza rodzina, nawet abstynenci oraz dzieci. W końcu zawarty w piwie alkohol wyparuje pod wpływem wysokiej temperatury, a na mięsie zostanie tylko jego smak. Oczywiście możecie również użyć piwa bezalkoholowego, jeśli właśnie takie lubicie najbardziej.  Przepis na schabowe marynowane w piwie Będziecie potrzebować 6 plastrów schabu 500 ml ulubionego piwa  1 cebuli 2 ząbków czosnku 2 jajek Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie Cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Czosnek również obierzcie i zmiażdżcie nożem. Oba produkty umieśćcie w dużej misce i dodajcie do nich piwo oraz zioła prowansalskie. Całość zamieszajcie. Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej, rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka, oprószcie z obu stron solą i pierzem, a następnie umieśćcie w misce z piwną marynatą. Całość przykryjcie i wstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Przygotujcie sobie dwa głębsze talerze (takie jak do zupy). W jednym umieśćcie i rozkłóćcie jajka, z kolei do drugiego wsypcie bułkę tartą. Kotlety panierujecie w kolejności – jajko, bułka tarta. Na patelni rozgrzejcie olej - powinien być naprawdę gorący, zanim położycie na nim mięso. W innym wypadku kotlety nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne.  Na idealnie rozgrzanym oleju umieśćcie wasze...