Zajrzeliście do słoika z kapustą kiszoną i zobaczyliście w nim to? Sprawdźcie, co to oznacza
Własne
Newsy

Zajrzeliście do słoika z kapustą kiszoną i zobaczyliście w nim to? Sprawdźcie, co to oznacza

Lepiej się upewnijcie, czy taką kapustę kiszoną można zjeść. W jednym przypadku konsekwencje mogą być poważne.

Po długim kiszeniu kapusty zadowoleni otwieracie słoik, a tam biały przypominający pleśń nalot. Taki widok może skutecznie odebrać wam apetyt. Ale zanim wyrzucicie słoik z kapustą kiszoną, sprawdźcie, czym tak naprawdę jest ten biały nalot. Nie w każdym przypadku trzeba się go obawiać. 

Co oznacza biały nalot na kapuście?

Zarówno na ogórkach kiszonych, jak i kapuście po dłuższym czasie może się pojawić biały kożuszek. Ma on nawet swoją nazwę - kożuch fermentacyjny. Czasami jednak można go łatwo pomylić z pleśnią. Czym się różnią?

Pleśń w kapuście kiszonej będzie się zbijać w kępki, które wyglądają jak włoski. Zwykle pleśń jest raczej niebieska, szara, a nawet pomarańczowa, choć zdarza się też biała i wtedy można ją łatwo pomylić z kożuchem fermentacyjnym. Jednak pleśń nigdy nie będzie miała jednakowej struktury i koloru - może być na przykład biało-niebieska. Do tego mocno zmienia ona zapach kapusty kiszonej, która zacznie wydzielać ziemisty, kojarzący się z piwnicą zapach. 

Zobacz także
Kapusta kiszona wyszła miękka? Przez ten częsty błąd może być do niczego

Kapusta kiszona wyszła miękka? Przez ten częsty błąd może być do niczego

kapusta zasmażana przepis

Kapusta kiszona z patelni to prawdziwa eksplozja smaku. 1 składnik całkowicie odmieni jej smak

Czy kapustę z białym nalotem można zjeść?

Zupełnie inaczej jest w przypadku kożucha fermentacyjnego. To jednorodny nalot o białej barwie. Pojawia się na skutek fermentacji i często spotyka się go w kiszonkach, które zostały wykonane już jakiś czas temu. Powąchajcie po prostu swoją kapustę - jeżeli ma ładny, kwaśny zapach typowy dla kapusty kiszonej, to wystarczy zebrać kożuch z powierzchni i można ją zjeść.

Z kolei jeśli wyczuwacie nieprzyjemny, nierzadko odrobinę drożdżowy zapach i jesteście pewni, że biały nalot to pleśń, niestety - należy wyrzucić całą zawartość słoika. Nie pomoże wyrzucenie do kosza części produktu - pleśń zaczyna rozwijać się bowiem w całej zawartości.

Właściwości kapusty kiszonej 

Do jedzenia kapusty kiszonej raczej nie trzeba nikogo namawiać. Jeżeli jednak znacie osoby, które za nią nie przepadają, pokażcie im tę listę wspaniałych właściwości zdrowotnych tego przysmaku:

  • wspomaga trawienie

  • wzmacnia odporność

  • obniża poziom cholesterolu

  • wpływa pozytywnie na układ krążenia

Ponadto, kapustę kiszoną można bez obaw jeść na diecie. Jest chrupiąca i słona, dzięki czemu zaspokaja apetyt na słone przekąski (jak chipsy i paluszki), a do tego ma bardzo mało kalorii. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

czy można mrozić kapustę kiszoną
Flickr
Newsy
Czy kapustę kiszoną można zamrozić? Ta odpowiedź was zaskoczy
Zostało wam dużo kapusty kiszonej i nie wiecie, czy można ją zamrozić? Rozwiewamy wątpliwości!

Samodzielne przygotowanie kiszonej kapusty jest czasochłonne, dlatego większość osób woli kupić gotową w sklepie. Jednak jeśli zdecydujecie się zrobić taką kapustę sami, to może się zdarzyć, że wyjdzie jej wam za dużo. Co z nią zrobić? Niektórzy zastanawiają się nad tym, czy kiszona kapusta nadaje się do mrożenia . Sprawdziliśmy to! Czy da się mrozić kiszoną kapustę? O dziwo, kiszoną kapustę jak najbardziej można zamrozić! Ten zaskakujący pomysł już od lat stosowany jest choćby na Syberii, która znana jest przecież z niskich temperatur. W końcu mrożenie to sposób na przedłużenie świeżości żywności, z zachowaniem jej składników odżywczych i właściwości. Dlaczego warto mrozić kapustę? Mrożona kiszona kapusta nie traci wiele na smaku, a co najważniejsze – zachowa zawarte w niej witaminy . Warto ją mrozić, ponieważ zdecydowanie wydłuży to jej termin przydatności do spożycia i jednocześnie nie zmieni jej smaku. Mrożoną kapustę kiszoną można przechowywać aż 8 miesięcy ! Zawsze macie ją pod ręką i łatwo można ją rozmrozić, gdy stanie się potrzebna. Wady mrożonej kapusty Niestety, mrożenie kapusty ma też swoje wady. Po rozmrożeniu bardzo mięknie – nie jest już tak krucha i chrupiąca i z tego powodu nie nadaje się do sałatek. Nie sprawdzi się też jako składnik popisowych dań, ponieważ mocno traci na wyglądzie . Ponadto mrożenie co prawda nieznacznie, ale zmniejsza ilość witaminy C zawartej w kapuście. Jak mrożenie wpływa na kiszoną kapustę? Ponieważ rozmrożona kiszona kapusta traci charakterystyczną chrupkość, mrożenie jest polecane jako ostateczność . Lepiej wykorzystać taką kapustę do ugotowania bigosu albo usmażenia placków z kapusty, ponieważ kompletnie nie sprawdzi się jako dodatek do sałatki. Pamiętajcie też o tym, że absolutnie nie wolno...

kapusta kiszona
Newsy
Jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej? 1 szczegół i już nigdy nie pomylicie się na zakupach
Kapusta kiszona i kwaszona to jedno i to samo? Może być to zaskoczeniem dla wielu osób, ale to dwa różne produkty. I tylko jeden z nich jest tak naprawdę zdrowy!

Choć nazwy są łudząco podobne, kapusta kiszona i kwaszona to nie jest ten sam produkt. Według niektórych osób kwaszona kapusta to marna podróbka kapusty kiszonej. Z pewnością zdarzyło wam się nieraz pomylić się w sklepie i kupić tą niewłaściwą. Przychodzimy z pomocą – znamy jeden drobny szczegół, który z łatwością zauważycie już na etapie zakupów. Sprawdźcie, jak odróżnić kapustę kiszoną od kwaszonej. Kapusta kiszona - właściwości Podczas jej fermentacji z udziałem bakterii mlekowych dochodzi do przekształcenia cukrów prostych w kwas mlekowy. Jest bogata m.in. w witaminę C i E, probiotyki, wapń i fosfor oraz naturalne przeciwutleniacze. Ze względu na wysoką zawartość probiotyków kapusta kiszona jest, podobnie jak ogórki kiszone, polecana jako bardzo zdrowy produkt. Doskonale wpływa na funkcjonowanie mikroflory jelit i usprawnia pracę układu pokarmowego. Kapusta kwaszona - czym się różni od kiszonej? Z kapustą kiszoną łączy ją praktycznie tylko nazwa. Poszatkowane warzywo zalewane jest mieszanką octu, cukru oraz przypraw i składników odpowiedzialnych za konserwację. Niestety, brak w niej cennych probiotyków, z których słynie kapusta kiszona, ponieważ podczas jej produkcji nie zachodzi fermentacja. To sprawia, że kapusta ma głównie walory smakowe, natomiast jeśli zależy wam na właściwościach prozdrowotnych, wybierzcie produkty kiszone . Kapusta kiszona a kwaszona: po tym je odróżnisz od siebie Rozpoznanie produktów, które zapakowane są w folię czy wiaderko jest bardzo łatwe. W końcu na opakowaniu z pewnością znajdziecie i nazwę, i skład. Ale co zrobić, gdy kapustę kupujecie na pobliskim bazarze i nie wiecie, czy sprzedawca nie wprowadza was w błąd? To, czym należy się kierować podczas zakupów, jest kolor kapusty. Kiszona ma ładny, żółty odcień, podczas gdy kwaszona jest biała albo dużo jaśniejsza. Różnią się...

Po ilu dniach ogórki małosolne są gotowe? Zjedzcie je, zanim zmienią się w kiszone
Adobe Stock
Newsy
Jak rozpoznać pleśń w ogórkach kiszonych? A może to w ogóle nie pleśń?
Zauważyliście na kiszonkach biały nalot? To niekoniecznie musi być pleśń, ale może. Sprawdźcie, jak ją rozpoznać.

Kiszenie ogórków to letnia tradycja wielu pań domu. Niedrogie, świeże ogórki , na które właśnie przypada najlepszy sezon, są masowo pakowane do słoików i konserwowane na zimę. Chociaż istnieje wiele przepisów na ogórki kiszone, a niektóre są wyjątkowo finezyjne (np. ogórki z curry ), nie tylko przepis decyduje o tym, czy weki dobrze wyjdą. Pleśń na ogórkach kiszonych - jak jej uniknąć? Bardzo istotne jest dokładne przykrycie warzyw  wodą , aby żaden ogórek nie wystawał ponad powierzchnię płynu. Zalewa do ogórków nie powinna być także zbyt słona: docelowo powinna zawierać około 8 procent soli na całą porcję. Jeżeli zamierzacie długo przechowywać ogórki w piwnicy i chcecie, żeby jak najdłużej zachowały kruchość i smak, dodajcie także do zalewy trochę cukru, który pomoże zakonserwować je na dłużej. Wszystkie ogórki w słoiku powinny być jednej odmiany. Najlepsi kucharze polecają gatunki Julian, Śremski, Śremianin czy Octopus. Aby ogórki zachowały świeżość na długo, warto też przed ukiszeniem wrzucić je na chwilę do zimnej wody. Oczywiście, wszystkie słoiki i zakrętki powinny być idealnie czyste i wyparzone. Zużyte, lekko powyginane wieczka mogą sprawić, że ogórki nie będą szczelnie zamknięte, a co za tym idzie - dostanie się do nich pleśń . Czy to na pewno pleśń? Jeśli zauważyliście biały nalot na ogórkach, to jeszcze niekoniecznie musi znaczyć, że są one spleśniałe. Może to być np. kożuch fermentacyjny, który jest zupełnie normalnym zjawiskiem podczas kiszenia. Nie stanowi on żadnego zagrożenia dla zdrowia, a ogórki z takim kożuchem można bezpiecznie zjeść. Jak go odróżnić od pleśni, żeby nie wyrzucić dobrych kiszonek bez powodu? Kożuch fermentacyjny jest...

Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na rdzawy? Zobaczcie, czy można je jeść
Adobe Stock
Newsy
Woda w ogórkach kiszonych zmieniła kolor na brązowy? Zobaczcie, czy można je jeść
Podziwiając swoje przetwory i słoiki z ogórkami kiszonymi, możecie się nieco zdziwić... kolorem ich zalewy. Co oznacza rudy czy brązowy kolor zalewy ogórkowej?

Lato to czas zbiorów ogórków i wzmożonego ich kiszenia. Ogórki tak przygotowane to smaczna i zdrowa przekąska. Układa się je ściśle obok siebie w słojach wraz z odpowiednimi dodatkami i zalewa solanką. Podczas procesu kiszenia zalewa ogórkowa powinna stać się nieco mętna, ale czasem zdarza się również, że zmienia kolor na rudawo-brunatny. Czy powinniście się tym niepokoić?   Jak powinna wyglądać zalewa w ogórkach kiszonych?  Zalewa w ogórkach kiszonych z czasem traci klarowność. Dzieje się tak w wyniku procesu fermentacji. To zupełnie naturalne i nie powinno nikogo odwodzić od zjedzenia pysznej kiszonki.  Biały osad na dnie słoika i nalot pojawiający się na kiszonych ogórkach to bardzo dobry znak! Białawe ślady to nic innego jak bakterie kwasu mlekowego powstające podczas kiszenia. Mają one doskonały wpływ na zdrowie.  Dlaczego zalewa ogórkowa zmieniła kolor?  Wiele osób zapewne zadawało sobie to pytanie. Co zawiniło w całym procesie kiszenia? Czy jest to problem ogórków, niewłaściwego zawekowania, a może przypraw użytych do kiszenia? Winowajcą jest tu zbyt dojrzały koper, którego ziarenka zabarwiają wodę na rudawy i brązowy kolor przypominający wodę z rdzą.  Na szczęście nie wpływa on zupełnie na proces kiszenia i smak ogórków. Oprócz innych niż zazwyczaj wrażeń estetycznych takie kiszonki pozostają nadal smaczne. Można je też bez obaw jeść, pod warunkiem, że upewnicie się, że ogórki nie są zepsute. Nie będzie to jednak zepsucie spowodowane dojrzałością kopru.  Jak rozpoznać zepsute ogórki kiszone?  Jeżeli ogórki są twarde, mają odpowiedni zapach (który wszyscy na pewno znacie) i białawy nalot, a słoik po otwarciu lekko musuje – to oznacza, że nadają się do jedzenia. Jak zatem...