
Sezon na truskawki już w pełni. Na bazarach oraz u przydrożnych sprzedawców możemy zauważyć łubianki pełne pysznych owoców. W związku z tym chętnie kupujemy je i przygotowujemy na ich bazie pyszne desery.
Niekiedy po prostu łączymy je ze śmietaną. Niestety w takim wydaniu są one dosyć kaloryczne. Jeśli zależy wam na nieco lżejszej alternatywie, warto sięgnąć po truskawki ze skyrem.
Dlaczego warto połączyć truskawki ze skyrem?
Skyr to wyrób mleczarski, który jest wyjątkowo popularny w krajach skandynawskich. W konsystencji i smaku przypomina bardzo gęsty jogurt grecki. Produkt ceniony jest za niesamowicie dużą zawartość białka. W związku z tym często sięgają po niego sportowcy oraz osoby prowadzące aktywny tryb życia. Ponadto jest on niskokaloryczny. Okazuje się, że 100 g produktu odpowiada tylko 64 kcal.
Latem warto przygotować truskawki ze skyrem. To wspaniałe połączenie słodkich owoców i lekko kwaskowatego produktu mlecznego. W ten sposób otrzymacie nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy deser. Swobodnie mogą po niego sięgać wszystkie osoby będące na diecie.
Truskawki ze skyrem – jak je przygotować?
Truskawki ze skyrem to banalnie prosty i szybki w wykonaniu deser. Aby go zrobić, należy przygotować następujące składniki:
- 500 g truskawek,
- 2 łyżki cukru,
- 250 ml skyru.
Przygotowanie:
- Truskawki umyjcie pod bieżącą wodą. Następnie usuńcie z nich szypułki.
- Owoce przełóżcie do głębokiego naczynia i rozgniećcie je za pomocą widelca. Jeżeli chcecie, możecie użyć tutaj również blendera.
- Do truskawek dodajcie skyr oraz cukier. Całość dokładnie wymieszajcie.
Deser najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Możecie wzbogacić go również o inne owoce takie jak maliny, jagody, a nawet banany. Truskawki ze skyrem świetnie sprawdzą się także jako baza do koktajlu. Ponadto niektórzy łączą je z ugotowanym makaronem. W takim wydaniu deser z pewnością będzie o wiele bardziej sycący.
Skyr – do czego możemy go wykorzystać?
Truskawki ze skyrem smakują obłędnie. Ten kremowy produkt mleczny sprawdzi się również jako składnik wielu innych smacznych deserów. Niektórzy przygotowują na jego bazie serniki, krem jogurtowy do ciasta, a nawet lody. Bez problemu zrobicie na jego bazie rewelacyjny farsz do naleśników. Oprócz tego skyr dobrze smakuje sam w sobie, więc świetnie sprawdzi się w roli zdrowej przekąski.