Zafundujcie sobie zastrzyk odporności na jesień. Właśnie rozpoczął się sezon na te owoce
Pixabay
Newsy

Właśnie rozpoczął się sezon na te owoce. Zróbcie sok i zafundujcie sobie zastrzyk odporności

Wrzesień to czas, kiedy na gałęziach zaczynają czerwienić się jego owoce, zapraszając wręcz wszystkich do zbiorów. Ma cierpki, intensywny smak, ale w zamian oferuje całe bogactwo witamin i minerałów. Wzmacnia organizm, obniża poziom cholesterolu i usprawnia procesy trawienne. 

Zbliża się jesień, więc pora wzmocnić odporność wykorzystując dobrodziejstwo natury. Surowe soki i konfitury z czarnej porzeczki, woda z cytryną i miodem to niektóre z możliwości podbudowania organizmu. To jednak nie wszystko, co możecie zrobić. Rozejrzyjcie się wokoło i poszukajcie drzew z małymi, pomarańczowymi owocami. 

Jak sok z rokitnika działa na odporność? 

Ten sok to skarbnica witaminy C, ale również witaminy A i E. Zawiera aż 24 różne pierwiastki, 18 aminokwasów oraz kwasy tłuszczowe. Ma bardzo wszechstronne działanie prozdrowotne. 

Wzmacnia i pobudza układ odpornościowy. Zapobiega infekcjom i stanom zapalnym wewnątrz organizmu, więc warto stosować go profilaktycznie w okresie przeziębień. Może też wykazywać działanie antybiotyczne i antywirusowe. 

Jak zniwelować cierpkość rokitnika w soku? 

Smak soku z tego owocu jest wyjątkowo kwaśny. Dlatego warto dolać do niego wodę lub połączyć go z innymi, bardziej słodkimi sokami. Świetnie sprawdzą się w tym zadaniu domowe soki z malin, jabłek. Możecie dodać do niego również miód lub cukier.  

Surowy sok z rokitnika powinniście wypić jak najszybciej. W lodówce może stać maksymalnie kilka dni. Jeżeli chcecie cieszyć się nim dłużej, musicie poddać go pasteryzacji. Co istotne, witamina C zawarta w rokitniku nie ulega rozkładowi podczas gotowania. 

Zobacz także
Jesień coraz bliżej. Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł

Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł. W sam raz na zimniejsze dni

Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje

Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje

Przepis na surowy sok z rokitnika na odporność 

Składniki: 

  • ½ kg owoców rokitnika  

  • ½ łyżeczki kurkumy 

  • cukier do smaku 

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyjcie i odrzućcie podejrzanie wyglądające egzemplarze. 

  1. Rozgniećcie za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zblendujcie. 

  1. Rozgniecione owoce przetrzyjcie przez sito. 

  1. Do tak uzyskanego soku z miąższem dodajcie kurkumę i cukier lub sok jabłkowy. 

  1. Pijcie od razu na zdrowie. 

Kto nie powinien pić soku z rokitnika? 

Nie wszystkie osoby mogą pić ten sok. Szczególnie powinni uważać pacjenci z: 

  • chorobami wątroby, 

  • chorobami trzustki, 

  • kamicą żółciową. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, zdrowie.tvn.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...

Czy warto pić sok z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Sdobe Stock
Newsy
Czy warto pić wodę z sokiem z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Szklanka wody z sokiem z połówki cytryny. Od tego wielu zaczyna każdy dzień. Wyjaśniamy, dlaczego to tak ważne.

Czy wiecie, że cytryna jest krzyżówką dwóch innych roślin? W średniowieczu trafiła do Europy już jako cytryna. Pierwszy jej przodek – lima pochodził z Azji, natomiast drugi – cytron, był uprawiany przez starożytnych Rzymian. Dziś cytrony uprawia się już tylko na skórkę kandyzowaną, natomiast lima jest krewną dzisiejszej limonki. Limonem i inne wartościowe składniki cytryn Po swoich przodkach cytryna odziedziczyła ważny składnik — limonem. To silny przeciwutleniacz, który ma właściwości antynowotworowe. Jego umiejętność zwalczania komórek rakowych w wielu narządach człowieka, potwierdziły liczne badania. Jednak limonem, choć jest ważny, nie wyczerpuje listy wartościowych składników tego owocu. Najczęściej słyszy się o tym, że cytryna jest bogata w witaminę C. Zawiera jej sporo, bo 53 mg na 100 g. Dzięki temu wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Z kolei rutyna, którą także można znaleźć w cytrynie, zapobiega utracie witaminy C z organizmu oraz uszczelnia naczynia krwionośne. W soku cytryn znajdują się także witamina E, witaminy z grupy B, a także mikroelementy: potas, magnez, sód, żelazo, bata-karoten i bioflawonoidy, które także wspierają odporność. Kiedy pić sok z cytryny? Czy można go pić na czczo? Dietetycy uważają, że sok z cytryny należy pić rano. Od szklanki wody z sokiem z połówki cytryny warto zaczynać każdy dzień. Działanie wody z cytryną, wypijanej na początek dnia: Woda z cytryną lepiej nawadnia organizm niż sama woda W diecie odchudzającej wypijana przed śniadaniem zmniejsza łaknienie Ma działanie energetyzujące, z powodzeniem może zastąpić poranny kubek kawy Poprawia samopoczucie Dlaczego warto pić sok z cytryny na czczo Głównym efektem picia kwaśnego soku z cytryny jest...

Dodajcie do porannej wody ten sok. Ma o wiele lepsze działanie niż cytryna
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do porannej wody tego soku. Ma o wiele lepsze działanie niż cytryna
Lubicie wypić dla zdrowia o poranku wodę z cytryną? Lepiej sięgnijcie po ten sok. Pamiętajcie tylko, by był on jak najbardziej naturalny i pozbawiony sztucznych dodatków.

Na pewno słyszeliście już o zbawiennym wpływie picia rano wody z cytryną. Jak się jednak okazuje, o wiele lepiej jest dodać do takiej wody sok z dzikiej róży. Podczas, gdy w 100 gramach soku z cytryny jest 38,7 mg kwasu askorbinowego, taka sama ilość soku z dzikiej róży, dostarcza naszemu organizmowi aż 450 mg czystej witaminy C. Poza tym, owoce dzikiej róży mają wiele właściwości zdrowotnych. Są bogate w witaminę C i związki bioaktywne, takie jak fenole, likopen i kwas elagowy. Poznajcie kilka niesamowitych korzyści płynących z tych bogatych w składniki odżywcze owoców. Właściwości zdrowotne dzikiej róży Dzika róża pomaga w zapobieganiu wielu dolegliwościom, takim jak: choroba zwyrodnieniowa stawów dolegliwości żołądkowe jest stosowana jako środek moczopędny używa się jej jako łagodny środek przeczyszczający wspomaga trawienie może pomóc w zapobieganiu nowotworom i innym chorobom przewlekłym regularne przyjmowanie ekstraktu z dzikiej róży, wiąże się z obniżonym poziomem cholesterolu owoc ten zawiera 60 razy więcej witaminy C niż pomarańcza leczy również stany zapalne i poprawia odporność owoce dzikiej róży zawierają kwas tłuszczowy GOPO, który jest roślinną wersją oleju rybnego regularne przyjmowanie 40 gramów proszku z dzikiej róży, może obniżyć poziom cukru we krwi i pomóc w leczeniu cukrzycy flawonoidy i przeciwutleniacze w dzikiej róży, chronią również organizm przed chorobami serca może pomóc w zapobieganiu bólom żołądka  spożycie dzikiej róży może skutkować spadkiem ciśnienia krwi olejek z owoców dzikiej róży wnika głęboko w warstwy skóry i poprawia jej zdrowie stymuluje produkcję kolagenu oraz redukuje...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...