Zafundujcie sobie zastrzyk odporności na jesień. Właśnie rozpoczął się sezon na te owoce
Pixabay
Newsy

Właśnie rozpoczął się sezon na te owoce. Zróbcie sok i zafundujcie sobie zastrzyk odporności

Wrzesień to czas, kiedy na gałęziach zaczynają czerwienić się jego owoce, zapraszając wręcz wszystkich do zbiorów. Ma cierpki, intensywny smak, ale w zamian oferuje całe bogactwo witamin i minerałów. Wzmacnia organizm, obniża poziom cholesterolu i usprawnia procesy trawienne. 

Zbliża się jesień, więc pora wzmocnić odporność wykorzystując dobrodziejstwo natury. Surowe soki i konfitury z czarnej porzeczki, woda z cytryną i miodem to niektóre z możliwości podbudowania organizmu. To jednak nie wszystko, co możecie zrobić. Rozejrzyjcie się wokoło i poszukajcie drzew z małymi, pomarańczowymi owocami. 

Jak sok z rokitnika działa na odporność? 

Ten sok to skarbnica witaminy C, ale również witaminy A i E. Zawiera aż 24 różne pierwiastki, 18 aminokwasów oraz kwasy tłuszczowe. Ma bardzo wszechstronne działanie prozdrowotne. 

Wzmacnia i pobudza układ odpornościowy. Zapobiega infekcjom i stanom zapalnym wewnątrz organizmu, więc warto stosować go profilaktycznie w okresie przeziębień. Może też wykazywać działanie antybiotyczne i antywirusowe. 

Jak zniwelować cierpkość rokitnika w soku? 

Smak soku z tego owocu jest wyjątkowo kwaśny. Dlatego warto dolać do niego wodę lub połączyć go z innymi, bardziej słodkimi sokami. Świetnie sprawdzą się w tym zadaniu domowe soki z malin, jabłek. Możecie dodać do niego również miód lub cukier.  

Surowy sok z rokitnika powinniście wypić jak najszybciej. W lodówce może stać maksymalnie kilka dni. Jeżeli chcecie cieszyć się nim dłużej, musicie poddać go pasteryzacji. Co istotne, witamina C zawarta w rokitniku nie ulega rozkładowi podczas gotowania. 

Zobacz także
Jesień coraz bliżej. Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł

Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł. W sam raz na zimniejsze dni

Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje

Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje

Przepis na surowy sok z rokitnika na odporność 

Składniki: 

  • ½ kg owoców rokitnika  

  • ½ łyżeczki kurkumy 

  • cukier do smaku 

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyjcie i odrzućcie podejrzanie wyglądające egzemplarze. 

  1. Rozgniećcie za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zblendujcie. 

  1. Rozgniecione owoce przetrzyjcie przez sito. 

  1. Do tak uzyskanego soku z miąższem dodajcie kurkumę i cukier lub sok jabłkowy. 

  1. Pijcie od razu na zdrowie. 

Kto nie powinien pić soku z rokitnika? 

Nie wszystkie osoby mogą pić ten sok. Szczególnie powinni uważać pacjenci z: 

  • chorobami wątroby, 

  • chorobami trzustki, 

  • kamicą żółciową. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, zdrowie.tvn.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...

Czy warto pić sok z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Sdobe Stock
Newsy
Czy warto pić wodę z sokiem z cytryny na czczo? Uważajcie, na początku możecie się poczuć gorzej
Szklanka wody z sokiem z połówki cytryny. Od tego wielu zaczyna każdy dzień. Wyjaśniamy, dlaczego to tak ważne.

Czy wiecie, że cytryna jest krzyżówką dwóch innych roślin? W średniowieczu trafiła do Europy już jako cytryna. Pierwszy jej przodek – lima pochodził z Azji, natomiast drugi – cytron, był uprawiany przez starożytnych Rzymian. Dziś cytrony uprawia się już tylko na skórkę kandyzowaną, natomiast lima jest krewną dzisiejszej limonki. Limonem i inne wartościowe składniki cytryn Po swoich przodkach cytryna odziedziczyła ważny składnik — limonem. To silny przeciwutleniacz, który ma właściwości antynowotworowe. Jego umiejętność zwalczania komórek rakowych w wielu narządach człowieka, potwierdziły liczne badania. Jednak limonem, choć jest ważny, nie wyczerpuje listy wartościowych składników tego owocu. Najczęściej słyszy się o tym, że cytryna jest bogata w witaminę C. Zawiera jej sporo, bo 53 mg na 100 g. Dzięki temu wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Z kolei rutyna, którą także można znaleźć w cytrynie, zapobiega utracie witaminy C z organizmu oraz uszczelnia naczynia krwionośne. W soku cytryn znajdują się także witamina E, witaminy z grupy B, a także mikroelementy: potas, magnez, sód, żelazo, bata-karoten i bioflawonoidy, które także wspierają odporność. Kiedy pić sok z cytryny? Czy można go pić na czczo? Dietetycy uważają, że sok z cytryny należy pić rano. Od szklanki wody z sokiem z połówki cytryny warto zaczynać każdy dzień. Działanie wody z cytryną, wypijanej na początek dnia: Woda z cytryną lepiej nawadnia organizm niż sama woda W diecie odchudzającej wypijana przed śniadaniem zmniejsza łaknienie Ma działanie energetyzujące, z powodzeniem może zastąpić poranny kubek kawy Poprawia samopoczucie Dlaczego warto pić sok z cytryny na czczo Głównym efektem picia kwaśnego soku z cytryny jest...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
AdobeStock
Newsy
Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Chroni przed przeziębieniem i grypą
Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu. Wystarczy kilka składników. Syrop z bzu jest dobry na przeziębienie i infekcje. Przygotujcie zapas przed zimą.

Syrop z czarnego bzu jest być może znany waszym babciom jako substancja pomagająca w przeziębieniu i grypie. Wiadomo, że przed sięgnięciem po apteczne leki warto wypróbować różne naturalne metody walki z infekcjami . Bez rośnie w całej Polsce na dziko. Pięknie pachnie i zdobi drzewa, ale ma też świetne właściwości. Z bzu robi się soki i syropy, które ratują później odporność w tracie zimowych infekcji i przeziębień. Poznajcie sposób na przygotowanie syropu z kwiatów bzu. Właściwości bzu czarnego Kwiaty i owoce bzu zawierają niezwykle dużo naturalnych przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami. Mają one działanie przeciwzapalne, dzięki czemu poprawiają działanie układu krwionośnego. Owoce czarnego bzu zawierają spore ilości witamin z grupy B i witaminy C. To składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Syrop z kwiatów bzu działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbywanie się niektórych toksyn z organizmu. Syrop z kwiatów bzu to przede wszystkim środek na przeziębienie i grypę. Skraca czas jej trwania. Czy bez może szkodzić? Uważajcie, żeby nie jeść bzu bez przygotowania. Może powodować wymioty i osłabienie organizmu. Jak zrobić syrop z kwiatów bzu? Mamy dla was prosty przepis na syrop z bzu. Syrop i sok można robić zarówno z kwiatów, jak i owoców bzu czarnego. Prezentujemy wam ta pierwszą wersję: syrop z kwiatów czarnego bzu. Przepis na syrop z kwiatów bzu Zróbcie syrop z bzu z tego przepisu, jest niezawodny. Składniki na syrop z kwiatów bzu Kilogram cukru Litr wody Ok. 50 baldaszków kwiatów czarnego bzu Przygotowanie syropu z kwiatów bzu Usuńcie ogonki i łodygi z kwiatów bzu. Zalejcie je wrzącą wodą i pozostawcie tam do...

Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa
Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej. Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę. Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości Kto nie powinien jeść buraków? Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65). IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo. Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm. Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem...