Zadziwiający trik Majki z "Rodziny zastępczej" na pyszną zupę ogórkową. Robi 1 dziwaczną rzecz
Getty/iStock, AKPA
Newsy

Co za trik Majki z „Rodziny zastępczej" na pyszną zupę ogórkową. Robi 1 dziwaczną rzecz

Nie wszyscy być może wiedzą, że Monika Mrozowska w wolnym czasie jest pasjonatką gotowania. Znana aktorka chętnie dzieli się przepisami na zdrowe potrawy, nierzadko wykorzystując „resztki” z kuchni tak, by nic się nie zmarnowało. Przykładem może być zupa ogórkowa, którą Mrozowska robi nieco inaczej niż wszyscy.

Monikę Mrozowską wiele osób doskonale zna z roli Majki w uwielbianym przez Polaków serialu „Rodzina zastępcza”. Choć już wiele lat temu pożegnała się z graniem w tej znanej produkcji, wciąż jest bardzo rozpoznawalna i aktywnie udziela się w mediach społecznościowych.

Udostępnia zdjęcia z przyjaciółmi oraz niektórymi aktorami z obsady „Rodziny zastępczej”, z którymi wciąż utrzymuje bliski kontakt. Poza tym, celebrytka często dzieli się swoimi przepisami na pyszne potrawy. Jedną z nich jest trochę nietypowa zupa ogórkowa. 

Trik Moniki Mrozowskiej na zupę ogórkową

Mrozowska swoją zupę ogórkową wzbogaca ciekawymi dodatkami, których próżno szukać w tradycyjnych przepisach. Używa np. aromatycznego kminu rzymskiego czy cebuli szalotki, a także dodaje ciecierzycę, dzięki której zupa jest jeszcze bardziej pożywna.

Odpowiednio przygotowuje też ogórki - zamiast wrzucać je wprost do zupy, podsmaża je najpierw na maśle z dodatkiem cukru. Można użyć zwykłego, białego, choć Monika stosuje bardziej polecaną alternatywę, czyli cukier trzcinowy. Wypróbujcie przepis na tę zupę podany poniżej. 

Zobacz także
Monika Mrozowska żali się na zły obiad w restauracji: „Tak bardzo czuć, że nie lubi się karmić ludzi”

Monika Mrozowska żali się na zły obiad w restauracji: „Tak bardzo czuć, że nie lubi się karmić ludzi”

Maryla Rodowicz gotuje spaghetti na ukraińskiej słoninie. Internauci obnażyli jej wiedzę o mięsie

Maryla Rodowicz gotuje spaghetti na ukraińskiej słoninie. Internauci obnażyli jej wiedzę o mięsie

Przepis Moniki Mrozowskiej na zupę ogórkową 

Składniki:

  • 2-3 kiszone ogórki (2 duże lub 3 mniejsze)

  • pół szklanki ciecierzycy z puszki

  • 2 duże ziemniaki

  • 1 cebula szalotka 

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • kilka liści laurowych

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie szalotkę i pokrójcie drobno. W dużym garnku rozgrzejcie oliwę z masłem, a następnie usmażcie cebulkę.

  2. Gdy już się lekko zrumieni, wyjmijcie cebulę z garnka. W razie potrzeby wlejcie jeszcze trochę oliwy i wrzućcie ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ciecierzycę. Mieszając, smażcie przez kilka minut.

  3. Teraz wsypcie przyprawy: szczyptę pieprzu, soli oraz kmin rzymski i liście laurowe. Podsmażajcie jeszcze minutę.

  4. Całość zalejcie wodą lub bulionem (wystarczy ok. pół litra). Dodajcie z powrotem cebulę oraz sos sojowy i wymieszajcie. Gotujcie tak długo, aż ziemniaki zmiękną.

  5. W międzyczasie zajmijcie się ogórkami. 2 większe lub 3 ogórki średniej wielkości należy zetrzeć na tarce.

  6. Na małej patelni rozpuśćcie 1 łyżkę masła i dodajcie 1 łyżeczkę cukru (najlepiej trzcinowego). Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie ogórki. Podsmażajcie i duście przez chwilę.

  7. Na koniec przełóżcie ogórki do garnka, wymieszajcie i gotujcie jeszcze kilka minut. W razie potrzeby, doprawcie jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!

Kotlety mielone

To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności
Flickr
Newsy
To dlatego zupa ogórkowa niektórych nie smakuje tak, jak powinna. Wielu zapomina o tej 1 czynności
Jeśli chcecie zaimponować swojej teściowej, wypróbujcie nasz przepis na ogórkową. Takiej jeszcze nie jadła. Koniecznie zróbcie tę 1 rzecz z ogórkami przed wrzuceniem ich do garnka.

Zaimponować teściowej – to dopiero wyzwanie! Matka waszego małżonka (lub małżonki), zna się na prowadzeniu domu jak mało kto. W końcu ma o wiele większe doświadczenie od was i w niektórych przypadkach, lepiej nie dyskutować z nią na temat tego jak wykonywać różne prace domowe. Szczególnie ostrożnym trzeba być w kuchni. Chyba większość kobiet nie lubi, gdy przeszkadza im się podczas gotowania, a co dopiero, gdy ktoś mniej doświadczony zaczyna udzielać rad! Lepiej nie wchodzić teściowej w drogę i zamiast doradzać, lepiej oczarować ją samodzielnie ugotowanym daniem. A co może się do tego lepiej nadawać niż genialna zupa ogórkowa z naszego przepisu? Wypróbujcie koniecznie! Przepis na pyszną zupę ogórkową Tak przyrządzona ogórkowa zachwyci każdego! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kilograma ziemniaków Żeberka 2 marchewki 1 pietruszka 5 kiszonych ogórków Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana 1 łyżka masła Pieprz czarny ziarnisty Pieprz czarny mielony Sól Przygotowanie Do garnka włóżcie żeberka, dodajcie liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i zalejcie wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny. Obierzcie marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. Wszystkie jarzyny wrzućcie do garnka z żeberkami. Gotujcie do miękkości. W tym czasie zetrzyjcie na dużych oczkach 5 ogórków kiszonych. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie 1 łyżkę masła i wrzućcie starte ogórki. Lekko podsmażcie i duście. Ten trik ma niebagatelny wpływ na smak całej zupy. Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie do nich podsmażone na maśle ogórki. Gotujcie kilka minut. Na sam koniec zabielcie zupę śmietaną i...

Pieczarkowa znowu wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Flickr
Newsy
Zupa pieczarkowa znów wyszła mdła i szara jak pomyje? Zróbcie to z pieczarkami, a będzie jak trzeba
Z przepisem na zupę pieczarkową poradzą sobie nawet nowicjusze, choć często potrawa ta na nie prezentuje się najlepiej na talerzu. Aby to zmienić, warto nieco „podrasować” pieczarki przed dodaniem ich do zupy. Zobaczcie, jak to zrobić.

Zupa pieczarkowa, choć smaczna, często nie zachęca swoim wyglądem do jedzenia. W dodatku, nieodpowiednio doprawiona, wychodzi po prostu mdła i niesmaczna. Jak temu zaradzić? Skorzystajcie z naszego prostego patentu na smaczną zupę pieczarkową.  Trik na smaczną zupę pieczarkową Gdy następnym razem będziecie robić zupę pieczarkową, zaopatrzcie się w oliwę oraz sos sojowy. Pieczarki przed dodaniem do zupy należy podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem sosu sojowego. Nada on grzybom głębokiego, brązowego koloru, a do tego znacznie polepszy ich smak. Wystarczą maksymalnie 2 łyżki sosu na 300 g pieczarek. Jeżeli klasyczny ciemny sos sojowy jest dla was zbyt słony, w wielu sklepach znajdziecie go w lżejszej wersji - jasny sos sojowy zawiera mniej soli i ma łagodniejszy smak. Zobaczcie, jak zrobić taką pieczarkową z poniższego przepisu.  Przepis na zupę pieczarkową Składniki: pół kilograma ziemniaków 300 g pieczarek 1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego  1 marchewka 1 cebula natka pietruszki kilka łyżek śmietanki 18%  2-3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 łyżki masła oliwa do smażenia sos sojowy kurkuma sól pieprz Przygotowanie: Pokrojoną cebulą zeszklijcie na maśle. Następnie dodajcie do niej marchewkę pokrojoną w kostkę i smażcie jeszcze kilka minut.  Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i również podsmażcie. Przełóżcie wszystko do garnka, zalejcie bulionem i dodajcie przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę kurkumy). Zagotujcie. W razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem i gotujcie przez kwadrans. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plastry. Na patelni rozgrzejcie nieco oliwy,...

Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc
Ten przepis Karola Okrasy zachwyci was swym smakiem. To wspaniała zupa na chłodne dni. Pożywna, esencjonalna i bardzo aromatyczna. Taka zupa to dwa dania w jednym. Mięso, ziemniaki, strączki, moc warzyw i przyprawy. Jesień nie może być bardziej smakowita. 

Karol Okrasa doskonale zna się na kuchni polskiej. Od lat udowadnia, że nie ma ona dla niego żadnych tajemnic i z powodzeniem wykorzystuje rodzime składniki, by gotować smacznie, treściwie i bardzo po męsku. Zupa, którą nakarmić można całą rodzinę przez więcej niż jeden dzień, to dobry pomysł zwłaszcza dla ludzi zapracowanych. Zobaczcie, jak można jeszcze dodatkowo skrócić czas namaczania cieciorki.  Jak namaczać i gotować ciecierzycę?  Ciecierzycę podobnie jak inne strączki trzeba namoczyć przed gotowaniem. Trwa to nawet kilkanaście godzin, dlatego najlepiej zrobić to na noc. Jeżeli jednak z jakichś powodów nie macie na to czasu, zdradzamy wam patent, jak przyspieszyć cały proces.   Zalejcie ciecierzycę wodą i zagotujcie całość. Gotujcie wszystko na dużym ogniu 3 minuty, a następnie zestawcie z gazu, przykryjcie i pozwólcie jej pomoczyć się przez około godzinę.  Tak namoczoną ciecierzycę przepłuczcie zimną wodą. Po czym gotujcie przez 1-1,5 godziny. Pod koniec, gdy już będzie prawie idealnie miękka, dodajcie do niej sól.  Przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z ciecierzycą  Składniki:  300 g ugotowanej ciecierzycy (możecie wykorzystać również cieciorkę z puszki)   750 g schabu bez kości  2 cebule   4 ząbki czosnku   2 duże czerwone papryki   2 marchwie   ½ główki małej kapusty   2 puszki pomidorów  300 g ziemniaków  4 liście laurowe   sól, pieprz   1 łyżeczka słodkiej papryki   skórka starta z jednej cytryny  2 łyżeczki kuminu  2-3 łyżki mąki pszennej  masło do zasmażki  olej rzepakowy...

Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki
Ons/Flickr
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na obłędną zupę ogórkową. Dodaje do niej tylko takie ogórki
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na pyszną i kremową zupę ogórkową. Koniecznie wypróbujcie tę wersję, jest o niebo delikatniejsza niż większość zup ogórkowych. A to za sprawą użytych do niej... ogórków. 

Zupa ogórkowa, to obok pomidorowej i rosołu jeden z największych klasyków polskiej kuchni. Trudno się dziwić, że wzięła go na tapetę również Ewa Wachowicz. W sobotnim odcinku programu „Ewa gotuje” przedstawiła własną wersję tej wspaniałej zupy. Jej sekret tkwi w jednym składniku. Zobaczcie, jakie ogórki dodaje ta pasjonatka kuchni.  Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków Zupa ogórkowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. A wszystko przez wyjątkową kwaśność, za którą nie wszyscy przepadają. Można ją próbować niwelować za pomocą śmietany, ale nie o to przecież w tym wszystkim chodzi. Jeżeli szukacie subtelniejszej wersji znanego klasyku, to dobrze trafiliście.   Ta zupa zadowoli najbardziej wysublimowane podniebienia, a wyznawcom kwaśnych ogórkowych - da wiele do myślenia. Zupa z zielonych ogórków, z dodatkiem masła i śmietany jest mniej intensywna w smaku niż jej pierwotny wzorzec, a do tego tak delikatna, że z pewnością zasmakuje najmłodszym członkom rodziny.  Przepis na zupę ogórkową na ogórkach zielonych  Składniki:  5 średnich ogórków gruntowych  1 ziemniak   kawałek pora   1 pietruszka   1 marchewka   ½ selera   1 cebula  2 ząbki czosnku  1½ l wywaru, np. z kury   1 łyżka masła klarowanego  ½ szklanki śmietany 18%  1 łyżeczka kurkumy  sól i pieprz do smaku koperek  Sposób przygotowania:  Warzywa umyjcie i obierzcie. Posiekajcie czosnek i cebulę, ziemniaka pokrójcie w kostkę, a por w plasterki. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach.  W...