
Monikę Mrozowską wiele osób doskonale zna z roli Majki w uwielbianym przez Polaków serialu „Rodzina zastępcza”. Choć już wiele lat temu pożegnała się z graniem w tej znanej produkcji, wciąż jest bardzo rozpoznawalna i aktywnie udziela się w mediach społecznościowych.
Udostępnia zdjęcia z przyjaciółmi oraz niektórymi aktorami z obsady „Rodziny zastępczej”, z którymi wciąż utrzymuje bliski kontakt. Poza tym, celebrytka często dzieli się swoimi przepisami na pyszne potrawy. Jedną z nich jest trochę nietypowa zupa ogórkowa.
Trik Moniki Mrozowskiej na zupę ogórkową
Mrozowska swoją zupę ogórkową wzbogaca ciekawymi dodatkami, których próżno szukać w tradycyjnych przepisach. Używa np. aromatycznego kminu rzymskiego czy cebuli szalotki, a także dodaje ciecierzycę, dzięki której zupa jest jeszcze bardziej pożywna.
Odpowiednio przygotowuje też ogórki - zamiast wrzucać je wprost do zupy, podsmaża je najpierw na maśle z dodatkiem cukru. Można użyć zwykłego, białego, choć Monika stosuje bardziej polecaną alternatywę, czyli cukier trzcinowy. Wypróbujcie przepis na tę zupę podany poniżej.
Przepis Moniki Mrozowskiej na zupę ogórkową
Składniki:
-
2-3 kiszone ogórki (2 duże lub 3 mniejsze)
-
pół szklanki ciecierzycy z puszki
-
2 duże ziemniaki
-
1 cebula szalotka
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka oliwy
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego
-
kilka liści laurowych
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Obierzcie szalotkę i pokrójcie drobno. W dużym garnku rozgrzejcie oliwę z masłem, a następnie usmażcie cebulkę.
-
Gdy już się lekko zrumieni, wyjmijcie cebulę z garnka. W razie potrzeby wlejcie jeszcze trochę oliwy i wrzućcie ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ciecierzycę. Mieszając, smażcie przez kilka minut.
-
Teraz wsypcie przyprawy: szczyptę pieprzu, soli oraz kmin rzymski i liście laurowe. Podsmażajcie jeszcze minutę.
-
Całość zalejcie wodą lub bulionem (wystarczy ok. pół litra). Dodajcie z powrotem cebulę oraz sos sojowy i wymieszajcie. Gotujcie tak długo, aż ziemniaki zmiękną.
-
W międzyczasie zajmijcie się ogórkami. 2 większe lub 3 ogórki średniej wielkości należy zetrzeć na tarce.
-
Na małej patelni rozpuśćcie 1 łyżkę masła i dodajcie 1 łyżeczkę cukru (najlepiej trzcinowego). Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie ogórki. Podsmażajcie i duście przez chwilę.
-
Na koniec przełóżcie ogórki do garnka, wymieszajcie i gotujcie jeszcze kilka minut. W razie potrzeby, doprawcie jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!