Monikę Mrozowską wiele osób doskonale zna z roli Majki w uwielbianym przez Polaków serialu „Rodzina zastępcza”. Choć już wiele lat temu pożegnała się z graniem w tej znanej produkcji, wciąż jest bardzo rozpoznawalna i aktywnie udziela się w mediach społecznościowych.

Udostępnia zdjęcia z przyjaciółmi oraz niektórymi aktorami z obsady „Rodziny zastępczej”, z którymi wciąż utrzymuje bliski kontakt. Poza tym, celebrytka często dzieli się swoimi przepisami na pyszne potrawy. Jedną z nich jest trochę nietypowa zupa ogórkowa. 

Trik Moniki Mrozowskiej na zupę ogórkową

Mrozowska swoją zupę ogórkową wzbogaca ciekawymi dodatkami, których próżno szukać w tradycyjnych przepisach. Używa np. aromatycznego kminu rzymskiego czy cebuli szalotki, a także dodaje ciecierzycę, dzięki której zupa jest jeszcze bardziej pożywna.

Zobacz także:

Odpowiednio przygotowuje też ogórki - zamiast wrzucać je wprost do zupy, podsmaża je najpierw na maśle z dodatkiem cukru. Można użyć zwykłego, białego, choć Monika stosuje bardziej polecaną alternatywę, czyli cukier trzcinowy. Wypróbujcie przepis na tę zupę podany poniżej. 

Przepis Moniki Mrozowskiej na zupę ogórkową 

Składniki:

  • 2-3 kiszone ogórki (2 duże lub 3 mniejsze)

  • pół szklanki ciecierzycy z puszki

  • 2 duże ziemniaki

  • 1 cebula szalotka 

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • kilka liści laurowych

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie szalotkę i pokrójcie drobno. W dużym garnku rozgrzejcie oliwę z masłem, a następnie usmażcie cebulkę.

  2. Gdy już się lekko zrumieni, wyjmijcie cebulę z garnka. W razie potrzeby wlejcie jeszcze trochę oliwy i wrzućcie ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ciecierzycę. Mieszając, smażcie przez kilka minut.

  3. Teraz wsypcie przyprawy: szczyptę pieprzu, soli oraz kmin rzymski i liście laurowe. Podsmażajcie jeszcze minutę.

  4. Całość zalejcie wodą lub bulionem (wystarczy ok. pół litra). Dodajcie z powrotem cebulę oraz sos sojowy i wymieszajcie. Gotujcie tak długo, aż ziemniaki zmiękną.

  5. W międzyczasie zajmijcie się ogórkami. 2 większe lub 3 ogórki średniej wielkości należy zetrzeć na tarce.

  6. Na małej patelni rozpuśćcie 1 łyżkę masła i dodajcie 1 łyżeczkę cukru (najlepiej trzcinowego). Gdy tłuszcz będzie już gorący, wrzućcie ogórki. Podsmażajcie i duście przez chwilę.

  7. Na koniec przełóżcie ogórki do garnka, wymieszajcie i gotujcie jeszcze kilka minut. W razie potrzeby, doprawcie jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!