
Marzą wam się soczyste, delikatne kotlety schabowe w chrupiącej, wyrazistej w smaku panierce? Nie musicie odwiedzać mamy czy babci, ani wybierać się do żadnej drogiej restauracji. Zamarynujcie mięso w tym popularnym i tanim płynie, a osiągniecie taki sam, a nawet lepszy efekt. Wszystko, czego potrzebujecie, znajdziecie w lodówce.
W czym moczyć schab zamiast mleka?
Okazuje się, że do moczenia schabu na kotlety genialnie sprawdza się solanka z ogórków kiszonych. Taka marynata może się początkowo wydawać dość dziwna, ale rzeczywiście działa lepiej niż mleko czy skomplikowane, wieloskładnikowe marynaty. Wszystko dlatego, że woda po ogórkach doskonale zmiękcza mięso, a dodatkowo nadaje mu mocniejszy smak i aromat. Dzięki dużej zawartości soli oraz licznych przypraw, które pływały w słoikach przez długie miesiące, sok ten jest wyjątkowo wyrazisty i pełen zapachów.
Aby jednak sok z ogórków mógł odpowiednio zadziałać na schab, należy dać mu trochę czasu. Kotlety schabowe powinny więc leżeć w lodówce zalane solanką co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dopiero wtedy będą miały szansę dobrze przejść zalewą, a dzięki temu porządnie zmięknąć i skruszeć.
Przepis na kotlety schabowe w soku z ogórków
Składniki:
- 500 g schabu,
- 2 duże jajka,
- 30 g mąki pszennej
- 1,5 szklanki soku z ogórków kiszonych,
- 50 g bułki tartej,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
1. Schab kroimy w plastry i rozbijamy. Następnie kotlety schabowe wkładamy do miski i zalewamy wodą z ogórków. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na całą noc.
2. Kolejnego dnia odsączamy mięso i lekko je osuszamy. Następnie panierujemy każdego kotleta kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej.
3. Kotlety schabowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż panierka stanie się rumiana i chrupiąca.
W czym moczyć mięso na kotlety? Inne pomysły
Jeśli schabowe w soku z ogórków was nie przekonują lub po prostu nie macie tego płynu akurat pod ręką, spróbujcie też innych marynat. Do tego mięsa genialnie sprawdzają się również inne kuchenne produkty, takie jak:
- maślanka,
- jogurt naturalny,
- kefir,
- piwo,
- majonez,
- cola.