Zachowajcie pestki po czereśniach i włóżcie je do piekarnika. Powstanie naturalne lekarstwo
AdobeStock
Newsy

Zachowajcie pestki po czereśniach i włóżcie je do piekarnika. Powstanie naturalne lekarstwo

Wyrzucacie pestki po czereśniach? Popełniacie duży błąd i wiele tracicie. Można zrobić z nich coś niezwykłego!

Kuchnia zero waste polega na tworzeniu jak najmniejszej ilości kuchennych odpadków. Informowaliśmy już was o tym, co można robić z ogonków po czereśniach, zachęcaliśmy do tworzenia kandyzowanej skórki z arbuza i odradzaliśmy wyrzucacie liści kalarepy i kalafiora.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z pestek po czereśniach?

Lara Gessler ostatnio informowała, że nie wyrzuca pestek z czereśni i robi z nich ciekawy aromat do ciast. Jeśli nie przekonuje was ten pomysł wykorzystania pestek z czereśni, zróbcie z nich coś zupełnie innego.

Zachowajcie pestki po czereśniach, umyjcie je i zróbcie z nich naturalne lekarstwo na ból stawów. Możecie w taki sam sposób wykorzystać też pestki wiśni.

Zobacz także
Wyrzucacie łupiny po bobie? Nie róbcie tego! To naturalne lekarstwo

Wyrzucacie łupiny po bobie? Nie róbcie tego! To naturalne lekarstwo

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni

Poduszka z pestkami czereśni

Wystarczy, że umyjecie je i oczyścicie z pozostałości miąższu, wysuszycie i zaszyjecie w kawałku naturalnego materiału. Możecie wykorzystać w tym celu trochę bawełny lub lnu. Uszyjcie kieszonkę i wsypcie do niej pestki. Zaszyjcie ją.

Tak powstałą sakiewkę możecie rozgrzewać w piekarniku i wykorzystywać jako naturalny okład.

Pestki maja niezwykłą zdolność magazynowania ciepła. Okłady z ciepłych pestek można skutecznie stosować przeciwbólowo. Przydadzą się na przykład do:

  • Robienia okładów na bolące stawy
  • Rozgrzewania zatok
  • Przy bólach mięśni
  • Pomagają w reumatyzmie
  • Niwelują zakwasy
  • Ogrzewają zmarznięte kończyny w zimę
  • Naturalnych termoforów wykorzystywanych w bólach miesiączkowych

Pestki zatrzymują też dobrze zimno. Po włożeniu takiej sakiewki do lodówki i zamrażarki możecie robić zimne okłady. Przydadzą się na:

  • Stłuczenia
  • Opuchlizny
  • Krwawienia z nosa
  • Do łagodzenia migren
  • Na ukąszenia pszczół i os
  • Do łagodzenia bólu po oparzeniach
  • Do łagodzenia swędzenia po ukąszeniach komarów

Taki woreczek możecie rozgrzewać też na kaloryferze. Przygotujcie go w sezonie na czereśnie i wiśnie i wykorzystajcie jego właściwości przez cały rok. Zimą przyda wam się bardziej w rozgrzanej formie, a latem może stanowić świetny zimny okład.

Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!
ONS.pl/Instagram/@lara_gessler
Newsy
Lara Gessler nie wyrzuca pestek po czereśniach. Pokazała, że zrobi z nich coś pysznego!
Córka Magdy Gessler podzieliła się zaskakującym pomysłem na wykorzystanie tego kuchennego odpadku. Spróbujecie?

Lara Gessler to córka Magdy Gessler . Lara na co dzień także zajmuje się kulinariami . Prowadzi własna pracownię kuchenną, napisała kilka poradników kulinarnych i wydaje własne ebooki z przepisami. Lara niedawno sama została szczęśliwa mamą córki Neny. Na Instagramie dzieli się ona urywkami codzienności, podróżami i kulinarnymi degustacjami, które często odbywa wraz ze swoim mężem. Kulinarna kariera Lary Gessler Lara spełnia się także jako influencerka. Współpracuje z różnymi markami, chętnie też tymi związanymmi sciśle z kulinariami. Od czasu do czasu Lara dzieli się na Instagramie poradami kulinarnymi. Tym razem zadała ona swoim odbiorcom kulinarną zagadkę. Zapytała ich, co zrobi z pestek po czereśniach. Lara dała do wybory 3 odpowiedzi, z których tylko jedna okazałą się prawdziwa. „A co zrobię z pestkami po czereśniach?” Aromat do ciast Wyrzucę Posadzę na balkonie Po kliknięciu jednej z odpowiedzi, ta prawidłowa podświetliła się na zielono. Okazuje się, że Lara nie planuje wyrzucać pestek po czereśniach. Nie ma też zamiaru bawić się w uprawę drzewek owocowych. Zrobi ona oczywiście z pestek czereśniowych aromat do ciast. Lara nie zdradziła jak dokładnie ma zamiar to zrobić, ale my dotarliśmy do receptury, której być może będzie używać. Aromat do ciast z pestek czereśni Najprostszym sposobem na wydobycie aromatu z pestek owoców, jest zrobienie z nich syropu cukrowego, który można wykorzystywać potem do ciast. Składniki na syrop z pestek czereśni Szklanka pestek po czereśniach 2 szklanki cukru Przygotowanie syropu z pestek czereśniowych Umieśćcie wypłukane lekko pestki czereśni w rondlu. Dodajcie do niego 2 szklanki cukru i 2 szklanki wody. Podgrzejcie rondel i doprowadź do wrzenia. Mieszajcie wszystkie...

Nie wyrzucajcie ogonków od czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać
Pixabay
Newsy
Nie wyrzucajcie ogonków z czereśni. Nie uwierzycie, do czego mogą się przydać
Większość osób wyrzuca korzonki od czereśni. Okazuje się jednak, że są one niezwykle bogate w składniki odżywcze!

Sezon na czereśnie powoli się rozpoczyna. Chociaż obecnie ceny czereśni są jeszcze dość wysokie, za chwilę będą one łatwo dostępne. Same owoce zawierają dużo korzystnych dla zdrowia składników takich jak: Witamina A Witamina C Witamina E Witamina K Witamina B6 Kwas foliowy (wyjątkowo ważny dla kobiet planujących ciążę) Potas Wapń Magnez Fosfor Jod Czereśnie są wyjątkowo polecane dla osób cierpiących na artretyzm – owoce te łagodzą objawy bólowe występujące przy tych schorzeniach. Chociaż zawierają sporo cukru, mają relatywnie niski indeks glikemiczny (22). Dzięki wysokiej zawartości jodu, czereśnie wspomagają pracę tarczycy. Regulują także pracę układu pokarmowego, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu . Jak wykorzystać ogonki od czereśni? Jak się okazuje, ogonki czereśni zawierają praktycznie tyle samo korzystnych składników odżywczych, co same owoce. Korzonki (szypułki) czereśni mają wszechstronne działanie prozdrowotne: Przyspieszają metabolizm i wspomagają spalanie tłuszczu (zwłaszcza z brzucha) Redukują ilość kwasu moczowego Zmniejszają dolegliwości bólowe stawów, pleców czy kręgosłupa Poprawiają działanie układu krążenia czy układu nerwowego Działają detoksykująco i oczyszczają organizm Rozpuszczają kamienie nerkowe i działają moczopędnie Działają przeciwzapalnie i zwalczają infekcje Jednak nie tylko ogonki przydadzą wam się po spożyciu owoców: Lara Gessler wykorzystuje pestki po czereśniach i przygotowuje z nich... aromaty do ciast! Z ogonków po czereśniach najlepiej przygotować leczniczy napar. Jak to zrobić? Przepis na herbatę z ogonków czereśni Herbata będzie dosyć gorzka w smaku, ale niezwykle korzystna dla organizmu! Warto po...

Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – to śmiertelnie groźne
Pixabay
Newsy
Jecie te owoce z pestkami? Uważajcie – może to być śmiertelnie groźne
Zdarza wam się czasami zjeść wiśnie razem z pestkami? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Wielu osobom zdarza się czasem przypadkowo połykać  wiśnie wraz  z pestkami. Mało kto jednak wie, że to bardzo szkodliwe dla zdrowia. Dlaczego nie wolno jeść wiśni z pestkami? Wiśnie to bardzo zdrowe i smaczne owoce, ale nigdy nie należy jeść ich z pestkami . Ta część wiśni zawiera bowiem bardzo niebezpieczny dla zdrowia glikozyd - amigdalinę. Amigdalina to związek cyjanogenny, który ma bardzo szkodliwe działanie na ludzki organizm. Pod wpływem enzymów uwalnia się z niego niezwykle trujący cyjanowodór. O tym, jak groźne w skutkach może być jedzenie pestek wiśni, przekonał się pochodzący z angielskiego Lancashire Matthew Creme. Pewnego dnia nieroztropny mężczyzna postanowił rozłupać pestkę wiśni i zjeść całą jej zawartość, a konkretnie znajdującą się w niej białą maź. Co ciekawe, środek pestki wiśni bardzo posmakował ciekawskiemu Anglikowi. Przypominał nieco w smaku gorzkie migdały z przyjemnym wiśniowym aromatem. Skuszony smakołykiem Matthew postanowił zjeść kolejne dwie pestki. To było takie pyszne – powiedział Brytyjczyk w wywiadzie dla „Timesa". Po upływie 20 minut, mężczyzna zaczął bardzo źle się czuć, co było skutkiem zatrucia cyjankiem potasu. Dokuczała mu senność, zawroty głowy i gorączka. Pan Matthew postanowił zadzwonić po karetkę, nie wiedząc jeszcze, że zatruł się pestkami wiśni. Nie wiedział, że były to pestki wiśni, które zawierają związek chemiczny znany jako amigdalina. Jest to związek, który po spożyciu zamienia się w cyjanowodór - donosi „The Independent". Niektóre niewidoczne części owoców, takie jak pestki czereśni i wiśni, zawierają cyjanek i nie są przeznaczone do spożycia — ostrzega brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności. Nie tylko pestki wiśni są...

Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy? Skorzystajcie z butelki i ...
AdobeStock
Newsy
Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy? Skorzystajcie z butelki i...
Szybkie drylowanie czereśni i wiśni bez drylownicy jest możliwe. Wystarczą dwa przedmioty, które macie pod ręką.

Nadchodzi sezon na owoce pestkowe, a przy tym też sezon na robienie przetworów i potraw z wiśniami i czereśniami w roli głównej. Jeśli robicie przetwory z tych owoców na pewno wiecie jak uciążliwe może być ich drylowanie. Najłatwiej skorzystać jest z drylownicy, czyli specjalnego urządzenia, które szybko wyciąga pestkę z owocu. Jeśli jej nie macie, możecie bez problemu wydrylować czereśnie tą techniką. Jest banalnie prosta! Jak wydrylować wiśnie i czereśnie? Potrzebujecie tylko szklanej butelki i patyka. Możecie wykorzystać też pałeczkę do sushi lub słomkę. Otwór w butelce powinien być mniejszy niż owoc, aby czereśnia lub wiśnia mogły się na nim spokojnie oprzeć i żeby nie wpadały do wnętrza butelki. Metoda jest banalnie prosta: Połóżcie owoc na otworze butelki. Przyłóżcie do owocu pałeczkę w miejscu, w którym znajdował się ogonek. Wciśnijcie patyczek do środka owocu, by wypchnąć pestkę do butelki. W ten prosty sposób pozbędziecie się pestek z wiśni i czereśni. Inne sposoby na drylowanie wiśni i czereśni Do pozbawienia owoców pestek, sprawdzą się też inne domowe przedmioty. Jeśli nie macie butelki o wystarczająco wąskiej szyjce, użyjcie: Spinacza Wsuwki do włosów Agrafki Widelca do founde lub widelec o cienkich zębach Pęsety Żeby wydrylować owoce za pomocą tych przedmiotów, musicie włożyć końcówkę do środka wiśni lub czereśni przez otwór po szypułce. Gdy wyczujecie już pestkę, przekręćcie używany przedmiot i wyjmijcie pestkę. W ten sposób reszta owocu będzie nienaruszona i owoce nadadzą się do dekorowania ciast. Wiele osób chwali sobie także drylowanie wiśni i czereśni przy pomocy pesety. Jeśli będziecie umieli dokładnie chwycić pestkę tym urządzeniem,...