Polacy są coraz bardziej schorowanym narodem. Niestety nie dość, że wszyscy Polacy jedzą za mało warzyw, to jeszcze bardzo często objadają się fast foodami. Niektóre produkty bardzo łatwo jest zidentyfikować i zakwalifikować jako niezdrowe. Z innymi jest trochę trudniej. Czasem nawet warzywa mogą szkodzić! Wszystko zależy od tego, jakie macie przypadłości, jak wasz organizm reaguje na substancje zawarte w żywności i jak dużo jecie produktów, które wam szkodzą.

Jest jeden bardzo popularny produkt, który pewnie każdy z was choć raz w życiu jadł. To przekąska często sprzedawana w kinach, którą można też z łatwością zrobić w domu. Domyślacie się już o co chodzi?

Niezdrowa przekąska, która szkodzi Polakom

Tak, chodzi o popcorn. Trzeba jednak to doprecyzować, nie chodzi o popcorn w każdej postaci. Szkodliwy jest popcorn z mikrofalówki. Szczególnie ten o smaku maślanym. Ma dużo niezdrowego tłuszczu i wydziela się w nim jedna toksyczna substancja. Tłuszcze zawarte w maślanym popcornie do mikrofalówki są przez niektórych nawet uznawane za rakotwórcze.

Co niezdrowego jest w popcornie z mikrofalówki?

W procesie wyprażania popcornu z mikrofalówki powstaje niebezpieczny dla zdrowia związek. Chodzi o kwas perfluorooktanowy (PFOA). To czynnik uznany za rakotwórczy. Niekorzystnie wpływa też na:

Zobacz także:

  • Wątrobę
  • Układ odpornościowy
  • Tarczycę
  • Może zwiększać ryzyko nowotworów pęcherza, nerek, prostaty i wątroby

Czy każdy popcorn jest niezdrowy?

Popcorn może być naprawdę jedną ze zdrowszych przekąsek! Musicie jednak przygotować go sami w domu, by był zdrowy. Są nawet specjalne maszyny do popcornu, które można trzymać w domu. Jeśli takiej nie macie, wystarczy duży garnek i łyżka tłuszczu. Wsypcie tam ziarna kukurydzy, podgrzejcie garnek od spodu i koniecznie przykryjcie go pokrywką. Czekajcie aż ziarna kukurydzy zaczną charakterystycznie eksplodować. Potrząsajcie co jakiś czas garnkiem. Gdy huki zrobią się rzadkie, popcorn jest gotowy do jedzenia.

Czytaj także: