Jeśli zabrakło wam w kuchni jajek lub macie alergię na jajka a chcecie opanierować mięso na kotlety, możecie wykorzystać inne produkty, które doskonale się w tym celu nadadzą. Podpowiemy wam, jakie.

Czym zastąpić jajko w panierce?

Panierka z bułki tartej nadaje naszym daniom przyjemnej chrupkości i smaku. Żeby jednak dobrze przywierała do potraw, najczęściej wykorzystuje się jajko. Co zrobić, gdy zabrakło nam w kuchni jajek lub celowo nie chcemy ich używać? Oto świetne alternatywy dla jaj, które z powodzeniem zastąpią je podczas panierowania.

  • Produkty mleczne. Gęste produkty mleczne takie jak śmietana czy jogurt, pomogą bułce tartej związać się z jedzeniem. Dobrym wyborem będzie też użycie maślanki, kefiru czy twarożku. Wystarczy, że przelejecie jogurt do miski i zanurzycie w nim produkt przed obtoczeniem go w panierce. Możecie rozcieńczyć gęste jogurty, dodając do nich odrobinę mleka. Możecie też użyć oliwy z oliwek lub roztopionego masła, aby nadać swoim potrawom ciekawego smaku.
  • Pasty i sosy. Nie macie jajka? Wykorzystajcie swój ulubiony gotowy sos lub pastę. Możecie np. użyć majonezu, musztardy, keczupu czy sosu do grilla. Dzięki nim wasza panierka będzie dobrze się trzymała dania i nada mu dodatkowego smaku.
  • Nasiona. Jeśli nie macie jajka, możcie użyć podczas panierowania nasion chia, słonecznika lub lnu. Wystarczy, że zalejecie je wodą i odstawicie na noc, a następnego dnia zamienią się w galaretowatą substancję, którą możecie obtoczyć danie, a następnie je opanierować.
  • Mąka i woda. Zamiast jajka możecie też użyć domowej roboty zamiennika. Wymieszajcie równe części mąki i wody, aby uzyskać gęstą pastę. Posmarujcie nią kurczaka lub inne mięso, a następnie obtoczcie w bułce tartej i usmażcie. 
  • Owoce. Rozgniecione i zblendowane owoce, takie jak banan czy jabłko, także świetnie się nadają do panierowania, ponieważ mają strukturę przypominającą roztrzepane jajko. Z powodzeniem zastąpią jajko w przepisach deserowych.

Źródło: listonic.com.pl