Zabrakło wam jajka do panierki? Sprawdźcie, czym możecie je zastąpić
AdobeStock
Newsy

Zabrakło wam jajka do panierki? Sprawdźcie, czym możecie je zastąpić

Panierowanie mięs czy innych dań, zapewnia im chrupkość i zatrzymuje wilgoć podczas gotowania. Żeby pomóc panierce przykleić się do mięsa, najczęściej wykorzystuje się jajko. Co zrobić, jeśli mamy alergię na jajka lub po prostu nie mamy ich pod ręką?

Jeśli zabrakło wam w kuchni jajek lub macie alergię na jajka a chcecie opanierować mięso na kotlety, możecie wykorzystać inne produkty, które doskonale się w tym celu nadadzą. Podpowiemy wam, jakie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym zastąpić jajko w panierce?

Panierka z bułki tartej nadaje naszym daniom przyjemnej chrupkości i smaku. Żeby jednak dobrze przywierała do potraw, najczęściej wykorzystuje się jajko. Co zrobić, gdy zabrakło nam w kuchni jajek lub celowo nie chcemy ich używać? Oto świetne alternatywy dla jaj, które z powodzeniem zastąpią je podczas panierowania.

  • Produkty mleczne. Gęste produkty mleczne takie jak śmietana czy jogurt, pomogą bułce tartej związać się z jedzeniem. Dobrym wyborem będzie też użycie maślanki, kefiru czy twarożku. Wystarczy, że przelejecie jogurt do miski i zanurzycie w nim produkt przed obtoczeniem go w panierce. Możecie rozcieńczyć gęste jogurty, dodając do nich odrobinę mleka. Możecie też użyć oliwy z oliwek lub roztopionego masła, aby nadać swoim potrawom ciekawego smaku.
  • Pasty i sosy. Nie macie jajka? Wykorzystajcie swój ulubiony gotowy sos lub pastę. Możecie np. użyć majonezu, musztardy, keczupu czy sosu do grilla. Dzięki nim wasza panierka będzie dobrze się trzymała dania i nada mu dodatkowego smaku.
Zobacz także
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

  • Nasiona. Jeśli nie macie jajka, możcie użyć podczas panierowania nasion chia, słonecznika lub lnu. Wystarczy, że zalejecie je wodą i odstawicie na noc, a następnego dnia zamienią się w galaretowatą substancję, którą możecie obtoczyć danie, a następnie je opanierować.
  • Mąka i woda. Zamiast jajka możecie też użyć domowej roboty zamiennika. Wymieszajcie równe części mąki i wody, aby uzyskać gęstą pastę. Posmarujcie nią kurczaka lub inne mięso, a następnie obtoczcie w bułce tartej i usmażcie. 
  • Owoce. Rozgniecione i zblendowane owoce, takie jak banan czy jabłko, także świetnie się nadają do panierowania, ponieważ mają strukturę przypominającą roztrzepane jajko. Z powodzeniem zastąpią jajko w przepisach deserowych.

Źródło: listonic.com.pl

jak przykleić panierkę do jedzenia
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, gdy panierka nie przykleja się do jedzenia? Ten sposób to prawdziwy hit
Panierowane mięso, sery czy warzywa – Polacy naprawdę je uwielbiają. Często jednak przy ich przyrządzeniu pojawia się problem w postaci osypującej i odpadającej panierki. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić. Wasze mamy i babcie z pewnością go znają!

Panierowanie to popularna metoda obtaczania produktów przeznaczonych do smażenia. W ten sposób na co dzień przyrządza się chociażby kotlety schabowe. Wielu z was zapewne używa do tego jedynie bułki tartej i jajka, które zanim wylądują na patelni zdążą już całkowicie odpaść. To błąd. Do panierowania użyjcie 3 produktów Jeśli zazwyczaj przyrządzana przez was panierka nie przykleja się do mięsa, musicie ją nieco zmodernizować. Przede wszystkim ważne są produkty. Użyjcie do tego mąki pszennej oraz bułki tartej, ale również płynu w postaci jajka, mleka bądź maślanki.  Niemniej istotną kwestię stanowi kolejność, w której mięso zostaje zanurzone w poszczególnych produktach. Bowiem na samym początku powinniście obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. Tak przygotowana panierka z pewnością przyklei się do mięsa i zostanie na nim aż do samego końca smażenia. Przyprawienie jajek też powinno pomóc Dla pewności możecie również dodać do rozkłóconych jajek odrobinę soli i oleju. Całość należy dokładnie wymieszać, aż do połączenia się składników. Tak przygotowana mikstura na pewno nie odklei się od mięsa ani podczas smażenia, ani po wyłożeniu na talerz. Zawsze smażcie "na świeżo" Pamiętajcie także, aby kotlety, nie tylko te schabowe, panierować i smażyć „na świeżo”. Nie powinniście ich przygotowywać, jeśli nie zamierzacie ich danego dnia zjeść. Bowiem przetrzymywanie kotletów w lodówce sprawia, że panierka zaczyna od nich odchodzić płatami, a tego przecież nikt nie chce! Jak się okazuje, panierkę można wykorzystać nie tylko do przygotowania kotletów. Znana kucharka i blogerka kulinarna, Ania Starmach  proponuje użyć jej do zrobienia krokiecików z bryndzą i...

Dodajcie ten produkt do panierki na schabowe. Dalej będą pyszne, a dodatkowo o niebo zdrowsze
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić dobrą panierkę do schabowych? Dodajcie odrobinę sody oczyszczonej w tym momencie
Soda oczyszczona ma zła sławę. Kucharki sypały ją do ziemniaków bez opamiętania. Używając odrobiny sody w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne. Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki? Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników: Mąki Jajka Bułki tartej Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki. Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami. Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki. Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca. O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety...

Schabowe
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Dzięki tej sztuczce schabowe będą rozpływały się w ustach. Stosują ją najwięksi szefowie kuchni
Na kotletach schabowych niejedna gospodyni domowa zjadła już zęby. Co jest tajemnicą ich chrupkości na zewnątrz i miękkości w środku?

Odpowiedź na to pytanie nurtujące niejednego z adeptów sztuki kucharskiej zawarta jest w dwóch słowach. Marynata i panierka. To klucz do sprawnego i umiejętnego przygotowania kotletów schabowych. O panierce nie zapomną nawet początkujący. Ale czy stosowaliście w swoich kuchniach marynowanie mięsa schabowego? Rozbite kotlety warto pomoczyć w mleku z dodatkiem plastrów cebuli przez dobrych kilka godzin. Taka kąpiel nada im wybitnie mięciutkiego smaku w środku. Tego typu postępowanie z mięsem na kotlety schabowe to standard w kuchniach dobrych restauracji. Na szerszą skalę taką marynatę rozpropagowała Magda Gessler. Jeżeli nie macie czasu na całoroczne moczenie kotletów w mlecznej marynacie, warto dłużej potrzymać je w jajku. Zróbcie to w czasie panierowania. Po obtoczeniu mięsa w mące, zostawcie je w jajku z dodatkiem łyżki mleka na kilka minut. Nawet taka „kuracja” powinna pomóc. Przepis na schabowe Składniki: Pokrojone na plastry mięso ze schabu wieprzowego – około 5 plastrów 2 jajka Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do panierowania Cebula Pół szklanki mleka Pieprz i sól Olej do smażenia lub smalec Przygotowanie: Kotlety rozbijcie na dość cienkie placki i doprawcie solą i pieprzem. Cebulę pokrójcie w piórka. Mięso przełóżcie do półmiska, obłóżcie cebulą i odstawcie na noc do lodówki lub przynajmniej na kilka godzin. Następnego dnia mięso należy solidnie odsączyć i przystąpić do panierowania. Najpierw zanurzcie mięso w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażcie schabowe na rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu na złoto-brązowy kolor. Podawajcie tradycyjnie z ziemniakami puree i surówką. Smacznego!...

Kurczak w cytrynie
Gotujmy.pl/Ela Dz
Newsy
Obłędnie pyszny filet z kurczaka w panierce. Rozkosznie chrupiący i smaczny dzięki 1 składnikowi
Szukacie pomysłu na obiad? Kotlety z piersi kurczaka są dość naturalnym wyborem dla wielu z was. Warto go nieco urozmaicić.

Smażony filet z kurczaka w panierce to ulubione danie wielu Polaków. Zwłaszcza tych nieco młodszych. Dzieciaki uwielbiają zwłaszcza tzw. nuggetsy, czyli małe kawałeczki kurzej piersi smażone w panierce, najlepiej doprawioną tak jak w restauracji KFC. Nuggetsy zwykle podaje się z sosami. Sos ostry, sos tysiąca wysp, sos słodko-kwaśny – wybór w tej kwestii jest szeroki. Starsi smakosze wolą jednak raczej płaskie kotlety z kurczaka, przygotowane dość podobnie jak sznycle po wiedeńsku czy też po prostu jak schabowe. Panierka zapewnia mięsu z piersi nie tylko chrupkość. Dzięki jej obecności, filet zachowuje nieco więcej wilgotności. Nie wysusza się zupełnie podczas smażenia. Dlatego też warto obtoczyć swojego fileta z piersi kurczaka w mące, jajku i bułce tartej. Pomysły na zmiany Doświadczeni kucharze twierdzą, że ciekawym pomysłem na jeszcze bardziej chrupiącą panierkę jest obtoczenie kawałków kurczaka w mące ziemniaczanej. Zamiast tradycyjnego panierowania, kawałeczki kurczaka w skrobi powinno się smażyć dwukrotnie. Po pierwszym wysmażeniu, należy je wyłożyć na papierowy ręcznik, a za chwilę wysmażyć raz jeszcze. Ten wybór zostawiamy już wam. Zastanówmy się za to, jak można jeszcze bardziej podkreślić smak samego mięsa z piersi kurczaka. Kurzy filet sam w sobie jest mięsem delikatnym i dobrze przyswajającym inne smaki. Można nadać mu nieco charakteru, skrapiając kawałki mięsa cytryną, a dopiero potem przystępować do panierowania. Filet z kurczaka w panierce Składniki: Podwójny filet z kurczaka Bułka tarta 2 jajka Mąka pszenna 2 łyżki soku z cytryny (1-2 plastry) Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Mięso oczyśćcie z błonek, żył i tłuszczów. Pokrójcie filet na wybrane przez was kształty. Ważne,...