Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym tanim produktem
AdobeStock
Newsy

Zabrakło wam jajek do ciasta lub naleśników? Zastąpicie je tym niedrogim produktem

Gdy w lodówce pusto, a wam nie chce się iść do sklepu po jajka do ciasta, nic straconego - da się je zrobić! Wystarczy, że zamiast jajek użyjecie pewnego smacznego składnika.

Są sytuacje, w których przychodzi wielka ochota na coś słodkiego, a w domu jak na złość nie ma wszystkich potrzebnych składników. Nie załamujcie się - zanim wybierzecie się do sklepu po brakujące produkty sprawdźcie, czy części z nich nie da się zastąpić czymś innym. Tak jest w przypadku jajek - zobaczcie, co możecie dodać do ciasta zamiast nich. 

Banan do ciasta zamiast jajek

Świetnym zamiennikiem jajek do wypieków są banany. A dokładniej mocno dojrzałe, słodkie i przede wszystkim - klejące się banany. To właśnie wtedy, gdy dojrzeją osiągają odpowiednią, lepką konsystencję, dzięki której z powodzeniem mogą zastąpić jajka w wypiekach. Ich właściwości sprawią, że powstałe ciasto będzie świetnie związane. Niemal dokładnie tak, jak dzieje się to za sprawą jaj.

Taka sztuczka udaje się przy pieczeniu niektórych ciast, ciasteczek, a także przy smażeniu naleśników. Zobaczcie, jak prosto można upiec bardzo smaczne ciasto bez użycia jajek.

Zobacz także
Od dziś będziecie tylko robić naleśniki z ziemniaków. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach

Zróbcie ciasto na naleśniki z ziemniaków, a ich smak aż wyrwie was z butów. Nieziemsko mięciutkie

Ciasto bez mąki i cukru. Puszyste jak chmurka i zaledwie z 3 składników

Przepis na ciasto bez mąki i cukru a la sernik. Puszyste jak chmurka. Zrobicie je z ledwie 3 składników

Przepis na ciasto z bananem zamiast jajka 

Do przygotowania smacznego ciasta nie potrzebujecie ani jednego jajka. Z łatwością zrobicie je z poniższych składników:

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany

  • 1 szklanka mąki

  • pół szklanki cukru

  • ⅓ szklanki mleka

  • 2 łyżki oleju

  • 1 kopiasta łyżka kakao

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie banany ze skórki i rozgniećcie je dokładnie widelcem.

  2. Do bananów dodajcie olej, mleko i cukier. Wymieszajcie.

  3. Przesypcie mąkę do miski i dodajcie łyżeczkę sody oczyszczonej.

  4. Następnie banany z resztą składników wlejcie do miski z mąką i mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą.

  5. Gotowe ciasto podzielcie sobie na dwie części. Do jednej z nich wsypcie łyżkę kakao i wymieszajcie.

  6. Przygotujcie sobie formę do pieczenia keksu i wyłóżcie ją papierem do pieczenia (lub posmarujcie masłem).

  7. Oba rodzaje ciasta (z kakao i bez) wlewajcie do formy naprzemiennie, za pomocą łyżki. 

  8. Formę z ciastem wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut. Pod koniec sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.

I gotowe! Tak przygotowane ciasto podawajcie posypane cukrem pudrem.

Źródło: proveg.com, przyslijprzepis.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
AdobeStock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość bananów? Owińcie tym łodygi i po kłopocie
Co zrobić, aby banany były dłużej świeże? Będą dojrzewały nieco dłużej, jeśli zastosujecie prosty trik z folią.

Banany to jedne ze smaczniejszych owoców, które są przy tym bardzo sycące! Zawierają bardzo dużo węglowodanów, dlatego poleca się je jako pierwszą przekąskę po treningu czy dłuższym spacerze, gdy nie macie czasu na szybkie przygotowanie obiadu. Niestety, banany bardzo szybko dojrzewają. A im ciemniejszy i słodszy banan, tym wyższy jego indeks glikemiczny. Dojrzałe banany są przez to mniej sycące i do tego niezbyt smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by zachowały świeżość na dłużej! Co zrobić, by banany były dłużej świeże? Istnieje bardzo prosty trik na przedłużenie świeżości bananów. Wystarczy od razu po przyjściu ze sklepu rozdzielić je (jeśli kupiliście kiść bananów) i łodygę każdego owocu owinąć folią spożywczą lub aluminiową. To zatrzyma wydzielanie się gazu etylenowego, który odpowiada za dojrzewanie banana! Co zrobić z bananów? Banany są doskonałym składnikiem smacznych ciast i deserów! Możecie je wykorzystać do zrobienia słodkich placuszków z przepisu Ani Lewandowskiej albo sernika bananowego . Bardzo polecamy także chlebek bananowy, który będzie pyszną przekąską do kawy. Przepis na chlebek bananowy Do przygotowania chlebka bananowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki pszennej Pół szklanki cukru pudru 70 g masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej Szczypta soli Przygotowanie: Wymieszajcie 1,5 szklanki mąki pszennej z łyżeczką sody oczyszczonej i przesiejcie do miski. Rozgniećcie banany widelcem i dodajcie do nich roztopione masło. Wymieszajcie. Wsypcie cukier puder, jedno jajko, łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli. Na sam koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość za...

Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Potrzebne będzie jeszcze 1 składnik, także może być z resztek.
Adobe Stock
Newsy
Noworoczne ciasto ze starych pierniczków. Dodajcie owoce lub… resztki po owocach
Jeśli macie wrażenie, że za dużo wyrzucacie żywności, wypróbujcie ten przepis, który pozwoli wykorzystać resztki po świętach.

Resztki pierniczków, orzechów, daktyli, a nawet kawałek podeschniętego ciasta drożdżowego, możecie wykorzystać do stworzenia całkiem nowego wypieku. Podpowiadamy jak zrobić uroczyste, noworoczne ciasto. Nie żałujcie bakalii. Przepis na noworoczne ciasto ze starych pierniczków Składniki: 1,5 szklanki drobno pokrojonych dowolnych owoców 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżeczki kakao 1 – 2 szklanki suchych pierniczków Dowolne bakalie (rozkruszone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, poszatkowane daktyle) Masło lub olej do formy Przygotowanie: Pokruszcie i zmielcie w blenderze pierniczki lub fragmenty innego suchego ciasta. ¼ ilości odłóżcie do obsypania formy. Owoce obierzcie i zblendujcie na drobno. Jajka rozbijcie mikserem, stopniowo dodawajcie cukier, a potem olej. Do masy dodawajcie zblendowane owoce, mąkę i drobno pokruszone pierniki. Delikatnie wymieszajcie, dodajcie bakalie i znów zamieszajcie. Formę do pieczenia wysmarujcie masłem lub olejem i obsypcie pokruszonymi piernikami, jak bułką tartą. Przełóżcie masę do wysmarowanej formy i pieczcie w 180 st. Celsjusza przez około 40 minut. Przed wyjęciem z pieca zróbcie „próbę suchego patyczka”. Jeśli patyczek od szaszłyków wyjdzie z ciasta suchy, to znak, że jest upieczone Owoce zastąpcie pulpą po wyciśnięciu soku 1,5 szklanki świeżych owoców możecie zastąpić dwiema szklankami owocowej pulpy po wyciśnięciu soku. Dzięki temu nie tylko wykorzystacie do ciasta stare pierniczki, których nikt już by nie zjadł, ale także pulpę z miąższu owoców po wyciśnięciu soku. Pulpy możecie użyć zarówno z sokowirówki, jak i wyciskarki do soków....

Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez użycia miksera. Gotowy w mniej niż godzinę
Flickr
Newsy
Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez miksera. Gotowy w mniej niż 60 minut
Poznajcie przepis na piernik „last minute”, który przyrządza się błyskawicznie. Ani się obejrzycie, a ciasto będzie gotowe do zjedzenia.

Czy da się zrobić piernik błyskawicznie, bez przechowywania go przez kilka tygodni przed świętami? Oczywiście! Nie jest to oczywiście typowy, tradycyjny piernik staropolski, ale możemy was zapewnić, że również jest bardzo smaczny, a do tego łatwy w przygotowaniu. Robi się go szybko z niewielu składników - później wystarczy wrzucić ciasto do pieca i gotowe. Całość nie powinna wam zająć dłużej, niż godzinę. Sprawdźcie, jak go zrobić.  Co dodać do piernika? Piernik nie może się oczywiście obyć bez korzennych przypraw. Można przygotować taką mieszankę samodzielnie lub wykorzystać gotową przyprawę do piernika, która już zawiera składniki niezbędne do tego, by ciasto miało piękny zapach i doskonały smak.  Piernik z poniższego przepisu można zjeść bez dodatków, ale polecamy po upieczeniu i ostudzeniu przekroić go na pół i przełożyć powidłami. Z wierzchu polejcie go polewą czekoladową, ułóżcie orzechy i gotowe - tak pysznemu piernikowi nikt się nie oprze.  Przepis na piernik bez miksera Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 szklanki maślanki pół szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody  przyprawa do piernika  sól Podane wyżej składniki wystarczą na przygotowanie piernika w tortownicy o średnicy 24 centymetrów.  Przygotowanie: Podgrzejcie maślankę - powinna być w miarę ciepła.  Przesiejcie mąkę i wsypcie do dużej miski. Dodajcie szczyptę soli, dwie łyżki kakao, dwie płaskie łyżeczki sody oraz całe opakowanie przyprawy do piernika (około 40 g). Wymieszajcie.  W osobnej misce utrzyjcie jedno jajko z cukrem za pomocą widelca. Wlejcie olej, maślankę i jeszcze raz wymieszajcie.  Teraz wlejcie drugiej miski do tej, w której znajdują się suche składniki. Wymieszajcie łyżką, ale tylko do...

Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające
Adobe Stock
Newsy
Przepis na placki dyniowe na jogurcie i sodzie. Zróbcie tak, a na pewno nie wyjdą zbite i zapychające
Wykorzystajcie sezon na dynię i zróbcie z niej przepyszny deser lub pełnoprawne śniadanie, czyli placuszki dyniowe. Nie są nadmiernie słodkie, dlatego nie żałujcie do nich słodkich dodatków w postaci dżemu czy cukru pudru.

Właśnie trwa sezon na dynię, a to oznacza tylko jedno - wykorzystanie tego warzywa w kuchni na wszystkie sposoby. Gdy znudzi wam się już zupa dyniowa, zróbcie placuszki dyniowe. Są mięciutkie, smaczne, a do tego pachną tak, że żaden łasuch się im nie oprze. Warunkiem powodzenia tego dania jest dbałość o szczegóły na każdym etapie przygotowania - dzięki temu placki będą miały odpowiednią konsystencję i wyjdą przepyszne. Zobaczcie, jak je zrobić.  Co zrobić, by placki dyniowe na sodzie były puszyste? Martwicie się, że wasze placki dyniowe będą zapychające i zbite? By tego uniknąć warto pokusić się o rozdzielenie żółtek od białek i ubicie tych drugich na pianę w innym naczyniu przed wlaniem ich do masy.  Po drugie warto zadbać o dodanie odpowiedniej ilości sody, która pozwoli placuszkom odpowiednio wyrosnąć.  Po trzecie, zwróćcie uwagę na konsystencję powstałej masy na placuszki. Nie powinna być gęsta. Wręcz przeciwnie - masa wylewana na rozgrzaną patelnię powinna być nieco rzadka. Przepis na placki dyniowe Do przygotowania tych placków najlepiej nadaje się dynia muscat. To odmiana deserowa, o świeżym i bardzo soczystym miąższu. Zamiast niej nada się też zwykła dynia, piżmowa lub hokkaido, lecz jeśli macie możliwość kupić dynię muscat, to bardzo was do tego zachęcamy. Będziecie też potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka tartej dyni pół szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka rozmiar M 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g) olej do smażenia Przygotowanie: Najpierw należy zetrzeć dynię. W tym celu obierzcie ją ze skórki i usuńcie wszystkie włókna oraz pestki. Następnie zetrzyjcie...