Są sytuacje, w których przychodzi wielka ochota na coś słodkiego, a w domu jak na złość nie ma wszystkich potrzebnych składników. Nie załamujcie się - zanim wybierzecie się do sklepu po brakujące produkty sprawdźcie, czy części z nich nie da się zastąpić czymś innym. Tak jest w przypadku jajek - zobaczcie, co możecie dodać do ciasta zamiast nich. 

Banan do ciasta zamiast jajek

Świetnym zamiennikiem jajek do wypieków są banany. A dokładniej mocno dojrzałe, słodkie i przede wszystkim - klejące się banany. To właśnie wtedy, gdy dojrzeją osiągają odpowiednią, lepką konsystencję, dzięki której z powodzeniem mogą zastąpić jajka w wypiekach. Ich właściwości sprawią, że powstałe ciasto będzie świetnie związane. Niemal dokładnie tak, jak dzieje się to za sprawą jaj.

Taka sztuczka udaje się przy pieczeniu niektórych ciast, ciasteczek, a także przy smażeniu naleśników. Zobaczcie, jak prosto można upiec bardzo smaczne ciasto bez użycia jajek.

Zobacz także:

Przepis na ciasto z bananem zamiast jajka 

Do przygotowania smacznego ciasta nie potrzebujecie ani jednego jajka. Z łatwością zrobicie je z poniższych składników:

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany

  • 1 szklanka mąki

  • pół szklanki cukru

  • ⅓ szklanki mleka

  • 2 łyżki oleju

  • 1 kopiasta łyżka kakao

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie banany ze skórki i rozgniećcie je dokładnie widelcem.

  2. Do bananów dodajcie olej, mleko i cukier. Wymieszajcie.

  3. Przesypcie mąkę do miski i dodajcie łyżeczkę sody oczyszczonej.

  4. Następnie banany z resztą składników wlejcie do miski z mąką i mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą.

  5. Gotowe ciasto podzielcie sobie na dwie części. Do jednej z nich wsypcie łyżkę kakao i wymieszajcie.

  6. Przygotujcie sobie formę do pieczenia keksu i wyłóżcie ją papierem do pieczenia (lub posmarujcie masłem).

  7. Oba rodzaje ciasta (z kakao i bez) wlewajcie do formy naprzemiennie, za pomocą łyżki. 

  8. Formę z ciastem wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut. Pod koniec sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.

I gotowe! Tak przygotowane ciasto podawajcie posypane cukrem pudrem.

Źródło: proveg.com, przyslijprzepis.pl