Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie
AdobeStock
Newsy

Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie 

Co zrobić, gdy nagle stwierdzicie, że skończył wam się cukier puder? W sytuacji, kiedy nie macie czasu lub możliwości, by go kupić, możecie wypróbować jeden z prostych i szybkich sposobów na jego zrobienie. 

Cukier puder to dodatek do ciast i deserów oraz niezbędne wykończenie wielu wypieków. Przysłowiowa kropka nad i, dzięki której serwowane przez was łakocie będą nie tylko smakować idealnie, ale też pięknie wyglądać.  

Jednak co począć w sytuacji, gdy go zabraknie, a potrzebujecie go do lukru, posypania pączków czy ciasteczek, dla waszych zbliżających się gości? Zamiast pędzić do sklepu, który w niedzielę może być zamknięty, zróbcie go w domu. Zobaczcie, jak! 

Jak zrobić cukier puder ze zwykłego cukru? 

Cukier puder to nic innego, jak zmielony na pył zwykły biały cukier, który z pewnością macie u siebie w domu. Wystarczy więc, że zmielicie go i stworzycie w ten sposób cukier do wykańczania wypieków. Wasze babcie i mamy najczęściej wykorzystywały w tym celu młynek do kawy. Wy możecie sięgnąć po inne sposoby i urządzenia. 

Zobacz także
Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci smak

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci jej smak

Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków

Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 

Trzy proste sposoby na zrobienie cukru pudru 

W warunkach domowych możecie rozdrobnić zwykły cukier przy użyciu młynka do kawy, robota kuchennego, moździerza lub wałka do ciasta.

  • O ile jesteście kawoszami i posiadacie elektryczny młynek do kawy, możecie go wykorzystać do tego celu. Po prostu wsypcie niewielką ilość zwykłego cukru i zmielcie. Po minucie słodki puder powinien być gotowy.

  • W misie robota kuchennego umieśćcie cukier kryształ, następnie włączcie urządzenie (powinno mieć nałożoną ostrą nożową końcówkę) i miksujcie przez około 2 minuty. 

  • Jeżeli jednak nie posiadacie takich urządzeń lub nie chcecie ich wyciągać z przepastnej szafy, to rozsypcie zwykły cukier na twardej powierzchni, a następnie wałkujcie go do momentu uzyskania pudru. 

  • Ostatni ze sposobów jest chyba najbardziej tradycyjny. Możecie go wykonać, jeżeli macie w domu moździerz, bo to w nim rozetrzecie normalny cukier. Jest to metoda nieco bardziej czasochłonna (podobnie jak wałkowanie), ale skuteczna.  

Jak zrobić zdrową wersję cukru pudru? 

Jeżeli jesteście zwolennikami zdrowego odżywiania i zdrowszych wersji słodyczy, powinniście wypróbować cukier puder z ksylitolu. 

Uzyskuje się go z kory brzozy. Jest nie tylko mniej kaloryczny niż cukier (240 kcal na 100 g), ale również wspomaga zdrowie, może służyć np. jako prebiotyk. 

Obecnie ksylitol, dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym i oczywiście sklepach ze zdrową żywnością. Musicie go jedynie zmielić, wykorzystując jeden z powyższych sposobów i cieszyć się jego zdrową, pudrową słodkością. 

Źródło: dompelenpomyslow.pl, aniastarmach.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chcecie zrobić bitą śmietanę bez śmietany? Sięgnijcie do lodówki po ten produkt
Flickr
Newsy
Bita śmietana bez śmietany? To możliwe. Sięgnijcie do lodówki po ten produkt
Nie ma nic lepszego do deseru jak domowa bita śmietana. Galaretka z owocami, beza, gorące gofry i prawie każde ciasto - dobrze się czują w jej towarzystwie. Zazwyczaj robi się ją ze śmietany 30- lub 36-procentowej. A co powiecie na bitą śmietanę bez śmietany?

Lekka i puszysta konsystencja to znak rozpoznawczy dobrej bitej śmietany. Jeżeli ubijecie ją odpowiednio, będzie na tyle sztywna, że zachowa nadany jej apetyczny kształt np. na szarlotce. Warto dodać do niej cukier, jednak bez przesady. Smak jej ma być delikatny, a nie przesłodzony. W końcu jest dodatkiem do deseru i nie może go przyćmić nadprogramową słodyczą.   Z czego można zrobić bitą śmietanę?  Bita śmietana przygotowywana jest zazwyczaj oczywiście ze śmietany. Tej słodkiej i tłustej, przynajmniej trzydziestoprocentowej. Co jednak, gdy w domu jej zabraknie, a do stołu zasiadają już goście?  Wówczas możecie sprawdzić zawartość lodówki i prawdopodobnie znajdziecie tam jeden z produktów, które rozwiążą ten problem. Bitą śmietanę można przygotować bowiem również ze zwykłego mleka. Pozostałymi opcjami w razie śmietanowej awarii będą: mleko skondensowane i mleko kokosowe.  Wskazówki dotyczące przygotowania bitej śmietany z mleka  Do ubicia mleka najlepiej sprawdzi się tłuste mleko krowie, im tłustsze, tym lepsze. Pamiętajcie, by było dobrze schłodzone.  Schłodzenie dotyczy również naczyń i narzędzi, które stykają się z mlekiem podczas ubijania, czyli miski i końcówki miksera.  Do ubijania wybierzcie naczynie szklane lub ze stali nierdzewnej.  Do posłodzenia przygotujcie cukier puder, a nie w kryształkach. Gruby cukier nie jest dobrym pomysłem, gdyż jego kryształki się rozpuszczają. Jeżeli nie macie pudru, to zmielcie zwykły cukier.  Wykorzystując mleko kokosowe, użyjcie jedynie jego gęstej części. Płynna się do tego nie nadaje.  Przepis na bitą śmietanę z mleka krowiego  Składniki:  mleko 3,2 proc.  cukier puder do smaku  Sposób przygotowania:  Do schłodzonej miski wlejcie...

Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagać o przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagali o przepis
Na świątecznym stole absolutnie nie może zabraknąć króla każdego przyjęcia, czyli sernika. By wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach, wykorzystajcie jeden prosty patent.

Jeżeli nie przepadacie za ciężkimi sernikami i wolicie te o leciutkiej konsystencji, mamy dla was coś ekstra. Jeden składnik, którego zwykle używacie w zupełnie innych przepisach, odmieni wasz sernik i sprawi, że masa serowa będzie cudnie delikatna i aksamitna.  Co zrobić, żeby sernik był puszysty, lekki i aksamitny? By sernik wyszedł lekki jak chmurka, następnym razem dodajcie do niego… cukier żelujący. Zwykle używa się go do robienia dżemów, jednak z powodzeniem można go użyć także do zrobienia sernika. Dobrze zwiąże on masę sprawiając, że będzie bardzo delikatna. Z łatwością zrobicie taki sernik korzystając z poniższego przepisu.  Przepis na miękki i aksamitny sernik Składniki: 1 szklanka mąki 4 jajka 350 g twarogu 350 g serka śmietankowego 100 g cukru 100 g cukru żelującego pół szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Jeżeli korzystacie ze zwykłego twarogu, zmielcie go 3 razy w maszynce. Jeśli jej nie posiadacie, możecie skorzystać z gotowego, już zmielonego twarogu z wiaderka (warto jednak upewnić się, że wybrany przez was produkt jest wysokiej jakości). Następnie do twarogu dodajcie 250 g serka śmietankowego oraz cukier żelujący i utrzyjcie. Później dodajcie kwaśną śmietanę, jajka, dwie łyżki mąki pszennej, jedną łyżkę mąki kukurydzianej oraz dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii.  W osobnej misce wymieszajcie resztę serka z mąką pszenną. W trakcie mieszania wsypcie cukier (zwykły) i 4 łyżki wody. Kiedy składniki się połączą, zagniećcie ciasto, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i...

Mielicie kawę w takim młynku? Lepiej tego nie róbcie
własne
Newsy
Mielicie kawę w takim młynku? Lepiej tego nie róbcie. Będzie paskudna w smaku
Przygotowanie kawy to dla kawoszy prawdziwy rytuał. Wsypanie ziaren do młynka, mielenie, zaparzanie, przelewanie do ulubionych filiżanek i w końcu delektowanie się czarnym naparem. Bardzo istotną częścią tego procesu jest jego początek, czyli użycie odpowiedniego młynka. 

Aromatyczna kawa z rana stawia na nogi i dodaje energii na wiele godzin. Jej picie jest ogromną przyjemnością. Wiedzą o tym wszyscy smakosze tego napoju i uważnie wybierają ziarna i sprzęt, który pozwoli im uzyskać doskonałą kawę. Czy młynek nożowy jest wystarczająco dobry do tego typu działania?  Do czego wykorzystuje się młynek nożowy?  Każda pani domu ma go w swojej szafce. To młynek do codziennych zadań związanych z siekaniem i mieleniem na pył. Możecie go wykorzystać m.in. do rozdrobnienia:  orzechów,  migdałów,  pieprzu,  siemienia lnianego,  a także wiórków kokosowych i płatków owsianych na mąkę.  Jaki sprzęt jest odpowiedni do mielenia kawy?  Dobry młynek do kawy to podstawa, jeżeli cenicie jej walory smakowe i zapachowe. Wielu kawoszy inwestuje w zakup ekspresu automatycznego, który rozwiązuje sprawę młynka, gdyż ma opcję mielenia już w sobie. Ci jednak, którzy wolą korzystać np. z kawiarki czy ekspresu przelewowego powinni uważnie wybrać sprzęt mielący.  Odpowiednim rozwiązaniem będzie wówczas młynek z systemem żarnowym.  Dlaczego młynek nożowy nie nadaje się do kawy?  Ostrza w młynku nożowym tną ziarna, zamiast je mielić. Wynikiem tego są nierówne drobinki ziaren i pył kawowy, które razem zakłócają ekstrakcję kawy i negatywnie wpływają na ostateczny aromat i smak.   To jednak nie koniec. Zapach kawy może być jeszcze bardziej osłabiony lub zmieniony, a to za sprawą ciepła, które wydziela silniczek elektryczny w urządzeniu, a także zapachu palonego plastiku pojawiającego się podczas mielenia w najtańszych młynkach nożowych.  Jaki młynek żarnowy wybrać?  Jeżeli chcecie cieszyć się wszystkimi walorami kawy, powinniście zdecydować...

Dlaczego w PRL-u każdy miał młynek do kawy? Nie chodziło tylko o mielenie kawy
własne
Newsy
Dlaczego w PRL-u każdy miał młynek do kawy? Nie chodziło tylko o mielenie kawy
W czym mielicie poranną kawę? W PRL-u używano do tego niezniszczalnego urządzenia. Można je dostać także dziś.

Gdy w sklepach, w czasach PRL-u pojawiły się elektryczne młynki, bardzo szybko zaczęły zdobywać zwolenników. Używano ich nie tylko do mielenia kawy. W niektórych polskich domach pracują do dziś. Młynki do kawy z PRL nigdy się nie psuły Pierwsze młynki, które pojawiły się w sprzedaży, były urządzeniami na korbę. Kręcąc nią, wprawiało się w ruch niewielkie żarna, które miażdżyły ziarenka kawy. Młynki do kawy sprzedawane w latach 70. I 80 były już elektryczne, ale nie miały nic wspólnego z dzisiejszym małym AGD, obliczonym na kilka lat pracy. Dziś kupujecie nowy czajnik elektryczny czy blender i nawet się nie obejrzycie, gdy musicie kupować kolejny. Produkty wytwarzane są tak, aby klienci byli zmuszeni co jakiś czas kupić nowe urządzenie. Dawne młynki były niezniszczalne. Nie psuły się i jeśli ktoś ich celowo nie zastąpił nowocześniejszym sprzętem, to działają do dziś. Fani facebookowego profilu Pewex, przyznają, że nadal z niego korzystają i dziwią się, że ta prosta maszynka do mielenia nadal działa: To niesamowite jak długo działają stare sprzęty i przerażające że nowe z założenia mają zacząć się psuć po czasie gwarancji. Mam młynek, który moi rodzice dostali w prezencie ślubnym ma on 40 lat i cały czas działa. Niezawodny do dziś dostałam od mamy jak "poszliśmy na swoje". Zastosowanie młynka do kawy Młynki do mielenia były wykorzystywane nie tylko do kawy. Co jeszcze w nich mielono? Cukier puder. Gdy do ciasta zabrakło cukru pudru, można było w jedną chwilę zmienić w puder, cukier w kryształach. Mielenie przypraw. Ziele angielskie, goździki, jałowiec czy gorczyca była mielona na proszek i dodawana do pasztetu. Mieszanie przypraw. Nawet mielone przyprawy można w młynku po prostu zmieszać. Rozdrabnianie czosnku. Rozcieranie w...