Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie
AdobeStock
Newsy

Zabrakło wam cukru pudru do ciasta? Wystarczy chwila i po kłopocie 

Co zrobić, gdy nagle stwierdzicie, że skończył wam się cukier puder? W sytuacji, kiedy nie macie czasu lub możliwości, by go kupić, możecie wypróbować jeden z prostych i szybkich sposobów na jego zrobienie. 

Cukier puder to dodatek do ciast i deserów oraz niezbędne wykończenie wielu wypieków. Przysłowiowa kropka nad i, dzięki której serwowane przez was łakocie będą nie tylko smakować idealnie, ale też pięknie wyglądać.  

Jednak co począć w sytuacji, gdy go zabraknie, a potrzebujecie go do lukru, posypania pączków czy ciasteczek, dla waszych zbliżających się gości? Zamiast pędzić do sklepu, który w niedzielę może być zamknięty, zróbcie go w domu. Zobaczcie, jak! 

Jak zrobić cukier puder ze zwykłego cukru? 

Cukier puder to nic innego, jak zmielony na pył zwykły biały cukier, który z pewnością macie u siebie w domu. Wystarczy więc, że zmielicie go i stworzycie w ten sposób cukier do wykańczania wypieków. Wasze babcie i mamy najczęściej wykorzystywały w tym celu młynek do kawy. Wy możecie sięgnąć po inne sposoby i urządzenia. 

Zobacz także
Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci smak

Dodajcie do zeszklonej cebuli cukier, a stanie się coś niezwykłego. Wspaniale podkręci jej smak

Tymi przyprawami zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków

Tymi przyprawami skutecznie zastąpicie cukier. Idealne rozwiązanie dla cukrzyków 

Trzy proste sposoby na zrobienie cukru pudru 

W warunkach domowych możecie rozdrobnić zwykły cukier przy użyciu młynka do kawy, robota kuchennego, moździerza lub wałka do ciasta.

  • O ile jesteście kawoszami i posiadacie elektryczny młynek do kawy, możecie go wykorzystać do tego celu. Po prostu wsypcie niewielką ilość zwykłego cukru i zmielcie. Po minucie słodki puder powinien być gotowy.

  • W misie robota kuchennego umieśćcie cukier kryształ, następnie włączcie urządzenie (powinno mieć nałożoną ostrą nożową końcówkę) i miksujcie przez około 2 minuty. 

  • Jeżeli jednak nie posiadacie takich urządzeń lub nie chcecie ich wyciągać z przepastnej szafy, to rozsypcie zwykły cukier na twardej powierzchni, a następnie wałkujcie go do momentu uzyskania pudru. 

  • Ostatni ze sposobów jest chyba najbardziej tradycyjny. Możecie go wykonać, jeżeli macie w domu moździerz, bo to w nim rozetrzecie normalny cukier. Jest to metoda nieco bardziej czasochłonna (podobnie jak wałkowanie), ale skuteczna.  

Jak zrobić zdrową wersję cukru pudru? 

Jeżeli jesteście zwolennikami zdrowego odżywiania i zdrowszych wersji słodyczy, powinniście wypróbować cukier puder z ksylitolu. 

Uzyskuje się go z kory brzozy. Jest nie tylko mniej kaloryczny niż cukier (240 kcal na 100 g), ale również wspomaga zdrowie, może służyć np. jako prebiotyk. 

Obecnie ksylitol, dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym i oczywiście sklepach ze zdrową żywnością. Musicie go jedynie zmielić, wykorzystując jeden z powyższych sposobów i cieszyć się jego zdrową, pudrową słodkością. 

Źródło: dompelenpomyslow.pl, aniastarmach.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego w PRL-u każdy miał młynek do kawy? Nie chodziło tylko o mielenie kawy
własne
Newsy
Dlaczego w PRL-u każdy miał młynek do kawy? Nie chodziło tylko o mielenie kawy
W czym mielicie poranną kawę? W PRL-u używano do tego niezniszczalnego urządzenia. Można je dostać także dziś.

Gdy w sklepach, w czasach PRL-u pojawiły się elektryczne młynki, bardzo szybko zaczęły zdobywać zwolenników. Używano ich nie tylko do mielenia kawy. W niektórych polskich domach pracują do dziś. Młynki do kawy z PRL nigdy się nie psuły Pierwsze młynki, które pojawiły się w sprzedaży, były urządzeniami na korbę. Kręcąc nią, wprawiało się w ruch niewielkie żarna, które miażdżyły ziarenka kawy. Młynki do kawy sprzedawane w latach 70. I 80 były już elektryczne, ale nie miały nic wspólnego z dzisiejszym małym AGD, obliczonym na kilka lat pracy. Dziś kupujecie nowy czajnik elektryczny czy blender i nawet się nie obejrzycie, gdy musicie kupować kolejny. Produkty wytwarzane są tak, aby klienci byli zmuszeni co jakiś czas kupić nowe urządzenie. Dawne młynki były niezniszczalne. Nie psuły się i jeśli ktoś ich celowo nie zastąpił nowocześniejszym sprzętem, to działają do dziś. Fani facebookowego profilu Pewex, przyznają, że nadal z niego korzystają i dziwią się, że ta prosta maszynka do mielenia nadal działa: To niesamowite jak długo działają stare sprzęty i przerażające że nowe z założenia mają zacząć się psuć po czasie gwarancji. Mam młynek, który moi rodzice dostali w prezencie ślubnym ma on 40 lat i cały czas działa. Niezawodny do dziś dostałam od mamy jak "poszliśmy na swoje". Zastosowanie młynka do kawy Młynki do mielenia były wykorzystywane nie tylko do kawy. Co jeszcze w nich mielono? Cukier puder. Gdy do ciasta zabrakło cukru pudru, można było w jedną chwilę zmienić w puder, cukier w kryształach. Mielenie przypraw. Ziele angielskie, goździki, jałowiec czy gorczyca była mielona na proszek i dodawana do pasztetu. Mieszanie przypraw. Nawet mielone przyprawy można w młynku po prostu zmieszać. Rozdrabnianie czosnku. Rozcieranie w...

Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Flickr
Newsy
Przepis na puszyste, lekkie i wypieczone w środku gofry. Smakują jak z budki nad morzem
Najlepsze na świecie gofry to te jedzone w wakacje nad polskim morzem. Z łatwością zrobicie je również samodzielnie w domu, wystarczy tylko dobry przepis na gofry.

Gofry najbardziej kojarzą się nam z wakacjami i nadmorskim deptakiem, wzdłuż którego aż roi się od budek z goframi i lodami. Gofry z łatwością możecie zrobić również w warunkach domowych. Wszystko, czego potrzebujecie to gofrownica oraz dobry przepis. My polecamy sprawdzony przepis użytkowniczki MałaMi89.  Gofry jak z budki nad morzem – najlepszy przepis Składniki na gofry 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki Wybierzcie takie dodatki, jakie lubicie najbardziej. Może być to cukier puder, bita śmietana, dżem, owoce sezonowe (truskawki, maliny, borówki) albo z puszki (brzoskwinie, ananas). Doskonale sprawdź się również cukrowe albo czekoladowe posypki oraz polewy – najpopularniejsze to truskawkowa, czekoladowa i karmelowa. Jeśli nie macie gotowej polewy, rozpuśćcie w kąpieli wodnej połamaną na kawałki tabliczkę czekolady. Przygotowanie Oddzielcie białka od żółtek i ubijcie je ze szczyptą soli na sztywno. W drugiej misce zmiksujcie dokładnie żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Upewnijcie się, że w cukrze pudrze nie ma grudek przed dodaniem go do jajek (możecie przesiać go przez drobne sitko). Dodajcie mleko i wodę, wymieszajcie, a następnie przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie na koniec pół szklanki oleju i miksujcie przez 3 do 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto się napowietrzy. Następnie za pomocą trzepaczki delikatnie wmieszajcie ubitą pianę z białek. Dzięki temu gofry będą bardzo lekkie i puszyste. Rozgrzejcie mocno gofrownicę (najlepiej o mocy przynajmniej 1000-1100W) i wylewajcie porcje ciasta. Pieczcie przez około 5-8 minut w zależności od typu i...

Sernik na zimno
dusiowa/Adobe Stock
Newsy
Zwyczajnie ciasto a jak smakuje. Obłędnie pyszny sernik na zimno rozpływający się w ustach
Z natury jesteśmy chyba nieco leniwi. Kiedy słyszymy hasło „sernik na zimno”, od razu zapala się nam lampka: „z torebki”. Ten z naszego przepisu będzie nieco inny.

Sernik na zimno to fenomenalny deser na wszelkiego rodzaju bale, urodziny, imieniny, a także jako zwykłe niedzielne ciasto do kawy i herbaty. Zamiast przygotowywać to ciasto po raz kolejny z tak zwanego gotowca, wybierzmy bardziej naturalne składniki. Chodzi nam oczywiście o użycie zwykłego białego sera. Wybierzmy nasz ulubiony twaróg (chudy, tłusty lub półtłusty) i użyjmy maszynki do mielenia. Aby nasz sernik na zimno był odpowiednio gładki i puszysty, trzeba będzie zmielić ser niestety przynajmniej trzy razy. Opcją pośrednią między typowym, sklepowym sernikiem na zimno, a wersją najbardziej pracochłonną (ale za to najsmaczniejszą) jest wykorzystanie gotowego twarogu sernikowego. Chodzi nam o typowy ser w wiaderku, jakich wiele na półkach sklepowych. Można go użyć, ale uwierzcie nam – ser zmielony w swoim domu to gwarancja najlepszego smaku. Oto nasz przepis na obłędnie pyszny sernik na zimno: Składniki: Ok. 1 kg sera białego twarogowego (opcjonalnie – 1 kg twarogu sernikowego z „wiaderka” 1 paczka biszkoptów – 10 dag (jeżeli mamy czas, warto pokusić się o upieczenie własnych biszkoptów) 0,5 kg mrożonych malin lub truskawek (mrożone oczywiście tylko poza sezonem) 1 galaretka w czerwonym kolorze 2 łyżki żelatyny 15 dag tłustej śmietany (ponad 30% tłuszczu) 2 łyżki cukru waniliowego Pół szklanki cukru pudru Przygotowanie: Jeżeli używamy twarogu, mielimy go przynajmniej trzykrotnie. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubitą na pianę śmietankę. Galaretkę przygotowujemy używając 50 ml wody mniej niż na opakowaniu (nasza powinna być gęstsza). Przygotowujemy truskawki. Rozrabiamy żelatynę, a następnie stopniowo mieszamy ją z masą sernikową. W okrągłej formie wykładamy dokładnie biszkopty, które posłużą nam za spód...

pomidorowa przepis
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Ten trik z cebulą genialnie go podbije
Każdy ma swój sposób na ugotowanie pysznej pomidorowej. Dowiedzcie się, jak jeszcze można poprawić jej smak!

Można zrobić zupę pomidorową bez kostki rosołowej? Oczywiście! Taką naturalną i bardzo zdrową zupę przygotowuje się dokładnie tak samo, jak rosół. Trzeba tylko dodać do niej pomidory i kilka dodatków, które nadają jej wspaniałego smaku. Warto użyć do zupy domowego przecieru z pomidorów, ale pomidory z puszki też się nadadzą. Wypróbujcie poniższy przepis na zupę pomidorową. Przepis na zupę pomidorową Do przygotowania smacznej i gęstej zupy pomidorowej potrzebne wam będą poniższe składniki.  Składniki: 4 marchewki 3 pietruszki Pół selera 1 por 1 cebula 1 łyżka masła 4 udka z kurczaka 5 liści laurowych 2 puszki pomidorów (w całości lub krojonych) Czosnek granulowany Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Udka z kurczaka umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie chłodną wodą i wsypcie około pół płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotujcie na średnim ogniu. Marchewki, pietruszki, cebulę i selera obierzcie i dodajcie do garnka. Dla wzbogacenia smaku zupy, cebulę możecie wcześniej podpiec w piekarniku. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień. Łyżką cedzakową zbierzcie szumowiny z powierzchni wody. Gotujcie około 1,5 godziny. Gdy por będzie już miękki i zacznie się rozpadać, wyciągnijcie go z garnka. Kiedy warzywa w wywarze zmiękną, wyjmijcie je z garnka, zostawiając w nim 2 marchewki. Pietruszki i wyjęte marchewki ostudźcie włóżcie do miski. Dodajcie do nich pomidory w puszce. Całość zmiksujcie blenderem na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu robota kuchennego. Wyjmijcie z garnka mięso z kurczaka i seler. Wlejcie zmiksowane warzywa. Doprawcie zupę czosnkiem i łyżką masła. Gdyby pomidorowa wyszła zbyt kwaśna,...