czym zastąpić jajka
Adobe Stock
Newsy

Zabrakło ci jajek? Z łatwością zastąpisz je na kilka sposobów

Jajka to podstawowy składnik wielu dań. Nawet jeśli nie lubisz ich smaku to z pewnością masz je w lodówce. Bez nich nie upieczesz przecież ciasta i nie zrobisz naleśników. Ale spokojnie, kiedy ich zabraknie nie musisz biec do sklepu.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego jajka odgrywają tak ważną rolę w gotowaniu? Odpowiedź jest banalnie prosta. Bowiem zawarte w nich żółtka przede wszystkim umożliwiają perfekcyjne łączenie składników. Można więc pomyśleć, że bez nich kuchnia praktycznie nie miałaby prawa istnieć. Nic bardziej mylnego!

Z racji że produkt ten jest używany do przygotowywania większości dań, naprawdę szybko znika z lodówki. Twoja rodzina wsunie 20 jajek zanim zdążysz się obejrzeć. Na szczęście w sytuacjach kryzysowych z łatwością zastąpisz ten składnik innymi produktami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Len

Równowartość jednego jajka uzyskasz poprzez połączenie 1 łyżki mielonego lnu z 3 łyżkami wody. Tak przygotowaną miksturę należy zmiksować aż do powstania jednolitej, kremowej konsystencji. Proporcje zwiększaj w zależności od swoich potrzeb.

Nasiona chia

Jeśli masz w domu nasiona chia, które zazwyczaj dodajesz do koktajli, wykorzystaj je do zrobienia masy zastępującej jajko. Wystarczy, że zmieszasz 1 łyżkę nasion z 1/3 szklanki wody, a następnie zmiksujesz i odstawisz na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu z powodzeniem możesz dodawać miksturę do ulubionych potraw.

Banan

Choć na pierwszy rzut oka pomysł może wydawać się dziwny, to w rzeczywistości naprawdę działa. Jednak pamiętaj, że jego zastosowanie nieco zmieni smak potrawy. Mimo wszystko warto spróbować. Wystarczy, że rozgnieciesz widelcem ½ dojrzałego banana i gotowe! 

Mus jabłkowy

Jeśli już o owocach mowa, jajko idealnie zastąpi również mus jabłkowy. ¼ szklanki tego przysmaku odpowiada 1 jajku. Pamiętaj jednak, że ten produkt również wpłynie na smak twojej potrawy, ale w przypadku deserów czy naleśników nie stanowi to przecież żadnego problemu.

Jajecznica
Adobe Stock
Triki kulinarne Oto sekretny składnik najbardziej puszystej jajecznicy w historii. Zakochasz się w jej obłędnym smaku!
Podstawą udanego i pożywnego śniadania są oczywiście… jajka, z których możesz wyczarować w swojej kuchni mnóstwo przysmaków. Sama jednak przyznasz, że z apetyczną jajecznicą nic nie może się równać. Ujawniamy więc jej sekretny składnik!
Weronika Kępa
listopad 17, 2020

Sekretny składnik Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz, masełko, ulubione warzywa oraz szyneczka i gotowe. Istnieje jednak jeden prosty składnik, który już na zawsze odmieni smak twojej jajecznicy. Jest nim… woda lekko gazowana! Dzięki zawartym w wodzie bąbelkom przygotowane przez ciebie śniadanie będzie puszyste i mięciutkie jak nigdy dotąd, a twoja rodzina bez dwóch zdań poprosi o dokładkę! Jajecznica na wodzie Aby przygotować tak zwaną „jajecznicę na wodzie” wystarczy, że do rozkłóconych w misce jajek dolejesz trochę wody gazowanej. Nie może być jej za dużo. Wystarczy łyżka na każde jajko. Jeśli więc używasz 5 jajek, dodaj 5 łyżek wody. Tak przygotowaną miksturę wylej na wcześniej rozgrzaną patelnię. Po chwili wyłóż całość na talerz, dopiero wtedy posól. Jeśli chcesz, możesz również posypać jajecznicę świeżym szczypiorkiem i gotowe! Druga szkoła Jednak ta metoda, jak mnóstwo innych, ma dwie szkoły. Jajka na wodzie możesz więc przygotować również w inny sposób używając do tego nawet zwykłej kranówki. Wystarczy, że zagotujesz kilka łyżek wody na patelni, a następnie wlejesz na nią rozkłócone wcześniej jajka i całość zamkniesz na kilka minut pod pokrywką. Tak naprawdę obie metody są tak samo dobre i przyniosą takie same efekty. Spróbuj więc obu i gotuj zgodnie z tą, która bardziej ci odpowiada! Pamiętaj jednak, by do zrobienia jajecznicy na wodzie pod żadnym pozorem nie używać wody smakowej! Śniadanie z dodatkiem chemicznego posmaku maliny lub truskawki nie będzie tak samo dobra.  

Przeczytaj
chia przepisy
AdobeStock
Newsy Szklanka tego napoju postawi was na nogi po sylwestrowej nocy
Sposób na kaca? Zdrowy i pełen witamin napój, który doda wam sił!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Zakrapiane imprezy są wspaniałe, ale ich skutki – już niespecjalnie. Nie bez powodu alkoholowe upojenie nazywane jest szczęściem pożyczonym z następnego dnia. Pobudka z kacem po imprezie nie należy do najprzyjemniejszych! Oczywistym rozwiązaniem tego problemu jest całkowita abstynencja, jednak większość osób nie chce rezygnować z alkoholu w trakcie imprezy. Co więc zrobić, by w miarę gładko przebrnąć przez poranne mdłości i złe samopoczucie spowodowane nadużyciem alkoholu? Z pomocą przychodzi napój, który z łatwością zrobicie w domu! Oczywiście sposób na kaca jest jeden – trzeba go po prostu przechorować. Lekarze przypominają, że znane sposoby takie jak tłuste śniadanie czy mikstury na kaca nie sprawią, że ten magicznie zniknie. Po imprezie czujecie się fatalnie ze względu na alkohol metabolizowany przez wasz organizm i musicie poczekać, aż zostanie on całkowicie z niego wydalony. Ale faktycznie znane sposoby na kaca znacznie polepszają samopoczucie! Na przykład sok pomidorowy zawiera bardzo dużo potasu, pierwiastka który jest wypłukiwany przez alkohol. Napój z nasion chia na kaca Od dłuższego czasu nasiona chia cieszą się dużą sławą. Rzeczywiście, ze względu na szereg zbawiennych dla zdrowia właściwości zalicza się je do grupy tzw. superfoods. Działają także na kaca! Napój z nasion chia z dodatkiem soku z cytryny szybko postawi was na nogi po hucznej i zakrapianej imprezie. Jego wspaniałe właściwości to między innymi: Oczyszczanie – im szybciej pozbędziecie się alkoholu z organizmu tym lepiej. Napój z dodatkiem cytryny oczyści drogi moczowe z bakterii i toksyn, a tym samym sprawi, że nieco łagodniej przejdziecie kaca. Nawadnianie – nasiona chia genialnie nawadniają organizm, a woda to jest właśnie to, czego on najbardziej potrzebuje po nadużyciu przez was alkoholu! Trawienie...

Przeczytaj
Domowy ocet jabłkowy przepis
Adobe Stock
Przepisy Jabłka w tej formie to samo zdrowie: na wysoki cukier, zaparcia i zgagę (i odchudzanie!)
Sklepowy ocet jabłkowy nie może się nawet równać z tym zrobionym domowym sposobem. Choć to nieco zapomniana mikstura, z biegiem lat nie zmieniły się przecież jej wspaniałe właściwości. Pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na naszą odporność!
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera przecież mnóstwo witamin i składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są to między innymi witamina B i C, biotyna, kwas foliowy, potas, fosfor, sód, żelazo, magnez oraz wapń. Niewiele osób wie, że ocet jabłkowy może działać odchudzająco. Niektóre kobiety stosują nawet tak zwaną „dietę octową” polegającą na rozpoczęciu dnia od wypicia szklanki tego smakowitego soczku rozcieńczonego z wodą. Jednak spożywanie octu jabłkowego na czczo ma również wiele innych zalet. Należy do nich między innymi zmniejszenie stężenia glukozy we krwi , zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór, eliminacja zaparć i zgagi. Octem jabłkowym można również leczyć zapalenie ucha środkowego, a nawet ból gardła. Przyrządzenie tego cennego produktu zajmie wam zaledwie 15 minut! Przepis na domowy ocet jabłkowy Składniki: 1 kg dojrzałych jabłek (dobrze sprawdzą się antonówki lub papierówki) 1 l przegotowanej i wystudzonej wody 5 łyżek cukru lub miodu (ta ilość jest ruchoma i uzależniona od słodkości jabłek, jeśli te są naprawdę mało słodkie dodajcie nieco więcej cukru) Przygotowanie Jabłka dokładnie umyjcie, usuńcie ogonki i pokrójcie w ćwiartki (nie musicie usuwać gniazd nasiennych, chyba że bardzo chcecie, nie musicie też obierać ich ze skórki). Wodę ugotujcie i wlejcie do naczynia odpornego na wysoką temperaturę. Następnie dodajcie cukier lub miód i wymieszajcie, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Tak przygotowaną wodę odstawcie do wystudzenia. Pokrojone jabłka umieśćcie w wyparzonych, czystych i niezniszczonych słoikach. Owoce zalejcie letnią wodą przygotowaną...

Przeczytaj
kwaśna kawa
Adobe Stock
Newsy Twoja kawa ma kwaśny lub gorzki smak? Włóż do niej jedną rzecz, a problem zniknie w mgnieniu oka
Gorzki lub kwaśny smak kawy to nie koniec świata. Tak przyrządzonej nie musisz od razu wylewać do zlewu. W twojej kuchni z pewnością znajduje się produkt, który sprawi, że napój znowu nabierze smaku.
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Bez względu na to czy pijesz kawę sypaną, rozpuszczalną czy prosto z ekspresu, po zaparzeniu każda z nich może okazać się gorzka lub kwaśna. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka. Niektóre z nich zależą bezpośrednio od ciebie.  Dlaczego twoja kawa jest gorzka lub kwaśna? Ogromny wpływ na smak kawy ma sposób w jaki ją przechowujesz. Choć ta zasada może wydać ci się zbyt banalna, w rzeczywistości naprawdę ma znaczenie. Bowiem ziarna narażone na wilgoć, ciepło, bądź światło niesamowicie szybko tracą swoją jakość. Pamiętaj więc, by chronić kawę przed tymi czynnikami. Kolejnym z powodów, dla których twoja kawa stała się kwaśna lub gorzka, może być również jej niska jakość . Niekiedy produkuje się ją bowiem z niedojrzałych, starych lub nadgnitych ziaren . Podczas wybierania kawy nie należy więc skupiać się na najtańszej opcji. Zawsze dokładnie przeczytaj etykietę i dopiero podejmij decyzję. Jeśli jednak twoja kawa została wyprodukowana z wysokiej jakości ziaren i jest przechowywana prawidłowo, a jej smak mimo to wciąż jest gorzki lub kwaśny, być może wynika to z jej natury . Bowiem kawa kawie nierówna.  Domowy sposób na zmianę smaku kawy Wiadomo jednak, że produktu, na który trzeba przyznać, wydałaś trochę pieniędzy, nie wyrzucisz ot tak do kosza. Na szczęście taką kawę da się jeszcze uratować! Wystarczy, że wrzucisz do niej… skorupki jajek!  Skorupki z jajek powszechnie uznawane są za niepotrzebne odpady, które należy wyrzucić do kosza. Nic bardziej mylnego. Można je przecież wykorzystać nie tylko do nawożenia roślin. Wspaniale sprawdzą się również jako produkt wchłaniający gorycz i kwas kawy.  To banalnie prosty trik. Wystarczy, że umieścisz pokruszone skorupki jajka w filiżance, zasypiesz je kawą, a następnie...

Przeczytaj