czym zastąpić jajka
Adobe Stock
Newsy

Zabrakło ci jajek? Z łatwością zastąpisz je na kilka sposobów

Jajka to podstawowy składnik wielu dań. Nawet jeśli nie lubisz ich smaku to z pewnością masz je w lodówce. Bez nich nie upieczesz przecież ciasta i nie zrobisz naleśników. Ale spokojnie, kiedy ich zabraknie nie musisz biec do sklepu.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego jajka odgrywają tak ważną rolę w gotowaniu? Odpowiedź jest banalnie prosta. Bowiem zawarte w nich żółtka przede wszystkim umożliwiają perfekcyjne łączenie składników. Można więc pomyśleć, że bez nich kuchnia praktycznie nie miałaby prawa istnieć. Nic bardziej mylnego!

Z racji że produkt ten jest używany do przygotowywania większości dań, naprawdę szybko znika z lodówki. Twoja rodzina wsunie 20 jajek zanim zdążysz się obejrzeć. Na szczęście w sytuacjach kryzysowych z łatwością zastąpisz ten składnik innymi produktami.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Len

Równowartość jednego jajka uzyskasz poprzez połączenie 1 łyżki mielonego lnu z 3 łyżkami wody. Tak przygotowaną miksturę należy zmiksować aż do powstania jednolitej, kremowej konsystencji. Proporcje zwiększaj w zależności od swoich potrzeb.

Nasiona chia

Jeśli masz w domu nasiona chia, które zazwyczaj dodajesz do koktajli, wykorzystaj je do zrobienia masy zastępującej jajko. Wystarczy, że zmieszasz 1 łyżkę nasion z 1/3 szklanki wody, a następnie zmiksujesz i odstawisz na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu z powodzeniem możesz dodawać miksturę do ulubionych potraw.

Banan

Choć na pierwszy rzut oka pomysł może wydawać się dziwny, to w rzeczywistości naprawdę działa. Jednak pamiętaj, że jego zastosowanie nieco zmieni smak potrawy. Mimo wszystko warto spróbować. Wystarczy, że rozgnieciesz widelcem ½ dojrzałego banana i gotowe! 

Mus jabłkowy

Jeśli już o owocach mowa, jajko idealnie zastąpi również mus jabłkowy. ¼ szklanki tego przysmaku odpowiada 1 jajku. Pamiętaj jednak, że ten produkt również wpłynie na smak twojej potrawy, ale w przypadku deserów czy naleśników nie stanowi to przecież żadnego problemu.

Komentarze
zbyt gęsty sos rozwiązanie
Adobe Stock
Triki kulinarne Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Porady, które musisz znać
Kulinarne wpadki mogą przytrafić się każdemu, nawet najlepszej pani domu. Na szczęście istnieją sposoby na ich naprawienie. Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Rozwiązanie tego problemu jest banalnie proste!
Weronika Kępa
grudzień 02, 2020

Jak uratować zbyt zawiesisty sos? Sos, który niespodziewanie szybko zgęstniał to nie lada wyzwanie. Choć na pierwszy rzut oka sprawa wygląda na skomplikowaną, w rzeczywistości jej rozwiązanie jest banalnie proste. Nie jest przecież tajemnicą, że każdy sos powstaje na bazie płynu. Bez względu na to czy jest to bulion, wino, śmietana, sok czy woda, każdy może zostać zredukowany za bardzo i zacząć oblepiać potrawę zamiast dodać jej smaku. Rozwiązaniem tego problemu jest dodanie do sosu większej ilości płynu , który go rozcieńczy. W tym celu należy użyć produktu, na bazie którego powstał ów sos. Jeśli jednak był to na przykład bulion, który już się skończył, z powodzeniem można go zastąpić odrobiną wody. Tak naprawdę wody możesz użyć do rozcieńczenia każdego sosu. Pamiętaj jednak, by na koniec ponownie go przyprawić. Jak zagęścić sos? Zbyt gęsty sos to nie jedyny problem, który może pojawić się przy jego przygotowaniu. Może on bowiem okazać się również zbyt rzadki. Dla tych pań domu, które nie wiedzą jak zmienić jego konsystencję, także mamy kilka propozycji.  Zbyt rzadki sos możesz bowiem zagęścić na kilka sposobów. Jednym z najlepszych i najczęściej stosowanych jest redukcja, czyli gotowanie na dużym ogniu bez pokrywki, tak aby zawarta w nim woda mogła całkowicie odparować. Na tym jednak nie koniec. Do zbyt rzadkiego sosu możesz również dodać mąkę, serek topiony lub masło. Wszystkie te składniki zwiększą jego gęstość. Pamiętaj również, że każdy sos przygotowany na bazie bulionu z dodatkiem warzyw, możesz po prostu zblendować . Ten prosty trik sprawi, że dodatek do obiadu stanie się aksamitny i idealnie zawiesisty. Jak uratować przypalony sos? Jeśli twój sos zaczął się przypalać, pod żadnym pozorem go nie...

Przeczytaj