Polędwica łososiowa ze schabu
Ania Hosz/gotujmy.pl
Newsy

Zabłyśnij przed gośćmi, podając na świąteczny stół własnej roboty polędwicę. Ten rarytas zrobisz w 25 minut

Święta to czas, w którym na naszych stołach powinno znajdować się wyłącznie najlepsze jadło. Dlatego wędliny na Boże Narodzenie powinniśmy zrobić sami.

Nie wymaga to szczególnie dużych umiejętności, ani specjalnych narzędzi. Własnej roboty suszona polędwica to ledwie 25 minut pracy.

Dużo więcej potrzeba za to cierpliwości. Po przygotowaniu polędwicy, musi ona suszyć się przez tydzień, a wcześniej „spoczywać” dość długo w solnej i cukrowej marynacie.

Suszone mięsne wyroby mają wspaniały smak, w niczym nieporównywalny ze sztucznymi, pełnymi konserwantów wędlinami ze sklepu.

Mało tego. W naszej polędwicy nie będzie ani grama zbędnej wody, podczas gdy w wielkich masarniach proceder wstrzykiwania wody do mięsa jest na porządku dziennym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domową polędwicę łososiową

Wybierzmy więc dobrze. Troszeczkę pracy jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Z kolei po tygodniu suszenia nie będziecie chcieli zamienić tej polędwicy na żadną inną!

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • ¼ szklanki soli peklowanej do wędlin
  • Główka czosnku
  • Pół szklanki cukru
  • Bandaż, gaza, lub pończocha

Przygotowanie:

  • Obtaczamy  umyte mięso w cukrze. Szczelnie przykrywamy i zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
  • Następnie usuwamy z mięsa wodę myjemy je i  obtaczamy je w soli i w przeciśniętym przez praskę czosnku.
  • Odstawiamy polędwicę tym razem do zamrażarki na tydzień.
  • Po tygodniu wyciągamy mięso, owijamy w wybrany materiał. Pilnujemy, by warstwa materiału nie była zbyt gruba – polędwica powinna „oddychać”.
  • Zawieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na kolejny tydzień do wysuszenia.
  • Po tym czasie polędwica powinna być gotowa do spożycia. Polecamy krojenie jej w cienkie plastry.
Polędwiczka wieprzowa
Gotujmy.pl/renatka1
Triki kulinarne
Doskonały sposób na przygotowanie delikatnej i soczystej polędwiczki wieprzowej. Pół godziny i gotowe!
Wieprzowina to popularne mięso, po które często sięgają Polacy. Dania z wieprzowiny często uzupełniamy ryżem, opiekanymi ziemniakami lub buraczkami. Mięso jest łatwe do przyrządzenia, o ile znamy kilka kulinarnych sztuczek. Ciekawi was jakich?

  Informacje o spożywaniu wieprzowiny można znaleźć w najstarszych źródłach pisanych, jak i w mitologiach, np. greckiej i rzymskiej. O gotowanym mięsie wieprza wspominał sam Homer. W XVI wieku tylko w jednej paryskiej hali targowej potrafiono sprzedać blisko 31 tysięcy świń. Wieprzowina dla wszystkich Wieprzowina, dzięki łatwości rozrodu świń, stała się szybko najpopularniejszym mięsem. W uboższych gospodarstwach dbano przede wszystkim o właściwe wykarmienie koni, a żywności często nie wystarczało dla krów. Zwierzęta hodowano na pastwiskach i wypasano na polach.  Świnie były traktowane jako źródło taniego mięsa i nie poświęcano im większej uwagi. Hodowla świń rozwijała się głównie w okolicach Lublina, a także w Polsce centralnej. Z czasem do rejonów hodowlanych dołączyła Wielkopolska, Mazury i Podlasie.  Mięso spod lady Aktualnie wieprzowina gości  na stołach wszystkich warstw społecznych. W niektórych kulturach mięso wieprzowe jest bardzo popularne, m.in. w kuchni polskiej i chińskiej, w innych – żydowskiej i muzułmańskiej – ze względu na nieczystość rytualną świń jest zakazane. Idealne na weekend  Momentów, w których nie chcemy stać przy kuchni, a potrzebujemy zjeść coś pysznego, jest w miesiącu co najmniej kilkanaście. Pieczone polędwiczki wieprzowe przyrządzić nietrudno. Jednocześnie to mięso kruche, delikatne i idealne na sobotnią, rodzinną kolację. Składniki na soczyste polędwiczki: 600 g polędwicy wieprzowej lub polędwiczek 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1/4 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki chili mielonego lub w płatkach 1 łyżka oleju...

Ćwiartki z kurczaka za 2,99 zł za 1 kg w Biedronce. Co za promocje! Taniej nie kupicie nigdzie
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Polędwica sopocka i ćwiartka kurczaka w Biedronce za mniej niż 3 zł? Ale tydzień, ale ceny!
Mięso na obiad dla rodziny za grosze i Raffaello na Dzień Nauczyciela za parę złotych. W tym tygodniu nie warto omijać Biedronki.

Ten tydzień w Biedronce jest wyjątkowy, szczególnie dla zabieganych i oszczędnych. Z promocyjnych produktów skomponujecie szybkie i tanie dania na cały tydzień. Możecie sami zrobić szybki obiad domowy lub wybrać dania gotowe, przeznaczone tylko do odgrzania. Kanapki do pracy zrobicie za grosze. A mięso na niedzielę kupicie dużo taniej już od poniedziałku. Oto jadłospis z Biedronki na cały tydzień.  Na obiady w tygodniu – pieczone ćwiartki kurczaka - 2,99 zł za kg Na obiady w tygodniu proponujemy drób. Ćwiartki z kurczaka, pakowane próżniowo z Krainy Mięs, dostaniecie teraz za jedyne 2,99 zł. Oferta obowiązuje jedynie w sklepach, w których nie ma lady mięsnej. Jeśli jesteście w takim sklepie, kupcie ich więcej. Możecie upiec je w przyprawach. Pieczone części kurczaka, to bardzo szybki obiad, który niemal sam się robi. Wrzucacie nasolonego i natartego ziołami kurczaka do piekarnika, podlewacie olejem i zostawianie na pół rodziny. Po tym czasie podlewacie ponownie tłuszczem, który spłynął do brytfanki, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca. I pieczecie jeszcze chwilę, zapiekając od góry. Na kanapki do pracy – polędwica sopocka za 2,99 zł przy zakupie 3 opakowań Koniecznie weźcie te 3 opakowania, kanapki robicie przecież codziennie. Przetestujcie te z pomidorem malinowym, których kilogram kosztuje tylko 4,79 zł. Do polędwicy nie zapomnijcie wziąć tańszego teraz masła. Dla klubowiczów Moja Biedronka za masło zapłacicie 50% mniej. Łopatka wieprzowa na niedzielę – najlepszy obiad za 7,99 zł  7,99 zł to cena kilograma łopatki wieprzowej bez kości. Zrobicie z niej duszoną łopatkę, która wręcz rozpływa się w ustach, lub soczystą, pieczoną łopatkę według przepisu naszych czytelników. Doskonała będzie także łopatka faszerowana....

tatar jakie mięso
AdobeStock
Newsy
Jak wybrać mięso na tatar? Tylko takie zagwarantuje, że danie powali smakiem na kolana
Czy wiecie, jakie mięso sprawi, że tatar będzie naprawdę dobry? Dowiecie się z tego artykułu!

Tatar wołowy to jedna z ulubionych zakąsek Polaków. Nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, dlatego wiele osób chętnie przyrządza tatara samodzielnie w domu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że choć jest popularnym daniem, to trzeba w jego przypadku zachować sporą dozę ostrożności. Bądź co bądź, tatar to surowe mięso z dodatkami, dlatego trzeba wiedzieć jak wybrać taki kawałek mięsa, z którego wyjdzie smaczny, a co najważniejsze – bezpieczny tatar. Jakie mięso na tatar? Na początku należy wyjaśnić, że tatar przyrządza się tylko z mięsa wołowego. Niektórzy eksperymentują i używają do tej potrawy mięsa wieprzowego. To ogromny błąd! Znajdujące się w wieprzowinie bakterie mogą być bardzo groźne dla zdrowia. Nic wam nie będzie, jeśli przyrządzicie z niej kotlety schabowe lub gulasz, ponieważ większość zarazków ginie pod wpływem wysokiej temperatury. Jednak zjedzenie wieprzowiny na surowo jest bardzo złym pomysłem i absolutnie nie używajcie jej do tatara. To samo dotyczy mięsa drobiowego. Do tatara najlepsza jest polędwica wołowa lub ligawa. Mięso z polędwicy będzie znacznie delikatniejsze i przez to niestety droższe. Tańsza ligawa też jest smaczna i nie posiada tkanki łącznej podobnie jak polędwica, ale jest od niej twardsza. Z tego powodu decydując się na ligawę, musicie ją bardzo dokładnie posiekać. Przepis na podstawowy tatar Do przygotowania tatara potrzebne wam będą poniższe składniki: 40 dag mielonego mięsa z polędwicy lub ligawy wołowej 2 żółtka 1 łyżka oliwy 2 łyżki wody Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Wyjęte z lodówki mięso posiekajcie bardzo drobno ostrym nożem. Pamiętajcie o tym, że mięso na tatara może być przechowywane w lodówce maksymalnie przez dwie doby od ubicia i w temperaturze 4...

kotlety mielone w sosie
gotujmy.pl/babcia gramolka
Newsy
Nie ma prostszego przepisu na obiad. Kotlety mielone w sosie „łapanym” zawojują wasze podniebienie
Ten obiad zasmakuje każdemu. A sos zrobicie z tego, co macie w lodówce!

Przyszliście z pracy, burczy wam w brzuchu, chcecie coś zjeść, ale nie za bardzo chce się wam wyjść do sklepu? Znamy to. Na szczęście Polacy radzą sobie w każdej sytuacji i ich pomysłowość nie zna granic. Właśnie ten przepis opracowany przez jedną z naszych czytelniczek, możemy zaliczyć do tych bardzo sprytnych. Spodoba się każdemu z was bo wychodzi z niego pyszne danie. A sos „łapany”, jak przekonuje autorka przepisu to wszystko to, co... „złapiecie” w lodówce!  Przepis na pyszne kotlety mielone w sosie „łapanym” Jesteście gotowi do poznania receptury tego zacnego dania? Zatem zaczynajmy. Do przyrządzenia wybornych kotletów w sosie „łapanym” będziecie potrzebować poniższych produktów.  Składniki na kotlety mielone: 12 dag mięsa mielonego  1 jajko 1 mała cebula bułka tarta połówka średniej bułki pieprz świeżo zmielony   sól  natka pietruszki olej  Składniki na sos „łapany”: 3 plasterki polędwicy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ogórek konserwowy 1 łyżka masła 2 łyżki oleju  Pół szklanki grzybów suszonych Kilka paseczków papryki konserwowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego szczypta cukru Sposób przygotowania kotletów: Bułkę namoczcie w ciepłej wodzie. Obierzcie z łupin i pokrójcie 1 cebulę i usmażcie na oleju. Mięso mielone, jajko, usmażoną cebulę, odciśniętą z wody bułkę, natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej dokładnie zmieszajcie. Następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem.  Z mięsnej masy wyróbcie płaskie kotlety i...