Polędwica łososiowa ze schabu
Ania Hosz/gotujmy.pl
Newsy

Zabłyśnij przed gośćmi, podając na świąteczny stół własnej roboty polędwicę. Ten rarytas zrobisz w 25 minut

Święta to czas, w którym na naszych stołach powinno znajdować się wyłącznie najlepsze jadło. Dlatego wędliny na Boże Narodzenie powinniśmy zrobić sami.
Hubert Rój
grudzień 17, 2020

Nie wymaga to szczególnie dużych umiejętności, ani specjalnych narzędzi. Własnej roboty suszona polędwica to ledwie 25 minut pracy.

Dużo więcej potrzeba za to cierpliwości. Po przygotowaniu polędwicy, musi ona suszyć się przez tydzień, a wcześniej „spoczywać” dość długo w solnej i cukrowej marynacie.

Suszone mięsne wyroby mają wspaniały smak, w niczym nieporównywalny ze sztucznymi, pełnymi konserwantów wędlinami ze sklepu.

Mało tego. W naszej polędwicy nie będzie ani grama zbędnej wody, podczas gdy w wielkich masarniach proceder wstrzykiwania wody do mięsa jest na porządku dziennym.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na domową polędwicę łososiową

Wybierzmy więc dobrze. Troszeczkę pracy jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Z kolei po tygodniu suszenia nie będziecie chcieli zamienić tej polędwicy na żadną inną!

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • ¼ szklanki soli peklowanej do wędlin
  • Główka czosnku
  • Pół szklanki cukru
  • Bandaż, gaza, lub pończocha

Przygotowanie:

  • Obtaczamy  umyte mięso w cukrze. Szczelnie przykrywamy i zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
  • Następnie usuwamy z mięsa wodę myjemy je i  obtaczamy je w soli i w przeciśniętym przez praskę czosnku.
  • Odstawiamy polędwicę tym razem do zamrażarki na tydzień.
  • Po tygodniu wyciągamy mięso, owijamy w wybrany materiał. Pilnujemy, by warstwa materiału nie była zbyt gruba – polędwica powinna „oddychać”.
  • Zawieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na kolejny tydzień do wysuszenia.
  • Po tym czasie polędwica powinna być gotowa do spożycia. Polecamy krojenie jej w cienkie plastry.
Komentarze
Kiełbasa suszona
Anan/Adobe Stock
Newsy Macie pończochy w domu? W mig zrobicie domowe salami na kanapki. Pycha
Domowa wędlina? Pycha! Nie znamy nikogo, kto by się oparł kiełbasie własnej roboty. Dzisiaj polecamy wam przepis na paprykowo-czosnkowe salami.
Hubert Rój
listopad 25, 2020

Kiełbasa, szynka, pasztety – uwielbiamy domowe wyroby wędliniarskie wszelkiego rodzaju. Do świąt jeszcze miesiąc, ale warto przetestować jeden przepis na salami swojej roboty. Jeżeli wam posmakuje, śmiało możecie je przygotować go swoim najbliższym na Boże Narodzenie. Polacy wolą raczej tradycyjne wędzone, a potem obgotowywane kiełbasy. Dzisiaj zaprezentujemy wam prosty przepis na smaczną, chudą, domową kiełbasę suszoną, dojrzewającą powoli w cieple. Niektórzy z nas nie przepadają za surową wędliną. Rzeczywiście, ma ona swój charakterystyczny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli jednak lubicie salami czy szynkę parmeńską, taki smak nie będzie stanowił dla was przykrego doświadczenia. Wręcz przeciwnie – domowe salami pokochają wszyscy amatorzy surowych kiełbas. Do przygotowania tego rodzaju kiełbasy będziemy potrzebowali gazy, którą owiniemy mięso. Jeżeli nie dysponujemy tego typu osłonką na kiełbasę, nie wahajmy użyć się niepotrzebnych pończoch. Kiełbasa spokojnie dojrzeje także w nich! Przepis na domowe salami : Składniki: Kawałek karkówki wieprzowej (ok. 80 dag) Pół szklanki cukru Pół szklanki soli 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki czosnku granulowanego Przygotowanie: Zaczynamy od obtoczenia umytego mięsa w cukrze. Przykrywamy szczelnie i zostawiamy mięso w lodówce na 48 g. Po tym czasie usuwamy nadmiar wody, myjemy mięso i obtaczamy je tym razem w soli. Ponownie odstawiamy mięso w chłodne miejsce na kolejne 2 dni. Następnie znów myjemy mięso i obtaczamy w przyprawach. Wykorzystajmy po łyżeczce każdej z przypraw. Mięso, które utraciło już...

Przeczytaj
Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...

Przeczytaj
baranina przepisy
AdobeStock
Newsy Pieczeń barania, jak z królewskiego stołu. Nie musisz być szefową kuchni, by ją zrobić
Znudziły ci się już pieczone kurczaki? Może czas spróbować zrobić... pieczeń baranią! To wcale nie jest trudne - i jak smakuje!
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Jeżeli szukasz inspiracji na popisowe danie, które można podać gościom, to wypróbuj przepis na pieczoną baraninę! To soczyste mięso smakuje wyśmienicie i doskonale nadaje się na większe przyjęcia. Aromatyczne i rozpływające się w ustach – wszyscy będą cię pytać o przepis! Pieczenie mięsa – wskazówki Zanim zabierzecie się za pieczenie, pamiętajcie o podstawowych zasadach, których trzeba się trzymać, aby mięso wyszło idealnie! Mięso pieczemy przez jedną godzinę na każdy kilogram jego masy – to oznacza, że jeśli nasza baranina waży 3 kg, to należy ją piec przez 3 godziny Każde mięso powinno się piec w temperaturze od 150 do 180 stopni. Pieczenie zaczynamy od wyższej temperatury i w trakcie zmniejszamy. Jeśli sztuka mięsa, którą pieczemy jest naprawdę duża, to wówczas powinna się piec w niższej temperaturze. Przepis na pieczeń baranią Do przygotowania tej pysznej pieczeni potrzebujecie: 1 kilogram udźca jagnięcego 15 g smalcu 30 g margaryny 1 główkę czosnku 50 ml octu winnego Płaską łyżeczkę kolendry mielonej Łyżeczkę imbiru Sól Pieprz Przygotowanie Mięso myjemy, suszymy i nacieramy octem i przyprawami. Następnie wkładamy je do garnka, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Czosnek siekamy na kawałki i nadziewamy nimi mięso – udziec należy ponakłuwać w wielu miejscach i umieścić tam czosnek. Na patelni rozgrzewamy smalec i margarynę, a następnie podsmażamy na tłuszczu udziec z każdej strony tak, by nabrał złotego koloru. Przekładamy udziec do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni, dodajemy odrobinę wrzątku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Pamiętajcie, by wcześniej zważyć mięso! W trakcie pieczenia od czasu do czasu...

Przeczytaj