Żabka wycofuje bułki ze sprzedaży. Powodem groźne bakterie
AdobeStock
Newsy

Żabka wycofuje bułki ze sprzedaży. Pieczywo zawierało groźne bakterie

Sieć sklepów Żabka wydała komunikat dotyczący wycofania ze sprzedaży jednego ze swoich produktów. Znajdują się w nich bakterie wywołujące niebezpieczną chorobę.

Już od dłuższego czasu sklepy sieci Żabka to nie tylko małe, osiedlowe sklepiki. Niektóre z nich to wręcz małe punkty gastronomiczne, gdzie można zamówić kawę z ekspresu albo hot-doga. Oferta sklepów sieci jest także bogata w świeże kanapki i bagietki. Jedna z nich okazała się być skażona szkodliwymi bakteriami, w związku z czym Żabka wydała komunikat o wycofaniu tego produktu. Sprawdźcie szczegóły.

Żabka wycofuje kanapkę ze sprzedaży

Komunikat dotyczy bagietki Tomcio Paluch, świeżej kanapki dostępnej w sklepach Żabka. Wykryto w niej bakterie wywołujące listeriozę. Szczegóły poniżej:

– W związku z informacją otrzymaną od dostawcy, dotyczącą możliwości wystąpienia bakterii Listeria Monocytogenes w produkcie: 12009349 BAGIETKA GRILLOWA TOMCIO PALUCH 230G, jesteśmy zobligowani do wycofania wyżej wymienionego asortymentu, oznakowanego kodem EAN 8586015136252  i terminami przydatności do spożycia: 29.07.2022, 31.07.2022, 01.08.2022 – czytamy w komunikacie na oficjalnej stronie sieci Żabka. 

Zobacz także
Czy Żabka podebrała pomysł studentom? Afera o zielonego hot-doga

Czy Żabka podebrała pomysł studentom? Afera o zielonego hot-doga już w sądzie

Pierwsza Żabka w szpitalu, kupicie tam produkty i gotowe obiady. Koniec ze szpitalnym jedzeniem?

Pierwsza Żabka w szpitalu. Kupicie tam produkty i gotowe obiady. To koniec ze szpitalnym jedzeniem?

Zalecenia dla konsumentów

Przedstawiciele sieci zalecają, aby osoby, które zakupiły kanapkę wymienioną w komunikacie pod żadnym pozorem jej nie spożywały. Produkt należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu Żabka, w którym dokonano zakupu. Tam obsługa odda całość kwoty wydanej na kanapkę. 

Objawy listeriozy

Nic dziwnego, że Żabka szybko podjęła decyzję o wycofaniu skażonych kanapek ze sprzedaży. Bakteria Listeria Monocytogenes wywołuje groźną chorobę - listeriozę. Jest ona szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży oraz osób starszych.

Obecnie bakterie wywołujące chorobę można znaleźć najczęściej właśnie w gotowych wyrobach garmażeryjnych, jak wycofywana z Żabki kanapka, czy półproduktach spożywczych czy fast-foodach.

Objawy listeriozy to m.in.:

  • wymioty

  • biegunka

  • dreszcze

  • bóle mięśni

  • bóle głowy

  • gorączka

U osób z upośledzeniem odporności objawy mogą być cięższe. Pojawia się światłowstręt, drgawki czy zaburzenia równowagi. Należy w takim wypadku koniecznie udać się do lekarza, który przepisze odpowiednie antybiotyki.

Źródło: zabka.pl, mp.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed bakteriami listerii w wędlinie. Sprawdźcie koniecznie, czy macie ją w lodówce
GIS ostrzega i wycofuje z rynku popularną kiełbasę. Powodem jest obecność w niej bakterii Listeria monocytogenes. Jeżeli macie ją w domu, pod żadnym pozorem jej nie jedzcie. 

W komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego można przeczytać, że bakterię wykryto w określonej partii metki łososiowej. Spożycie kwestionowanego produktu może prowadzić do niebezpiecznej choroby zwanej listeriozą.  Czym są bakterie Listeria monocytogenes?  Listeria monocytogenes to gram-dodatnia bakteria wywołująca listeriozę. Jest ona jednym z najbardziej zjadliwych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność. Nawet 30 procent infekcji wywołanych tą bakterią kończy się śmiercią. Tym samym stawia ją na równi z takimi patogenami jak salmonella czy laseczka jadu kiełbasianego.   Źródłem zakażenia dla człowieka są głównie produkty spożywcze. Zarówno te pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.  Jakie są objawy listeriozy?  Listerioza to choroba stanowiąca poważne zagrożenie dla osób starszych, z obniżoną odpornością, kobiet w ciąży, jak również noworodków. Do zakażenia nią dochodzi na skutek spożycia zanieczyszczonej listerią żywności lub kontaktu z wydzielinami zainfekowanych zwierząt.  U osób z obniżoną odpornością i starszych, a także dzieci mogą wystąpić objawy grypopodobne, takie jak: gorączka, dreszcze i bóle mięśni. Nierzadko pojawiają się również dolegliwości pokarmowe, a także zaburzenia równowagi czy światłowstręt.   U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne lub wywiązać się zapalenie dróg moczowych. Listerioza może doprowadzić do poronienia i obumarcia płodu.  Jeżeli po spożyciu zakażonego produktu zauważycie u siebie jakiekolwiek powyższe objawy, zgłoście się do lekarza.  A oto zdjęcie produktu wycofywanego przez Główny Inspektorat Sanitarny z racji stwierdzenia bakterii listerii: Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu  Nazwa...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed groźną bakterią w boczku wędzonym. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie
GIS właśnie podał informację o wycofaniu kolejnego produktu z powodu obecności w nim bakterii Listeria monocytogenes. Jest to bakteria wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Dlatego sprawdźcie dokładnie domowe zapasy. 

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku kontroli wewnętrznej producenta stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej przez nas poniżej partii boczku wędzonego. Spożycie zanieczyszczonego produktu może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.  Jakie są objawy listeriozy?  Choroba ta stanowi zagrożenie przede wszystkim dla kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością, a także noworodków. Wywołuje ją bakteria Listeria monocytogenes, a miejscem przejścia zakażeń może być przewód pokarmowy, błony śluzowe, uszkodzona skóra, a także łożysko. Do leczenia listeriozy wykorzystywane są antybiotyki.  Z informacji zawartych na stronie gov.pl możecie dowiedzieć się, jakie objawy świadczą o zakażeniu niebezpieczną bakterią i powinny skłonić was do wizyty u lekarza:   - U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy - czytamy na rządowej witrynie. Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu  Boczek wędzony to jedna z chętniej kupowanych postaci tego mięsa. Stanowi doskonałe uzupełnienie śniadań i obiadów. Sprawdza się jako smażony dodatek do jajecznic i jajek sadzonych, jak również smakowita omasta do pierogów czy ziemniaków. Nadaje się do farszy, zup i makaronów, dlatego znaleźć go można prawie w każdej lodówce. Zobaczcie, którego boczku dotyczy ostrzeżenie.  Nazwa produktu: Boczek wędzony VAC  Producent: Bacówka Towary Tradycyjne, Spółka z...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS ostrzega przed groźną bakterią w wędzonej rybie. Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego produktu
W popularnej rybie wykryto groźne dla zdrowia i życia bakterie. To kolejny przypadek z Listerią monocytogenes w roli głównej. GIS wycofuje produkt z rynku i apeluje o jego niespożywanie. 

Główny Inspektorat Sanitarny wystosował komunikat informujący o tym, że w wyniku badań stwierdzono ponadnormatywną liczbę bakterii Listeria monocytogenes w wędzonym łososiu atlantyckim. Produkt ten jest sprzedawany w sieci Carrefour. Zjedzenie zakażonej ryby może doprowadzić do zagrażającej życiu choroby – listeriozy.  Jakie zagrożenia powoduje Listeria?  Listeria monocytogenes to bakteria Gram-dodatnia, która negatywnie wpływa na układ pokarmowy i powoduje jego dolegliwości. W przypadku zdrowych i silnych organizmów może nie wyrządzić większych szkód. Jednak, gdy trafi na osoby o osłabionej odporności - starsze, a także kobiety w ciąży i noworodki - może doprowadzić do powikłań takich jak sepsa czy zapalenie opon mózgowych, a w przypadku ciężarnych - do poronień.  Jeżeli zauważycie u siebie jakiekolwiek niepokojące objawy po spożyciu kwestionowanej ryby, zgłoście się do lekarza. Dbajcie o zdrowie swoje i bliskich.  Szczegółowe informacje na temat wycofywanego produktu  Nazwa produktu: Classic’ ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g  Producent: Suempol Sp. z o.o., ul. Białostocka 69 A, 17-100 Bielsk Podlaski   Wyprodukowano dla Carrefour Polska Sp. z o.o., ul. Targowa 72, 03-734 Warszawa    Data minimalnej trwałości: 22.10.2022   Numer partii: L39321  Działania podjęte przez GIS i przedsiębiorców  W związku z zaistniałą sytuacją sieć Carrefour Polska wstrzymała sprzedaż określonej partii łososia we wszystkich swoich sklepach i magazynach. Na terenie sklepów znajdziecie również informację o wycofaniu produktu.  Firma Suempol, która jest producentem ryby, wspólnie z Inspekcją Weterynaryjną próbuje ustalić źródło zakażenia i wycofuje produkt z rynku. Główny Inspektorat Sanitarny monitoruje i...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS ostrzega: groźna bakteria w popularnych parówkach z Biedronki. Nie wolno ich jeść
W popularnych parówkach z dyskontu wykryto groźne bakterie! Państwo Inspekcja Sanitarna nakazała producentowi wycofanie wadliwej partii z obrotu.

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Listeria monocytogenes w popularnych parówkach, które reklamowane są jako… naturalne i wysokiej jakości! Bakteria ta powoduje chorobę zwaną listeriozą. Z czym się to wiąże? Listerioza – przyczyny i objawy Bakterie listerii mogą trafić się w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach nabiałowych oraz w niedogotowanym czy surowym mięsie i rybach. Zakażenie może także mieć miejsce, jeśli któryś z powyższych produktów poddany był nieprawidłowej obróbce bądź nieprawidłowo spakowany do sprzedaży masowej.  Do objawów listeriozy należą: Gorączka i dreszcze, Bóle mięśni Dolegliwości trawienne (biegunka, wymioty czy bóle żołądka) Często mogą one być mylone z różnymi innymi dolegliwościami, a także z objawami grypopodobnymi, jednak nie należy ich lekceważyć.  Bakterie w parówkach z Biedronki GIS nakazał wycofanie jednej partii parówek z szynki marki Kraina Wędlin Nature (250 g) – w produkcie wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Macie te parówki w domu? Sprawdźcie, czy trafiła wam się skażona paczka. Producent zobowiązany został do wycofania partii nr 10971 z numerem seryjnym „Seria C: 09749229” oraz terminem ważności do 01.05.2021. Producentem parówek sprzedawanych pod nazwą Kraina Wędlin jest spółka Sokołów. Jeśli posiadacie produkt z tej partii, skonsultujcie się z infolinią producenta bądź dystrybutora (Biedronka) i pod żadnym pozorem nie jedzcie tych parówek! „W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem” – ostrzega Państwo Inspekcja Sanitarna. Czytaj też: GIS wycofuje popularny dodatek do...