Zupa zabielana mleczkiem kokosowym
Gotujmy.pl/nieuchwytna
Newsy

Zabielacie zupy śmietaną? Niepotrzebnie. Wypróbujcie to, a danie będzie miało boski smak

Dobra zupa nie obędzie się bez zabielenia. Głębszy smak, ładniejsza barwa – to wszystko osiągnięcie nie tylko dzięki śmietanie.

Zwykłe codzienne zupy gospodynie domowe zabielają zwykle śmietaną. Ogórkowa, pomidorowa czy niekiedy barszcz czerwony – świetnie smakują z kleksem śmietany.

Zazwyczaj gotując zupę wlewacie do niej śmietanę tuż przed końcem gotowania. A czy słyszeliście o tym, że to typowo „polski” zabieg?

Siostrzana kuchnia rosyjska, białoruska i ukraińska – we wszystkich tych szkołach gotowania zza wschodniej granicy śmietanę dodaje się do zup dopiero na talerzu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śmietana znów się zwarzyła?

Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy. Patent polskich gospodyń pozwala szybko zabielić dużą ilość zupy i od razu mieć wszystko z głowy.

Nasi wschodni sąsiedzi wolą pozostawić wybór osobom jedzącym zupę co do tego, ile życzą sobie łyżeczek białego kremu.

Ponadto taki sposób powoduje, że zupa może dłużej pozostawać w lodówce. Ze śmietaną nasze pierwsze danie może szybciej skwaśnieć.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Aneta Zając dieta

Co jadła Aneta Zając, że zrzuciła aż 10 kg? Jej menu jest tanie i bardzo proste

Śmietana dodawana do zupy to jeszcze dwa inne problemy. Po pierwsze dodana do zbyt ciepłej zupy bez zahartowania może szybko się zwarzyć.

Nikt nie lubi w swojej zupie białych grudek. Nie ma też nikogo, kto lubuje się w dolegliwościach żołądkowych – a tłusta, kwaśna śmietana może je wywoływać u wielu osób.

Jest na to rozwiązanie. Świetnym, modnym ostatnio „zabielaczem” do zup jest mleczko kokosowe.

Czym zabielić zupę?

Ubóstwiane przez fanów kuchni roślinnej może być wykorzystywane także do tradycyjnych potraw. I to bez uszczerbku na smaku!

Weganie zachwycają się mleczkiem kokosowym w sosach curry, jedzą je także z owsiankami wszelkiego rodzaju.

Tymczasem mleczko może być doskonałym zamiennikiem standardowej i tradycyjnej śmietany.

Puszkę mleczka kokosowego kupicie obecnie w granicach ok. 5 zł. Wystarczy wam do zabielenia kilku zup.

A co ze smakiem waszej pomidorówki czy ogórkowej? Słodkawy aromat kokosa fantastycznie uzupełni kwaskowość ogórków kiszonych, czy też słodycz pomidorów.

Oprócz tego, że mleczko kokosowe zabieli wam dowolną zupę, to dodatkowo solidnie ją zagęści.

Tłuszcz nie taki straszny

Wszystko to dzięki dużej zawartości zmielonego i rozdrobnionego miąższu kokosu, z którego otrzymuje się mleczko.

Dobre mleczka powinny zawierać ponad 80% miąższu kokosowego. Oprócz tego należy się wystrzegać mleczek z innymi dodatkami, wzmacniaczami smaku i konserwantami.

Na koniec jeszcze jedna bardzo ważna informacja. Mleczko kokosowe zwykle zawiera ok. 25% tłuszczu. To właśnie on nadaje mleczku charakterystyczną, kremową konsystencję.

Badania wykazały jednak, że ten roślinny tłuszcz jest mniej groźny i mniej tuczący, niż tłuszcze roślinne. Spróbujecie?

Zabielanie zupy
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby zupa się nie zwarzyła? Prawie każdy popełnia ten banalny błąd
Zabielanie zupy zwykle wieńczy cały trud związany z jej gotowaniem. Co zrobić, by nie wyłożyć się na ostatniej prostej? Podpowiadamy.

Kiszki marsza grają, domownicy już w drodze do stołu, a zupa już prawie gotowa. Prawie, bo zostaje wam tylko zabielić swoje danie. No i w ten oto sposób dochodzimy do tak zwanej chwili prawdy. To właśnie po niej okaże się, czy zupa będzie apetyczna czy też paskudna. Lepiej zapobiegać Oczywiście sam fakt zwarzenia się zupy za bardzo nie wpłynie na smak waszego I dania, ale nie mamy wątpliwości co do jednego: „jemy oczami”. Uważać powinny zwłaszcza panie, które gotują obiad swoim mężom – nie od dziś wiadomo, że mężczyźni to wzrokowcy… Lepiej więc nie ryzykować do ostatniej chwili i z nerwami czekać na werdykt najbliższych, tylko w ogóle nie dopuścić do zwarzenia się zupy. Nie tylko śmietana Jak wiadomo, zupę można zagęścić na kilka różnych sposobów.  Obok tych podstawowych, takich jak: śmietana mąka zasmażka znajdą się także te nieco bardziej oryginalne i nietypowe. Wśród nich między innymi: jogurt naturalny pieczywo żytnie jajka mleczko kokosowe ser To prawda, niektóre z tych propozycji brzmią dość odważnie, ale uwierzcie nam – zupę rzeczywiście da się zagęścić jajkami czy serem. Jeszcze tego nie próbowaliście? To nic trudnego. Niektóre białe, delikatne zupy takie jak np. zupa neapolitańska, uda wam się zagęścić roztrzepanym żółtkiem. Dodawajcie do niego powoli łyżkami gorącą zupę, a potem wlejcie zahartowaną substancję do garnka. Tak zagęszczonej zupy nie należy już przegotowywać. Z serkiem też się uda Co z serem? Nie chodzi nam oczywiście o twardy cheddar czy parmezan, a coraz popularniejsze w naszych kuchniach mascarpone. Serek mascarpone, jak i serek topiony, świetnie sprawdzą się po dodaniu do zup kremów. Wystarczy odlać nieco wywaru, ostudzić...

sposoby na zabielanie zupy
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Genialny trik na zabielenie zupy. Zapomnijcie o śmietanie. Ten składnik będzie o wiele lepszy
Chcąc zabielić ulubioną zupę, większość Polaków sięga po śmietanę. Jednak to nie jedyny składnik, dzięki któremu potrawy zyskują jaśniejszy kolor. Sprawdźcie, czego jeszcze możecie użyć.

Pomidorowa, grzybowa, ogórkowa czy jarzynowa – bez względu na to, którą przyrządzacie, do jej zabielenia z pewnością użyjecie śmietany o ulubionej gęstości. W końcu to pierwszy produkt, który przychodzi wam do głowy. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, czym jeszcze można zabielić zupę? Jeśli nie, to już nie musicie, my zrobiliśmy to za was. Zabielanie zupy śmietaną Zabielanie zupy przy pomocy śmietany, może stanowić kłopot szczególnie dla początkujących pań domu. Bowiem istnieje ryzyko, że wyjęta z lodówki zważy się w gorącej zupie. To skutek nie tylko złego doboru produktu (powinniście sięgać po śmietanę w kartonie z przeznaczeniem do zup i sosów, ta jest zdecydowanie bardziej płynna), ale także nieprawidłowego połączenia składników. W końcu zanim dodacie śmietanę do zupy, powinniście ją zaprawić – odlać 2 chochle mikstury do dowolnego pojemnika, zmieszać z dużą ilością śmietany, a następnie połączyć z pozostałą w garnku potrawą. Okazuje się jednak, że do zabielenia zupy, wcale nie musicie używać śmietany. Przeczytajcie o jej zamiennikach. Mleko Jeśli chcecie przyrządzić jarzynową, ale w waszej kuchni zabrakło śmietany, do jej zabielenia, możecie użyć również mleka – zarówno krowiego, jak i kokosowego. To pierwsze jest dosyć rzadkie, więc trzeba wlać go naprawdę sporo jeśli chcecie zjeść iście białą zupę. Z kolei to drugie będzie wspaniałym dodatkiem nie tylko do dań azjatyckich – równie dobrze sprawdzi się w pomidorówce lub kremie z dyni. Nada im niesamowicie aksamitnego i delikatnego smaku! Mascarpone Zazwyczaj wykorzystujecie go do przyrządzania kremów deserowych. Okazuje się jednak, że mascarpone to idealna baza do sosów i dodatek do zup. Dzięki niemu, wasze wywary staną się nie tylko...

czy można dodać mleko kokosowe do naleśników
Adobe Stock
Newsy
Jakie mleko do ciasta na naleśniki? To doda mu cudownego smaku
Marzą wam się naleśniki jak z rajskiej wyspy? Wcale nie będzie to trudne do zrobienia. Po dodaniu tego mleka do ciasta, nie opędzicie się od próśb o dokładkę!

Zazwyczaj ciasto na naleśniki przygotowuje się z mleka, mąki i jajek. Ostatnio w modzie jest także mieszanie mleka z gazowaną wodą. Gazowana woda lub piwo sprawiają, że ciasto naleśnikowe zyskuje na delikatności. Nie jedliście jeszcze jednak tak delikatnego ciasta naleśnikowego, jak to zrobione z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleko kokosowe to coraz popularniejszy produkt w polskich kuchniach. Przybyło z dalekiej Azji, ale coraz częściej wykorzystywane jest do różnych dań obiadowych i deserów. Niekoniecznie azjatyckich. Tak jest właśnie z naleśnikami. Kremowe mleczko kokosowe jest wręcz stworzone do naleśników. Odrobina mleczka wystarczy, by uzyskać maksymalny efekt puszystości. Jak wybrać dobre mleczko kokosowe do naleśników? O smaku lepiej nie będziemy mówić, by przedwcześnie nie pociekła wam ślinka. Pamiętajcie tylko o jednym szczególe. Chodzi o wybór odpowiedniego rodzaju mleczka kokosowego. Powinniście nabyć mleczko o jak największej procentowej zawartości ekstraktu kokosowego. Dobre mleczka zawierają ponad 80% ekstraktu. Dzięki temu są gęste i przede wszystkim smaczne, bez metalicznego posmaku. Mleczko nie powinno mieć też zbyt długiego składu. W najlepszych mleczkach zawarty jest wyłącznie ekstrakt z miąższu kokosa, woda i ewentualnie stabilizator w postaci gumy guar. Przepis na naleśniki na mleku kokosowym Składniki 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (powyżej 80% ekstraktu z kokosu) 1 szklanka wody, najlepiej gazowanej Półtorej szklanki mąki pszennej Łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka Masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wymieszajcie razem mleko i jajka. Dodajcie następnie mąkę, wodę i cukier i wszystko razem wymieszajcie trzepaczką, rózgą lub zmiksujcie mikserem lub blenderem. Rozgrzejcie na patelni odrobinę masła...

Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy
ONS.pl/iStock
Newsy
Trik Magdy Gessler na zabielanie. Zróbcie tak, a sos i zupa nigdy się nie zwarzy
Magda Gessler to jeden z największych kulinarnych autorytetów z Polsce. Jej porady i przepisy robią furorę w sieci i korzysta z nich wielu internautów. Tym razem restauratorka podzieliła się swoim sposobem na zabielanie sosów i zup. Zobaczcie, jak robić to, aby się nie zwarzyły.

Choć wszyscy staramy się odżywiać zdrowiej i bardziej fit, to niektórych przepisów po prostu nie warto odchudzać. Jednym z taki przysmaków są domowe zupy. Wiadomo bowiem, że najlepiej smakują one w wersji zabielanej. Jak i czym zabielić zupę, aby wyszła idealnie? Magda Gessler ma na to prosty sposób.  Skuteczne zabielanie według Magdy Gessler Restauratorka radzi, aby do zabielania zup i sosów wybierać jak najtłustszą śmietanę. Używanie do tego śmietany o niskiej zawartości tłuszczu źle wpływa zarówno na smak, jak i konsystencję dania. Chuda śmietana łatwiej ulega bowiem zwarzeniu, a wtedy w daniu pojawiają się nieapetyczne grudki. Jeszcze gorszym wyborem będzie jogurt naturalny. Choć jest on zdrowszy i mniej kaloryczny, to według restauratorki zupełnie nie nadaje się do zabielania zupy czy sosu. W tym przypadku lepiej jest odpuścić liczenie kalorii i kierować się zasadą im tłustszy nabiał, tym lepszy.     Niezależnie od tego, jaką śmietanę wybierzecie, powinniście pamiętać o tym, aby nigdy nie dolewać śmietany wprost do gorącego dania. Taka metoda sprawdza się tylko w przypadku zabielania mlekiem oraz słodką śmietanką kremówką o zawartości tłuszczu 30 lub 36%.  Inne sprawdzone sposoby  Oprócz porady restauratorki, warto stosować też inne sposoby, dostępne w sieci czy książkach kucharskich. Warto też wrócić do starych, dobrych technik, jakich używały nasze mamy i babcie. Jedną z takich sprawdzonych metod jest hartowanie śmietany. Polega ono na wstępnym wymieszaniu nabiału z odrobiną gorącej zupy czy sosu. Dopiero tak przygotowaną mieszankę dolewamy do całego garnka potrawy i dokładnie mieszamy. Dzięki temu trikowi różnica temperatur nie będzie już tak duża, więc w daniu nie powstaną grudki. Aby oprócz zabielenia, dodatkowo zagęścić zupę bądź sos, warto do...