Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie.
Przepis na tradycyjne pączki
Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni!
Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki:
- Pół kilograma mąki pszennej
- 250 ml mleka (1 duża szklanka)
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 50 g świeżych drożdży
- 5 jajek
- 1 łyżka spirytusu
- Dowolne, ulubione powidła
- 1,5 litra oleju do smażenia
Przygotowanie:
- W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
- W mikrofali roztopcie masło.
- Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut.
- Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu.
- Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość!
- Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka.
- W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta.
- Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny.
- Do garnka wlejcie olej i podgrzejcie. Powinien być bardzo gorący! Wkładajcie pączki do gorącego oleju i smażcie z każdej strony tak, by się zarumieniły.
- Gotowe pączki odkładajcie na ręczniki papierowe, które odsączą nadmiar tłuszczu.
- Na koniec udekorujcie pączusie cukrem pudrem albo lukrem domowej roboty. Smacznego!