co zrobić żeby cebula się nie przypalała
Adobe Stock
Newsy

Za szybko przypala ci się cebula? Jeden prosty trik i nie będzie. Kuchenna rewelacja

Powinna się zeszklić, a wyszło jak zawsze? Przypalona cebula nie smakuje już przecież tak samo. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić. Wystarczy jeden składnik!

Cebula to podstawa polskiej kuchni. Żaden inny składnik nie wpływa tak pozytywnie na smak jak ona. Dlatego też używamy jej do przyrządzenia niemal każdej potrawy. W końcu cebulę można spotkać nie tylko w przepysznych zupach, ale również jako dodatek do sosów, zapiekanek, makaronów oraz dań mięsnych. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zaradzić przypalaniu cebuli?

Przypalona cebula to zmora każdej pani domu. Wrzucona na gorący tłuszcz szybko się przypala. Zdarza się, że po chwili smażenia, zamiast ładnie połyskującego warzywa uzyskujemy czarne, do niczego nienadające się odpadki. Wtedy cały proces, w tym znienawidzone krojenie, trzeba powtarzać od nowa…

Na szczęście istnieje w twojej kuchni jedna przyprawa, która jest w stanie w mgnieniu oka zaradzić temu problemowi. Bowiem wystarczy, że przed umieszczeniem cebuli na patelni posypiesz ją niewielką ilością… soli! 

Jeśli jednak chcesz zeszklić naprawdę drobno posiekane warzywo, możesz je również obtoczyć w… mące! Oba sposoby sprawią, że twój problem z wciąż przypalającą się cebulą zostanie rozwiązany.

Winny może być również sprzęt kuchenny

Pamiętaj jednak, że przywierająca do powierzchni patelni i w efekcie zwęglona cebula może być również skutkiem starych naczyń, z których już dawno został zeskrobany teflon. Pomyśl więc nad ich wymianą. Porządna patelnia to podstawa każdej kuchni! 

Nowy sprzęt z pewnością nie będzie kurzył się w szafkach. W końcu w okresie zimowym spożywanie cebuli jest niesamowicie ważne. Wzmacnia bowiem funkcjonowanie układu odpornościowego, co potwierdza sama królowa kulinariów, Magda Gessler. Na pewno warto ją więc przyrządzać o wiele częściej. 

jak się jada barszcz za granicą
Adobe Stock
Newsy
Barszcz z takim składnikiem, że uznacie to za żart. Ale tak się jada w pewnym miejscu
Z racji, że barszcz przygotowuje się w wielu zakątkach świata, na jego temat powstało mnóstwo kulinarnych wariacji. Według tradycyjnych receptur w Polsce od lat przyrządza się barszcz czerwony, grzybowy czy też ukraiński. W Rumunii, Rosji, Mołdawii oraz na Ukrainie te zupy wyglądają nieco inaczej.

Rodzaje barszczu w Polsce Przyrządzany głównie z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale również na co dzień, barszcz czerwony to podstawa polskiej kuchni. Wspomniana zupa powstaje na bazie bulionu i buraków, zazwyczaj dodaje się do niej również cebulę, ocet, cukier, pieprz oraz majeranek. Całość smakuje naprawdę niepowtarzalnie. Popularny w Polsce barszcz po ukraińsku również przyrządzany jest na bazie bulionu i buraków, jednak dodatki są już zupełnie inne. W wywarze musi się bowiem znaleźć między innymi kapusta włoska, biała fasola, pomidory, pietruszka, marchewka, cebula i czosnek. Nierzadko przyrządza się także barszcz grzybowy. Jak sama nazwa wskazuje, podstawę zupy stanowią przepyszne suszone grzyby, ale również cebula, marchewka, pietruszka, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Najczęściej spożywa się go w towarzystwie łazanków. W tej wyliczance nie można również zapomnieć o przepysznym barszczu białym przyrządzanym na bazie wędzonego boczku, kiełbasy i chrzanu. Dodatek do potrawy stanowią również jajka, majeranek oraz śmietana. Ta wersja od lat gromadzi rzeszę fanów. Zagraniczne barszcze Jednak co kraj to obyczaj. Mimo że zupa jest uznawana za międzynarodową, w każdym zakątku świata przyrządza się ją nieco inaczej. Wszystko zaczęło się od rosyjskiego cara, który w XIX wieku zażyczył sobie przyrządzenie barszczu na bazie trzech wywarów – z cielęciny, grzybów i gęsi. Do całości dodano również suszone śliwki i kwaśne wiśnie. Niewiele osób wie, że zarówno na Ukrainie jak i w Rumunii barszcz przyrządza się ze śliwkami i morelami. W Mołdawii stosuje się polentę, a barszcz gruziński i azerbejdżański przyprawia chili. Z kolei wiosną w całej Europie Wschodniej, w tym również w Polsce, barszcz...

sposób na opadające bakalie
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować rodzynki i bakalie do świątecznych ciast, żeby nie opadały na dno? Jest 1 genialny sposób
Świąteczne wypieki nie mogłyby się obejść bez przepysznych bakalii. Niestety, dodane do ciasta, zamiast je równomiernie wypełnić, często opadają na dno. To zmora każdego cukiernika amatora. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić.

Orzechy, rodzynki, suszone śliwki, morele, figi, a także kandyzowane owoce – w świątecznych wypiekach jest ich pod dostatkiem. Bez ich udziału nie wyobrażamy sobie piernika, makowca czy miodownika, ale przede wszystkim keksu.  Sposób na opadające bakalie Niestety, w wypiekach początkujących pań domu, ale również i tych nie mających ręki do ciast bakalie często lądują na dnie deseru, psując zarówno jego smak, jak i wygląd. Jak temu zaradzić? Rozwiązanie jest naprawdę banalnie proste! Wystarczy, że przed umieszczeniem bakalii w masie namoczycie je w wodzie lub ciepłym mleku, a następnie obtoczycie w mące! Ten trik sprawi, że podczas pieczenia nie zmienią swojego miejsca i wypełnią ciasto po brzegi. Świąteczne wypieki wypełniły profile znanych kucharzy Z racji, że bakalii po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole, ciasta z ich dodatkiem przygotowuje każdy. Do tego grona zalicza się między innymi Magda Gessler.  Dwa dni temu znana restauratorka pochwaliła się na Instagramie swoim piernikiem przyrządzonym na bazie prawdziwego miodu i konfitowanej pomarańczy. Posypany migdałami i rodzynkami wygląda naprawdę imponująco! Świąteczne wypieki królują również na profilach innych znanych kucharzy. Juror MasterChefa Juniora, Mateusz Gessler, wstawił zdjęcie ze smakowitym makowcem. Z kolei Lara Gessler postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na „baletki” czyli ciasteczka wypełnione makiem i marmoladą. Jak wam się podobają ich dzieła?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Magda Gessler...

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników
Magda Gessler dzieli się swoim niezawodnym przepisem!

Magda Gessler to znana polska szefowa kuchni, restauratorka i celebrytka. Dla wielu osób jest prawdziwym autorytetem kulinarnym. Gwiazda ma swój własny program telewizyjny, w którym pomaga restauratorom w odbudowaniu renomy i pozyskaniu klientów. Magda Gessler znana jest ze swojej bezpośredniości i asertywności. Bez ogródek wytyka kucharzom błędy. Chętnie dzieli się też swoimi recepturami i pomysłami na najlepsze przepisy. Chciałaby, żeby każdy Polak dobrze jadł i gotował.  Jajka faszerowane z przepisu Magdy Gessler Tym razem Magda Gessler podzieliła się przepisem na jajka faszerowane po staropolsku. Przepis i sposób przygotowania umieściła na swoim koncie na Instagramie. Składniki na jajka faszerowane  Jajka ugotowane na twardo Pieczarki Masło klarowane Cebula Sól pieprz Koperek Natka pietruszki Musztarda Przygotowanie jajek po staropolsku Ugotujcie jajka na twardo. Ważne jest, żeby jajka były twarde i pochodziły z hodowli jak najwyższej jakości. Ugotowane jajka przekrójcie zdecydowanie jednym ruchem na pół. Wykorzystajcie do tego bardzo ostry nóż. Skorupka powinna być nienaruszona i pęknąć w jednej linii. Będziecie wykorzystywać ją do nadziewania jajek.  Cebulę i pieczarki oczyśćcie i obierzcie.  Pokrójcie cebulę bardzo drobno. Pokrójcie pieczarki na cząstki lub zetrzyjcie je na tarce. Na patelni rozpuśćcie masło klarowane. Magda poleca zrobić masło klarowane samodzielnie rozgrzewając masło powoli i pozbywając się osadu białkowego. Na patelnię dodajcie cebulę i przyrumieńcie ją. Bardzo ważne jest, żeby najpierw dodać cebulę i odparować wydzielający się  z niej sok. Do cebuli dodajcie po pewnym czasie pieczarki i smażcie je na maśle przez jakiś czas. Gdy cebula i...

Magda Gessler
ONS
Newsy
Magda Gessler znika w oczach. Na tej diecie cud schudła już o dwa rozmiary. Jest banalnie prosta
Magda Gessler jak nikt inny, zna się na dobrym jedzeniu. Dobrze jednak nie zawsze znaczy zdrowo, szczególnie jeśli celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów.

W polskich mediach pełno jest Magdy Gessler i jej charakterystycznej burzy loków. Restauratorka od lat rozpieszcza podniebienia swoich gości w kilku knajpach zlokalizowanych m.in. w Warszawie.  Smakom Magdy Gessler ufają również bohaterowie produkcji telewizyjnej "Kuchenne rewolucje" , w której prezenterka przeprowadza spektakularne metamorfozy w wielu kulinarnych miejscach na mapie Polski. Niektóre z nich odmieniają losy właścicieli nie do poznania! Zmiany wprowadzone przez restauratorkę, dotyczą bowiem nie tylko podawanych dań, ale także wystroju wnętrza, nazwy lokalu i dodatkowych atrakcji miejsca. Co jada Magda Gessler? Mogłoby się wydawać, że osoba, dla której kuchnia nie ma tajemnic, wybiera produkty skomplikowane i wyszukane. Nic bardziej mylnego! Magda Gessler w swojej codziennej diecie, sięga także po całkiem pospolite produkty. Wszystko w trosce o figurę i zdrowie. Restauratorka jest jedną z najbardziej lubianych gwiazd w kraju, zatem i jej publiczny wizerunek jest nieprzypadkowy i starannie wypracowany. Jej programy oglądają miliony widzów, do restauracji uczęszczają tłumy, a książki i produkty sygnowane jej nazwiskiem rozchodzą się na pniu.  Restauratorka ogłosiła też, że przechodzi na specjalną dietę. Ułożoną przez siebie – dla siebie. Efekty mówią same za siebie!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official) Dzięki czemu Magda Gessler czuje się rewelacyjnie? Podstawą diety Magdy Gessler są bogate w potas pomidory oraz niskokaloryczna sałata. Dzięki tym prostym...