Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy kuchenka i 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy 1 rzecz

Gotowanie na parze to rewelacyjny sposób na szczuplejszą sylwetkę, poprawę zdrowia i lepsze samopoczucie. A do tego jest banalnie proste!

W kuchni jedzenie najczęściej smażymy, gotujemy lub pieczemy, a niektórzy używają grilla elektrycznego do podpieczenia mięsa albo pieczywa. Istnieje jeszcze jeden, banalny sposób obróbki żywności, którego wiele osób nie stosuje. Wielka szkoda, ponieważ tak przyrządzone jedzenie jest o wiele zdrowsze! Dowiedzcie się, na czym polega gotowanie na parze i jak się do tego zabrać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega gotowanie na parze?

Gotowanie na parze to nic innego, jak gotowanie żywności nie bezpośrednio w wodzie, a przy pomocy pary. Warzywa, mięso albo ryby należy umieścić w specjalnym koszyczku znajdującym się nad gotującą się wodą i w ten sposób gotować przez określony czas. Jedzenie będzie gotowe o wiele szybciej, ponieważ przy gotowaniu na parze temperatura wynosi nawet 120 stopni Celsjusza (dla porównania, gotująca się woda osiąga maksymalnie 100 stopni).

Zobacz także
Jarskie gołąbki na parze. Przepis na lekkie danie, gdy dbacie o linię

Jarskie gołąbki na parze. Przepis na lekkie danie, gdy dbacie o linię

Zdrowy i niskokaloryczny kurczak na parze. Doskonały na wiosenny obiad

Zdrowy i niskokaloryczny kurczak na parze. Doskonały na wiosenny obiad

Jaki sprzęt jest potrzebny do gotowania na parze?

Do gotowania na parze potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Możecie wykorzystać poniższe produkty:

  • Elektryczny parowar – to dość spore urządzenie zasilane prądem elektrycznym. Do pojemnika należy wlać wodę, która włączeniu parowaru zaczyna się gotować. Powyżej pojemnika znajduje się kilka półek, na których kładzie się żywność przeznaczoną do gotowania. Zwykle parowar jest wyposażony w instrukcję dotyczącą przyrządzania poszczególnych potraw oraz minutnik.
  • Garnek do gotowania na parze – wygląda jak zwykły garnek, ale jest wyposażony w kilkupoziomowy pojemnik z półkami do gotowania, podobnie jak parowar.
  • Sitko do gotowania na parze – najbardziej budżetowa opcja dla osób, które rzadko gotują na parze lub chcą dopiero spróbować takiego gotowania. Sitko wystarczy umieścić na zwykłym garnku wypełnionym wodą i położyć na nim wybrane produkty. Pamiętajcie tylko o tym, że sitko nie może dotykać powierzchni wody!

Zalety gotowania na parze

Warto się przekonać do gotowania na parze, ponieważ ten sposób przyrządzania żywności jest o wiele zdrowszy dla organizmu niż tradycyjne gotowanie albo smażenie.

  • Ulga dla żołądka – gotowane na parze potrawy są bardzo lekkostrawne, dlatego docenią je osoby cierpiące na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
  • Mało kalorii – do gotowania na parze nie potrzeba oleju ani innych tłuszczów. Tak przyrządzone jedzenie jest niskokaloryczne i doskonale sprawdzi się podczas diety odchudzającej.
  • Więcej witamin – podczas tradycyjnego gotowania w wodzie wiele witamin i minerałów rozpuszcza się w niej, a ugotowane warzywa i mięso są uboższe w składniki odżywcze. Za to te gotowane na parze zachowają wszystkie cenne składniki i są zdrowsze!

Czytaj także:

Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Adobe Stock
Newsy
Mało kto ma ten przedmiot w kuchni, a teraz przydałby się jak nigdy!
Może warto zainwestować w ten przedmiot? Jeśli kochacie te sezonowe warzywa, na pewno się wam on przyda.

Wiosną pojawiają się wreszcie świeże warzywa i owoce. Jako jedne z pierwszych na straganach, targach i w warzywniakach ukazują się zawsze nowalijki. Typowe majowe warzywo to jednak szparagi. Właśnie teraz są one tanie jak nigdy i bardzo smaczne. Zielone i białe szparagi wymagają jednak specjalnego przygotowania , żeby były najsmaczniejsze. Jeden kuchenny przedmiot bardzo przydaje się w tym czasie. Potrzebny kuchenny przedmiot, który niewielu z was posiada Chodzi o garnek do gotowania szparagów. To specjalny garnek, w którym szparagi gotują się pionowo. Dzięki temu główki szparagów wystają ponad poziom wody i gotują się praktycznie tylko dzięki unoszącej się parze. Pozostają więc one bardzo jędrne i mięsiste, a łodygi szparagów mogą się ugotować. Być może macie w domu garnek do szparagów, ale nawet o tym nie wiecie. Jest on dość wąski, ale wysoki. Na tyle wysoki, żeby ustawione w nim szparagi zmieściły się całe pionowo. Jeśli bardzo kochacie te sezonowe warzywa, może warto zainwestować w taki garnek. Poza sezonem można w nim gotować też inne warzywa lub makaron. Szczególnie dobrze nadaje się jednak właśnie do szparagów. Jak gotować szparagi bez specjalnego garnka? Jeśli macie małą kuchnię albo inwestycja w dodatkowy sprzęt nie wydaje się wam potrzebna, możecie ugotować szparagi w inny sposób. Podzielcie je na części. Pamiętajcie o odcięciu zdrewniałej końcówki. Odetnijcie też od szparagów główki. Gotujcie najpierw długie łodygi w garnku, a dopiero po jakimś czasie dodajcie górne części, główki szparagów. Zachowają one wtedy jędrność. Sposoby krojenia szparagów Szparagi możecie podać w róży sposób. Najbardziej efektowne są szparagi gotowane lub grillowane w całości. Możecie jednak równie...

Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy
Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem
W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem. Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne. Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie.  Zalety gotowanych warzyw Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu. Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych , które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań. Patent na nietypowe gotowanie warzyw Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie. Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością . Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody,...

Pulpety ugotowane na parze.
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Jak zrobić miękkie i puszyste pulpety z indyka? Zdradzamy 1 prosty i przydatny trik
Macie ochotę na pyszne i miękkie pulpety? Przygotujcie je w ten sposób, a już od zawsze będziecie gotować je tylko tak.

Pulpety to potrawa z mięsa, którą można przygotować naprawdę na bardzo wiele sposobów. Często gości ona na stołach w polskich domach. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. To bardzo dobrze, bo to całkiem zdrowe danie, które można przygotować z tyloma dodatkami, że szybko się nie znudzi. Dlaczego warto zrobić pulpety z drobiu? Drób jest jednym ze zdrowszych mięs, gdyż nie zawiera tyle tłuszczu co wieprzowina i wołowina. Pulpety drobiowe są bardzo uniwersalną potrawą, sprawdzą się w diecie dorosłych, małych dzieci, ale też seniorów. Dzięki przygotowaniu pulpetów na obiad, cała rodzina będzie mogła delektować się posiłkiem i czuć się po nim lekko i dobrze. Co dodać do pulpetów z drobiu? Bazą pulpetów jest mielone mięso. Proponujemy przygotowanie pulpetów z mielonego mięsa indyka. Możecie poprosić o zmielenie w sklepie mięsnym albo zrobić to samemu w domu, jeśli macie odpowiednią maszynkę. Oprócz tego, do pulpetów trzeba dodać: Cebulę Jajka Bułkę tartą Sól i pieprz Inne dodatki smakowe Pyszne i miękkie pulpety – jak je przygotować? Nasza sztuczka w przygotowaniu pysznych pulpetów polega na ich odpowiednim ugotowaniu. Proponujemy wam gotowanie pulpetów z indyka na parze! Są one wtedy miękkie i smaczne. Najlepiej wykorzystać do tego specjalny garnek do gotowania na parze. W dolnej części takiego garnka umieszcza się wodę, a na górnej pulpety. Po jakimś czasie przewróćcie je po prostu na drugą stronę, aby ugotowały się równomiernie. Jakie są pulpety gotowane na parze? Pulpety są miękkie i soczyste Nie tracą smaku. W przypadku gotowania pulpetów w wodzie część smaku zawsze będzie przechodziła do wody, w której będą się gotowały Są zdrowe – brak...

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Adobe Stock
Newsy
Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny
Czy da się ugotować makaron bez wody? Okazuje się, że tak i wcale nie jest to trudne!

Gotowanie makaronu bez wody to cenna kulinarna umiejętność. Chociaż wielu osobom wydaje się to być niemożliwe, tak naprawdę sposób ten sprawia, że makaron jest bardziej jędrny i pełen smaku. Trik ten poleca Harold McGee – amerykański ekspert kulinarny, który twierdzi, że tak przygotowane kluski smakują najlepiej. Zdaniem kucharza, makaron można albo ugotować w bardzo niewielkiej ilości wody albo zupełnie bez niej! Sposób ten można wykorzystać praktycznie na wszystkich rodzajach past, nawet tych z mąki z groszku czy soczewicy:  ten makaron gotuje się 5 minut i jest dużo zdrowszy od tradycyjnego . Gotowanie makaronu bez wody Sekret gotowania bez wody polega na zastąpieniu jej innym płynem, czyli np. w zupie lub sosie do makaronu . Dzięki temu makaron zyskuje bogaty smak potrawy, z którą będzie serwowany i od razu podczas przyrządzania „przegryza się” aromatami.  Jeśli gotujecie makaron od razu w zupie, wydzieli on także trochę skrobi, która zagęści danie i również doda jej smaku. Gotowanie makaronu w ten sposób jest nie tylko smaczniejsze, ale także znacznie bardziej ekologiczne i ekonomiczne. Nie dość, że oszczędzacie wodę i prąd to jeszcze czas. Nie marnujecie także wody, którą po makaronie przeważnie się wylewa. Tego typu podejście do gotowania nazywane jest „zero waste”, co oznacza dosłownie „żadnych odpadów”. Jak ugotować makaron bez wody? Jeśli gotujecie makaron w sosie lub zupie, ważne jest, aby dodać go na samym końcu przygotowywania potrawy, aby kluski nie zdążyły się rozgotować. Unikniecie w ten sposób niesmacznej i mało jędrnej „paćki” makaronowej: Ania Starmach zdradza, ile trzeba gotować makaron, żeby był al dente . Zupa czy sos rzadko muszą być gotowane w bardzo wysokiej temperaturze przez kilka...