Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy kuchenka i 1 rzecz
AdobeStock
Newsy

Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy 1 rzecz

Gotowanie na parze to rewelacyjny sposób na szczuplejszą sylwetkę, poprawę zdrowia i lepsze samopoczucie. A do tego jest banalnie proste!

W kuchni jedzenie najczęściej smażymy, gotujemy lub pieczemy, a niektórzy używają grilla elektrycznego do podpieczenia mięsa albo pieczywa. Istnieje jeszcze jeden, banalny sposób obróbki żywności, którego wiele osób nie stosuje. Wielka szkoda, ponieważ tak przyrządzone jedzenie jest o wiele zdrowsze! Dowiedzcie się, na czym polega gotowanie na parze i jak się do tego zabrać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na czym polega gotowanie na parze?

Gotowanie na parze to nic innego, jak gotowanie żywności nie bezpośrednio w wodzie, a przy pomocy pary. Warzywa, mięso albo ryby należy umieścić w specjalnym koszyczku znajdującym się nad gotującą się wodą i w ten sposób gotować przez określony czas. Jedzenie będzie gotowe o wiele szybciej, ponieważ przy gotowaniu na parze temperatura wynosi nawet 120 stopni Celsjusza (dla porównania, gotująca się woda osiąga maksymalnie 100 stopni).

Zobacz także

Jaki sprzęt jest potrzebny do gotowania na parze?

Do gotowania na parze potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Możecie wykorzystać poniższe produkty:

  • Elektryczny parowar – to dość spore urządzenie zasilane prądem elektrycznym. Do pojemnika należy wlać wodę, która włączeniu parowaru zaczyna się gotować. Powyżej pojemnika znajduje się kilka półek, na których kładzie się żywność przeznaczoną do gotowania. Zwykle parowar jest wyposażony w instrukcję dotyczącą przyrządzania poszczególnych potraw oraz minutnik.
  • Garnek do gotowania na parze – wygląda jak zwykły garnek, ale jest wyposażony w kilkupoziomowy pojemnik z półkami do gotowania, podobnie jak parowar.
  • Sitko do gotowania na parze – najbardziej budżetowa opcja dla osób, które rzadko gotują na parze lub chcą dopiero spróbować takiego gotowania. Sitko wystarczy umieścić na zwykłym garnku wypełnionym wodą i położyć na nim wybrane produkty. Pamiętajcie tylko o tym, że sitko nie może dotykać powierzchni wody!

Zalety gotowania na parze

Warto się przekonać do gotowania na parze, ponieważ ten sposób przyrządzania żywności jest o wiele zdrowszy dla organizmu niż tradycyjne gotowanie albo smażenie.

  • Ulga dla żołądka – gotowane na parze potrawy są bardzo lekkostrawne, dlatego docenią je osoby cierpiące na różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
  • Mało kalorii – do gotowania na parze nie potrzeba oleju ani innych tłuszczów. Tak przyrządzone jedzenie jest niskokaloryczne i doskonale sprawdzi się podczas diety odchudzającej.
  • Więcej witamin – podczas tradycyjnego gotowania w wodzie wiele witamin i minerałów rozpuszcza się w niej, a ugotowane warzywa i mięso są uboższe w składniki odżywcze. Za to te gotowane na parze zachowają wszystkie cenne składniki i są zdrowsze!

Czytaj także:

Komentarze
Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem
W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem. Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne. Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie.  Zalety gotowanych warzyw Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu. Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych , które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań. Patent na nietypowe gotowanie warzyw Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie. Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością . Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody,...

Przeczytaj
Warzywa rozgotowane
Adobe Stock
Newsy Wasze warzywa są rozgotowane i mają „papkowaty” smak? Jest na to sposób. Wystarczy, że wrzucicie je do...
Nie ma nic gorszego podczas gotowania obiadu jak rozgotowane warzywa. Nigdy nie uda nam się zachęcić najmłodszych do jedzenia takiej papki!
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

Mamy sposoby na odpowiednie gotowanie warzyw. Bez tego nie wyjdzie nam ani żaden sos, ani żadna sałatka. Rozgotowane warzywa to nie tylko wygląd paskudnej brei i kompletny brak jakiegokolwiek smaku. To także produkt zupełnie wypłukany z witamin i składników odżywczych. Mało wody, dużo smaku Nie ma co więc owijać w bawełnę. Zbyt długo gotowane warzywa zostawmy dla maleńkich dzieci, a także dla osób przechodzących rekonwalescencję po poważnych chorobach przewodu pokarmowego. Jeżeli nie mamy kłopotów zdrowotnych, powinniśmy jeść warzywa gotowane al dente. Czyli gotować je na ząb – tylko tyle, ile potrzeba by należycie zmiękły. Kolejną zasadą, którą należy bezwzględnie przestrzegać jest nieużywanie zbyt dużej ilości wody do gotowania. Naszą włoszczyznę na sosy, do sałatek i do zwykłych obiadów, powinniśmy gotować w jak najmniejszej ilości wody – dzięki temu unikniemy wypłukania witamin i składników odżywczych. Zdrowie i oszczędności Oprócz tego pamiętajmy jeszcze o jednej rzeczy. Gotowanie warzyw odbędzie się we właściwy sposób, jeżeli wrzucicie je do wrzącej wody. Zalewanie warzyw zimną wodą i następnie wstawianie ich na gaz to nawyk, który przyplątał się do nas wraz z gotowaniem ziemniaków. Takie podejście nie robi dobrze naszym warzywom. Ugotują się tak jak należy, kiedy wrzucimy je do gorącej wody. Przy okazji zaoszczędzimy na czasie. Na gazie zaoszczędzimy także, gdy przykryjemy gotujące się warzywa pokrywką i nieco zmniejszymy gaz na kuchence.

Przeczytaj
Zagęszczanie sosu
Pixabay
Triki kulinarne Jak zagęścić zbyt rzadki sos? To powinna wiedzieć każda gospodyni domu! Banalna wskazówka!
Sos to podstawa każdego udanego dania. Powinien być aromatyczny, smaczny, a przede wszystkim… gęsty!
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Bez względu na to czy polejesz nim mięso czy zmieszasz go z makaronem, sos powinien mieć idealną konsystencję. Często zdarza się jednak, że jest za rzadki i zwyczajnie spływa z talerza. Wtedy warto zastosować jedną z poniższych wskazówek. Bułka tarta, mąka lub płatki owsiane Sosy, szczególnie te ciemne, można zagęszczać na przykład bułką tartą. Należy jednak pamiętać, by dodawać ją stopniowo. Każdy tego typu składnik użyty w nadmiarze może sprawić, że sos szybko stanie się zbyt gęsty. Popularnym sposobem na zagęszczanie jest również użycie mąki lub skrobi ziemniaczanej. Wystarczy 1 łyżeczka, by twój sos w mgnieniu oka zmienił konsystencję. Zanim jednak to się stanie nabierz niewielką ilość swojego sosu i umieść w małej miseczce. Dopiero wtedy dodaj mąkę lub skrobię i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę połącz z resztą sosu na patelni i gotowe! Kolejnym sypkim, a przy okazji zdrowym produktem do zagęszczania są płatki owsiane. Staraj się ich jednak używać w ostateczności, kiedy w domu zabraknie bułki tartej, mąki lub skrobi. Płatki owsiane mogą bowiem niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy. Jeśli jednak musisz ich użyć najlepiej uprzednio je zmiel, tak aby powstała sypka masa. Jeśli nie masz możliwości zmielenia dodaj płatki w całości, a następnie cały sos przelej przez sitko. Redukcja Najlepszym, choć najbardziej czasochłonnym sposobem na zagęszczanie sosu jest oczywiście redukcja. Polega ona na gotowaniu sosu na dużym ogniu aż do momentu, w którym nadmiar wody całkowicie z niego odparuje. Po kilku minutach gotowania powinniśmy zauważyć, że sos zaczyna naturalnie gęstnieć. Należy jednak pamiętać, żeby go mieszać, inaczej szybko się przypali i będziesz musiała robić go od nowa. Żółtko jajka Sosy, przede wszystkim te delikatne można zagęścić żółtkiem...

Przeczytaj
jak szybko ugotować ziemniaki
Adobe Stock
Newsy Możesz ugotować ziemniaki w 10 minut. Znamy świetny trik. Po prostu genialne
Ach te ziemniaki! Zawsze jest z nimi problem! Wszystkie dania już stygną na stole, podczas gdy te dopiero dochodzą… Goście zniecierpliwieni, ty zestresowana. Taki scenariusz nie należy do rzadkości! Jak się jednak okazuje istnieje pewien prosty trik, który znacznie skraca czas ich obróbki!
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Ziemniaki to niekwestionowana podstawa wielu Polskich dań. Z uwagi na swoje cenne właściwości zdrowotne są przecież dodawane niemal do każdej potrawy – sałatki, zupy, drugiego dania, a nawet deseru. Dzisiaj naprawdę trudno wyobrazić sobie kuchnię bez ich udziału.  Ziemniaki mają jedną wadę... Trzeba jednak przyznać, że ziemniaki mają jedną, bardzo uciążliwą wadę. Czas ich przygotowania jest bowiem niesamowicie długi,  jak na tak małe warzywo. Ich pieczenie zajmuje bowiem ok. 40 minut, z kolei gotowanie niewiele mniej…  Bez względu na to jak bardzo będziesz kombinować i jak drobno je pokroisz i tak nie uda ci się wyjąć ich z wody przed upływem 20 minut! To okazuje się bardzo uciążliwe. Szczególnie, że zazwyczaj, zamiast zająć się ziemniakami na samym początku przyrządzania potrawy, zostawiamy ich gotowanie na ostatnią chwilę! Ziemniaki to źródło cennych wartości odżywczych Jednak z racji, że ziemniaki to źródło wielu cennych wartości odżywczych, nie warto eliminować ich ze swojej diety, tylko z powodu długiego czasu oczekiwania. Warzywo obfituje przecież nie tylko w potas obniżający ciśnienie krwi, ale również magnez będący głównym budulcem zębów i kości.  Ziemniaki zawierają w swoim składzie także wiele witamin – A, B, C i PP. Należy też pamiętać, że kartofle to produkt zawierający dużo błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe trawienie. Warto więc zrobić wszystko, by choć raz na jakiś czas przyswoić te cenne wartości odżywcze.  Dzięki temu trikowi ziemniaki będą gotowe w 10 minut! Gotowanie ziemniaków wcale nie musi być długie i męczące. Wystarczy, że… zalejesz warzywo wrzątkiem z czajnika, a garnek przykryjesz pokrywką . Dzięki temu prostemu trikowi twoje ziemniaki będą gotowe w zaledwie 10 minut , a jeśli dodatkowo...

Przeczytaj