Za PRL-u to dopiero były wykopki. A później ogniska. Przypominamy, jak piecze się w nich ziemniaki
Narodowe Archiwum Cyfrowe
Newsy

W PRL-u to dopiero były wykopki. A później ogniska. Przypominamy, jak piekło się w nich ziemniaki

Zaraz po żniwach rozpoczynają się wykopki. W końcu ziemniaki to podstawa jadłospisu Polaków. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, pod koniec września, szkoły się wyludniały, a uczniowie jechali pomagać rolnikom. Niektórzy z was zapewne pomagali własnym dziadkom i rodzicom. 

Dziś niemalże już tak się nie zbiera ziemniaków. Pracę rąk ludzkich zastąpiły nowoczesne kopaczki, a także kombajny. W latach 70. i jeszcze 80. nie wszystkie gospodarstwa były zmechanizowane, dlatego trzeba było współpracować z gospodarzami podczas zbioru ziemniaków. Doskonale pamięta to pokolenie obecnych pięćdziesięciolatków, które jeździło na jesienne wykopki ze swoimi klasami. 

Jakie warunki sprzyjają wykopkom? 

Jeżeli pogoda dopisywała, wówczas zbieracze ziemniaków przywdziewali robocze stroje i gumowce, a potem ruszali w pole. Młodzi i starzy pochyleni nad wykopanymi z ziemi ziemniakami, przenoszący pełne kosze tych warzyw i wysypujący je na pryzmy - to obrazki typowe dla epoki spod znaku Edwarda Gierka. 

Również dziś zbiera się ziemniaki pod koniec lata, a najpóźniej wczesną jesienią. Najlepiej jeżeli towarzyszy temu piękna pogoda lub przynajmniej brak deszczu. Wydobyte bulwy powinny móc nieco przeschnąć, zanim zapełnią piwnice.

Jak wiadomo, wykopanych kartofli się nie myje, a przed składowaniem ich w miejscu docelowym powinny pobyć 2-3 tygodnie na tzw. kwarantannie, po której należy je przesortować i odrzucić psujące się egzemplarze.  

Jak piec ziemniaki w ognisku? 

Nic tak nie smakuje, jak pieczone w ognisku ziemniaki. Wykopki od zawsze były połączone z ich pieczeniem. Niezależnie od tego, czy jeździło się na nie z klasą, czy indywidualnie pomagało się rodzinie na gospodarstwie. Gdy już zjadło się wszystkie kanapki z pasztetową i wypiło kawę z termosu, wówczas przychodził czas na prawdziwy rytuał. Wielkie ognisko po wykopkach musiało być zawsze i basta!

W czasach PRL-u ogniska robiło się ze znalezionych gałęzi, chrustu i łętów ziemniaków. Współcześnie, na działkach można wykorzystać do tego połamane gałęzie drzew owocowych, stare pędy jeżyn, a nawet suche liście, które świetnie posłużą za podpałkę.  

Zobacz także
Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik

Blok czekoladowy lepszy niż ten z czasów PRL-u. Wystarczy, że zamienicie margarynę na ten 1 składnik

To danie to najlepszy wynalazek czasów PRL-u. Wcale nie pochodzi z Węgier. Wciąż króluje w knajpach

To danie to najlepszy wynalazek czasów PRL-u. Wcale nie pochodzi z Węgier. Wciąż króluje w knajpach

Przepis na pieczone w ognisku ziemniaki w stylu PRL-u 

Składniki: 

  • Ziemniaki (ilość zależy od apetytów) 
  • Sól, masło, ulubiony sos 

Sposób przygotowania: 

  1. Wykopane ziemniaki umyjcie i wysuszcie. 

  2. Rozpalcie nieduże ognisko. 

  3. Poczekajcie, aż się wypali. W międzyczasie możecie upiec nad nim kiełbaski i chleb. 

  4. Gdy po płonącym ognisku pozostanie żar, zakopcie w nim ziemniaki. Możecie użyć do tego narzędzi ogrodniczych. Rozgrzany popiół zapewni ziemniakom powolne, równomierne pieczenie. 

  5. Ziemniaki pieką się w popiele przez minimum pół godziny. Wszystko zależy od ich wielkości. Niektóre duże okazy potrafią spędzić w ognisku nawet godzinę. 

  6. Gotowe ziemniaki wygrzebcie z ogniska patykiem i poczekajcie aż trochę przestygną. Potem otrzepcie je po prostu z popiołu. 

  7. Przełamcie na pół i posypcie solą, dodajcie masło. 

Źródło: strefaagro.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis Ani Starmach na mięciutkie knedle ze śliwkami. Wybiera do nich tylko takie ziemniaki
Ons/Flickr
Newsy
Przepis Ani Starmach na mięciutkie knedle ze śliwkami. Wybiera do nich tylko takie ziemniaki
Śliwki będą gościć na waszych stołach jeszcze jesienią. Warto zatem uzbroić się w kilka wypróbowanych przepisów, które urozmaicą ich podanie. Jednym z nich jest przepis Ani Starmach na delikatne knedle ze śliwkami. 

Ten przepis ma już kilka lat, jednak jest tak niezawodny, że warto sobie o nim przypomnieć w sezonie śliwkowym. Knedle według receptury znanej kucharki i jurorki programu Master Chef wychodzą zawsze idealnie miękkie. Jednocześnie ich ciasto nie rozpada się podczas gotowania. To wszystko zasługa odpowiednich ziemniaków.  Jakie ziemniaki wybiera do knedli Ania Starmach?   Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem knedli. Właściwie wybrane i przygotowane zredukują ilość dodawanej mąki do minimum, a do tego sprawią, że ciasto będzie mięciutkie, a jednocześnie zwarte. Jak zatem sprawdzić, czy ziemniaki, które kupiliście są odpowiednie?  Ziemniaki, które dodaje Ania Starmach do swoich knedli, są zawsze mączyste. Goszcząc kilka lat temu w programie Dzień Dobry TVN, podała prosty sposób na sprawdzenie ich sypkości. Wystarczy, że przekroicie ziemniaka na pół, a następnie zetkniecie ze sobą jego dwie części. Jeżeli ziemniak się sklei, oznacza to, że jest mączysty. Jeżeli nie, to wykorzystajcie go raczej do sałatki ziemniaczanej.  Ważne jest również odpowiednie przygotowanie ziemniaków do potrawy. Powinniście gotować je w łupinach w wodzie z odrobiną soli. Nie gotujcie obranych ziemniaków, bo wówczas dostaje się do nich dużo wody, która sprawia, że są wilgotne i trzeba dodać więcej mąki.  Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami  Składniki:  500 g śliwek węgierek   500 g ziemniaków  50 g mąki ziemniaczanej   250 g mąki pszennej  2 jajka  sól  Do podania: kwaśna śmietana, cukier i bułka  Sposób przygotowania:  Z umytych śliwek usuńcie pestki.  Ziemniaki umyjcie dokładnie i ugotujcie w łupinach.  Po delikatnym...

Upieczcie tak ziemniaki, a będą smakować jak te z ogniska. Doskonałe do obiadu
AdobeStock
Newsy
Upieczcie tak ziemniaki, a będą smakować jak te z ogniska. Doskonałe do obiadu
Nie macie kominka ani warunków do zrobienia ogniska, a marzą się wam pieczone ziemniaczki? Łatwo zrobicie je w piekarniku!

Któż nie ma nigdy ochoty na różne pyszności z grilla i ogniska?  Ale co zrobić, gdy nie ma się ku temu warunków? Jeżeli ktoś mieszka w bloku, to sytuacja jest mocno utrudniona. Zwłaszcza jeżeli chodzi o robienie ogniska – w końcu rozpalanie ognia poza wyznaczonymi do tego miejscami jest surowo zabronione z powodu ryzyka pożaru. Ale nie wszystko stracone! Możecie zrobić w domu przepyszne ziemniaczki, które smakują zupełnie jak te pieczone w ognisku. A do tego robi się je o wiele szybciej.  Pieczone ziemniaki polecamy podać z sosem kurkowym - jeśli macie dostęp do tych grzybów , nie zawahajcie się użyć ich w takim właśnie połączeniu. Będzie wprost wyśmienite! Przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika z sosem kurkowym Do przygotowania ziemniaczków, które smakują zupełnie jak z ogniska, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram ziemniaków 6 łyżek mąki pszennej typ 1850 Łyżeczka soli 300 g kurek 1 cebula 400 ml śmietanki 30% 1 łyżka śmietany 18% Natka pietruszki Olej Pieprz Przygotowanie: Wsypcie do miski 6 łyżek mąki pszennej i łyżeczkę soli. Wymieszajcie. Dokładnie umyjcie ziemniaki (bez obierania). Nie osuszajcie ich – mokre wrzućcie do miski z mąką i solą. Obtoczcie dokładnie. Tak przygotowane ziemniaki ułóżcie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w trybie góra/dół i pieczcie przez 45-60 minut. Po 45 minutach sprawdźcie za pomocą noża, czy ziemniaki są już upieczone. Jeśli nie, to potrzymajcie je w piekarniku do godziny. Gdy ziemniaki będą się piekły, przygotujcie sos. Oczyśćcie kurki i umyjcie. Obraną cebulę pokrójcie w kostkę, a pietruszkę posiekajcie drobno. Podsmażcie cebulę na oleju. Po...

Ziemniaki z grilla w folii. Jak grillować i z czym podawać grillowane ziemniaki?
Pixabay
Newsy
Ziemniaki z grilla w folii. Jak grillować i z czym podawać grillowane ziemniaki?
Ziemniaki z grilla mogą smakować niesamowicie dobrze! Jeśli kochacie smak ziemniaków z ogniska, rozkochacie się też w tym przepisie.

Ziemniaki z ogniska to prawdziwy klasyk. Wiele osób wspomina je jako smak swojego dzieciństwa lub długich wieczorów za nastoletnich czasów spędzonych przy ognisku. Oczywistym przysmakiem z ogniska jest kiełbasa, ale to ziemniaki tak naprawdę są przez wiele osób tymi ukochanymi przysmakami. Okazuje się, że wcale nie musicie planować ogniska, żeby zjeść pyszne pieczone ziemniaki. Możecie zrobić je w piekarniku, ale też na grillu! Te z grilla mogą smakować szczególnie podobnie do oryginalnych ziemniaków z ogniska. Jak zrobić grillowane ziemniaki? Ziemniaki z grilla są doskonałym dodatkiem do potraw grillowych. Komponują się świetnie z kiełbasą , karkówką z grilla lub różnymi szaszłykami. Dowiedzcie się jak najlepiej piec ziemniaki na grillu. Składniki na ziemniaki z grilla Ok. 10 ziemniaków podobnej wielkości Ok. 5 łyżek masła Sól i pieprz do smaku Przygotowanie ziemniaków na grilla Umyjcie ziemniaki bardzo dokładnie. Będziecie wtedy mogli zjadać je ze skórką. Nakłujcie ziemniaki w kilku miejscach widelcem. Wysmarujcie ziemniaki masłem. Owińcie każdego ziemniaka z osobna folią aluminiową. Połóżcie ziemniaki na rozgrzanym żarze. Pieczcie ziemniaki ok. 50 minut, aż zrobią się miękkie. Od czasu do czasu przewracajcie je. Dbajcie o to, by było wystarczająco żaru. Z czym podawać pieczone ziemniaki? Niektórzy twierdzą, że najlepsze ziemniaki są naturalne, bez żadnych dodatków, jedynie z solą. Do ziemniaków pasuje też świetnie masło, ale jeśli dbacie o zdrowie swojego serca, lepiej wybierzcie oliwę z oliwek, która też dobrze będzie się z nimi komponować. Inni jednak docenią wyszukane dodatki do pieczonych ziemniaków. Możecie podać je z: Szczypiorkiem Masłem, solą i...

Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne, jak z ogniska
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne jak z ogniska
Jak zrobić ziemniaki z grilla, żeby smakowały jak te z ogniska? Ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Sezon grillowy coraz bliżej! Na pyszne dania z rusztu czeka się kilka miesięcy, ale ich smak jest zdecydowanie tego wart. Świetnym dodatkiem do potraw z grilla są ziemniaki. Przygotowane w ten sposób smakują jak z ogniska. A co do ziemniaków? Karkówka, szaszłyki z kurczakiem , aromatyczne skrzydełka czy kiełbasa. Ich zapachu nie można porównać z niczym innym.  Najlepsze ziemniaki na grill Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki sprawdzą się na grillu. Powinny być odpowiedniej wielkości oraz struktury, by nie rozpadły się w wysokiej temperaturze. Najlepszą odmianą są te z grupy A, jak Agata, Vineta, Denar, Lord czy Zenia. To warzywa sałatkowe, które mają niewielką zawartość skrobi. Warto również zwrócić uwagę na to, by były podobnej wielkości, aby upiekły się równomiernie na ruszcie. Jeśli wybieracie „stare” ziemniaki, warto je wcześniej krótko podgotować. Pieczenie na grillu zajmie znacznie mniej czasu.  Obowiązkowa folia aluminiowa Zarówno pieczenie ziemniaków w ognisku, jak i na grillu wymaga użycia folii aluminiowej. Owinięte nią bulwy nie przypalą się na ruszcie, a przybiorą odpowiednio chrupiącą skórę. Ponadto folia zapewni również właściwy rozkład ciepła, który umożliwi równomierne przygotowanie ziemniaków. Niezbędne dodatki do ziemniaków  Pieczone ziemniaki z grilla są pyszne same w sobie, ale warto podkręcić ich smak odpowiednimi dodatkami. Koniecznie dodajcie do nich tłuszcz. Najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek bądź masło. Nie zapomnijcie też o przyprawach i ziołach, takich jak sól, tymianek, bazylia, oregano, czosnek czy zioła prowansalskie. To one podkręcają cały aromat dania. Tak przygotowane ziemniaki będą idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, np. do kaszanki z grilla z...