W kwestii kuchni, jako Polacy nie mamy się czego wstydzić. Niektóre nasze dania i przysmaki są znane na całym świecie - na przykład pierogi, pączki czy kiełbasa.

Za granicą docenili jeszcze jedną polską potrawę, która jest prawie niespotykana w innych krajach. Mowa tutaj o kapuśniaku, czyli oczywiście o naszej smacznej zupie z kapusty kiszonej. To właśnie ten składnik świadczy o wyjątkowości tego dania. W końcu kiszona kapusta to przysmak raczej niszowy i popularny w zaledwie kilku państwach świata - w tym w Polsce. 

Zupa z kapusty w Polsce i na świecie 

Oczywiście zupę z kapusty gotuje się w różnych krajach, nie tylko u nas. W Portugalii gotuje się ją z kapusty galicyjskiej, a w Szwecji ze świeżej, białej kapusty. Zaś kwaśna zupa gotowana na kapuście kiszonej to specjał krajów Europy Środkowej i Wschodniej - robi się ją w Polsce, Niemczech, Czechach, na Słowacji, Ukrainie i w Rosji. We Francji można się spotkać z dwiema odmianami kapuśniaku - ze świeżej i kiszonej kapusty. 

Prowadzący kanał „Schnell und lecker” w serwisie YouTube dzieli się niezliczoną ilością przepisów, a wśród nich znalazła się zupa inspirowana polskim kapuśniakiem. Określił ją jako „dar niebios dla gospodyni”, a smak za „coś wspaniałego”. Co powiecie na kilka małych zmian w przepisie w stosunku do klasycznej receptury?

Zobacz także:

Przepis na zupę a la kapuśniak

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 100 g boczku
  • 100 g kiełbasy
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałeczek korzenia selera 
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mała czerwona papryka 
  • 1 papryczka chili
  • goździki
  • rozmaryn
  • sól

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie boczek w kostkę, wrzućcie do garnka i podsmażcie. 
  2. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, do boczku dodajcie pokrojoną drobno kiełbasę. Smażcie całość przez ok. 5 minut. 
  3. Wyjmijcie kawałki boczku i kiełbasy z garnka. Na wytopionym z mięsa tłuszczu zeszklijcie cebulę. Po chwili dodajcie do niej marchew startą na tarce na dużych oczkach. Smażcie, co jakiś czas mieszając.
  4. W międzyczasie pokrójcie drobno łodygi i korzeń selera, paprykę czerwoną oraz pietruszkę.
  5. Wszystkie te warzywa przełóżcie do garnka, wymieszajcie.
  6. Do garnka z warzywami dodajcie też 100 g kiszonej kapusty oraz podsmażone mięso. Wymieszajcie. 
  7. Pokrójcie drobno czosnek, papryczkę chili i wsypcie do reszty składników wraz z solą, majerankiem i goździkami. Po wymieszaniu duście całość przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
  8. W międzyczasie obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. Wrzućcie je do garnka, zalejcie 1,5 l bulionu i od momentu zagotowania gotujcie całość przez 20 minut. Smacznego!