Przepieprzenie zupy nie musi oznaczać zupełnej klęski na kuchennym froncie. Wystarczy zakasać rękawy i przystąpić do odratowywania potrawy. Zanim jednak przejdziemy do opisania kilku rad, dzięki którym uda wam się nieco zneutralizować ostry smak potrawy, zastanówmy się, czy ostre jedzenie może zaszkodzić.

Komu może zaszkodzić zbyt ostre jedzenie?

Próg akceptacji dla ostrego smaku chilli czy pieprzu, znajduje się na innym poziomie u poszczególnych osób. Wiąże się to po prostu z powolnym przyzwyczajeniem organizmu do ostrych potraw, poprzez stopniowe „podostrzanie” potraw.

Osoby nieprzyzwyczajone do ostrego smaku, mogą po zjedzeniu za ostrego posiłku mogą skarżyć się na takie dolegliwości jak np. zgaga. Unikać przesadnych ostrości powinny także osoby cierpiące na schorzenia nerek, pęcherza i układu moczowego i pokarmowego.

Pieprz i chilli to jednak nie tylko źródło problemów zdrowotnych. Jedzenie ostrych potraw, może akurat pomóc w niektórych problemach zdrowotnych. Dlaczego?  Oto krótka lista właściwości zdrowotnych ostrych potraw:

Zobacz także:

  • Działają bakteriobójczo
  • Wzmacniają odporność organizmu
  • Rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi
  • Działają rozgrzewająco

Skoro już zapoznaliście się z minusami i plusami jedzenia ostrych posiłków, czas na próbę naprawienia szkód wynikłych z przepieprzenia zupy.

Jak uratować zbyt ostrą zupę?

W pierwszej kolejności uratować może was fakt, że pieprz zbiera się na powierzchni gotowanej zupy. To samo dotyczy pieprzu dosypanego już na talerzu. Wykorzystajcie to do zebrania nadmiaru pieprzu z zupy za pomocą łyżki. Będzie to znacznie łatwiejsze, gdy zupa będzie już zimna.

Innym wyjściem jest rozcieńczenie zupy wodą. Jeśli sypnęło się wam za dużo pieprzu do garnka z zupą, dodajcie do niej nieco wrzątku. Jeśli nieszczęście przydarzyło się już na talerzu, wylejcie jego zawartość do garnka, dodajcie odrobinę gorącej wody i wszystko razem dobrze wymieszajcie.

Oprócz tych dwóch sposobów, istnieją jeszcze inne. Najpierw zastanówmy się co tak naprawdę odpowiada za nieznośnie ostry smak waszej potrawy.

Inne sposoby niwelowania ostrego smaku potraw

Tą substancją jest kapsaicyna. To właśnie ten składnik nadaje papryce ostrej i chili ostrego smaku, którego niektórzy nie są w stanie zaakceptować.

Kapsaicyna ma to do siebie, że może zostać zneutralizowana. Jej ostry smak przytłumi jogurt naturalny, śmietana czy też po prostu mleko. Złagodzicie zupę dodając do niej nabiał i lekko ją przegotowując. Uważajcie jednak, by po drodze nie zważyć waszego pierwszego dania!