za dużo pieprzu w zupie
Flickr
Newsy

Za dużo pieprzu w zupie? Dodajcie 1 składnik. Zupa odzyska delikatność i przyjemny smak

Chociaż w polszczyźnie zadomowiło się już powiedzenie o „za słonej zupie”, równie częstym problemem jest dodanie do niej zbyt dużo pieprzu.

Przepieprzenie zupy nie musi oznaczać zupełnej klęski na kuchennym froncie. Wystarczy zakasać rękawy i przystąpić do odratowywania potrawy. Zanim jednak przejdziemy do opisania kilku rad, dzięki którym uda wam się nieco zneutralizować ostry smak potrawy, zastanówmy się, czy ostre jedzenie może zaszkodzić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Komu może zaszkodzić zbyt ostre jedzenie?

Próg akceptacji dla ostrego smaku chilli czy pieprzu, znajduje się na innym poziomie u poszczególnych osób. Wiąże się to po prostu z powolnym przyzwyczajeniem organizmu do ostrych potraw, poprzez stopniowe „podostrzanie” potraw.

Osoby nieprzyzwyczajone do ostrego smaku, mogą po zjedzeniu za ostrego posiłku mogą skarżyć się na takie dolegliwości jak np. zgaga. Unikać przesadnych ostrości powinny także osoby cierpiące na schorzenia nerek, pęcherza i układu moczowego i pokarmowego.

Pieprz i chilli to jednak nie tylko źródło problemów zdrowotnych. Jedzenie ostrych potraw, może akurat pomóc w niektórych problemach zdrowotnych. Dlaczego?  Oto krótka lista właściwości zdrowotnych ostrych potraw:

  • Działają bakteriobójczo
  • Wzmacniają odporność organizmu
  • Rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi
  • Działają rozgrzewająco

Skoro już zapoznaliście się z minusami i plusami jedzenia ostrych posiłków, czas na próbę naprawienia szkód wynikłych z przepieprzenia zupy.

Zobacz także
Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc

Jak uratować zbyt ostrą zupę?

W pierwszej kolejności uratować może was fakt, że pieprz zbiera się na powierzchni gotowanej zupy. To samo dotyczy pieprzu dosypanego już na talerzu. Wykorzystajcie to do zebrania nadmiaru pieprzu z zupy za pomocą łyżki. Będzie to znacznie łatwiejsze, gdy zupa będzie już zimna.

Innym wyjściem jest rozcieńczenie zupy wodą. Jeśli sypnęło się wam za dużo pieprzu do garnka z zupą, dodajcie do niej nieco wrzątku. Jeśli nieszczęście przydarzyło się już na talerzu, wylejcie jego zawartość do garnka, dodajcie odrobinę gorącej wody i wszystko razem dobrze wymieszajcie.

Oprócz tych dwóch sposobów, istnieją jeszcze inne. Najpierw zastanówmy się co tak naprawdę odpowiada za nieznośnie ostry smak waszej potrawy.

Inne sposoby niwelowania ostrego smaku potraw

Tą substancją jest kapsaicyna. To właśnie ten składnik nadaje papryce ostrej i chili ostrego smaku, którego niektórzy nie są w stanie zaakceptować.

Kapsaicyna ma to do siebie, że może zostać zneutralizowana. Jej ostry smak przytłumi jogurt naturalny, śmietana czy też po prostu mleko. Złagodzicie zupę dodając do niej nabiał i lekko ją przegotowując. Uważajcie jednak, by po drodze nie zważyć waszego pierwszego dania!

Jak uratować za ostrą potrawę. Dodajcie ten 1 produkt i problem zniknie
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować za ostrą potrawę? Dodajcie jeden z tych dwóch produktów, a problem zniknie
Lubicie ostro zjeść? A co zrobić gdy okazało się, że potrawa wyszła za ostra?

Czy wiecie, że do ostrych potraw można się przyzwyczaić? Jedząc je stopniowo, oswajamy nasze kubki smakowe do obecności substancji odpowiadających za ostrość. I choć osobom nieznoszących ostrych dań pewnie trudno w to uwierzyć, to ci którzy kochają ostrość w potrawach są rozczarowani, gdy poda im się danie zbyt łagodne w smaku. Nie tylko uważają, że nie jest wyraziste, ale też twierdzą, że bez ostrości tracą całą przyjemność z jedzenia. Co powoduje ostrość produktów i jak zmniejszyć ostrość dań? Za ostry smak występujący w potrawach odpowiadają związki chemiczne zwane kapsaicynoidami. Te substancje działają na nasz układ nerwowy powodując odczuwanie bólu i palenia w jamie ustnej. W papryczkach chilli znajduje się kapsaicyna, w kurkumie, pieprzu czy innych przyprawach dających ostrość występują inne, analogiczne kapsaicynoidy. Jak zredukować ostrość dania? Najlepszym sposobem na zmniejszenie ostrości, gdy do sosu czy zupy dodaliście za dużo chilli, jest rozcieńczenie płynu filiżanką tłustego mleka. Tłuste mleko jest tak skuteczne, bo odpowiedzialna za pikantny smak kapsaicyna, rozpuszcza się w tłuszczach. Z tego powodu nie wystarczy rozcieńczyć za ostry płyn wodą. Trzeba by jej dodać zbyt dużo, psując jednoczenie gotowe już danie.    Innym sposobem „wyciągnięcia” ostrości z potrawy jest dodanie do niej surowego ziemniaka. Obierzcie go, przekrójcie na pół i ugotujcie w za ostrym sosie, a następnie wyjmijcie z potrawy. Czy jedzenie ostrych dań jest zdrowe? Substancje stanowiące o ostrości produktów mają wiele właściwości zdrowotnych. Jednak to czy należy jeść ostre potrawy, czy lepiej ich unikać zależy od waszego zdrowia i upodobań.  Wartości zdrowotne pikantnych produktów: Działają bakteriobójczo Wzmacniają...

Ostry smak, papryczka chili
Pixabay/englishlikeanative
Newsy
Wyszło ci zbyt ostre danie? Spokojnie, dzięki tym prostym sposobom uratujesz je z łatwością
Każdemu zdarzają się kulinarne wpadki. Często bywa, że dosypujemy więcej przypraw niż byśmy chcieli. Jest na to sposób!

Gotowania można się nauczyć, ale każdemu, nawet najbardziej wytrawnemu kucharzowi, mogą przytrafić się potknięcia. O ile nie stracimy głowy i będziemy praktykować kilka prostych sztuczek, opanujemy sytuację szybciej niż się zaczęła. To aż takie proste! Słodki, słony Potrawy można zepsuć na kilka sposobów. Między innymi możemy danie przesolić lub dorzucić do ciasta za dużo cukru. Najgorzej, jeśli zmienimy jego smak w skali ostrości. Czasami wystarczy chwila nieuwagi, by do garnka wsypać zbyt dużo pikantnej przyprawy. Nie każdorazowo udaje się również w precyzyjny ocenić moc i pikanterię wybranego składnika. To może zdarzyć się każdemu. Produkty bywają też kapryśne, inaczej zachowują się podczas gotowania te świeże, inaczej te, które leżą w domowej spiżarce tygodniami. Stanowczo za ostro Ważne, by wiedzieć, jak poradzić sobie w podobnej sytuacji. Sposobów na uratowanie potraw jest co najmniej kilka. Coraz bardziej lubimy ostre potrawy. Jednak podczas ich gotowania zdarza nam się przesadzić. Często danie, które właśnie przyrządzaliśmy, ląduje do kosza. Niesłusznie! Na złagodzenie ostrego smaku działają pewne sprytne metody. Dzięki nim, gdy następnym razem ręka zadrży ci wsypując do dania za dużą ilość pieprzu lub chili, bez żalu i lęku szybko uda ci się je uratować.  Listę podpowiedzi znajdziesz poniżej.   Dodawanie większej ilości składników. Ten sposób jest niezwykle skuteczny. Na pewno na desce do krojenia zostało kilka warzyw, które wykorzystujesz do zrobienia dania. Jeśli danie jest zbyt pikantne, dodaj więcej składników, chociażby warzyw, które złagodzą smak przypraw. Jeśli przesadnie przyprawiliśmy ryż lub makaron, dodajmy do sosu odrobinę pokrojonej w cienkie paski słodkiej papryki. Warzywo...

Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Flickr
Newsy
Proste triki, żeby papryczka chilli nie była ostra jak diabli
Nie możecie znieść pieczenia, jakie wywołuje zjedzenie papryczki chilli? Poznajcie proste metody, które pozwolą wam zmniejszyć ostrość papryczek.

Wiele dań kuchni azjatyckiej oraz meksykańskiej zawiera papryczkę chilli. Dla niektórych jednak smak tego warzywa jest nie do zniesienia, ponieważ okropnie piecze! By złagodzić te nieprzyjemne dolegliwości, stosujcie podane niżej triki – dzięki nim jedzenie papryczek chilli nie będzie już torturą. Papryczka chilli – wybierzcie odpowiednią Ważny jest wybór odpowiedniej papryczki. Istnieje kilka gatunków papryki, które różnią się między sobą kształtem, kolorem oraz poziomem ostrości. Pomocna w jego ocenieniu jest skala Scoville’a, która służy między innymi do oceny ostrości jedzenia. Skala ocenia ilość kapsaicyny zawartej w papryczce – a to właśnie kapsaicyna odpowiada za uczucie pieczenia po zjedzeniu papryczki. Papryczka chilli – wydrążcie środek Kapsaicyna znajduje się głównie w nasionach, miąższu i włóknach wewnątrz papryki. Dlatego, by zmniejszyć ostrość warzywa, powinno się całkowicie wydrążyć środek. Koniecznie róbcie to w rękawiczkach, by nie podrażnić sobie rąk i nigdy nie dotykajcie palcami oczu, jeśli wcześniej mieliście kontakt z papryczkami! Grozi to silnym podrażnieniem oka. Wypłuczcie papryczkę chilli Pomocne może być wypłukanie papryki w wodzie przed przygotowaniem. Papryczkę należy przeciąć wzdłuż i wypłukać cały jej środek pod strumieniem bieżącej wody. Wypłucze ona część związków, które odpowiadają za ostrość papryczki. Pamiętajcie jednak, że papryka koniecznie musi być rozcięta – płukanie jej w całości nie ma większego sensu. Namoczcie papryczkę chilli w occie Kolejnym sposobem na zmniejszenie ostrości papryczki chilli jest wypłukanie jej w roztworze wody i octu. Przyda się w przypadku przyrządzania gotowanych papryczek jalapeño – należy po ugotowaniu włożyć je do wody wymieszanej z...

jak uratować słony rosół
AdobeStock
Newsy
Rosół wyszedł zbyt ostry? Nie wylewajcie go. Uratujecie go dodając 1 produkt
Jak uratować za ostry rosół? Poznajcie ten prosty sposób!

Mówi się, że gdy człowiek jest zakochany, to zawsze przesoli zupę. Podobne przesądy dotyczą gotowania i pieczenia przy pełni księżyca albo podczas burzy. Ile w tym prawdy? Niektóre z tych wierzeń nie wzięły się znikąd! Wiele wskazuje na przykład na to, że wyładowania elektryczne w trakcie burzy, mają wpływ na większe wydzielanie się kwasów ze składników znajdujących się w zupie. Dlatego właśnie rosół gotowany w momencie, gdy za oknem szaleje burza z piorunami szybciej kwaśnieje. Zwykle jednak zbyt słony lub ostry rosół nie wynika z warunków atmosferycznych, a zwykłej nieuwagi lub niewiedzy. Na szczęście można go łatwo uratować! Jak uratować zbyt ostry lub słony rosół? Za ostry albo za słony rosół, to prawdziwa zmora każdego kucharza. Ugotowanie tej zupy zajmuje trochę czasu, dlatego żal ją wylewać gdy nie wyjdzie! Poznajcie łatwe triki na złagodzenie smaku rosołu: Dodajcie warzywa Do zupy wystarczy wrzucić jednego ziemniaka i gotować go chwilę w rosole, a następnie wyrzucić. Warzywo powinno „wsiąknąć” całą sól! Innym sposobem jest wrzucenie do rosołu dodatkowych marchewek które sprawią, że zupa będzie słodsza. Nie wszystkim jednak odpowiada słodki smak rosołu, dlatego lepiej wypróbować trik z ziemniakiem. Dolejcie wody Najprostszy i najszybszy sposób. Po prostu część rosołu przelejcie do drugiego garnka i uzupełnijcie go gorącą wodą. Przepis na dobry rosół By mieć pewność, że rosół nie wyjdzie zbyt ostry ani słony, róbcie go z zachowaniem odpowiednich proporcji: Składniki: 3 litry wody 1,5 kg mięsa z kurczaka (cały kurczak albo jego części, czyli skrzydełka, udka albo korpus) 2 pietruszki 2 marchewki Ćwierć selera Kawałek pora 1 cebula 4 ziarna ziela angielskiego...