Regularne spożywanie podrobów ma korzystny wpływ nie tylko na wzrok, ale również odporność i kondycję skóry. Ponadto podroby wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed chorobą Alzhaimera oraz depresją.
Mimo to trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna. Jeśli za nią przepadacie, koniecznie spróbujcie przyrządzić ją z karmelizowanymi jabłkami i cebulką. Palce lizać.
Przepis na wątróbkę z karmelizowanymi jabłkami
Będziecie potrzebować
- 250 gramów wątróbki drobiowej
- 1 jabłka
- 1 czerwonej cebuli
- ½ główki sałaty rzymskiej
- 1 łyżki masła
- 1 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżki cukru
- Oleju do smażenia
- Przypraw: soli, pieprzu
Przygotowanie
- Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na całą noc do namoczenia.
- Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na niej cukier oraz ocet balsamiczny.
- Jabłko umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie na plasterki. Tak przygotowane przełóżcie na patelnie.
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w piórka i dodajcie do pozostałych składników. Całość duście aż do momentu, w którym sos idealnie pokryje jabłko i cebulę (na pewno to zauważycie, zaczną się ładnie mienić). Skarmelizowane składniki przełóżcie do dowolnego naczynia i odstawcie.
- Na tej samej patelni, na której przed chwilą przygotowaliście przepyszny sos, teraz umieśćcie olej. Kiedy się rozgrzeje, dodajcie do niego osuszoną z mleka wątróbkę.
- Mięso smażcie na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Po upływie tego czasu zmniejszcie ogień, przykryjcie danie pokrywką i trzymajcie na kuchence jeszcze przez ok. 5 minut. Na koniec posólcie i popieprzcie mięso, a następnie zdejmijcie patelnię z ognia.
Gotowe!
Składniki ułóżcie na talerzu w odpowiedniej kolejności. Na spodzie powinny wylądować liście sałaty, na nich karmelizowane jabłka, a na samej górze wątróbka.