Sekret najlepszych krokietów tkwi oczywiście w farszu. Jeśli jest do niczego, to nawet najlepiej wysmażone naleśniki nie uratują całego dania. Mogą być z serem i pieczarkami, choć jednym z bardziej popularnych rodzajów krokietów są oczywiście te z mięsem. Zobaczcie, jaki rodzaj najlepiej do nich pasuje. 

Jak zrobić smaczne krokiety?

Większość osób farsz do krokietów przygotowuje albo w wersji jarskiej z kapustą i grzybami, albo na bazie mięsa wieprzowego (czasami można się spotkać z krokietami drobiowymi, choć nie jest to takie częste).

Ale czy próbowaliście zrobić je na mięsie wołowym? Farsz z tym składnikiem smakuje po prostu doskonale, a na bazie wywaru z gotującego się mięsa możecie zrobić smaczną zupę pieczarkową albo pomidorową. Wybierając wołowinę do krokietów, wybierzcie mięso z łopatki, z karku albo goleń. 

Zobacz także:

Przepis na  krokiety z farszem wołowym

Składniki:

  • niecały kilogram mięsa wołowego (może być z łopatki, karku albo goleń)

  • 1,5 szklanki wody

  • 1 jajko

  • 1 bułka kajzerka 

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka (korzeń)

  • pół selera

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • pół łyżeczki pieprzu

  • pół łyżeczki soli

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 3 jajka

  • 2 łyżki masła

  • pół łyżeczki cukru

  • pół łyżeczki soli 

Przygotowanie:

  1. Mięso włóżcie do garnka mięso i obrane warzywa pokrojone na kawałki. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, a całość zalejcie wodą. Powinno wystarczyć 1,5 szklanki - jeśli to będzie za mało, wlejcie więcej. Chodzi o to, żeby woda przykryła całe mięso.

  2. Zagotujcie, a następnie gotujcie pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. 

  3. Po tym czasie nadmiar bulionu odlejcie (przyda się do ugotowania np. zupy pomidorowej), a do garnka włóżcie bułkę kajzerkę i poczekajcie, aż nasiąknie wywarem. Odstawcie do ostudzenia.

  4. W tym czasie zróbcie naleśniki. Wsypcie do miski dwie szklanki mąki, dodajcie dwie szklanki mleka, trzy jajka, dwie łyżki oleju oraz pół łyżeczki cukru i soli. Wymieszajcie mikserem.

  5. Rozgrzejcie patelnię. Gdy będzie gorąca, wylejcie pierwszą porcję ciasta - powinno być grubsze, niż na naleśniki. Podsmażcie, a gdy ciasto się zrumieni, odwróćcie je na drugą stronę. Usmażcie tak resztę naleśników. 

  6. Kiedy warzywa i mięso w garnku już ostygną, wszystko zmielcie w maszynce do mięsa na małych oczkach.

  7. Po zmieleniu wymieszajcie masę i jeszcze ewentualnie doprawcie do smaku. Dodajcie jedno jajko i jeszcze raz zamieszajcie. 

  8. Gotowy farsz nakładajcie na każdy naleśnik. Zwińcie najpierw boki, później górę, a następnie zwijajcie naleśnik w kształt krokieta. 

  9. Tak przygotowane krokiety opanierujcie - obtoczcie każdego z nich w mące, następnie zanurzcie w jajku, a na koniec obtoczcie jeszcze w bułce tartej i usmażcie na patelni. Smacznego!