Z tym mięsem krokiety wychodzą najlepsze. Tak dobrych jeszcze nie jedliście
AdobeStock
Newsy

Z tym mięsem wychodzą najlepsze krokiety. Tak dobrych jeszcze nie jedliście

Zróbcie farsz do krokietów w taki sposób, a już nie spróbujecie inaczej. Wystarczy zrobić go na mięsie, które mało kto przyrządza z myślą o krokietach.

Sekret najlepszych krokietów tkwi oczywiście w farszu. Jeśli jest do niczego, to nawet najlepiej wysmażone naleśniki nie uratują całego dania. Mogą być z serem i pieczarkami, choć jednym z bardziej popularnych rodzajów krokietów są oczywiście te z mięsem. Zobaczcie, jaki rodzaj najlepiej do nich pasuje. 

Jak zrobić smaczne krokiety?

Większość osób farsz do krokietów przygotowuje albo w wersji jarskiej z kapustą i grzybami, albo na bazie mięsa wieprzowego (czasami można się spotkać z krokietami drobiowymi, choć nie jest to takie częste).

Ale czy próbowaliście zrobić je na mięsie wołowym? Farsz z tym składnikiem smakuje po prostu doskonale, a na bazie wywaru z gotującego się mięsa możecie zrobić smaczną zupę pieczarkową albo pomidorową. Wybierając wołowinę do krokietów, wybierzcie mięso z łopatki, z karku albo goleń. 

Zobacz także
Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis bije na głowę wszystkie inne

Nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu? Ten przepis na krokiety bije na głowę wszystkie inne

Krokiety ziemniaczane Pascala Brodnickiego. Wychodzą z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie

Przepis na  krokiety z farszem wołowym

Składniki:

  • niecały kilogram mięsa wołowego (może być z łopatki, karku albo goleń)

  • 1,5 szklanki wody

  • 1 jajko

  • 1 bułka kajzerka 

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka (korzeń)

  • pół selera

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • pół łyżeczki pieprzu

  • pół łyżeczki soli

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 szklanki mleka

  • 3 jajka

  • 2 łyżki masła

  • pół łyżeczki cukru

  • pół łyżeczki soli 

Przygotowanie:

  1. Mięso włóżcie do garnka mięso i obrane warzywa pokrojone na kawałki. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, a całość zalejcie wodą. Powinno wystarczyć 1,5 szklanki - jeśli to będzie za mało, wlejcie więcej. Chodzi o to, żeby woda przykryła całe mięso.

  2. Zagotujcie, a następnie gotujcie pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny. 

  3. Po tym czasie nadmiar bulionu odlejcie (przyda się do ugotowania np. zupy pomidorowej), a do garnka włóżcie bułkę kajzerkę i poczekajcie, aż nasiąknie wywarem. Odstawcie do ostudzenia.

  4. W tym czasie zróbcie naleśniki. Wsypcie do miski dwie szklanki mąki, dodajcie dwie szklanki mleka, trzy jajka, dwie łyżki oleju oraz pół łyżeczki cukru i soli. Wymieszajcie mikserem.

  5. Rozgrzejcie patelnię. Gdy będzie gorąca, wylejcie pierwszą porcję ciasta - powinno być grubsze, niż na naleśniki. Podsmażcie, a gdy ciasto się zrumieni, odwróćcie je na drugą stronę. Usmażcie tak resztę naleśników. 

  6. Kiedy warzywa i mięso w garnku już ostygną, wszystko zmielcie w maszynce do mięsa na małych oczkach.

  7. Po zmieleniu wymieszajcie masę i jeszcze ewentualnie doprawcie do smaku. Dodajcie jedno jajko i jeszcze raz zamieszajcie. 

  8. Gotowy farsz nakładajcie na każdy naleśnik. Zwińcie najpierw boki, później górę, a następnie zwijajcie naleśnik w kształt krokieta. 

  9. Tak przygotowane krokiety opanierujcie - obtoczcie każdego z nich w mące, następnie zanurzcie w jajku, a na koniec obtoczcie jeszcze w bułce tartej i usmażcie na patelni. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
AdobeStock
Newsy
Zamiast jeść to z makaronem, zawińcie w naleśniki i usmażcie na patelni. Wasze kubki smakowe oszaleją
Jeżeli skończyły się wam już pomysły na obiady, spieszymy z pomocą. Mamy przepis na coś pysznego - składnik, który zwykle wykorzystujecie do prostych dań z makaronu, tym razem przyda się wam jako pyszny farsz do naleśników.

Macie ochotę na naleśniki inaczej? Jeżeli znudziły się wam te z dżemem, serem lub ze szpinakiem, polecamy wam naleśniki w wersji mięsnej. Farsz z mięsa mielonego, papryki i aromatycznych przypraw wychodzi pyszny, a dodany do naleśników sprawi, że stworzycie smaczny i bardzo sycący obiad. W dodatku jest banalnie prosty w przygotowaniu - zobaczcie, jak to zrobić.  Farsz z mięsa mielonego do naleśników Warto pamiętać, że mięso mielone, choć tak doskonale pasuje do kotletów, gołąbków czy spaghetti, ma wiele innych zastosowań. Można z niego wykonać genialny farsz do pierogów czy naleśników - tę drugą opcję wybiera mniej osób, a szkoda. Ciasto naleśnikowe świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, tworząc pyszne danie, które posmakuje każdemu. A jeżeli nie chcecie dodawać papryki i pomidorów, możecie zrobić farsz jedynie z mięsem mielonym i cebulą - też wyjdzie smacznie.  Przepis na naleśniki z mięsem mielonym Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 jajka 4 łyżki oleju 2 szczypty soli Farsz: pół kilograma mięsa mielonego pół zielonej papryki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego parmezanu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  szczypta pieprzu  Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wsypcie przesypaną wcześniej mąkę, dodajcie jajka oraz mleko i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko mikserem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajcie do niego nieco mąki. Jeśli za gęste - wlejcie mleko.  Po przygotowaniu odłóżcie miskę z ciastem na kwadrans. Umyjcie papryki i pokrójcie je w...

Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Pixabay
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Jak zrobić puszyste naleśniki? Ten przepis na naleśniki nie ma sobie równych! Dodajcie do nich majonez, a będą smakowały obłędnie.

Rozpływające się w ustach naleśniki to wizytówka każdego kucharza. To proste danie idealnie sprawdza się na obiad, kolację lub na deser w zależności od tego, jak je przyrządzicie – na słodko, lub na słono. Jeśli chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste i aksamitne, to opanowanie techniki smażenia nie wystarczy! Ważne są dodatki, których użyjecie. Poza mąką, jajkami i mlekiem dodajcie do naleśników nieco śmietanki i majonezu. Zobaczycie, że wyjdą naprawdę wyjątkowe! Poznajcie przepis na naleśniki z majonezem. Jak zrobić dobre naleśniki? Choć smażenie naleśników nie jest bardzo trudne, to warto poznać różne triki, które sprawią, że naleśniki wyjdą smaczne i puszyste. Wiele razy pisaliśmy o sposobach na idealne naleśniki – co zrobić, by ciasto się nie rozpadało w trakcie smażenia , jak zrobić puszyste naleśniki albo o sposobie na aksamitne ciasto naleśnikowe . Wypróbujcie koniecznie! Przepis na naleśniki z dodatkiem majonezu Do przygotowania puszystych naleśników z majonezem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki wody gazowanej Pół szklanki oleju 4 jajka rozmiar M 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, wsypcie dwie łyżeczki cukru i wymieszajcie za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wsypcie 3 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki śmietany, dwie łyżki majonezu oraz wlejcie 2,5 szklanki wody gazowanej. Miksujcie do połączenia wszystkich składników, aż osiągnięcie jednolitą masę. Gdy ciasto będzie już gładkie, wlejcie pół szklanki oleju i zmiksujcie. Rozgrzejcie patelnię. Nie ma potrzeby używania oleju,...

Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
AdobeStock
Newsy
Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
Jak długo gotujecie rosół? Kilka godzin, a może cały dzień? Czy istnieje idealny czas gotowania rosołu? Sprawdźcie.

Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku? Jak długo gotować rosół? Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy , to będzie dobry nawet po 1,5 godziny. Ważne jest, by nie gotować go zbyt długo, ponieważ bardzo długo gotowany rosół może się zrobić po prostu niesmaczny. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu! Przepis na bulion wołowy Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 pietruszki 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula Por Świeża natka pietruszki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny. Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika. Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso, a zupę przelejcie przez sito. I gotowe! Tak przygotowany...

dlaczego nalesniki sie rozpadaja
AdobeStock
Newsy
Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd
Naleśniki rozpadają się na patelni? Unikajcie jednego błędu, a zapomnicie o tym problemie.

W teorii naleśniki są bardzo prostą potrawą, ale nie każdemu wychodzą. Na szczęście łatwo można się nauczyć smażenia dobrych naleśników! Dlaczego naleśniki się rozpadają? Jeżeli wasze naleśniki się rozpadają, może się tak dziać z kilku powodów: Patelnia To częsty winowajca. Smażenie na starej patelni sprawia, że ciasto przywiera do spodu i naleśnik się rozpada, dlatego najlepiej smażyć na teflonowej. Inny problem to używanie zbyt głębokiej patelni – polecamy kupić specjalną, bardzo płytką patelnię do naleśników. Zdziwicie się, jak proste stanie się obracanie placków na drugą stronę! Złe proporcje Najczęstszy błąd nowicjuszy . Podawane w przepisie proporcje zwykle są dość orientacyjne. Doświadczona osoba wie, jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki i jeśli trzeba, to doda odpowiednią ilość mąki albo wody, żeby ciasto było dobre. Ale mniej doświadczony kucharz może sobie z tym nie poradzić, dlatego warto zawsze usmażyć najpierw „testowego” naleśnika żeby się przekonać, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Warto zapamiętać tę prostą zasadę – im rzadsze ciasto, tym bardziej będzie się ono rozpadało . Z kolei im więcej dodacie mąki, tym ciasto będzie gęstsze, a naleśniki wyjdą grube. Przepis na idealne naleśniki Z pomocą powyższych rad i stosując się do tego przepisu, zrobicie smaczne naleśniki, które na pewno nie będą się rozpadać! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka Sól Olej do smażenia Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Wlejcie dwie szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej i wbijcie 4 całe jajka. Wsypcie...