Sekret najlepszych krokietów tkwi oczywiście w farszu. Jeśli jest do niczego, to nawet najlepiej wysmażone naleśniki nie uratują całego dania. Mogą być z serem i pieczarkami, choć jednym z bardziej popularnych rodzajów krokietów są oczywiście te z mięsem. Zobaczcie, jaki rodzaj najlepiej do nich pasuje.
Jak zrobić smaczne krokiety?
Większość osób farsz do krokietów przygotowuje albo w wersji jarskiej z kapustą i grzybami, albo na bazie mięsa wieprzowego (czasami można się spotkać z krokietami drobiowymi, choć nie jest to takie częste).
Ale czy próbowaliście zrobić je na mięsie wołowym? Farsz z tym składnikiem smakuje po prostu doskonale, a na bazie wywaru z gotującego się mięsa możecie zrobić smaczną zupę pieczarkową albo pomidorową. Wybierając wołowinę do krokietów, wybierzcie mięso z łopatki, z karku albo goleń.
Zobacz także:
Przepis na krokiety z farszem wołowym
Składniki:
-
niecały kilogram mięsa wołowego (może być z łopatki, karku albo goleń)
-
1,5 szklanki wody
-
1 jajko
-
1 bułka kajzerka
-
1 marchewka
-
1 pietruszka (korzeń)
-
pół selera
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
pół łyżeczki pieprzu
-
pół łyżeczki soli
Na ciasto:
-
2 szklanki mąki
-
2 szklanki mleka
-
3 jajka
-
2 łyżki masła
-
pół łyżeczki cukru
-
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
-
Mięso włóżcie do garnka mięso i obrane warzywa pokrojone na kawałki. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, a całość zalejcie wodą. Powinno wystarczyć 1,5 szklanki - jeśli to będzie za mało, wlejcie więcej. Chodzi o to, żeby woda przykryła całe mięso.
-
Zagotujcie, a następnie gotujcie pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny.
-
Po tym czasie nadmiar bulionu odlejcie (przyda się do ugotowania np. zupy pomidorowej), a do garnka włóżcie bułkę kajzerkę i poczekajcie, aż nasiąknie wywarem. Odstawcie do ostudzenia.
-
W tym czasie zróbcie naleśniki. Wsypcie do miski dwie szklanki mąki, dodajcie dwie szklanki mleka, trzy jajka, dwie łyżki oleju oraz pół łyżeczki cukru i soli. Wymieszajcie mikserem.
-
Rozgrzejcie patelnię. Gdy będzie gorąca, wylejcie pierwszą porcję ciasta - powinno być grubsze, niż na naleśniki. Podsmażcie, a gdy ciasto się zrumieni, odwróćcie je na drugą stronę. Usmażcie tak resztę naleśników.
-
Kiedy warzywa i mięso w garnku już ostygną, wszystko zmielcie w maszynce do mięsa na małych oczkach.
-
Po zmieleniu wymieszajcie masę i jeszcze ewentualnie doprawcie do smaku. Dodajcie jedno jajko i jeszcze raz zamieszajcie.
-
Gotowy farsz nakładajcie na każdy naleśnik. Zwińcie najpierw boki, później górę, a następnie zwijajcie naleśnik w kształt krokieta.
-
Tak przygotowane krokiety opanierujcie - obtoczcie każdego z nich w mące, następnie zanurzcie w jajku, a na koniec obtoczcie jeszcze w bułce tartej i usmażcie na patelni. Smacznego!