Z tych owoców przygotujecie sypki nawóz. Dzięki niemu wasze storczyki zakwitną jak nigdy dotąd
Flickr
Newsy

Dzięki temu nawozowi storczyki zakwitną jak nigdy dotąd. Przygotujecie go z resztek tych owoców

Storczyki to piękne i szlachetne kwiaty. Jednak wymagają dużej uwagi i opieki. Odpowiednia doniczka, podlewanie i nawożenie sprawią, że odwdzięczą się wam bujnymi i dużymi kwiatami. Zobaczcie, jak przygotować dla nich właściwy nawóz z resztek owocu. 

Gdy storczyk żółknie i gubi pąki - oznacza to, że czegoś mu brakuje. Warto wówczas zgłębić tajemnice hodowli tych wrażliwych kwiatów i skorygować swoje błędne postępowanie. Bardzo często jest to nieodpowiednie nawożenie lub jego brak. A tymczasem najlepszą odżywkę dla tych kwiatów macie tuż pod nosem. 

Dlaczego skórki bananów są korzystne dla roślin? 

Doświadczeni hodowcy wiedzą, że banany to moc składników odżywczych nie tylko dla ludzkiego organizmu. Banany i ich skórki to naturalne źródło potasu i fosforu potrzebnego tym kwiatom do wzrostu i kwitnienia. 

Dlatego po zjedzeniu pysznego owocu, nie wyrzucajcie resztek do kosza, tylko przygotujcie z nich nawóz. To wspaniały sposób na zapobiegliwe i oszczędne wykorzystanie produktów spożywczych do końca i bez marnowania. 

Zobacz także
Storczyki słabo kwitną? Antidotum znajdziecie w waszej kuchni

Storczyki słabo kwitną? Antidotum znajduje się w waszej kuchni 

Wasze storczyki opadły? Uratujecie je przy użyciu... czosnku

Wasze storczyki opadły? Uratujecie je przy użyciu... czosnku

Jak przygotować puder bananowy do storczyków? 

  1. Skórki bananów pokrójcie na mniejsze części. W ten sposób szybciej się wysuszą. 

  1. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem i rozłóżcie na niej rozdrobnione skórki. 

  1. Rozgrzejcie piekarnik, a następnie go wyłączcie (lub ustawcie na niższą temperaturę). 

  1. Wstawcie skórki bananów i suszcie przez pół godziny. 

  1. Wysuszone resztki zmielcie na proszek w młynku do kawy lub za pomocą blendera.

  1. Posypcie nim ziemię w doniczkach lub dodajcie do wody i podlejcie storczyki. 

  1. Powtarzajcie tę czynność co 1-2 tygodnie. 

Jak wykorzystać skórki bananów w pielęgnacji storczyków? 

Pozostałości po tych owocach możecie również włożyć do słoika i zalać wodą. Po pewnym czasie oddadzą one swe cenne składniki do płynu. Takim nawozem należy podlewać kwiaty. 

Warto również przecierać liście storczyków skórkami bananów. Zabieg ten pozwoli wzmocnić i nabłyszczyć tę część rośliny. 

Źródło: kobieta.wp.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy czarna końcówka banana jest trująca czy można ją zjeść?
Własne
Newsy
Czarna końcówka banana jest trująca czy można ją zjeść? Wyjaśniamy, dlaczego niektórzy się jej boją
Odcinacie czarne końcówki bananów? Dowiedzcie się, czy rzeczywiście są niebezpieczne.

Choć banany w Polsce nie rosną, to owoce te są niezwykle popularne w naszym kraju. Nie kosztują bardzo dużo, są smaczne i zdrowe, więc ludzie chętnie je kupują. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów banan jest doskonałą przekąską między posiłkami, gdy nie ma czasu na zjedzenie czegoś bardziej konkretnego. Świetnie sprawdza się także przy robieniu owsianek i koktajli owocowych, ponieważ jest doskonałym zagęszczaczem. I oczywiście pysznie smakuje! Miękka struktura sprawia, że banany mogą jeść już malutkie dzieci, ponieważ nie trzeba tych owoców praktycznie gryźć. Ale czasami banany wzbudzają wątpliwości – na przykład gdy pojawiają się na nich ciemne plamy albo gdy końcówka banana jest czarna. Czy można ją bezpiecznie zjeść? Wokół czarnych końcówek bananów krążą już takie legendy, że po przeczytaniu ich wszystkich od razu odechciewa się jeść banany i każdy ma ochotę omijać je w sklepie szerokim łukiem. Znaliście poniższe teorie? Czy końcówki bananów mogą być trujące? Kiedyś głośno było o „trujących” końcówkach bananów. Niektórzy twierdzili, że w czarnej skórce na końcu banana roi się aż od pasożytów Giardia lambia, które wywołują niebezpieczne choroby. Rzeczywiście, pasożyty te odpowiedzialne są za rozwój giardiozy – choroba ta objawia się silnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, w tym biegunkami, wymiotami, bólami brzucha, a także gorączką. Jeśli takie objawy się utrzymują, to lekarz zleca odpowiednie badania na obecność pasożytów i przepisuje antybiotyk, który trzeba przyjmować przez dwa tygodnie. Czy rzeczywiście jednak znajdują się one w bananach? Okazuje się, że… nie! By zarazić się lambliami, trzeba mieć bezpośredni kontakt z odchodami zwierząt lub ludzi, w których znajdują się jajeczka tych pasożytów. Końcówki bananów zdecydowanie odchodami nie są......

Wlejcie to do doniczek z paprotkami i patrzcie, jak pięknie rosną. Domowy nawóz za kilka groszy
AdobeStock
Newsy
Wlejcie to do doniczek z paprotkami i patrzcie, jak pięknie rosną. Domowy nawóz za kilka groszy
Jeśli chcecie, by wasze paprocie i inne rośliny doniczkowe rosły jak szalone, podajcie im ten naturalny nawóz.

Każdy posiadacz imponującej kolekcji roślin chętnie i z dumą odpowiada na pytania o to, w jaki sposób o nie dba i jak to robi, że tak pięknie rosną. Istotnych jest kilka czynników - odpowiednie stanowisko dla roślin, wilgotność powietrza i gleby czy dostęp do światła oraz oczywiście troska, z jaką każdy miłośnik ogrodnictwa zajmuje się swoimi roślinami. Stosownej opieki potrzebują zarówno te, które rosną na zewnątrz, jak i domowe. Do dziś jedną z popularniejszych roślin doniczkowych są paprocie, choć ich hodowla potrafi być prawdziwym wyzwaniem. W ich przypadku nieoceniony jest odpowiedni nawóz, który stymuluje wzrost roślin i sprawia, że pięknie się prezentują.  Naturalny nawóz do paproci Paprocie można nawozić w ekologiczny, naturalny sposób z wykorzystaniem fusów po herbacie. Ta metoda sprawdzi się też w przypadku innych roślin doniczkowych. Wystarczy, że po zaparzeniu herbaty fusy lub torebkę zostawicie do całkowitego wyschnięcia. Następnie fusy wystarczy wsypać do doniczki i lekko przemieszać glebę. Można też zalać je wodą, odstawić na kilkanaście godzin i tak powstałym roztworem podlać kwiaty. W herbacie znajduje się wiele składników, które doskonale odżywiają rośliny, a co za tym idzie - pobudzają je do wzrostu. Mowa tutaj m.in. o fosforze, potasie, azocie, fluorze, magnezie czy cynku.  Z czego można wykonać nawóz do roślin? Jeśli preferujecie naturalne metody nawożenia roślin, możecie w tym celu wykorzystać nie tylko herbatę, ale także inne produkty spożywcze, których używacie na co dzień: Drożdże - wystarczy zalać je ciepłą wodą i rozpuścić. Po ostygnięciu można podlewać rośliny. Skorupki jajek - są bardzo bogate w wapń, dlatego stanowią świetny nawóz do roślin. Skorupki można dodać do ziemi przy przesadzaniu, a także zrobić z nich wywar. Zalane wodą skorupki są...

Weźcie te 2 produkty i zróbcie z nich ciasto czekoladowe. Nie potrzeba ani mąki, ani jajek
AdobeStock
Newsy
Weźcie te 2 produkty i zróbcie z nich ciasto czekoladowe. Nie potrzeba ani mąki, ani jajek
To jeden z tych przepisów, które lubimy najbardziej. Nieskomplikowany, szybki i z minimalnej ilości składników. Zobaczcie, jak zrobić to wyjątkowe ciasto.

Piekarnik się zepsuł? A może macie ochotę na prosty deser, który praktycznie robi się sam i nie trzeba go w ogóle zapiekać? W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się przepis na ciasto czekoladowe z zaledwie dwóch składników. Jedyne, czego potrzebujecie, to bardzo dojrzałe banany oraz czekolada. Może być gorzka lub mleczna - to zależy od waszych preferencji. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich deserów, to polecamy zdecydować się na gorzką czekoladę, ponieważ dojrzałe banany same w sobie są już bardzo słodkie. By zrobić to proste ciasto, skorzystajcie z poniższego przepisu.  Przepis na ciasto czekoladowe z 2 składników Do przygotowania ciasta będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: 200 g czekolady 3 bardzo dojrzałe banany Przygotowanie: Obierzcie banany ze skórki. Włóżcie je do naczynia i zmielcie za pomocą blendera na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca, ale musicie to zrobić bardzo dokładnie - tak, by w masie nie pozostały grudki. Połamcie tabliczki czekolady na kawałki i włóżcie do miski. Naczynie włóżcie do większej miski lub garnka wypełnionego ciepłą wodę i poczekajcie, aż czekolada się rozpuści. Jeżeli nie macie ochoty na robienie kąpieli wodnej, możecie też rozpuścić czekoladę w mikrofalówce. Pamiętajcie jednak o tym, by ustawić niską moc urządzenia i co jakiś czas sprawdzać, co się dzieje z czekoladą - można ją łatwo przypalić w mikrofali! Gdy czekolada już się rozpuści, dodajcie do niej puree z bananów i bardzo dokładnie wymieszajcie szpatułką lub łyżką, aż zgęstnieje. Miskę, naczynie żaroodporne lub niewielką blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejcie masę czekoladowo-bananową i poczekajcie, aż trochę ostygnie.  Gdy masa się nieco schłodzi, włóżcie ją do...

Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki
AdobeStock
Newsy
Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki
Niskokaloryczne, zdrowe, a do tego mogą je jeść osoby z nietolerancją laktozy. Poznajcie prosty przepis na domowe lody z mrożonych bananów.

Latem lody to jeden z najsmaczniejszych, choć niestety także kalorycznych deserów. Oparte na śmietance, nawet domowe lody nie są zbyt dietetyczne i jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała. Alternatywą są lody wodne czy sorbety, choć te nie każdemu one smakują. A czy wiedzieliście, że można przyrządzić domowe lody z… bananów? Sprawdźcie, jak je zrobić.  Przepis na lody z bananów i masła orzechowego Przygotowanie takich lodów jest banalnie proste. Ważne, by banany były bardzo dojrzałe - w przeciwnym razie lody mogą wam się nie udać. Będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: 4 dojrzałe banany 1,5 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Obierzcie 3 banany i pokrójcie je drobno. Odłóżcie do zamrażarki na kilka godzin.  Po tym czasie obierzcie i pokrójcie czwartego, niemrożonego banana i dodajcie wraz z 1,5 łyżki masła orzechowego do tych, które były w zamrażarce.  Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego. Im dłużej będziecie miksowali, tym bardziej pulchne wyjdą lody, dlatego lepiej wykazać się cierpliwością.  Następnie tak powstałą mieszankę włóżcie do zamrażarki na około 5 godzin. Zalety lodów z bananów Co sprawia, że ten niecodzienny przepis na lody jest tak wyjątkowy? Są one bowiem całkowicie wegańskie i pozbawione laktozy. Nie ma w nich ani odrobiny śmietanki, dlatego bezpiecznie mogą je spożywać osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych oraz te, które stosują dietę bezlaktozową. Lody z bananów są zdrowe ze względu na obecność naturalnych cukrów znajdujących się w owocach oraz tłuszczów z orzechów. Ważne jest, by użyć masła składającego się w 100% z orzechów, bez dodatku soli czy oleju palmowego.  Lody...