Z tych owoców przygotujecie sypki nawóz. Dzięki niemu wasze storczyki zakwitną jak nigdy dotąd
Flickr
Newsy

Dzięki temu nawozowi storczyki zakwitną jak nigdy dotąd. Przygotujecie go z resztek tych owoców

Storczyki to piękne i szlachetne kwiaty. Jednak wymagają dużej uwagi i opieki. Odpowiednia doniczka, podlewanie i nawożenie sprawią, że odwdzięczą się wam bujnymi i dużymi kwiatami. Zobaczcie, jak przygotować dla nich właściwy nawóz z resztek owocu. 

Gdy storczyk żółknie i gubi pąki - oznacza to, że czegoś mu brakuje. Warto wówczas zgłębić tajemnice hodowli tych wrażliwych kwiatów i skorygować swoje błędne postępowanie. Bardzo często jest to nieodpowiednie nawożenie lub jego brak. A tymczasem najlepszą odżywkę dla tych kwiatów macie tuż pod nosem. 

Kiedy powinno się nawozić storczyki? 

To ostatni moment, by nawozić orchidee, jak nazywa się także storczyki. Wszelkie nawozy i odżywki dla tej rośliny stosuje się w okresie wegetacyjnym, który trwa od kwietnia do października lub jak podają niektóre źródła do listopada. Jeżeli więc jeszcze tego nie zrobiliście, to zabierajcie się do roboty. Zdążycie je zasilić przynajmniej kilkakrotnie. 

Dlaczego skórki bananów są korzystne dla roślin? 

Doświadczeni hodowcy wiedzą, że banany to moc składników odżywczych nie tylko dla ludzkiego organizmu. Banany i ich skórki to naturalne źródło potasu i fosforu potrzebnego tym kwiatom do wzrostu i kwitnienia. 

Dlatego po zjedzeniu pysznego owocu, nie wyrzucajcie resztek do kosza, tylko przygotujcie z nich nawóz. To wspaniały sposób na zapobiegliwe i oszczędne wykorzystanie produktów spożywczych do końca i bez marnowania. 

Zobacz także
Storczyki słabo kwitną? Antidotum znajdziecie w waszej kuchni

Storczyki słabo kwitną? Antidotum znajduje się w waszej kuchni 

Wasze storczyki opadły? Uratujecie je przy użyciu... czosnku

Wasze storczyki opadły? Uratujecie je przy użyciu... czosnku

Jak przygotować puder bananowy do storczyków? 

  1. Skórki bananów pokrójcie na mniejsze części. W ten sposób szybciej się wysuszą. 

  1. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem i rozłóżcie na niej rozdrobnione skórki. 

  1. Rozgrzejcie piekarnik, a następnie go wyłączcie (lub ustawcie na niższą temperaturę). 

  1. Wstawcie skórki bananów i suszcie przez pół godziny. 

  1. Wysuszone resztki zmielcie na proszek w młynku do kawy lub za pomocą blendera.

  1. Posypcie nim ziemię w doniczkach lub dodajcie do wody i podlejcie storczyki. 

  1. Powtarzajcie tę czynność co 1-2 tygodnie. 

Jak wykorzystać skórki bananów w pielęgnacji storczyków? 

Pozostałości po tych owocach możecie również włożyć do słoika i zalać wodą. Po pewnym czasie oddadzą one swe cenne składniki do płynu. Takim nawozem należy podlewać kwiaty. 

Warto również przecierać liście storczyków skórkami bananów. Zabieg ten pozwoli wzmocnić i nabłyszczyć tę część rośliny. 

Źródło: kobieta.wp.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

do czego użyć wodę po gotowaniu jajek?
Adobe Stock
Newsy
Woda po gotowanych jajkach to prawdziwy skarb. Nigdy więcej jej nie wylewajcie
Kto by o tym pomyślał? Okazuje się, że woda po gotowaniu jajek, ma naprawdę ciekawe zastosowanie.

Jeśli jesteście oszczędni i nie lubicie, gdy w waszym domu coś się marnuje, mamy dla was dobre wiadomości - dotyczą resztkach po jajkach. Słyszeliście o tym, że skorupka stanowi nawet 12% wagi całego jaja? Zamiast wyrzucać ją po ugotowaniu jajka, warto ją wykorzystać. Skorupki po jajkach są czasem wykorzystywane, jako nawóz dla kwiatów. O tym być może już słyszeliście. Dodanie do doniczki skorupek, pozwala na regulację odczynu kwasowego gleby na bardziej zasadowy, korzystny dla roślin. Co zawiera woda po gotowanych jajkach? Ale czy wiecie o tym, że także i woda po gotowaniu jaj, ma naprawdę godne dostrzeżenia i docenienia właściwości? Jej zalety są oczywiście wynikiem przenikania substancji zawartych w skorupkach podczas procesu gotowania. O jakich minerałach i składnikach odżywczych mowa? Rzućcie okiem na tę listę. Robi ona naprawdę spore wrażenie. Wapń Fluor Cynk Siarka Krzem Żelazo To wszystko zawarte jest w skorupkach i wodzie po gotowaniu jajek. Aż żal marnować takie skarby. Dlatego też od tej pory nie wylewajcie bezrefleksyjnie wody po jajkach. Taki „skorupkowy nawóz” będzie w postaci wodnej, nawet bardziej wygodny do użytkowania i lepiej przyswajalny przez rośliny. Czy nawóz ze skorupek i wodzie po jajkach można użyć do każdej rośliny? Przed użyciem zarówno skorupek, jak i wody po gotowaniu jaj, należy pamiętać o tym, że zmieniają one odczyn gleby na bardziej zasadowy. Dlatego też taki „zastrzyk” minerałów nie zrobi dobrze roślinom, które potrzebują bardziej kwasowego odczynu ziemi do poprawnego wzrostu. Wśród nich znajdziecie takie rośliny jak: Hortensja Storczyki Gardenie Azalie Odczyn zasadowy, który otrzymacie dzięki dodawaniu skorupek do doniczek, „lubią” za to takie roślinki...

Dieta przeciw obrzękom. Co jeść, aby nie puchnąć?
Adobe Stock
Newsy
Dieta przeciw obrzękom. Co jeść, aby nie puchnąć?
Obrzęki i opuchlizna ciała spowodowane są zatrzymaniem wody w organizmie. Problem ten da się jednak zniwelować odpowiednią dietą.

Dieta przeciw obrzękom może zdziałać cuda na opuchnięte dłonie, nogi czy twarz. Układając odpowiedni jadłospis pod predyspozycje do puchnięcia można spodziewać się także utraty 2-3 kilogramów masy ciała. Będzie to nagromadzona w organizmie woda , której wydalenie sprawi, że poczujecie się smuklejsi i lżejsi. Podpowiadamy, jakie produkty doskonale pozbywają się nadmiaru wody, a które wzmagają jej gromadzenie. Jakie produkty zatrzymują wodę w organizmie? Jeśli macie tendencję do zatrzymywania wody, powinniście bezwzględnie unikać produktów bogatych w sól. Jednak nie chodzi tu tylko o potrawy z dużą ilością tej przyprawy, ale także wysokosodową wodę mineralną , paczkowane wędliny , słone przekąski, paczkowane pieczywo, słodycze , gotowe dania czy żywność przetworzona.  Obrzęki często są spowodowane także nadmiernym spożyciem alkoholu, słodkich napojów gazowanych oraz tych zawierających duże ilości kofeiny ( kawa , energetyki czy napoje izotoniczne). Co jeść, żeby nie puchnąć? Podstawą w diecie na obrzęki jest żywność bogata w potas taka jak figi, morele, rodzynki czy banany. To właśnie ten pierwiastek wspomaga pracę organizmu i reguluje gospodarkę wodną. Owoce bogate w potas są jednak często kaloryczne i pełne cukru, dlatego równie dobrze możecie sięgnąć po warzywa: pomidory, ziemniaki, marchew czy seler. Jadłospis osoby zmagającej się z częstą opuchlizną powinien być także bogaty w oczyszczające cytrusy, rośliny strączkowe, kaszę gryczaną oraz orzechy czy pestki. Nadmiaru wody pomogą pozbyć się też herbaty ziołowe z mięty, skrzypu czy dziurawca oraz wszystkie produkty działające moczopędnie: czereśnie, truskawki, pietruszka, ogórki, żurawina czy cebula. Źródło: Poradnik Zdrowie

awokado skórka
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucaj skórki z awokado. To niesamowite, co możesz z niej zrobić. Oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnotrawstwo żywności
Lubisz awokado? Okazuje się, że można skorzystać nie tylko z jedzenia miąższu! Skórka awokado ma wiele właściwości, które warto wykorzystać.

Awokado jest coraz bardziej popularnym owocem w Polsce. Można je często kupić w okazyjnej cenie i naprawdę warto – jest doskonałym, naturalnym i zdrowym źródłem tłuszczów. Pasta z awokado jest bardzo polecana osobom, które nie mogą jeść masła z powodu alergii na laktozę. Warto dodawać ten owoc do sałatek i koktajli – stanowi ciekawe urozmaicenie i wzmacnia smak! Cenna skórka awokado Jedząc awokado od razu pozbywamy się pestki i skórki. A to duży błąd! Z pestki może wam wyrosnąć drzewko awokado stanowiące ciekawą dekorację w domu, a właściwości skórki można wykorzystać chociażby robiąc peeling, maseczkę do twarzy albo herbatę! Doniczki – zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy skórka po awokado nada się do sadzenia kwiatków? My też i postanowiliśmy tego spróbować! Okazało się, że wysuszona łupinka awokado jest doskonałą doniczką dla sadzonek. Wystarczy nasypać do niej ziemi z nawozem. Nie dość, że ma idealny kształt, to będzie dodatkowo nawozić rośliny dzięki cennym minerałom zawartym w skórce. Na gładką skórę – męczysz się z wysuszoną skórą i zgrubieniami na łokciach? Zrób sobie kąpiel z awokado! Wystarczy wrzucić do wanny świeżą skórkę i wziąć kąpiel, a na koniec zrobić sobie masaż z miąższu awokado. Peeling do twarzy – około raz na tydzień należy wykonać głębsze oczyszczanie twarzy. Świetnie nadaje się do tego skóra z awokado! Należy umyć twarz, a następnie wewnętrzną stroną skórki awokado delikatnie masować skórę. Maseczka – zwłaszcza zimą nasza skóra twarzy wymaga mocnego odżywienia. Mróz i suche od ogrzewania w mieszkaniach powietrze bardzo ją wysusza, dlatego należy zimą często robić sobie nawilżające maseczki. Weź skórkę awokado, na...

nawóz ze skórki od banana
AdobeStock
Newsy
Zróbcie to wieczorem ze skórką od banana. Rano będziecie mieć najlepszy nawóz do kwiatów
Lubicie proste i ekologiczne rozwiązania? Wypróbujcie fantastyczny, domowy nawóz do kwiatów ze skórki od banana!

Kto by pomyślał, że bananem można nawozić kwiatki! Jak zwykle okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. I do tego ekologiczne! Sprawdźcie, jak łatwo można zrobić domowy nawóz ze skórki od banana. Właściwości skórki od banana Pomysł na nawóz z bananów może brzmieć zaskakująco, ale gdy tylko dowiecie się jakie minerały i witaminy znajdują się w skórce od banana, natychmiast przestaniecie się dziwić. Skóra tych owoców bogata jest w witaminy i minerały , które doskonale odżywiają ziemię i wasze rośliny. Znajdziecie tam m.in.: Potas Siarkę Fosfor Magnez Wapń Kwas krzemowy Naturalny nawóz do kwiatów ze skórki od banana By wykorzystać doskonałe właściwości skórki od banana, warto zrobić z niej naturalny nawóz do roślin! Jest ekologiczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim bajecznie tani – a właściwie darmowy, jeżeli jesteście miłośnikami bananów. Zamiast wyrzucać skórkę, wykorzystacie ją do zrobienia świetnego nawozu i zaoszczędzicie na środkach do roślin, które można kupić w sklepie. Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Wykonanie nawozu jest bardzo proste. Jedyne, czego będziecie potrzebowali, to: Słoik o pojemności 1 litra Dwie skórki od banana Ciepła woda Świeżo obrane skórki z bananów włóżcie do słoika, zalejcie ciepłą wodą i przykryjcie nakrętką. Nie zakręcajcie jej mocno! Ważne jest, żeby powietrze mogło się dostać do słoika. Słoik z nawozem należy odstawić przynajmniej na kilka godzin (najlepiej na całą noc) – tyle potrzeba na fermentację skórek. Polecamy jednak pozwolić im fermentować przez co najmniej tydzień, a nawet dwa tygodnie! Po tym czasie nawóz jest gotowy...