Sękacz to wyjątkowe ciasto, które wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale przede wszystkim formą. Przypomina ono pień drzewa z sękami. Przygotowanie tego wypieku jest dość pracochłonne. Jednak jego prostsza, domowa wersja jest równie smaczna, a zdecydowanie krótsza.

Z czego się robi tradycyjny sękacz?

To wypiek z ciasta biszkoptowego, który przygotowuje się nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie walca. Wałek polewa się co jakiś czas świeżą porcją ciasta. Po przekrojeniu słodkości widać ciemniejsze i jaśniejsze warstwy. Przypominają one w przekroju pień drzewa. Spływający nadmiar ciasta podczas pieczenia tworzy charakterystyczne sople. Gotowy sękacz może być przyozdobiony czekoladą bądź lukrem. W Polsce jest znany głównie na Kaszubach i Podlasiu. Przygotowuje się go głównie na różnego rodzaju uroczystości, takie jak wesela, chrzciny czy komunie.

Przepis na szybki, domowy sękacz

Składniki:

  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • ½ kostki masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy do smaku

Przygotowanie: 

  1. Mąkę krupczatkę oraz ziemniaczaną przesiejcie do miski, dodajcie do nich łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie.
  2. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek.
  3. Białka ubijcie z pomocą miksera na sztywną pianę. 
  4. Masło przełóżcie do miski i dodajcie cukier. Całość utrzyjcie na gęstą, puszystą masę. Wówczas dodawajcie do niej po jednym żółtku oraz aromat waniliowy stale mieszając mikserem.
  5. Gdy masło połączy się z żółtkami, cukrem to następnie porcjami dodawajcie sypkie składniki. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć.
  6. Na koniec do masy dodajcie ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie za pomocą łyżki wmieszajcie je do masy.
  7. Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzejcie do 200 stopni.
  8. Do formy wyłóżcie trzy łyżki ciasta i dobrze, równomiernie je rozsmarujcie. Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie do uzyskania złotego koloru. 
  9. Gdy ciasto zmieni kolor, wyjmijcie je. Na wierzch rozłóżcie kolejne trzy łyżki ciasta, dobrze rozsmarujcie i ponownie wstawcie do piekarnika.
  10. Cały proces powtarzajcie do skończenia masy. 
  11. Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
     

Źródło: gotujmy.pl