Sękacz to wyjątkowe ciasto, które wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale przede wszystkim formą. Przypomina ono pień drzewa z sękami. Przygotowanie tego wypieku jest dość pracochłonne. Jednak jego prostsza, domowa wersja jest równie smaczna, a zdecydowanie krótsza.
Z czego się robi tradycyjny sękacz?
To wypiek z ciasta biszkoptowego, który przygotowuje się nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie walca. Wałek polewa się co jakiś czas świeżą porcją ciasta. Po przekrojeniu słodkości widać ciemniejsze i jaśniejsze warstwy. Przypominają one w przekroju pień drzewa. Spływający nadmiar ciasta podczas pieczenia tworzy charakterystyczne sople. Gotowy sękacz może być przyozdobiony czekoladą bądź lukrem. W Polsce jest znany głównie na Kaszubach i Podlasiu. Przygotowuje się go głównie na różnego rodzaju uroczystości, takie jak wesela, chrzciny czy komunie.
Przepis na szybki, domowy sękacz
Składniki:
- ½ szklanki mąki krupczatki
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy do smaku
Przygotowanie:
- Mąkę krupczatkę oraz ziemniaczaną przesiejcie do miski, dodajcie do nich łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszajcie.
- Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek.
- Białka ubijcie z pomocą miksera na sztywną pianę.
- Masło przełóżcie do miski i dodajcie cukier. Całość utrzyjcie na gęstą, puszystą masę. Wówczas dodawajcie do niej po jednym żółtku oraz aromat waniliowy stale mieszając mikserem.
- Gdy masło połączy się z żółtkami, cukrem to następnie porcjami dodawajcie sypkie składniki. Wszystkie składniki powinny się dobrze połączyć.
- Na koniec do masy dodajcie ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie za pomocą łyżki wmieszajcie je do masy.
- Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzejcie do 200 stopni.
- Do formy wyłóżcie trzy łyżki ciasta i dobrze, równomiernie je rozsmarujcie. Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie do uzyskania złotego koloru.
- Gdy ciasto zmieni kolor, wyjmijcie je. Na wierzch rozłóżcie kolejne trzy łyżki ciasta, dobrze rozsmarujcie i ponownie wstawcie do piekarnika.
- Cały proces powtarzajcie do skończenia masy.
- Gotowe ciasto możecie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl