Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a to może oznaczać tylko jedno. Zaraz zacznie się wielkie smażenie pączków, faworków, oponek i innych pyszności, którymi będziemy się zajadać. W ten jeden dzień w roku nie ma co się przejmować dodatkowymi kilogramami.

Tym, co może sprawić większy kłopot są koszty. Nowym rekordzistą pod tym względem jest restauracja Piotra Adamczyka, gdzie małe opakowanie faworków kosztuje aż 50 złotych. My mamy dla was jednak inną propozycję. Da się tak zmodyfikować przepis, żeby tradycyjne faworki wyszły znacznie taniej. Sekret tkwi w technice i odpowiednich proporcjach. 

Jak zaoszczędzić na faworkach?

Przygotowaliśmy dla was przepis na faworki, które wyjdą wam znacznie taniej niż zwykle. Jak to możliwe? Musicie zwrócić uwagę na sposób przygotowania. W recepturze znajduje się mniej jajek, dlatego ciasto na te smakołyki należy bardzo mocno ubić - dzięki temu ciasto będzie lepiej spulchnione.

Zobacz także:

Nie lejcie też całego garnka oleju. Do smażenia wystarczy wam odrobinę głębsza patelnia, która nie musi być bardzo duża. Węższa będzie dużo lepsza. Zużyjecie mniej oleju, niż zwykle, a faworki usmażycie mniejszymi partiami.

Przepis na tanie faworki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 duże jajka

  • 2 łyżki śmietany

  • 2 łyżeczki octu

Do tego olej do smażenia faworków oraz cukier puder do posypania. 

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Następnie białka ubijcie na sztywną pianę - to zapewni faworkom puszystość. 

  2. Wsypcie do miski mąkę, dodajcie żółtka, śmietanę i ocet. Wymieszajcie. Dodajcie pianę z białek i zagniećcie ciasto.

  3. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką, by odpoczęło i włóżcie do lodówki na pół godziny. 

  4. Po tym czasie wyłóżcie ciasto na stolnicę podsypaną niewielką ilością mąki. Rozwałkujcie bardzo cienko - ciasto powinno być maksymalnie cienkie. Nie przejmujcie się, jeśli zrobią się prześwity.

  5. Pokrójcie teraz ciasto w paski o szerokości 3 centymetrów. Podzielcie je na pojedyncze faworki, a na środku każdego z nich wytnijcie dziurkę i przeciągnijcie przez nią jeden z brzegów faworka. 

  6. Na patelnię wylejcie olej (ok. 300-400 ml) i gdy będzie już rozgrzany, partiami smażcie faworki z obu stron.

  7. Po usmażeniu posypcie cukrem pudrem. Smacznego!