Z tą domową mieszanką mączniak jest bez szans. Potrzebny będzie kuchenny składnik
AdobeStock
Newsy

Z tą domową mieszanką mączniak jest bez szans. Potrzebny będzie kuchenny składnik

W ten prosty sposób szybko ograniczycie plagę mączniaka na waszych roślinach.

Nie ma chyba większej ogrodowej tragedii niż odkrycie, że na pielęgnowanych z troską warzywach i kwiatach pojawiły się oznaki choroby. W takim przypadku trzeba działać szybko, ponieważ w przeciwnym razie choroba zniszczy rośliny i zacznie się rozprzestrzeniać, w efekcie niszcząc starannie wypielęgnowany ogródek.

Jednym z często pojawiających się na roślinach szkodników jest mączniak prawdziwy, a więc rodzaj grzyba. Na szczęście można zapobiec jego rozprzestrzenianiu za pomocą domowych środków. Sprawdźcie, jak to zrobić. 

Domowa metoda na mączniaka

Sposobem na mączniaka w ogrodzie i na balkonie jest prosta mieszanka z sody oczyszczonej oraz szarego mydła. Wystarczy, że w litrze wody rozpuścicie pół płaskiej łyżeczki sody oraz odrobinę szarego mydła. Zamiast niego najlepiej jest użyć specjalnego mydła ogrodniczego lub, w ostateczności płynu do naczyń. Chodzi o to, by mieszanka była lekko lepiąca się - dzięki temu soda przyklei się do liści i zacznie działać. 

Tak przygotowany oprysk należy stosować raz na 5-7 dni. Najpierw popryskajcie tylko jedną roślinę, by sprawdzić, czy mieszanka zadziała i nie pogorszy sprawy. Nie można bowiem użyć zbyt dużo sody, ponieważ zniszczy ona rośliny. 

Tak przygotowaną miksturą można pryskać kwiaty oraz warzywa zaatakowane przez mączniaka. 

Zobacz także
Ten nawóz przywróci do życia umierające ogórki i pomidory. Główny składnik macie w kuchn

Ten nawóz przywróci do życia „umierające” ogórki i pomidory. Główny składnik macie w kuchni

Został wam stary chleb? Zróbcie z niego taki nawóz do ogórków, że nie nadążycie ich zbierać

Został wam stary chleb? Zrobicie z niego taki nawóz do ogórków, że nie nadążycie ich zbierać

Oznaki mączniaka na roślinach

Mączniak prawdziwy to całą grupa chorób roślin. Jest to choroba grzybowa, która charakteryzuje się białym nalotem na liściach, łodygach, a nawet pąkach roślin. Wyglądają tak, jakby ktoś obsypał je mąką - i stąd właśnie wzięła się jej nazwa. Biały nalot to w rzeczywistości strzępki grzybni i zarodki. Ale to nie jest jedyny objaw - zwróćcie uwagę, jeśli wygląd waszych roślin zaczyna być niepokojący i zauważycie:

  • biały nalot na liściach

  • suche, zwijające się liście

  • wyschnięte pąki kwiatów

Zaatakowana roślina w końcu przestaje owocować i umiera. Na mączniaka narażone są zarówno warzywa, owoce, jak i drzewa i kwiaty. Mączniak atakuje m.in. jabłonie, dęby, maliny, winogrona, porzeczki, pomidory, dynię oraz azalie, begonie, werbeny czy petunie ogrodowe. 

Źródło: poradnikogrodniczy.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć szkodliwe chemikalia z owoców i warzyw? Składniki macie w kuchni
Owoce i warzywa są pryskane środkami, które mogą powodować podrażnienia i alergie. Dowiedzcie się, jak je usunąć.

Współcześnie przez cały rok można kupić w sklepach większość owoców i warzyw . Niestety, możliwość cieszenia się smakiem świeżych produktów ma swoją cenę. Sprzedawane w supermarketach owoce i warzywa są na plantacjach opryskiwane środkami mającymi chronić rośliny przed szkodnikami, chorobami grzybowymi i bakteriami. Część z nich da się usunąć myjąc warzywa i owoce samą wodą, jednak nie poradzi sobie ona ze wszystkimi pestycydami. Można je na szczęście usunąć stosując składniki znajdujące się w każdym domu. Jak umyć owoce i warzywa z chemikaliów? Do umycia warzyw i owoców można wykorzystać specjalistyczne płyny do czyszczenia, które są dość trudno dostępne i drogie. Zamiast tego, przygotujcie prostą mieszankę z octu i sody! Sprawdźcie, jak krok po kroku myć owoce i warzywa: Zacznijcie od umycia rąk mydłem. Następnie opłuczcie warzywa pod bieżącą wodą. Szpinak , sałatę , kalafiora , brokuły i inne, zielone warzywa, należy zanurzyć w wodzie na co najmniej dwie minuty i zamieszać. Pamiętajcie, by nigdy nie korzystać z mydła albo płynu do mycia naczyń, by umyć owoce i warzywa! Wyczyśćcie bardzo dokładnie zlew, w którym będziecie myli świeże produkty. Następnie do naczynia wlejcie litr wody oraz pół szklanki octu. Wymieszajcie i płuczcie w takim roztworze warzywa i owoce przez 2 minuty. Dzięki temu usuniecie z ich powierzchni takie bakterie jak salmonella, listeria i e.coli. W osobnym naczyniu w litrze wody rozpuśćcie 1 łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszajcie i po wypłukaniu owoców i warzyw z octu płuczcie je w takiej mieszance przez kolejne 2 minuty. Ten zabieg pozwoli usunąć pestycydy, co będzie nawet widać gołym okiem – woda stanie się mętna, a nawet lekko żółta! Na koniec wypłuczcie owoce i warzywa w czystej wodzie i osuszcie ręcznikami papierowymi....

Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Ten naturalny antybiotyk przetrwa nawet gotowanie
Adobe Stock
Newsy
Rozgniećcie czosnek i zostawcie na 10 minut. Nie uwierzycie, co sprawi ta prosta sztuczka 
Czosnek zamiast antybiotyków? Jest bardziej naturalny, a do tego bakterie nie uodparniają się na niego tak szybko, jak na antybiotyki. Zobaczcie jak go jeść, żeby działał.

Nie każdy może jeść surowy czosnek nawet jeśli wie, że jest świetny na przeziębienia. Są osoby, które muszą z tego zrezygnować ze względu na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Z kolei dietetyczni specjaliści odradzają poddawanie obróbce cieplnej warzyw powtarzając, że pod wpływem temperatury tracą swoje właściwości. Zobaczcie, jakie procesy zachodzą w ząbku czosnku, które pozwalają cieszyć się jego zdrowotnymi właściwościami, nawet po podgrzaniu. Pamiętajcie tylko o zasadzie 10 minut! W jaki sposób wydziela się z czosnku naturalny antybiotyk? Jeśli słyszeliście o zdrowotnych właściwościach czosnku, to pewnie też wiecie, że jest nazywany naturalnym antybiotykiem, dzięki allicynie w nim zawartej. Allicyna to substancja wytwarzana między innymi w czosnku. Nie występuje w nim jednak w formie pierwotnej. Powstaje dopiero w określonych okolicznościach. Pełni w roślinach funkcję ochronną, jej zadaniem jest ochrona uszkodzonej rośliny przed chorobami i szkodnikami. Obronne funkcje allicyny w czosnku ujawniają się dopiero wtedy, gdy ścianki ząbka czosnku zostają uszkodzone. W momencie naruszenie tkanek, powstaje dla rośliny zagrożenie, że zaatakują ją bakterie chorobotwórcze. Wtedy broniąc się, wytwarza substancję, która ma z kolei silne właściwości bakteriobójcze. Żeby wydobyć z czosnku funkcje obronne w postaci allicyny, musicie zmiażdżyć ząbek i pozostawić go na około 10 minut. A potem możecie już bez przeszkód korzystać z jego zdrowotnego działania. Właściwości allicyny z czosnku: Działa przeciwbakteryjnie Działa przeciwgrzybiczo Obniża ciśnienie krwi Obniża poziom cholesterolu Działa odkażająco na drogi oddechowe Dlaczego nie powinno się podgrzewać czosnku zaraz po obraniu? Podgrzewanie czosnku zaraz po obraniu, a...

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody
Pixabay
Newsy
Biały nalot na miodzie to oznaka dodania do niego polepszaczy? Rozwiewamy ten miodowy mit
Miód, to słodki przysmak produkowany przez pszczoły, który jest obecny w każdej kuchni. Skąd wiadomo, że jest prawdziwy i naturalny? I co tak właściwie oznacza osad na miodzie?

Istnieje wiele mitów związanych z miodem. Na przykład, że prawdziwy miód nie ulega krystalizacji, że nie wolno jeść go metalową łyżeczką, że nie powinny go jeść dzieci i osoby chore na cukrzycę oraz, że nie ma lepszego lekarstwa na przeziębienie, niż gorąca herbata z miodem. I jak to z mitami bywa, większość z nich nie ma wiele wspólnego z faktami. No to po kolei. Naturalne miody rzeczywiście krystalizują. Nie ma za to znaczenia jaką łyżeczka go nakładamy. Co ze słodyczą miodu? Słodycz podnosi stężenie glukozy we krwi, co nie jest korzystne dla cukrzyków, ale akurat miód nie wywołuje efektu hipoglikemicznego, glukoza wzrasta równomiernie. Małe dzieci nie powinny go jeść, bo to produkt naturalny i może być nieznacznie skażony. Co z piciem herbaty z miodem? Dobrze jest nią pić, ale nie gorącą, bo w temperaturze powyżej 40 st. C miód traci większość cennych właściwości. Jednym z popularniejszych miodowych mitów jest ten związany z białym osadem. Czy jest oznaką dodania do miodu polepszaczy lub wody? Albo czy świadczy o tym, że miód się zepsuł? Sprawdzamy. Czy biały nalot na miodzie jest szkodliwy? Od razu odpowiadamy: biały nalot ani nie jest oznaką „chrzczenia” miodu czyli dodawania do niego polepszaczy, ani nie jest objawem jego zepsucia. To efekt naturalnego procesu, który powoduje, że z miodu wytrąca się glukoza, która ulega krystalizacji. Podczas zmiany konsystencji miodu, może też wydobywać się i tworzyć na powierzchni biała piana. Także ona nie jest powodem do niepokoju. Piana to nic innego jak pęcherzyki powietrza, które dostały się do środka, podczas produkcji. Ani biały nalot, ani piana nie są też szkodliwe i nie trzeba wyrzucać słoiczka, w którym się zbiorą. Czy miód się psuje i kiedy należy go...

Ten popularny napój pomoże wam zwalczyć mszyce. Pamiętajcie tylko o właściwej proporcji
Adobe Stock
Newsy
Ten popularny napój pomoże wam zwalczyć mszyce. Pamiętajcie tylko o właściwych proporcjach
Przykra niespodzianka w postaci całej eskadry mszyc na drzewkach owocowych i innych roślinach to ostatnia rzecz, jaką ktokolwiek chciałby zobaczyć w swoim ogrodzie.

Jeśli nie macie już cierpliwości do nieznośnych insektów niszczących całą waszą pracę, wypróbujcie domowych, skutecznych sposobów. Takich jak np. oprysk w postaci rozcieńczonej coli . Zanim jednak wybierzecie tego typu środki, zastanówcie się, czy nie udałoby się wytępić owadów w inny, mniej inwazyjny sposób. W jaki sposób wytępić mszyce w ogrodzie? Kiedy za oknem piękna pogoda, mszyce nie próżnują.  Owady atakują szereg różnych roślin w momencie, kiedy są one jeszcze młode, mają w sobie dużo wilgoci – krótko mówiąc, mszyce żerują na soczystych roślinach. Owady „spacerują” po liściach, wpijają się w nie i czerpią niezbędny dla ich rozwoju sok. Co ciekawe, ślady „niechcianej wizyty” mszyc na roślinach można spostrzec po obecności  mrówek  na roślinach. Pracowite owady zbierają bowiem… słodkie odchody mszyc. Decis, Karate, Mospilan – tych wszystkich środków owadobójczych używają na swoich ogrodach sadownicy. Niestety skuteczność pestycydów często bywa zawodna, a dodatkowo ich nadmierne użycie przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego. W ten sposób niszczy się także szereg pożytecznych owadów, które zajmują się naturalnym zwalczaniem mszyc w ramach funkcjonowania zwykłego łańcucha pokarmowego. Jak wykorzystać colę jako oprysk na mszyce? Ciekawym środkiem na poradzenie sobie z mszycami jest wabik na biedronki. To nie żart. Żółta tasiemka, którą owija się roślinę, przyciąga do niej biedronki, które z kolei rozprawiają się z mszycami bez litości. Czasem jednak tego typu sprytne środki zaradcze nie przynoszą również odpowiednich skutków. W takich wypadkach polecamy wam wypróbowanie środka, który...