Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę z wędliną lub serem, albo przygotowujemy z niego pyszną pomidorówkę. Pomidor świetnie się też sprawdza w sałatce oraz jako baza do sosu, np. do gołąbków. Ale czy słyszeliście kiedyś o plackach z pomidora?
Jak zrobić placki z pomidora?
Większość z was na pewno przygotowywała już placki ziemniaczane i placki z cukinii. Ale czy robiliście kiedyś placki z pomidora? Placki z pomidora do złudzenia przypominają swoim wyglądem placki ziemniaczane, ale w odróżnieniu od nich, mają bardziej wyrazisty, pomarańczowy kolor. Placki pomidorowe to prawdziwy przysmak w Grecji, a zwłaszcza na Cykladach. Danie to przygotowuje się z dodatkiem sera feta i podaje z jogurtowym sosem. Jak je zrobić?
Składniki:
- 4 pomidory i pół szklanki posiekanych pomidorów
- 2 jajka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki pokruszonej fety
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Wbijamy jajka do miski i ubijamy je z odrobiną soli.
- Pomidory kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne z pestkami.
- Delikatnie wyciskamy pomidory, aby pozbyć się z nich soku.
- Pokrojone drobno pomidory wrzucamy do ubitych jajek i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dobrze mieszamy.
- Dodajemy pokruszoną fetę oraz mąkę i całość ponownie mieszamy.
- Jeśli istnieje taka potrzeba dodajemy nieco więcej mąki, aby ciasto było nieco cięższe niż ciasto na tradycyjne placki ziemniaczane.
- Do masy dodajemy sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek.
- Placki smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni.
- Gotowe placki odsączamy na kuchennym ręczniku i podajemy z jogurtowym sosem.
Smacznego!
Źródło: beszamel.se.pl