Z pomidorów zrobicie nie tyko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane
AdobeStock_
Newsy

Z pomidorów zrobicie nie tylko zupę. Placki pomidorowe z Grecji à la placki ziemniaczane

Przygotowujemy z nich zupę, sosy i kładziemy je na kanapkę. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić z pomidorów placki?

Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę z wędliną lub serem, albo przygotowujemy z niego pyszną pomidorówkę. Pomidor świetnie się też sprawdza w sałatce oraz jako baza do sosu, np. do gołąbków. Ale czy słyszeliście kiedyś o plackach z pomidora?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić placki z pomidora?

Większość z was na pewno przygotowywała już placki ziemniaczane i placki z cukinii. Ale czy robiliście kiedyś placki z pomidora? Placki z pomidora do złudzenia przypominają swoim wyglądem placki ziemniaczane, ale w odróżnieniu od nich, mają bardziej wyrazisty, pomarańczowy kolor. Placki pomidorowe to prawdziwy przysmak w Grecji, a zwłaszcza na Cykladach. Danie to przygotowuje się z dodatkiem sera feta i podaje z jogurtowym sosem. Jak je zrobić?

Składniki:

  • 4 pomidory i pół szklanki posiekanych pomidorów
  • 2 jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki pokruszonej fety
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • szklanki oleju do smażenia
Zobacz także
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)

Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem

Przygotowanie:

  1. Wbijamy jajka do miski i ubijamy je z odrobiną soli.
  2. Pomidory kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne z pestkami.
  3. Delikatnie wyciskamy pomidory, aby pozbyć się z nich soku.
  4. Pokrojone drobno pomidory wrzucamy do ubitych jajek i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dobrze mieszamy.
  5. Dodajemy pokruszoną fetę oraz mąkę i całość ponownie mieszamy.
  6. Jeśli istnieje taka potrzeba dodajemy nieco więcej mąki, aby ciasto było nieco cięższe niż ciasto na tradycyjne placki ziemniaczane.
  7. Do masy dodajemy sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek.
  8. Placki smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni.
  9. Gotowe placki odsączamy na kuchennym ręczniku i podajemy z jogurtowym sosem.

Smacznego!

Źródło: beszamel.se.pl

Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad
AdobeStock
Newsy
Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad
Placki ziemniaczane z gulaszem to doskonała propozycja na smaczny i tani obiad. Przygotujcie je już dziś. Są tak pyszne, że wasi domownicy oniemieją z zachwytu!

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Wielu z was z pewnością lubi je także przygotowywać w wersji z mięsem i gęstym, aromatycznym sosem. Chrupiące placuszki skąpane w gęstym sosie to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Jak krok po kroku zrobić placki ziemniaczane z gulaszem? Koniecznie sprawdźcie i zaserwujcie je swoim domownikom. Będą zachwyceni! Przepis na placki ziemniaczane z gulaszem Placki ziemniaczane z gulaszem to ciekawa odmiana tradycyjnych, chrupiących placków ziemniaczanych. Z dodatkiem pokrojonego w kostkę schabu, cebuli, pieczarek i gęstego sosu ze szczyptą curry, smakują wprost wyśmienicie. Jeżeli nigdy przedtem nie odważyliście się zrobić placków ziemniaczanych z gulaszem, najwyższa pora spróbować. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami! Składniki: SOS: 10 pieczarek 2 cebule 400gr schabu (4 kotlety) 1x sos Knorr ciemny do pieczeni 1x sos Winiary Myśliwski Knorr przyprawa do wieprzowiny Curry PLACKI: 6 ziemniaków 4 jajka Mąka Przygotowanie: SOS - Mięso, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę i smażymy na patelni do miękkości z dodatkiem 3 łyżeczek przyprawy do wieprzowiny oraz 2 łyżeczek curry. Dolewamy 600 ml przegotowanej gorącej wody i dodajemy sos Knorra i Winiary. Smażymy na średnim ogniu, aż całość nabierze koloru i konsystencji. W razie potrzeby zagęszczamy mąką. PLACKI - Ziemniaki trzemy na tarce, dodajemy pieprz, 2 łyżeczki soli i czekamy, aż wypuszczą sok. Sok wylewamy, dodajemy jajka i mąkę. Mąkę wsypujemy po trochu, sprawdzając konsystencję. Smażymy na średnim ogniu. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Magda Gessler je placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiem. To połączenie może was zaskoczyć Przepis na...

Placki z dyni
Gotujmy.pl
Przepisy
OBŁĘDNE placki z popularnego warzywa! Gotowe w kilkanaście minut!
Na sklepowych półkach uśmiechają się do nas sezonowe warzywa, a wśród nich dynia. I choć na pierwszy rzut oka wygląda ona na skomplikowaną do przyrządzenia, w praktyce jest zdrowa i smaczna. My udowodnimy również, że nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby zrobić z niej genialne placki!

Jak się okazuje wariacjom dyniowym w kuchni nie ma końca. To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić między innymi aromatyczną zupę i ciasto, ale również genialne przetwory, a nawet placki! Te ostatnie idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. W zależności od sosu z jakim je podasz mogą być na słodko, ale również na słono! Przygotuj kartkę i długopis, bo z tego przepisu z pewnością skorzystasz nie raz!  Będziesz potrzebować ok. 350g miąższu z surowej dyni (może być piżmowa) 2 jajka (można zrobić bez jajek, wtedy zwiększ ilość skrobi albo dodaj 2 łyżki mąki z ciecierzycy) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 1/2 surowej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminku, 1/3 łyżeczki imbiru 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju roślinnego lub innego tłuszczu do smażenia Przygotowanie Surową dynię oczyść z pestek i obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane). Dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Dodaj jajka, skrobię, kminek, majeranek, imbir i kurkumę. Całość wymieszaj do połączenia składników przy pomocy rózgi kuchennej. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozprowadź niewielką ilość dowolnego tłuszczu (może to być np. masło klarowane lub olej), a następnie nałóż na nią przygotowane wcześniej ciasto. Placki nie mogą być za grube. Należy je smażyć krótko, do zarumienienia. Po kilku minutach danie jest gotowe!  Sos ma znaczenie Placki z dyni wyśmienicie łączą się z wieloma sosami. Z każdym smakują tak samo...

Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie tych błędów, a nie będą piły oleju
Adobe Stock
Newsy
Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie tych błędów, a nie będą piły oleju
Jak usmażyć smaczne, puszyste i zarazem chrupiące placki z cukinii? Trzymajcie się poniższych kroków.

Placki z cukinii są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych . Właśnie trwa sezon na to smaczne i zdrowe warzywo. Późnym latem w polskich domach najczęściej przygotowuje się cukinię w słoikach  lub cukinię faszerowaną mięsem i warzywami . A co powiecie na smaczne i puszyste placki z cukinii ? Jak zrobić pyszne placki z cukinii ze szczypiorkiem? Przygotowanie placków z cukinii jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie do ich wykonania to oczywiście cukinia, jajko, odrobina mąki oraz garść ulubionych przypraw. Jak jednak usmażyć placki z cukinii, by były chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku oraz żeby nie ociekały tłuszczem? Trzymajcie się poniższych zasad. Składniki: 1 cukinia o wadze 400 g 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1 ząbek czosnku garść drobno pokrojonego szczypiorku 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta cukru (niekoniecznie) Przygotowanie: Cukinię ścieramy wraz ze skórką na tarce o średnich oczkach i odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę. Nadmiar wody odlewamy. Do startej cukinii dodajemy dwa jajka, starty ząbek czosnku i posiekany szczypiorek. Dodajemy mąkę, śmietanę i przyprawy i całość starannie mieszamy. Rozgrzewamy olej i smażymy placki smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Co zrobić, żeby placki z cukinii nie piły tłuszczu? Żeby wasze placki z cukinii nie były tłuste, koniecznie odsączcie startą cukinię z nadmiaru wody, smażcie placki tylko na niewielkiej ilości oleju i zawsze po smażeniu wykładajcie je na papier kuchenny, który odciśnie dodatkowo placki z nadmiaru tłuszczu. Pamiętajcie też o odpowiedniej ilości mąki, która sprawi, że placki nie będą zbyt rzadkie i się nie rozpadną na...

Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Instagram/JasiekKuron
Newsy
Jasiek Kuroń zdradził swój przepis na fuczki. „Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej”
Czy jedliście kiedyś bieszczadzkie fuczki? Jeśli nie to najwyższa pora ich spróbować. Skorzystajcie z przepisu jednego z członków kulinarnego klanu Kuroniów.

Czy słyszeliście kiedyś o takim daniu jak fuczki? Fuczki to nic innego jak smakowite placki z kiszonej kapusty. Danie to jest prawdziwym przysmakiem w Bieszczadach, skąd pochodzi. Jak je przygotować? Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu fuczki podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów. Kim jest Jasiek Kuroń? Jasiek Kuroń jest synem nieżyjącego już kucharza, dziennikarza i publicysty kulinarnego Macieja Kuronia oraz wnukiem również nieżyjącego polskiego polityka, historyka i działacza Solidarności i Komitetu Obrony Robotników - Jacka Kuronia. Jego rodzony brat - Jakub - także zajmuje się gotowaniem – ostatnio mogliście poznać jego świetny przepis na marynowaną paprykę .         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Jak zrobić fuczki z przepisu Jaśka Kuronia? Fuczki przypominają z wyglądu tradycyjne placki ziemniaczane , jeśli jednak dobrze się im przyjrzycie na pewno zauważycie kapustę. A konkretnie kapustę kiszoną . Przepis na fuczki jest bardzo prosty. Zaletą tego dania jest również to, że jest smaczne i tanie. Jak je przygotować? FUCZKI, czyli przepyszne placuszki z kiszoną kapustą. Robi się je szybko, a zjada jeszcze szybciej - zachwala swoje danie Jasiek. Składniki: łyżka oleju rzepakowego duża cebula 500 g kapusty kiszonej 2 jajka 240 ml mleka 200 g mąki czubata łyżka majeranku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 2 starte ząbki czosnku olej do...