Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę z wędliną lub serem, albo przygotowujemy z niego pyszną pomidorówkę. Pomidor świetnie się też sprawdza w sałatce oraz jako baza do sosu, np. do gołąbków. Ale czy słyszeliście kiedyś o plackach z pomidora?

Jak zrobić placki z pomidora?

Większość z was na pewno przygotowywała już placki ziemniaczane i placki z cukinii. Ale czy robiliście kiedyś placki z pomidora? Placki z pomidora do złudzenia przypominają swoim wyglądem placki ziemniaczane, ale w odróżnieniu od nich, mają bardziej wyrazisty, pomarańczowy kolor. Placki pomidorowe to prawdziwy przysmak w Grecji, a zwłaszcza na Cykladach. Danie to przygotowuje się z dodatkiem sera feta i podaje z jogurtowym sosem. Jak je zrobić?

Składniki:

  • 4 pomidory i pół szklanki posiekanych pomidorów
  • 2 jajka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki pokruszonej fety
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • szklanki oleju do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wbijamy jajka do miski i ubijamy je z odrobiną soli.
  2. Pomidory kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne z pestkami.
  3. Delikatnie wyciskamy pomidory, aby pozbyć się z nich soku.
  4. Pokrojone drobno pomidory wrzucamy do ubitych jajek i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dobrze mieszamy.
  5. Dodajemy pokruszoną fetę oraz mąkę i całość ponownie mieszamy.
  6. Jeśli istnieje taka potrzeba dodajemy nieco więcej mąki, aby ciasto było nieco cięższe niż ciasto na tradycyjne placki ziemniaczane.
  7. Do masy dodajemy sól i pieprz oraz posiekany szczypiorek.
  8. Placki smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanej patelni.
  9. Gotowe placki odsączamy na kuchennym ręczniku i podajemy z jogurtowym sosem.

Smacznego!

Źródło: beszamel.se.pl

Zobacz także: