Z pół kg mięsa mam górę pulpetów na kilka obiadów. Sprawdzony przepis na "trudne czasy"
katarzynka455/Gotujmy.pl
Newsy

Z pół kg mięsa mam górę pulpetów na kilka obiadów. Sprawdzony przepis na „trudne czasy”

Nawet przy ograniczonym budżecie da się wyczarować smaczny i pożywny obiad. Jak na przykład pulpety w sosie pomidorowym. Dzięki jednej sprytnej sztuczce zrobicie kilka razy więcej pulpetów niż zwykle z tej samej porcji mięsa.

Przez wysokie ceny w sklepach spożywczych w niejednej rodzinie domowy budżet został ostatnio mocno nadszarpnięty. Jednak przy odrobinie kreatywności można przyrządzić wiele smacznych i tanich potraw, którymi najedzą się wszyscy domownicy. Warto posiłkować się tutaj starymi przepisami, z których w trudnych czasach korzystali nasi rodzice i dziadkowie.

Przypominamy zatem sprawdzoną recepturę na bardzo smaczny obiad, czyli pulpeciki z wkładką w sosie pomidorowym. 

Przepis na tanie pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety:

  • 0,5 kg mielonego mięsa

  • 0,5 ryżu

  • 3 jajka

  • 1 cebula

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo: kilka łyżek oleju do smażenia.

Zobacz także
Łatwo się je robi i kosztują grosze. Kotlety o niebo lepsze od schabowych i mielonych

Łatwo się je robi i kosztują grosze. Kotlety o niebo lepsze od schabowych i mielonych

Wbijcie jajka na makaron, a potem tylko zamieszajcie. Tani obiad dla całej rodziny w 5 minut

Wbijcie jajka na makaron, a potem tylko zamieszajcie. Tani obiad dla całej rodziny w 5 minut

Sos:

  • 1 szklanka passaty pomidorowej (lub kilka sporych łyżek koncentratu pomidorowego)

  • 1 szklanka bulionu

  • 1 łyżeczka cukru

  • szczypta bazylii

  • szczypta oregano

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ryż i ostudźcie. 

  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno w kostkę i podsmażcie na patelni. Odstawcie do ostudzenia. 

  3. Następnie w misce wymieszajcie mięso mielone z ostudzonym ryżem i cebulą. Dodajcie 3 jajka, 2 łyżki mąki, majeranek, czosnek oraz sól i pieprz według uznania. 

  4. Wymieszajcie starannie masę, aż składniki się połączą.

  5. Do głębokiego talerza wsypcie trochę mąki. Mokrymi dłońmi formujcie z masy pulpety, a każdy z nich obtoczcie w mące. 

  6. Wlejcie do miski bulion, pomidory i doprawcie cukrem, bazylią oraz oregano. Latem warto wykorzystać świeże pomidory zamiast passaty czy przecieru. Pamiętajcie tylko o tym, by wcześniej je sparzyć i obrać ze skórki. Proporcje się wówczas nie zmieniają (1 szklanka przetartych, sparzonych pomidorów zamiast 1 szklanki passaty). Wymieszajcie.

  7. Następnie rozgrzejcie na głębokiej, dużej patelni kilka łyżek oleju. Ułóżcie na niej pulpety i podsmażcie je po ok. 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.

  8. Gdy pulpeciki będą już rumiane, zalejcie je sosem pomidorowym. Od momentu, gdy zacznie wrzeć, gotujcie na małym ogniu przez 20 minut bez przykrycia. Sos powinien dzięki temu zgęstnieć, ale w razie potrzeby możecie go zaprawić niewielką ilością mąki.

  9. Gotowe pulpety w sosie pomidorowym można podać z ziemniaczanym puree albo kaszą. Smacznego!