
Przez wysokie ceny w sklepach spożywczych w niejednej rodzinie domowy budżet został ostatnio mocno nadszarpnięty. Jednak przy odrobinie kreatywności można przyrządzić wiele smacznych i tanich potraw, którymi najedzą się wszyscy domownicy. Warto posiłkować się tutaj starymi przepisami, z których w trudnych czasach korzystali nasi rodzice i dziadkowie.
Przypominamy zatem sprawdzoną recepturę na bardzo smaczny obiad, czyli pulpeciki z wkładką w sosie pomidorowym.
Przepis na tanie pulpety w sosie pomidorowym
Składniki:
Pulpety:
-
0,5 kg mielonego mięsa
-
0,5 ryżu
-
3 jajka
-
1 cebula
-
2 łyżki mąki
-
1 łyżeczka majeranku
-
pół łyżeczki czosnku granulowanego
-
sól
-
pieprz
Dodatkowo: kilka łyżek oleju do smażenia.
Sos:
-
1 szklanka passaty pomidorowej (lub kilka sporych łyżek koncentratu pomidorowego)
-
1 szklanka bulionu
-
1 łyżeczka cukru
-
szczypta bazylii
-
szczypta oregano
Przygotowanie:
-
Ugotujcie ryż i ostudźcie.
-
Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno w kostkę i podsmażcie na patelni. Odstawcie do ostudzenia.
-
Następnie w misce wymieszajcie mięso mielone z ostudzonym ryżem i cebulą. Dodajcie 3 jajka, 2 łyżki mąki, majeranek, czosnek oraz sól i pieprz według uznania.
-
Wymieszajcie starannie masę, aż składniki się połączą.
-
Do głębokiego talerza wsypcie trochę mąki. Mokrymi dłońmi formujcie z masy pulpety, a każdy z nich obtoczcie w mące.
-
Wlejcie do miski bulion, pomidory i doprawcie cukrem, bazylią oraz oregano. Latem warto wykorzystać świeże pomidory zamiast passaty czy przecieru. Pamiętajcie tylko o tym, by wcześniej je sparzyć i obrać ze skórki. Proporcje się wówczas nie zmieniają (1 szklanka przetartych, sparzonych pomidorów zamiast 1 szklanki passaty). Wymieszajcie.
-
Następnie rozgrzejcie na głębokiej, dużej patelni kilka łyżek oleju. Ułóżcie na niej pulpety i podsmażcie je po ok. 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
-
Gdy pulpeciki będą już rumiane, zalejcie je sosem pomidorowym. Od momentu, gdy zacznie wrzeć, gotujcie na małym ogniu przez 20 minut bez przykrycia. Sos powinien dzięki temu zgęstnieć, ale w razie potrzeby możecie go zaprawić niewielką ilością mąki.
-
Gotowe pulpety w sosie pomidorowym można podać z ziemniaczanym puree albo kaszą. Smacznego!