Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone.
Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu.
Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą
Będziecie potrzebować
- 1 kurczaka
- 200 gramów drobiowego mięsa mielonego
- 100 gramów ryżu (1 torebka)
- 70 gramów czerwonej soczewicy
- 100 gramów suszonych moreli
- 1 cebuli
- 2 ząbków czosnku
- Oleju
- Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka
Przygotowanie
- W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski.
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą.
- W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
- Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia.
- W małej miseczce umieśćcie ok. 6 łyżek oleju oraz przyprawę do kurczaka. Składniki dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie mięso.
- Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Kurczaka pieczcie pod przykryciem przez ok. 1 godzinę i przez kolejne ok. 50 minut bez przykrycia.
Gotowe!
Źródło: gotujmy