sok wypływający z pieczonego kurczaka
Adobe Stock
Newsy

Z pieczonego kurczaka wypływa przeźroczysty sok? To ewidentny dowód na to, że mięso…

Faszerowany kurczak z piekarnika to jedno z najpyszniejszych dań, które można przyrządzić na rodzinny obiad. Jednak pieczone w całości mięso ma jeden minus – nie do końca wiadomo, kiedy jest gotowe. Na szczęście w przypadku kurczaka sprawa jest dosyć prosta.

Aby sprawdzić, czy wasz kurczak jest już gotowy, wystarczy nakłuć go wykałaczką lub szpikulcem. Jeśli z jego wnętrza zaczną wypływać soki, możecie śmiało wyjąć potrawę z piekarnika. Zaufajcie nam - mięso będzie idealne. W żadnym wypadku nie okaże się surowe czy przesuszone. 

Koniecznie wypróbujcie tę sztuczkę przy okazji przyrządzania pysznego kurczaka faszerowanego ryżem, soczewicą i morelą. Na jego widok wasi goście padną z zachwytu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczonego kurczaka z ryżem, soczewicą i morelą

Będziecie potrzebować

  • 1 kurczaka
  • 200 gramów drobiowego mięsa mielonego
  • 100 gramów ryżu (1 torebka)
  • 70 gramów czerwonej soczewicy
  • 100 gramów suszonych moreli
  • 1 cebuli
  • 2 ząbków czosnku
  • Oleju
  • Przypraw: pieprzu, soli, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotujcie wodę, a następnie umieśćcie w niej czerwoną soczewicę oraz ryż. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 5 minut. Po upływie tego czasu odcedźcie składniki i przełóżcie je do dużej, plastikowej lub metalowej miski.
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowane składniki połączcie z ryżem i soczewicą.
  3. W misce umieśćcie również mięso mielone, pokrojone morele, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni.
  4. Kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, a następnie osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W kurczaku umieśćcie przygotowany wcześniej farsz. Aby nie wyleciał podczas pieczenia, zaszyjcie skórę i przełóżcie mięso do dowolnego, żaroodpornego naczynia.
  5. W małej miseczce umieśćcie ok. 6 łyżek oleju oraz przyprawę do kurczaka. Składniki dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie mięso.
  6. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Kurczaka pieczcie pod przykryciem przez ok. 1 godzinę i przez kolejne ok. 50 minut bez przykrycia. 

Gotowe!

Źródło: gotujmy

kurczak
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy
Pieczony kurczak z ziemniaczkami. Prościutki przepis 2 w 1 na idealnie wypieczone mięso z dodatkiem
Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy, robią się praktycznie same. Nie inaczej jest w przypadku pieczonego kurczaka z ziemniaczkami. Pycha!

Jeśli przytłacza was nadmiar obowiązków, ale macie ochotę na naprawdę dobry obiad, koniecznie przetestujcie nasz przepis na kurczaka z ziemniakami z piekarnika. Przygotujecie go używając zaledwie jednej blachy, miski i obieraczki. Nic więcej nie jest wam potrzebne. Żadnych dodatkowych garnków czy narzędzi, co oznacza również niewiele naczyń do umycia. Przepis jest szybki, tani i dziecinnie prosty. Do jego odwzorowania, potrzebujecie tylko mięsa, ziemniaków, oliwy i przypraw. W końcu w prostocie tkwi siła. Możecie więc być pewni, że wasza rodzina zachwyci się na widok takiego obiadu. Przepis na pieczonego kurczaka z ziemniakami Składniki: 500 gramów udek z kurczaka i 500 gramów skrzydełek lub nóżek z kurczaka (zamiast tego możecie też użyć kurczaka w całości) 2 kilogramów ziemniaków 100 ml oliwy Przyprawy: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, słodkiej papryki, tymianku i ziół prowansalskich Przygotowanie: Części kurczaka dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie czosnek granulowany, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Całość wymieszajcie aż do powstania jednej przyprawy, a następnie natrzyjcie nią mięso. Jeśli macie czas, możecie włożyć kurczaka do lodówki na 1 godzinę, tak aby nabrał aromatu i smaku. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i ułóżcie na niej zamarynowane wcześniej mięso. Każdy kawałek powinien mieć trochę miejsca, nie układajcie ich zbyt ciasno, bo się nie upieką. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki i umieśćcie w dużej misce. Polejcie je oliwą i oprószcie przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni lub dużej łyżki.  Tak...

sałatka gyros przepis
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy
Uwielbiana przez Polaków sałatka gyros. Podajcie ją na sylwestra, a zniknie ze stołu jako pierwsza
Sałatka typu gyros to idealna propozycja praktycznie na każdą okazję. Wspaniale sprawdzi się zarówno podczas domówki, jak i na świątecznym stole. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak nie ma sobie równych!

Kurczak, warzywa, majonez i keczup – czego chcieć więcej! Polacy uwielbiają takie proste połączenia. Właśnie dlatego sałatkę, powszechnie zwaną gyrosem, serwuje się tutaj praktycznie przy każdej okazji – świąt, urodzin czy imprezy. Pokrojenie i ułożenie składników w misce nie zajmie wam więcej niż 10 minut! Przepis na sałatkę gyros Składniki 2 piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych 170 gramów kukurydzy konserwowej 3 pomidory ½ kapusty pekińskiej 3 łyżki majonezu Keczup Szczypiorek Olej do smażenia Przyprawy: papryka słodka, przyprawa do gyrosa Przygotowanie Mięso umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy noża oczyśćcie z błon, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.  Tak przygotowanego kurczaka umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce i doprawcie słodką papryką oraz przyprawą do gyrosa. Całość wmasujcie w mięso rękoma i włóżcie do lodówki na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso smażcie przez kilka minut, aż do ładnego zarumienienia, a następnie przełóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z tłuszczu i umieśćcie w wysokiej szklanej misce. Kiedy mięso nieco ostygnie umieśćcie na nim warstwę ok. 5 łyżek keczupu (może być ostry lub łagodny). Ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Kukurydzę odsączcie z wody i umieśćcie na pokrojonych ogórkach. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie również pokrójcie w większą kostkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Na sam koniec poszatkujcie kapustę pekińską i wymieszajcie ją z majonezem. Tak przygotowaną dodajcie do sałatki. Całość owińcie folią spożywczą lub przykryjcie...

Przepis na zrazy z karkówki z farszem z mięsa mielonego
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Te zrazy z karkówki nie mają sobie równych. Ich farsz zaskoczy każdego. Palce lizać
Zrazy to nieco zapomniane danie. Ten przepis przypomni wam, jakie są smaczne. Karkówka kryjąca w sobie farsz z mięsa mielonego i warzyw zaskoczy każdego łasucha.

Zrazy z karkówki z mięsem mielonym i warzywami to pomysł na przepyszny i przede wszystkim niesamowicie sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie kaszy gryczanej. Palce lizać! Przepis na zrazy z karkówki z mięsem mielonym Będziecie potrzebować 1 kilograma karkówki 500 gramów mięsa mielonego 1 słoiczka marynowanych pieczarek 1 czerstwej kajzerki 3 łyżek mąki pszennej 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Musztardy Oleju do smażenia Przypraw i ziół: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Paprykę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z pestek i gniazd nasiennych, pokrójcie w drobną kostkę, a następnie umieśćcie w dużej misce. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kostkę. Pieczarki odsączcie z zalewy i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do papryki. W misce z warzywami i grzybami umieśćcie również mięso mielone oraz jajko. Czerstwą kajzerkę umieśćcie w małej miseczce i zalejcie wodą lub, jak kto woli, mlekiem. Odstawcie do namoczenia na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odsączcie ją z płynu i przełóżcie do miski z mięsem. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszajcie. Karkówkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na plastry o grubości ok. 1 cm, przykryjcie folią spożywczą i rozbijcie przy pomocy tłuczka. W miseczce zmieszajcie musztardę i majeranek. Tak przygotowaną miksturą dokładnie posmarujcie każdy kawałek mięsa (tylko od wewnętrznej strony). Na środku każdego plastra ułóżcie warzywno-mięsny farsz, zwińcie całość w rulon i zabezpieczcie wykałaczką lub sznureczkiem, tak żeby się nie rozpadło. Tak przygotowane mięso obsmażcie na...

gołąbki na kapuście przepis
Adobe Stock
Newsy
Najszybsze na obiad siekane gołąbki. Proste danie dla całej rodziny
Nie ma co ukrywać, że przepis na tradycyjne gołąbki jest dosyć pracochłonny. Jeśli jednak nie macie całego dnia na gotowanie, postawcie na siekane gołąbki. Ich przyrządzenie to dosłownie chwila.

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni polskiej. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma jednak kilka mankamentów – wszystkie dotyczą kapusty. Na szczęście istnieje przepis, który rozwiąże wasze dotychczasowe problemy.  Przepis na siekane gołąbki Siekane gołąbki to świetna alternatywa dla tradycyjnie przyrządzanego mięsa mielonego owiniętego w liście kapusty – dzięki niej zaoszczędzicie mnóstwo czasu i nerwów. Sami się przekonajcie. Będziecie potrzebować: 1 główki kapusty 500 gramów mięsa mielonego 100 gramów ryżu 3 łyżek kaszy manny 1 litra bulionu (lub 1 kostki rosołowej) 1 cebuli 1 słoika passaty pomidorowej Oleju do smażenia Mąki do panierowania Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Kapustę obierzcie z wierzchnich, brzydkich liści i wytnijcie z niej głąb. Tak przygotowaną posiekajcie w drobne kawałki i przełóżcie do dużej miski. Do kapusty dodajcie sól i dokładnie ją wymieszajcie. Na koniec powinniście ją nawet pougniatać, tak aby puściła soki i nieco zmiękła. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a nawet chwilę dłużej. Po wyjęciu z wody nie powinien strzelać w zębach (dzieje się tak, kiedy jest zbyt twardy), ale też nie powinien być rozgotowany. Do kolejnej dużej miski przełóżcie mięso. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę i połączcie z mięsem. W misce z mięsem umieśćcie również kaszę mannę, ugotowany wcześniej ryż, odciśniętą z soków kapustę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanej masy zacznijcie formować niewielkie gołąbki i układać je na stolnicy lub drewnianej desce do krojenia. Do głębszego talerza nasypcie trochę mąki, a...