kartacze z miesem
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy

Z kuchni babci: takich kartaczy jeszcze nie jedliście. Dodajcie skwarki, a umrzecie z rozkoszy

Pyszne cepeliny, zwane również kartaczami, wypełnione mięsnym farszem - zróbcie to na obiad, a każdy z domowników poprosi o dokładkę.

Jak już wspomnieliśmy, kartacze przez niektórych zwane są także cepelinami albo pyzami z mięsem (choć błędnie, bo pyzy są okrągłe, a kartacze podłużne). Danie to jest niezwykle popularne w północno-wschodniej Polsce, a także u naszych litewskich sąsiadów pod nazwą cepelinai - w kraju ze stolicą w Wilnie kartacze uchodzą za danie narodowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym najlepiej podawać kartacze?

Możecie zaserwować je ze skwarkami, polane masłem, posypane majerankiem (najlepiej świeżym, ach ten aromat). Dobrze komponuje się również kwaśna śmietana i sosy takie jak grzybowy: pieczarkowy albo z grzybów leśnych.
Smak świetnie podkreślą proste surówki, takie jak z kiszonej kapusty, pora albo ogórków kiszonych.

Zobacz także
Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut

Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut

Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać

Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać

Przepis na kartacze z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków (0,5 kg do ugotowania i 1,5 kg surowych)
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól do smaku

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 2 duże szczypty majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • Ok. 20-25 dag wędzonego boczku
Zobacz także
Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Odcedzanie makaronu

Makaron i ryż wpadają do zlewu przy odcedzaniu? Spróbujcie tego sprytnego triku i po kłopocie

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości.
  2. Po odcedzeniu przeciśnijcie przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję.
  3. Surowe ziemniaki obierzcie i dokładnie umyjcie. Zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
  4. Ziemniaczaną papkę przełóżcie na sito i odciśnijcie dokładnie z soku do miski. Sok wylejcie, a skrobię, która osadziła się na dnie, dodajcie do ziemniaków.
  5. W dużej misce połączcie ugotowane ziemniaki z surowymi i dodajcie mąkę ziemniaczaną, jajko i sól do smaku. Dokładnie wymieszajcie, aby składniki się połączyły.
  6. Podsmażcie cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
  7. W misce połączcie mielone mięso, cebulę i przyprawy. Dobrze wymieszajcie.
  8. Ciasto podzielcie na porcje i każdą rozpłaszczcie w dłoniach, aż do uzyskania formy placka.
  9. Na środek każdego placka nałóżcie farsz, zlepcie i uformujcie kartacze w podłużny kształt.
  10. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę i włóżcie do niej kartacze. Gotujcie na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujcie łyżką cedzakową.
  11. Pod koniec gotowania na patelni podsmażcie cebulkę i zróbcie skwarki z wędzonego boczku. Będą idealnie smakować z kartaczami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami
Rodzima, dobra kuchni - przykładem takiego dania są według Karola Okrasy kartacze. Pochodzący z Białej Podlaskiej szef kuchni podał przepis swojej babci.

Klasyka kuchni kresowej, litewskiej, podlaskiej. Cepeliny, kartacze albo jak wolą Litwini… didžkukuliai. Wspaniałe, wiejskie danie, które przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom! Kartacze nie jedno mają imię. Mogą różnić się nie tylko rodzejem farszu – np. mięsny lub serowy, ale także sposobem przygotowania ciasta. Dzisiaj przedstawimy wam wyjątkowy przepis z domu Okrasów. Pochodzący z Białej Podlaskiej kucharz podał recepturę, z której korzystała i jego mama, i babcia. Słynny szef kuchni znany wszystkim z ekranu Telewizji Polskiej uważa, że kartacze nie należą do najłatwiejszych w przygotowaniu dań. Uważamy jednak, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować swoich sił i ugotować je we własnej kuchni. Z tym przepisem na pewno wam się uda! Przepis na kartacze wg babci Karola Okrasy Składniki: 1,5 kg ziemniaków mączystych 2-3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Pół kg łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku Suszony majeranek Natka pietruszki 2 cebule Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Połowę ziemniaków ugotujcie i utłuczcie na puree, a potem przeciśnijcie przez praskę jak na kopytka. Drugą połowę zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach i odsączcie z nadmiaru wody. To autorska rada Karola Okrasy na to, by ciasto nie rozgotowało się potem podczas gotowania! Połączcie jedne i drugie ziemniaki z dodatkiem obu mąk – pszennej i ziemniaczanej. Doprawcie masę ziemniaczaną pieprzem i solą i szybko wyrabiajcie całe ciasto. Mięso zmielcie w maszynce. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Wymieszajcie farsz z czosnkiem, pokrojoną natką pietruszki i majerankiem. Formujcie kartacze z ciasta o wielkości małej pięści i nadziewajcie je farszem. Zagotujcie wodę w dużym...

Pyzy ziemniaczane
Gotujmy.pl
Newsy
Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci
Pyzy kochają mali i duzi. Zwykle przyrządza się je z mięsnym nadzieniem. Dzisiaj polecamy wam jednak pyzy przypominające nieco kluski śląskie.

Jednym nasze pyzy ziemniaczane przypomną kluski śląskie, drugim być może bardziej podlaskie i litewskie cepeliny czy też kartacze. Dlaczego? Chodzi oczywiście o surową masę ziemniaczaną dodawaną do ciasta. Właściwie trzeba sobie jasno powiedzieć, że surowe ziemniaki są nawet podstawą ciasta na pyzy. Jak podawać pyzy ziemniaczane? Dzięki surowym ziemniakom kluski, czyli nasze pyzy będą miały nieco inny kolor – będzie on bardziej szary niż ten charakterystyczny dla klusek śląskich. Niewątpliwie wyczuwalna różnica będzie także w smaku. Czy na plus, czy na minus? To ocenicie sami po ich ugotowaniu. Pyzy bez nadzienia świetnie odnajdą się w roli dodatku do mięsnego dania, na przykład sosu lub gulaszu. Doskonałym wyjściem jest także podanie tych ziemniaczanych klusek z omastą w postaci roztopionego smalcu ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Uważajcie tylko na ilość zjedzonych klusek! Są dość tuczące, a naprawdę niełatwo się im oprzeć. Zwłaszcza z opisanymi przez nas dodatkami! Przepis na pyzy ziemniaczane Składniki: 1,2 kg obranych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Smalec Cebula Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. 1/3 ziemniaków ugotujcie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe ziemniaki przepuśćcie dwa razy przez praskę. Pozostałą część ziemniaków zetrzyjcie na tarce o małych oczkach lub za pomocą malaksera na masę. Odsączcie powstałą masę z nadmiaru wody. Połączcie w misce lub w garnku ziemniaki gotowane i surowe. Do masy ziemniaczanej dodajcie jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszajcie razem całą masę. Z masy ziemniaczanej formujcie pyzy o wielkości sporego orzecha włoskiego. Zagotujcie wodę w garnku z dodatkiem soli. Gotujcie pyzy we wrzątku przez ok. 2 min po wypłynięciu....

cepeliny kartacze
Adobe Stock
Newsy
Ugotujcie przepyszne cepeliny z mięsem z receptury babci. Okraszone boczkiem skuszą każdego
Cepeliny to kresowe, przepyszne kluski o naprawdę słusznym rozmiarze. Ile zdołacie zjeść za jednym zamachem?

Mało które danie na świecie, ma tak militarno-wojskowe konotacje jak cepeliny. No może poza żołnierską grochówką… Skąd nawiązanie do sztuki wojennej w nazwie tych niewinnych przecież kluchów, chętnie jedzonych na Kresach i na Podlasiu? Przez ich spore rozmiary często nazywa się je także kartaczami, czyli dawnymi pociskami artyleryjskimi. Pierwsza nazwa, czyli cepeliny, pochodzi oczywiście od nazwy niemieckiego sterowca Graf Zeppelin, który szokował przed ponad 100 latami ówczesnych ludzi swoimi rozmiarami. Ile zjecie na raz? Kartacze-cepeliny wywołują  chyba ciut mniejszy szok na degustujących, niż słynny obiekt latający niemieckiej produkcji. Tak czy siak, ciemne kluski z mięsnym nadzieniem wciąż robią duże wrażenie, zwłaszcza na osobach spoza Podlasia. Podane z okrasą przygotowaną z boczku, naprawdę smakują wybornie. Mięciutkie, puszyste i naprawdę pożywne. A ile wy zdołacie zjeść za jednym podejściem? Ostrzegamy, są tak pyszne, że chyba nie skończy się na kilku sztukach! Przepis na cepeliny                               Składniki na ciasto: 2 kg ziemniaków 20 dag mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Składniki na farsz:  80 dag mielonego mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bułka Pół szklanki mleka do zamoczenia bułki Majeranek Sól Pieprz Składniki na okrasę: 10 dag boczku 1 mała cebula - opcjonalnie Przygotowanie: Zacznijcie od farszu. Mielone mięsa wymieszajcie dokładnie z namoczoną bułką, pokrojonym czosnkiem i cebulą. Doprawcie farsz majerankiem, pieprzem i solą. 1,5 kg ziemniaków obierzcie i ugotujcie w...

Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Naleśniki z farszem a’la gołąbki. Szybki i pyszny przepis
Pyszny przepis na pyszne naleśniki z gołąbkowym farszem. Robi się je znacznie szybciej niż klasyczne gołąbki.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi gołąbków. Niestety, ich przyrządzenie jest czaso- i pracochłonne, a czasem wręcz irytujące, gdy kapusta nie chce zmięknąć albo rwie się. Dlatego polecamy wam poniższy przepis użytkowniczki Kulinarna Chwila, który nie wymaga specjalnej obróbki kapusty. Przepis na naleśniki z farszem a’la gołąbki Składniki na ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 1 jajko Sól Szczypta cukru Składniki na farsz 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 główki kapusty włoskiej lub młodej kapusty 200g przecieru pomidorowego Sól 1 łyżka majeranku ½ łyżeczki papryki ostrej Olej do smażenia Dodatkowo 7 łyżek pikantnego ketchupu lub przecieru pomidorowego 150g żółtego sera Przygotowanie W dużej misce połączcie dokładnie składniki tak, aby nie powstały grudki: mąkę z cukrem, jajkiem i wodą gazowaną. Dodajcie mleko i szczyptę soli oraz cukru. Na rozgrzanej patelni usmażcie naleśniki. Marchewkę i pietruszkę umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie w drobną kostkę. Młodą lub włoską kapustę drobno posiekajcie. W misce połączcie mięso mielone razem z cebulą, jajkiem oraz marchewką i pietruszką. Doprawcie solą, ostrą papryką i majerankiem. Całość wyróbcie na jednolitą masę. Na dużej patelni podsmażcie mięso na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodajcie kapustę wraz z przecierem pomidorowym. Każdy naleśnik nafaszerujcie podsmażonym mięsem z kapustą i zawińcie w rulony lub koperty. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóżcie gotowe naleśniki. Wierzch polejcie ketchupem lub przecierem...