Jak już wspomnieliśmy, kartacze przez niektórych zwane są także cepelinami albo pyzami z mięsem (choć błędnie, bo pyzy są okrągłe, a kartacze podłużne). Danie to jest niezwykle popularne w północno-wschodniej Polsce, a także u naszych litewskich sąsiadów pod nazwą cepelinai - w kraju ze stolicą w Wilnie kartacze uchodzą za danie narodowe.

Z czym najlepiej podawać kartacze?

Możecie zaserwować je ze skwarkami, polane masłem, posypane majerankiem (najlepiej świeżym, ach ten aromat). Dobrze komponuje się również kwaśna śmietana i sosy takie jak grzybowy: pieczarkowy albo z grzybów leśnych.
Smak świetnie podkreślą proste surówki, takie jak z kiszonej kapusty, pora albo ogórków kiszonych.

Przepis na kartacze z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków (0,5 kg do ugotowania i 1,5 kg surowych)
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól do smaku

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 2 duże szczypty majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • Ok. 20-25 dag wędzonego boczku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości.
  2. Po odcedzeniu przeciśnijcie przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję.
  3. Surowe ziemniaki obierzcie i dokładnie umyjcie. Zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
  4. Ziemniaczaną papkę przełóżcie na sito i odciśnijcie dokładnie z soku do miski. Sok wylejcie, a skrobię, która osadziła się na dnie, dodajcie do ziemniaków.
  5. W dużej misce połączcie ugotowane ziemniaki z surowymi i dodajcie mąkę ziemniaczaną, jajko i sól do smaku. Dokładnie wymieszajcie, aby składniki się połączyły.
  6. Podsmażcie cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
  7. W misce połączcie mielone mięso, cebulę i przyprawy. Dobrze wymieszajcie.
  8. Ciasto podzielcie na porcje i każdą rozpłaszczcie w dłoniach, aż do uzyskania formy placka.
  9. Na środek każdego placka nałóżcie farsz, zlepcie i uformujcie kartacze w podłużny kształt.
  10. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę i włóżcie do niej kartacze. Gotujcie na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujcie łyżką cedzakową.
  11. Pod koniec gotowania na patelni podsmażcie cebulkę i zróbcie skwarki z wędzonego boczku. Będą idealnie smakować z kartaczami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: