kartacze z miesem
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy

Z kuchni babci: takich kartaczy jeszcze nie jedliście. Dodajcie skwarki, a umrzecie z rozkoszy

Pyszne cepeliny, zwane również kartaczami, wypełnione mięsnym farszem - zróbcie to na obiad, a każdy z domowników poprosi o dokładkę.

Jak już wspomnieliśmy, kartacze przez niektórych zwane są także cepelinami albo pyzami z mięsem (choć błędnie, bo pyzy są okrągłe, a kartacze podłużne). Danie to jest niezwykle popularne w północno-wschodniej Polsce, a także u naszych litewskich sąsiadów pod nazwą cepelinai - w kraju ze stolicą w Wilnie kartacze uchodzą za danie narodowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym najlepiej podawać kartacze?

Możecie zaserwować je ze skwarkami, polane masłem, posypane majerankiem (najlepiej świeżym, ach ten aromat). Dobrze komponuje się również kwaśna śmietana i sosy takie jak grzybowy: pieczarkowy albo z grzybów leśnych.
Smak świetnie podkreślą proste surówki, takie jak z kiszonej kapusty, pora albo ogórków kiszonych.

Zobacz także
Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut

Ciasto z kremem dla leniwych i zapracowanych. Zrobicie je w 10 minut

Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać

Przepis na proste gołąbki na prażonym ryżu. Palce lizać

Przepis na kartacze z mięsem

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków (0,5 kg do ugotowania i 1,5 kg surowych)
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Sól do smaku

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 2 duże szczypty majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • Ok. 20-25 dag wędzonego boczku
Zobacz także
Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Odcedzanie makaronu

Makaron i ryż wpadają do zlewu przy odcedzaniu? Spróbujcie tego sprytnego triku i po kłopocie

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości.
  2. Po odcedzeniu przeciśnijcie przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję.
  3. Surowe ziemniaki obierzcie i dokładnie umyjcie. Zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
  4. Ziemniaczaną papkę przełóżcie na sito i odciśnijcie dokładnie z soku do miski. Sok wylejcie, a skrobię, która osadziła się na dnie, dodajcie do ziemniaków.
  5. W dużej misce połączcie ugotowane ziemniaki z surowymi i dodajcie mąkę ziemniaczaną, jajko i sól do smaku. Dokładnie wymieszajcie, aby składniki się połączyły.
  6. Podsmażcie cebulkę pokrojoną w kosteczkę.
  7. W misce połączcie mielone mięso, cebulę i przyprawy. Dobrze wymieszajcie.
  8. Ciasto podzielcie na porcje i każdą rozpłaszczcie w dłoniach, aż do uzyskania formy placka.
  9. Na środek każdego placka nałóżcie farsz, zlepcie i uformujcie kartacze w podłużny kształt.
  10. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę i włóżcie do niej kartacze. Gotujcie na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujcie łyżką cedzakową.
  11. Pod koniec gotowania na patelni podsmażcie cebulkę i zróbcie skwarki z wędzonego boczku. Będą idealnie smakować z kartaczami.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na pyzy z mięsem i skwarkami. Dodajcie do farszu tej kaszy, a wyjdzie dobry jak nigdy
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pyzy z mięsem i skwarkami. Dodajcie do farszu tej kaszy, a wyjdą tak dobre jak nigdy
Prawdziwe polskie pyzy z mięsem – nazywane również kartaczami lub cepelinami – to danie, którego po prostu trzeba spróbować. Jak je przygotować? Oto sprawdzony przepis!

Nie są im w stanie dorównać żadne pyzy kupione w pobliskim supermarkecie. Prawdziwe polskie pyzy z mięsem, lub, jak kto woli – kartacze albo cepeliny – to obłędne w smaku danie, które jest podstawą tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze ugotowane pyzy są mięciutkie i mają rozpływający się w ustach farsz. Ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu i wprawy, ale efekt końcowy z pewnością jest warty grzechu. Tradycyjne pyzy polewa się na koniec usmażoną na złoto cebulką i chrupiącymi skwareczkami. Ten przepis to prawdziwe mistrzostwo świata. Sprawdźcie sami! Przepis na pyzy z mięsem i kaszą gryczaną Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg surowych ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Sól Składniki na farsz i omastę: 300 gram mielonej łopatki 1 cebula 0,5 szklanki ugotowanej kasz gryczanej 300 gramów boczku lub słoniny 1 średnia cebula Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki i przeciskamy je przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy z nich nadmiar wody. Wszystko łączymy razem w jedną masę. Dodajemy jajko, obie mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Mięso gotujemy, mielimy i dodajemy kaszę gryczaną a następnie wszystko dokładnie razem mieszamy. Ciasto formujemy w małe kulki, rozpłaszczamy je na dłoni i wkładamy do środka farsz. Ciasto formujemy w kulki. Pyzy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Pora na przygotowanie skwarek. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Pyzy polewamy okrasą. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich
Adobe Stock
Newsy
Tradycyjne kartacze z mięsem. O sukcesie zadecyduje 1 składnik. Tym daniem zachwycicie wszystkich
Przepadacie za kartaczami? To tradycyjne w polskiej i litewskiej kuchni danie przygotowywane jest naprawdę na wiele sposobów. Najważniejszy jest dobry farsz - ten was zachwyci!

Popularne we wschodniej Polsce kartacze możecie z łatwością przyrządzić w domu! Zwykle przygotowuje się je z wieprzowego mięsa mielonego i podaje z boczkiem i cebulką. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu smak kartaczy będzie naprawdę wyjątkowy! Wypróbujcie go, a wszyscy będą was pytać, co do nich dodaliście! Skąd pochodzą kartacze? Kartacze (lub cepeliny) to tradycyjne danie polskiej kuchni na wschodzie. Przyrządza się je na Podlasiu, Mazurach i na Suwalszczyźnie. Prawdopodobnie potrawa ta przywędrowała do nas z Litwy, gdzie jest daniem narodowym! Litwini przygotowują kartacze w sosie z leśnych grzybów ze śmietaną i boczkiem. To jedno z najpopularniejszych dań w tamtejszych restauracjach, także można pokusić się o stwierdzenie, że kartacze rządzą litewską kuchnią tak jak pierogi z mięsem polską. W naszym kraju cepeliny przyrządzane są na wiele sposobów. Najczęściej farsz przygotowuje się z mięsa mielonego z dodatkiem czosnku i cebuli, ale całkiem popularne są też kartacze w wersji jarskiej z nadzieniem z twarogu, grzybów lub kapusty. Przepis na kartacze z mięsem Sekret smaku dobrego kartacza tkwi w jego wnętrzu – farsz nie może składać się z byle czego! Proponujemy wam przepis na kartacze nadziewane gęsiną. Są niezwykle aromatyczne i rozpływające się w ustach! Składniki: 1 kg ziemniaków gotowanych 0,5 kg ziemniaków surowych 2 jaja 10 dag mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 3-4 udka z gęsi 1 cebula Łyżka smalcu z gęsi Sól Pieprz Przygotowanie: Ciasto: Przez praskę przeciśnijcie ugotowane ziemniaki, a surowe zetrzyjcie na tarce. Dokładnie je odciśnijcie z wody! W misce wymieszajcie ziemniaki, dodajcie jajka, mąkę i sól. Wyróbcie ciasto. Farsz: Oddzielcie mięso od kości i...

Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Kartacze z mięsem wg przepisu babci Karola Okrasy. Wychodzą idealne przez trik z ziemniakami
Rodzima, dobra kuchni - przykładem takiego dania są według Karola Okrasy kartacze. Pochodzący z Białej Podlaskiej szef kuchni podał przepis swojej babci.

Klasyka kuchni kresowej, litewskiej, podlaskiej. Cepeliny, kartacze albo jak wolą Litwini… didžkukuliai. Wspaniałe, wiejskie danie, które przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom! Kartacze nie jedno mają imię. Mogą różnić się nie tylko rodzejem farszu – np. mięsny lub serowy, ale także sposobem przygotowania ciasta. Dzisiaj przedstawimy wam wyjątkowy przepis z domu Okrasów. Pochodzący z Białej Podlaskiej kucharz podał recepturę, z której korzystała i jego mama, i babcia. Słynny szef kuchni znany wszystkim z ekranu Telewizji Polskiej uważa, że kartacze nie należą do najłatwiejszych w przygotowaniu dań. Uważamy jednak, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować swoich sił i ugotować je we własnej kuchni. Z tym przepisem na pewno wam się uda! Przepis na kartacze wg babci Karola Okrasy Składniki: 1,5 kg ziemniaków mączystych 2-3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Pół kg łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku Suszony majeranek Natka pietruszki 2 cebule Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Połowę ziemniaków ugotujcie i utłuczcie na puree, a potem przeciśnijcie przez praskę jak na kopytka. Drugą połowę zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach i odsączcie z nadmiaru wody. To autorska rada Karola Okrasy na to, by ciasto nie rozgotowało się potem podczas gotowania! Połączcie jedne i drugie ziemniaki z dodatkiem obu mąk – pszennej i ziemniaczanej. Doprawcie masę ziemniaczaną pieprzem i solą i szybko wyrabiajcie całe ciasto. Mięso zmielcie w maszynce. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Wymieszajcie farsz z czosnkiem, pokrojoną natką pietruszki i majerankiem. Formujcie kartacze z ciasta o wielkości małej pięści i nadziewajcie je farszem. Zagotujcie wodę w dużym...

Pyzy ziemniaczane
Gotujmy.pl
Newsy
Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci
Pyzy kochają mali i duzi. Zwykle przyrządza się je z mięsnym nadzieniem. Dzisiaj polecamy wam jednak pyzy przypominające nieco kluski śląskie.

Jednym nasze pyzy ziemniaczane przypomną kluski śląskie, drugim być może bardziej podlaskie i litewskie cepeliny czy też kartacze. Dlaczego? Chodzi oczywiście o surową masę ziemniaczaną dodawaną do ciasta. Właściwie trzeba sobie jasno powiedzieć, że surowe ziemniaki są nawet podstawą ciasta na pyzy. Jak podawać pyzy ziemniaczane? Dzięki surowym ziemniakom kluski, czyli nasze pyzy będą miały nieco inny kolor – będzie on bardziej szary niż ten charakterystyczny dla klusek śląskich. Niewątpliwie wyczuwalna różnica będzie także w smaku. Czy na plus, czy na minus? To ocenicie sami po ich ugotowaniu. Pyzy bez nadzienia świetnie odnajdą się w roli dodatku do mięsnego dania, na przykład sosu lub gulaszu. Doskonałym wyjściem jest także podanie tych ziemniaczanych klusek z omastą w postaci roztopionego smalcu ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Uważajcie tylko na ilość zjedzonych klusek! Są dość tuczące, a naprawdę niełatwo się im oprzeć. Zwłaszcza z opisanymi przez nas dodatkami! Przepis na pyzy ziemniaczane Składniki: 1,2 kg obranych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Smalec Cebula Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. 1/3 ziemniaków ugotujcie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe ziemniaki przepuśćcie dwa razy przez praskę. Pozostałą część ziemniaków zetrzyjcie na tarce o małych oczkach lub za pomocą malaksera na masę. Odsączcie powstałą masę z nadmiaru wody. Połączcie w misce lub w garnku ziemniaki gotowane i surowe. Do masy ziemniaczanej dodajcie jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszajcie razem całą masę. Z masy ziemniaczanej formujcie pyzy o wielkości sporego orzecha włoskiego. Zagotujcie wodę w garnku z dodatkiem soli. Gotujcie pyzy we wrzątku przez ok. 2 min po wypłynięciu....