przecieraki przepis
AdobeStock
Newsy

Z kuchni babci: swojskie kluski przecieraki przypomną czasy dzieciństwa. Podawajcie z podsmażonym boczkiem

Znacie przecierane kluski? Z tym przepisem ożyją wspomnienia sprzed lat! Zróbcie sami pyszne kluski przecieraki.

Kto z was pamięta stare piece, w których paliło się drewnem? Dawniej stały one w każdym domu! Niektórzy wciąż twierdzą, że tylko z pieca opalanego drewnem wychodzą najlepsze ciasta, które przechodzą jego charakterystycznym zapachem. Gotowanie na takiej kuchni wymagało nieco wprawy i idealnego wyczucia czasu, jednak przygotowywane na niej potrawy wychodziły po prostu przepyszne. Czy to kwestia rodzaju pieca, czy po prostu nasze babcie tak fantastycznie gotowały? Pewnie jedno i drugie! By przypomnieć sobie smaki sprzed lat, przygotujcie z poniższego przepisu klasyczne, swojskie przecierane kluski ziemniaczane.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski przecieraki

Do przygotowania przepysznych, swojskich kluseczek przecieranych potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

  • Kilogram ziemniaków
  • 150 – 200 g mąki żytniej
  • 1 jajko
  • Sól

Oraz do okrasy:

  • Smalec
  • Boczek
  • Kiszona kapusta
  • Twaróg

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie i wypłuczcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach.
  2. Odciśnijcie ziemniaki z soku i zbierzcie skrobię – dodacie ją później do masy.
  3. Dodajcie łyżeczkę soli oraz jedno jajko.
  4. Wsypcie do ziemniaków około 150 gramów mąki lub więcej. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste.
  5. Wstawcie osoloną wodę do gotowania.
  6. W tym czasie przygotujcie okrasę. Pokrójcie drobno boczek i usmażcie na patelni – jeżeli jest chudy, dodajcie do niego smalcu. W drugim garnku podgrzejcie kiszoną kapustę.
  7. Kiedy woda już się zagotuje, wrzucajcie do niej kluski. Najlepiej na deskę do krojenia wyłożyć sobie ciasto i szybkimi, krótkimi ruchami odcinać ciasto łyżką do wody.
  8. Gdy kluski już wypłyną, odczekajcie około 5 minut, by jeszcze się gotowały.
  9. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnijcie kluski z wody i przełóżcie na sitko. Przelejcie szybko zimną wodą, aby je nieco zahartować.

I gotowe! Przecieraki podawajcie z okrasą z usmażonego boczku z dodatkiem podgotowanej, kiszonej kapusty i porcją tłustego twarogu. Smacznego!

Kluski
gotujmy.pl/eli555
Newsy
Przepis na kluski ziemniaczane przecieraki. Zróbcie je w parę minut i podajcie je z okrasą z boczku 
Na szybki obiad nie ma nic lepszego niż stary, sprawdzony przepis na przepyszne kluski ziemniaczane z boczkiem!

Pyszne, ziemniaczane kluski to dla wielu smak dzieciństwa. Jedzone na słodko lub słono smakują wszystkim, a do tego szybko się je przygotowuje. Jeśli chcecie wrócić do wspomnień z dziecięcych lat, to przygotujcie na obiad lub kolację ziemniaczane kluski przecieraki! Smaczne, sycące i bardzo delikatne. Palce lizać! Kluski smakują genialnie w połączeniu z mięsną okrasą, np. z boczku lub kiełbasy. Dobrze będą też pasowały do sosu grzybowego. Można je gotować lub podsmażać. Polecamy tę drugą opcję – kluski z patelni smakują najlepiej! Przepis na kluski ziemniaczane przecieraki Kluski nie dość, że są smaczne, to bardzo łatwo można je przygotować ze składników, które każdy ma pod ręką. Upewnijcie się, że w waszej kuchni znajdują się poniższe produkty: 1,5 kilograma ziemniaków Co najmniej 250 g mąki 1 jajko 200 g kiełbasy albo boczku 1 cebula Olej do smażenia Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach (tak, jak na placki ziemniaczane). Obrane przełóżcie na sitko lub durszlak i odcedźcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Przecedzajcie ziemniaki nad garnkiem i zostawcie w nim wodę z warzyw. Następnie odcedzone ziemniaki włóżcie do dużej miski lub garnka (zależy, w czym wam wygodniej wyrabiać ciasto). Dodajcie jedną łyżkę odciśniętej z ziemniaków wody oraz jajko i mąkę. Czas na wyrabianie ciasta! Powinno być gęste i odstawać lekko od łyżki. Pamiętajcie, że w kuchni łatwiej dodać niż odjąć, więc wsypcie najpierw mniej mąki i w razie potrzeby dosypujcie. Posoloną wodę wstawcie do gotowania – najlepiej w dużym garnku. Wlejcie łyżkę oleju i zagotujcie. Gdy woda będzie się gotować, włóżcie do niej łyżkę i zacznijcie nią nabierać ciasto. Dokładnie tak samo jak w przypadku klusek...

kluski śląskie porady
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić puszyste kluski śląskie? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do ciasta tego składnika
Chcecie, by wasze kluski zawsze wychodziły mięciutkie i puszyste? Skorzystajcie z naszych wskazówek.

Ulubione danie Ślązaków i nie tylko – kluski śląskie to jeden z klasyków polskiej kuchni! Są pozornie łatwe w przygotowaniu, jednak trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy w trakcie ich przyrządzania. Jeden błąd i kluski mogą w ogóle nie wyjść! Podajemy wam garść porad na temat przygotowywania klusek śląskich. Od teraz zawsze będą świetnie smakowały! Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Najlepiej do klusek śląskich nadają się ziemniaki typu C . Są dość suche i zawierają dużo skrobi, dlatego łatwo będzie je rozgnieść na ciasto. Jeśli nie wiecie, jaki typ ziemniaków macie w domu, wystarczy jednego przekroić. Jeśli jest suchy, to będzie idealny do klusek . Jeżeli jest bardzo wilgotny i ciężki, to lepiej zużyć go do sałatki ziemniaczanej albo frytek. Co zrobić, gdy kluski się nie kleją? Zdarza się, że przyrządzone kluski w ogóle nie chcą się kleić. Jak temu zaradzić? Zadbajcie o to, by ciasto na kluski było lekko ciepłe. Nie używajcie całkiem zimnych ziemniaków, tylko letnich. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajcie do niej łyżkę masła lub żółtko. By kluski były bardziej zwarte i miękkie, wsypcie do masy odrobinę proszku do pieczenia. Przepis na kluski śląskie Do przygotowania klasycznych klusek śląskich potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kilogram ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do wystudzenia. Przepuśćcie je przez praskę i przełóżcie do dużego garnka. Dodajcie jedno jajko, wsypcie 25 dag mąki ziemniaczanej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszajcie. W garnku zagotujcie wodę i dodajcie sól. W tym czasie...

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
halina/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie błyskawiczne kluski śląskie z sosem – domownicy będą prosić o dokładkę!

Tradycyjne kluski śląskie to potrawa, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Przyrządza się je bardzo szybko, są tanie i komponują się niemal każdym sosem. Jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego dania. Możecie zaszaleć i przygotować np. szpinakowe kluski śląskie czy kluski śląskie w kształcie kopytek . Możecie również wypróbować smaczny przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym autorstwa Haliny, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym Do przygotowania klusek śląskich z sosem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,2 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Pieprz 500 g pieczarek 1 cebula 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, ostudźcie i zmielcie za pomocą maszynki lub po prostu tłuczkiem. Zmielone ziemniaki przełóżcie do miski, wyrównajcie z wierzchu i za pomocą noża podzielcie je na cztery części. Jedną z nich wyjmijcie i połóżcie na resztę ziemniaków. W powstałe wolne miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną – tyle, by wypełniła lukę po ćwiartce ziemniaków. Dodajcie do masy jedno jajko i wyróbcie. Doprawcie solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie z niego po kawałku i formujcie w kulki. W każdej z nich palcem lub za pomocą trzonka łyżki zróbcie dziurkę. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz dwie łyżki oleju i partiami gotujcie kluski przez około 5 minut. Wyciągajcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Pieczarki umyjcie, oczyśćcie z ziemi i pokrójcie w plastry. Cebulę posiekajcie....

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.
Adobe Stock
Newsy
Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą
Kluski śląskie najlepiej pasują do zrazów wołowych, gulaszu, czy potrawki. Czasem wychodzą gumowate i twarde. Zdradzamy jak zrobić idealne.

Tajemnica dobrego przepisu zazwyczaj tkwi w jakości dobieranych produktów. W przepisie na kluski śląskie równie ważny jest wybór mąki i jej proporcje. Jeżeli nie chcecie, aby kluski wyszły gumowate, nie zapomnijcie, że mąka ziemniaczana powinna stanowić ¼ objętości ziemniaków. Najłatwiej ziemniaki przełożyć do miski, delikatnie wygładzić je łyżką i podzielić na 4 części. Teraz wystarczy wyjąć jedną część ziemniaków, a w puste miejsce po ziemniakach, wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Nie zapomnijcie tylko do masy dodać z powrotem wcześniej wyjętej części ziemniaków. Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski śląskie? Jedno jest pewne. Nie wszystkie ziemniaki nadają się na kluski śląskie. Jeśli planujecie gotować śląski przysmak, najlepiej kupcie ziemniaki typu C. Dzięki dużej ilości skrobi są bardziej mączyste. Najlepsze będą m.in. odmiany takie jak: Ibis Bursztyn Gracja Przepis na kluski śląskie według Magdy Gessler Magda Gessler, w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”, podała przepis na bezbłędne kluski. Wykorzystajcie je do swoich dań. Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej  1 jajko Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, ugotujcie i odcedźcie, a gdy będą jeszcze ciepłe, przepuśćcie przez praskę Dodajcie mąkę wedle proporcji i patentu z miską opisanego powyżej, a następnie jajko oraz sól. Połączcie ciasto na gładką masę. Wyrabiajcie je rękami. Jeżeli ciasto będzie za bardzo klejące, podsypcie jeszcze odrobiną mąki, ale nie dodawajcie jej za jednym razem za dużo, lepiej zrobić tę czynność kilka razy. Gładkie ciasto formujcie w niewielkie kulki, odciskając na ich środku dziurkę drewnianą łyżką. Zagotujcie w garnku osoloną wodę. Przed...