Kto z was pamięta stare piece, w których paliło się drewnem? Dawniej stały one w każdym domu! Niektórzy wciąż twierdzą, że tylko z pieca opalanego drewnem wychodzą najlepsze ciasta, które przechodzą jego charakterystycznym zapachem.
Gotowanie na takiej kuchni wymagało nieco wprawy i idealnego wyczucia czasu, jednak przygotowywane na niej potrawy wychodziły po prostu przepyszne. Czy to kwestia rodzaju pieca, czy po prostu nasze babcie tak fantastycznie gotowały? Pewnie jedno i drugie!
By przypomnieć sobie smaki sprzed lat, przygotujcie z poniższego przepisu klasyczne, swojskie przecierane kluski ziemniaczane.
Przecieraki znane są także w innych częściach naszego kraju jako kluski żelazne, kluski szare, czy kluski czarne. Na Śląsku spotykana także jest ponoć też nazwa kluski polskie.
Zobacz także:
Niezależnie od ich nazwy, warto wiedzieć jak długo je gotować. Dlaczego? Dzisiaj nieco zapomniane kluski przecieraki mogą przysporzyć problemów podczas ich obróbki termicznej. Surowa masa ziemniaczana wymaga odpowiednio długiego gotowania, a jednocześnie bywa kapryśna i czasami ma tendencje do rozgotowywania się. Rozwiązanie? Sprawdźcie w naszym przepisie poniżej.
Przepis na kluski przecieraki
Do przygotowania przepysznych, swojskich kluseczek przecieranych potrzebne wam będą poniższe składniki:
- Kilogram ziemniaków
- 150 – 200 g mąki żytniej
- 1 jajko
- Sól
Oraz do okrasy:
- Smalec
- Boczek
- Kiszona kapusta
- Twaróg
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierzcie i wypłuczcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach.
- Odciśnijcie ziemniaki z soku i zbierzcie skrobię – dodacie ją później do masy.
- Dodajcie łyżeczkę soli oraz jedno jajko.
- Wsypcie do ziemniaków około 150 gramów mąki lub więcej. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste.
- Wstawcie osoloną wodę do gotowania.
- W tym czasie przygotujcie okrasę. Pokrójcie drobno boczek i usmażcie na patelni – jeżeli jest chudy, dodajcie do niego smalcu. W drugim garnku podgrzejcie kiszoną kapustę.
- Kiedy woda już się zagotuje, wrzucajcie do niej kluski. Najlepiej na deskę do krojenia wyłożyć sobie ciasto i szybkimi, krótkimi ruchami odcinać ciasto łyżką do wody.
- Gdy kluski już wypłyną na powierzchnię, odczekajcie około 5 minut, by jeszcze się równomiernie dogotowały.
- Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnijcie kluski z wody i przełóżcie na sitko. Przelejcie szybko zimną wodą, aby je nieco zahartować i uniknąć posklejania.
I gotowe! Przecieraki podawajcie z okrasą z usmażonego boczku z dodatkiem podgotowanej, kiszonej kapusty i porcją tłustego twarogu. Smacznego!