Przepis na kluski przecieraki. Sprawdźcie, ile je gotować, by nie były surowe, ale i żeby się nie rozpadły
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na kluski przecieraki. Sprawdźcie, ile je gotować, by nie były surowe, ale i żeby się nie rozpadły

Znacie przecierane kluski? Z tym przepisem ożyją wspomnienia sprzed lat! Zróbcie sami pyszne kluski przecieraki.

Kto z was pamięta stare piece, w których paliło się drewnem? Dawniej stały one w każdym domu! Niektórzy wciąż twierdzą, że tylko z pieca opalanego drewnem wychodzą najlepsze ciasta, które przechodzą jego charakterystycznym zapachem.

Gotowanie na takiej kuchni wymagało nieco wprawy i idealnego wyczucia czasu, jednak przygotowywane na niej potrawy wychodziły po prostu przepyszne. Czy to kwestia rodzaju pieca, czy po prostu nasze babcie tak fantastycznie gotowały? Pewnie jedno i drugie!

By przypomnieć sobie smaki sprzed lat, przygotujcie z poniższego przepisu klasyczne, swojskie przecierane kluski ziemniaczane. 

Przecieraki znane są także w innych częściach naszego kraju jako kluski żelazne, kluski szare, czy kluski czarne. Na Śląsku spotykana także jest ponoć też nazwa kluski polskie.

Niezależnie od ich nazwy, warto wiedzieć jak długo je gotować. Dlaczego? Dzisiaj nieco zapomniane kluski przecieraki mogą przysporzyć problemów podczas ich obróbki termicznej. Surowa masa ziemniaczana wymaga odpowiednio długiego gotowania, a jednocześnie bywa kapryśna i czasami ma tendencje do rozgotowywania się. Rozwiązanie? Sprawdźcie w naszym przepisie poniżej.

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

kluski śląskie dziurka

Z tym przepisem kluski śląskie wyjdą nawet początkującym. Podzielcie ciasto na 4 części i zróbcie 1 rzecz

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski przecieraki

Do przygotowania przepysznych, swojskich kluseczek przecieranych potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • 150 – 200 g mąki żytniej
  • 1 jajko
  • Sól

Oraz do okrasy:

  • Smalec
  • Boczek
  • Kiszona kapusta
  • Twaróg

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i wypłuczcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach.
  2. Odciśnijcie ziemniaki z soku i zbierzcie skrobię – dodacie ją później do masy.
  3. Dodajcie łyżeczkę soli oraz jedno jajko.
  4. Wsypcie do ziemniaków około 150 gramów mąki lub więcej. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste.
  5. Wstawcie osoloną wodę do gotowania.
  6. W tym czasie przygotujcie okrasę. Pokrójcie drobno boczek i usmażcie na patelni – jeżeli jest chudy, dodajcie do niego smalcu. W drugim garnku podgrzejcie kiszoną kapustę.
  7. Kiedy woda już się zagotuje, wrzucajcie do niej kluski. Najlepiej na deskę do krojenia wyłożyć sobie ciasto i szybkimi, krótkimi ruchami odcinać ciasto łyżką do wody.
  8. Gdy kluski już wypłyną na powierzchnię, odczekajcie około 5 minut, by jeszcze się równomiernie dogotowały.
  9. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnijcie kluski z wody i przełóżcie na sitko. Przelejcie szybko zimną wodą, aby je nieco zahartować i uniknąć posklejania.

I gotowe! Przecieraki podawajcie z okrasą z usmażonego boczku z dodatkiem podgotowanej, kiszonej kapusty i porcją tłustego twarogu. Smacznego!

Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie kluski żelazne z tego przepisu. Babcie robiły je tylko z tego 1 gatunku ziemniaków
Znacie żelazne kluski? Inaczej kluski szare to pyszne danie robione z surowych ziemniaków startych drobniutko na tarce. Ze skwarkami smakują genialnie!

Kluski żelazne to jedno z dań, które dla części Polaków są doskonale znaną potrawą, którą regularnie przygotowywano w domu. Dla innych kompletnie obcym daniem, o którym nigdy nie słyszeli. Kluski żelazne (lub szare) w przeciwieństwie do pyz nie są robione z gotowanych ziemniaków, tylko surowych, koniecznie mączystych ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Właśnie takiemu sposobowi przygotowywania zawdzięczają swoją barwę! A czy w waszych domach jadano szare kluski? Przepis na kluski żelazne (szare kluski) Takie kluseczki na pewno często pojawiały się u was w domu. Jeśli nie, to nic straconego – zróbcie je sami! Można je jeść ze skwarkami, cebulką, albo startym serem. Pychota! Do przygotowania klusek będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: Kilogram mączystych ziemniaków Szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jajko Sól Do skwarków: 1 cebula 200 g boczku wędzonego 100 g kiełbasy Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w kosteczkę wraz z boczkiem i kiełbasą. Rozgrzejcie na patelni odrobinę oleju i podsmażcie kiełbasę i boczek. Kiedy tłuszcz już się trochę wytopi z mięsa, dodajcie cebulę i smażcie jeszcze kilka minut. Na tarce na drobnych oczkach zetrzyjcie ziemniaki. Następnie dobrze odciśnijcie je z wody na gazie lub sitku, trzymając je nad głębokim naczyniem. Zgromadzi się w nim woda z ziemniaków oraz skrobia (na samym dnie). Odlejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy ziemniaczanej. Wbijcie do ziemniaków jajko, wsypcie mąkę i wymieszajcie. Masa powinna być tak gęsta, że postawiona w niej łyżka się nie przewróci. W dużym garnku zagotujcie wodę i zróbcie „kluskę testową”. Jeśli podczas gotowania rozpada się, dosypcie do masy mąki. Łyżeczką nabierajcie ciasto i wkładajcie do wrzątku. Gotujcie przez kilka minut do...

Kluski
gotujmy.pl/eli555
Newsy
Przepis na kluski ziemniaczane przecieraki. Zróbcie je w parę minut i podajcie je z okrasą z boczku 
Na szybki obiad nie ma nic lepszego niż stary, sprawdzony przepis na przepyszne kluski ziemniaczane z boczkiem!

Pyszne, ziemniaczane kluski to dla wielu smak dzieciństwa. Jedzone na słodko lub słono smakują wszystkim, a do tego szybko się je przygotowuje. Jeśli chcecie wrócić do wspomnień z dziecięcych lat, to przygotujcie na obiad lub kolację ziemniaczane kluski przecieraki! Smaczne, sycące i bardzo delikatne. Palce lizać! Kluski smakują genialnie w połączeniu z mięsną okrasą, np. z boczku lub kiełbasy. Dobrze będą też pasowały do sosu grzybowego. Można je gotować lub podsmażać. Polecamy tę drugą opcję – kluski z patelni smakują najlepiej! Przepis na kluski ziemniaczane przecieraki Kluski nie dość, że są smaczne, to bardzo łatwo można je przygotować ze składników, które każdy ma pod ręką. Upewnijcie się, że w waszej kuchni znajdują się poniższe produkty: 1,5 kilograma ziemniaków Co najmniej 250 g mąki 1 jajko 200 g kiełbasy albo boczku 1 cebula Olej do smażenia Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach (tak, jak na placki ziemniaczane). Obrane przełóżcie na sitko lub durszlak i odcedźcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Przecedzajcie ziemniaki nad garnkiem i zostawcie w nim wodę z warzyw. Następnie odcedzone ziemniaki włóżcie do dużej miski lub garnka (zależy, w czym wam wygodniej wyrabiać ciasto). Dodajcie jedną łyżkę odciśniętej z ziemniaków wody oraz jajko i mąkę. Czas na wyrabianie ciasta! Powinno być gęste i odstawać lekko od łyżki. Pamiętajcie, że w kuchni łatwiej dodać niż odjąć, więc wsypcie najpierw mniej mąki i w razie potrzeby dosypujcie. Posoloną wodę wstawcie do gotowania – najlepiej w dużym garnku. Wlejcie łyżkę oleju i zagotujcie. Gdy woda będzie się gotować, włóżcie do niej łyżkę i zacznijcie nią nabierać ciasto. Dokładnie tak samo jak w przypadku klusek...

Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten błąd wychodzą twarde jak kamień
Własne
Newsy
Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten szkolny błąd wychodzą twarde jak kamień i niesmaczne
Marzą się wam smaczne, mięciutkie kopytka? Zobaczcie, na co trzeba zwrócić uwagę podczas przygotowywania tego dania.

W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na różnego rodzaju kluski i kluseczki. Popularność dań mącznych w naszym kraju nie powinna dziwić - dawniej, gdy mięso było rarytasem i jadano je raczej od święta, tym, co regularnie lądowało na stole była najczęściej kasza i właśnie kluski z różnymi dodatkami. Pyzy, kartacze, kluski śląskie, leniwe czy kopytka - wybór jest ogromny. Nie są to dania bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Zwłaszcza kopytka są proste i nawet laik sobie z nimi poradzi, choć warto nauczyć się, na co zwracać uwagę, by te kluseczki zawsze wychodziły miękkie i smaczne.  Ile mąki dodawać do kopytek? Kopytka składają się głównie z mąki i ziemniaków oraz jajka, które jest potrzebne do tego, by składniki się połączyły. Kluczowe jest dobranie odpowiednich proporcji ziemniaków i mąki, by kopytka nie wychodziły zbyt twarde. Jak to zrobić? W tym przypadku nie należy trzymać się sztywno proporcji podanych w przepisie, lecz obserwować, jak zachowuje się ciasto. Wszystko zależy bowiem od ziemniaków - jeżeli są mączyste, nie trzeba dodawać do nich dużo mąki, a jeśli jest w nich dużo wody, to trzeba odrobinę jej dosypać . Patrzcie zatem, co dzieje się z ciastem podczas wyrabiania - gdy będzie łatwo odchodziło od rąk, a jego struktura będzie przyjemnie zwarta, nie trzeba już dosypywać mąki i jest gotowe do dalszych przygotowań, a więc wyrabiania kopytek i ich gotowania. Przepis na kopytka jak u mamy Do przygotowania kopytek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: kilogram ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko masło sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, włóżcie do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie przez około 20 minut. Po ugotowaniu przełóżcie ziemniaki do miski i odstawcie...

pyzy z mięsem
misia53/gotujmy.pl
Newsy
Najłatwiejszy przepis na pyzy z mięsem. Dodajcie do farszu 1 przyprawę, a ich smak was zachwyci na nowo
Lubicie pyzy? Zróbcie te pyzy z mięsem z pysznym dodatkiem do farszu, dzięki czemu kluski mają bardzo wyrazisty smak.

Tradycyjne pyzy to genialny pomysł na rodzinny obiad. Zróbcie je z tego przepisu, a domownicy będą zachwyceni! Pyzy smakują naprawdę wyjątkowo, dzięki jednemu składnikowi. Jest nim szczególna przyprawa, czyli majeranek.  Nie pomyśleliście wcześniej, by przyrządzić tego typu kluski? Z tym dodatkiem nabiorą zupełnie nowego wyrazu. Rzućcie okiem na nasz przepis i zabierajcie się biegiem do pracy! Przepis na pyzy z mięsem Do przygotowania fantastycznych pyz z mięsnym nadzieniem będą wam potrzebne składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: Kilogram ziemniaków Szklanka mąki 2 jajka Łyżka soli Do nadzienia: 400 g mięsa – tak naprawdę może być dowolne. Wieprzowe, wołowe albo mieszane. Ważne, by nie było zbyt tłuste. Nie polecamy też robić farszu tylko z mięsa drobiowego, ponieważ wyjdzie z kolei zbyt suche. 1 jajko 1 cebula 3 łyżki oleju 1 łyżka majeranku Sól Pieprz Do skwarków: Boczek 2 cebule 2 łyżki oleju Sól Przygotowanie: Umyte, ale nieobrane ziemniaki zalejcie wrzątkiem i gotujcie, aż całkiem zmiękną. W tym czasie zmielcie mięso, a cebulę drobno posiekajcie. Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie cebulę przez kilka minut, by się zeszkliła. Gdy zeszklona cebula ostygnie, dodajcie ją do mięsa. Wbijcie jajko i doprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszajcie. Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedźcie je, zalejcie zimną wodą i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. Boczek i cebulę pokrójcie w kosteczkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie boczek. Gdy już się nieco wytopi, dodajcie cebulę i smażcie do momentu, aż się zrumieni. Kiedy ziemniaki będą już chłodniejsze, obierzcie je i zmielcie w maszynce (jeśli nie macie maszynki do mięsa, możecie użyć tłuczka). Do zmielonych ziemniaków, wsypcie szklankę...