Lubicie pożywne, sycące dania, które szybko się robi? W takim razie z pewnością pokochacie ten jednogarnkowy forszmak!

Czym jest forszmak?

Jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa vorschmack lub vorgeschmac. Forszmak lubelski to pyszne jednogarnkowe danie, które ma gęstą konsystencję przypominającą gulasz. Często podawane jest podczas rodzinnych uroczystości, na weselach i poprawinach.
Podstawę potrawy stanowi mięso, nieodłącznym elementem jest także ogórek kiszony i koncentrat pomidorowy. Nigdy nie znajdziecie w nim ziemniaków, dlatego forszmak najlepiej podawać razem z kromką wiejskiego chleba. Dzięki temu nasyci was jeszcze bardziej.
W naszej wersji, dzięki ostrej papryce, danie staje się wyjątkowo rozgrzewające, idealne na nadchodzące chłodne dni.

Przepis na pikantny forszmak

Składniki:

  • 300 g kiełbasy
  • 350 g szynki
  • 350 g polędwicy
  • 1 cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 czerwone papryki
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • 2 łyżki łagodnej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1/2/ szklanki śmietany
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku nastawcie bulion na kostkach rosołowych lub na warzywach, jeśli tak zazwyczaj robicie. Dodajcie ziele angielskie oraz liście laurowe.
  2. Mięso pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Następnie dodajcie posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci przełóżcie wszystko do bulionu. Gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  3. Dodajcie pokrojone w kostkę pieczarki, a po 20 minutach paprykę i ogórki kiszone. Całość gotujcie jeszcze przez około 10 minut.
  4. Do forszmaku dodajcie śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawcie do smaku przyprawami.
  5. Danie jest gotowe, gdy osiągnie gęstą konsystencję.

Źródło: gotujmy.pl