forszmak
Gotujmy.pl/MONIKAKOT
Newsy

Z kuchni babci: rozgrzewający, pikantny forszmak. Podzielicie się tym przepisem ze znajomymi

Jeśli nie słyszeliście wcześniej o tym daniu to żałujcie! To gęsty, mięsny gulasz, idealny na obiady w chłodniejsze dni i kolacje na gorąco.

Lubicie pożywne, sycące dania, które szybko się robi? W takim razie z pewnością pokochacie ten jednogarnkowy forszmak!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest forszmak?

Jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa vorschmack lub vorgeschmac. Forszmak lubelski to pyszne jednogarnkowe danie, które ma gęstą konsystencję przypominającą gulasz. Często podawane jest podczas rodzinnych uroczystości, na weselach i poprawinach.
Podstawę potrawy stanowi mięso, nieodłącznym elementem jest także ogórek kiszony i koncentrat pomidorowy. Nigdy nie znajdziecie w nim ziemniaków, dlatego forszmak najlepiej podawać razem z kromką wiejskiego chleba. Dzięki temu nasyci was jeszcze bardziej.
W naszej wersji, dzięki ostrej papryce, danie staje się wyjątkowo rozgrzewające, idealne na nadchodzące chłodne dni.

Zobacz także
Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą. Idealny letni obiad na upały

Małgorzata Pieńkowska z M jak Miłość je na śniadanie taką zupę. Czy to dlatego tak świetnie wygląda?

Małgorzata Pieńkowska z M jak Miłość je na śniadanie taką zupę. Czy to dlatego tak świetnie wygląda?

Przepis na pikantny forszmak

Składniki:

  • 300 g kiełbasy
  • 350 g szynki
  • 350 g polędwicy
  • 1 cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 czerwone papryki
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • 2 łyżki łagodnej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1/2/ szklanki śmietany
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku nastawcie bulion na kostkach rosołowych lub na warzywach, jeśli tak zazwyczaj robicie. Dodajcie ziele angielskie oraz liście laurowe.
  2. Mięso pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Następnie dodajcie posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci przełóżcie wszystko do bulionu. Gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  3. Dodajcie pokrojone w kostkę pieczarki, a po 20 minutach paprykę i ogórki kiszone. Całość gotujcie jeszcze przez około 10 minut.
  4. Do forszmaku dodajcie śmietankę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawcie do smaku przyprawami.
  5. Danie jest gotowe, gdy osiągnie gęstą konsystencję.

Źródło: gotujmy.pl

zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Gęsta i rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa. Ugotujcie raz, a pożałujecie, że nie jedliście jej wcześniej
Dzięki swojej konsystencji jest niezwykle sycąca i doskonale nadaje się podczas chłodniejszej pory roku. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie.

Zupa gulaszowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na Węgrzech. To uwielbiane przez wielu Polaków danie wspaniale rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki, a zawiesista konsystencja pełna kawałków mięsa i warzyw doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Idealnie sprawdzi się jako sycący, a tani obiad. Dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe, ale możecie jeść ją również na kolację. Doskonale smakuje podana z grubą pajdą świeżego chleba. Przepis na węgierską zupę gulaszową Składniki na węgierską zupę gulaszową 600 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 duże czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie zupy gulaszowej W dużym garnku podsmażcie na oleju mięso wołowe pokrojone w kawałki wielkości 1,5x1,5 lub 2x2cm. Gdy będzie gotowe, dodajcie boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie paprykę pokrojoną w grubszą kostkę lub paski. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie, żeby dokładnie pokryły warzywa i mięso. Zalejcie składniki gorącą wodą, dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut. Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę średniej wielkości i gotujcie jeszcze przez 10 minut aż zmiękną. Na koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Całość gotujcie, aż mięso będzie miękkie. Źródło: gotujmy.pl

bogracz
gotujmy.pl/katarzyna_j
Newsy
Rozgrzewający węgierski bogracz idealny na zimowe chłody. Syci lepiej niż inne dania
Wasi domownicy oszaleją na punkcie smaku tej pysznej zupy. Zróbcie ją koniecznie teraz, gdy za oknem panują wyjątkowo niskie temperatury.

Bogracz to nazwa tradycyjnego węgierskiego kociołka rozszerzającego się ku górze. Wiesza się go nad paleniskiem i gotuje w nim bogracz, czyli zupę gulaszową. To doskonałe danie na zimowe, chłodniejsze dni – cudownie rozgrzewa od środka i syci na długie godziny. Docenicie ją po długim spacerze albo gdy przemarzniecie – od razu postawi was na nogi. Zupa gulaszowa W swoim składzie ma dużo mięsa – łopatki wieprzowej oraz wędzonego boczku, które sprawiają, że jest wyjątkowo sycąca, ale i aromatyczna. Kto raz spróbuje prawdziwej węgierskiej zupy, ten zakocha się bezpowrotnie. To jedno z uwielbianych przez Polaków dań, z łatwością możecie zjeść je w każdej restauracji serwującej kuchnię węgierską. Ale zrobienie tej potrawy nie jest specjalnie skomplikowane, dlatego warto przyrządzić ją samodzielnie w domu. Pamiętajcie, że jeśli nie macie pod ręką dobrych pomidorów to możecie użyć tych z puszki albo pomidorowej passaty. Jeśli lubicie paprykę to możecie dorzucić jej więcej, a na przykład zredukować ilość ziemniaków. Ciekawym urozmaiceniem, które pojawia się w wielu przepisach, z pewnością będą pieczarki, które są bardzo popularne w wielu domach. Przepis na węgierski bogracz Składniki 700g łopatki wieprzowej 200g boczku wędzonego 1 większa cebula 4 średnie ziemniaki 2 duże czerwone papryki 2 większe pomidory lub 3 mniejsze 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 litr wody Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cebulę i boczek pokrójcie w drobną kostkę i razem podsmażcie na dużej patelni albo w szerokim garnku. Dodajcie łopatkę pokrojoną w większą kostkę. Smażcie 10 minut, po czym wlejcie wodę. Dodajcie paprykę w proszku i gotujcie przez...

Klopsy w sosie pomidorowym
gotujmy.pl/gracer
Newsy
Przepis na proste klopsiki w sosie pomidorowym. Dodajcie 1 składnik, a będą wyjątkowo mięciutkie
Każda gospodyni domowa ma swoją własną recepturę na klopsy. My przedstawiamy wam uniwersalny przepis, który zawsze się udaje, a mięsko wychodzi wyjątkowo mięciutkie dzięki 1 składnikowi.

Klopsy z mielonego mięsa to jedno z łatwiejszych dań. Można je usmażyć lub poddusić w bulionie, z którego łatwo później zrobić pomidorowy sos. Wystarczy mięso, bulion, mąka, kasza manna, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz i mamy pyszny obiad.  Wyjątkowo miękkie klopsy Aby mięso było miękkie, nasze babcie dodawały do mięsnej masy kaszę manną. Dzięki temu klopsy wychodzą bardziej zwarte i nie rozpadają się przy gotowaniu. A chyba nikt nie lubi, gdy coś nam się nie udaje w kuchni. Warto więc wypróbować trik naszych babć i cieszyć się udanym daniem.  Delikatne w smaku klopsiki w pomidorowym sosie, znakomicie łączą się z ryżem czy ziemniakami. Mięso mielone z sosem tworzy coś na kształt gołąbków tylko bez kapusty. Więc już można sobie wyobrazić jak smakuje. Klopsy można też zjeść z makaronem. Wszystko zależy już od waszych preferencji i na co będziecie mieć ochotę. Jedno jest pewne: klopsy z sosem w każdym wydaniu są bardzo apetyczne.  Przepis na klopsy w sosie pomidorowym  Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 3 łyżki kaszy manny Mąka Koncentrat pomidorowy  350 ml bulionu z warzywami Sól Świeżo zmielony pieprz Sposób wykonania: Do miski przełóżcie mielone mięso, dodajcie 3 łyżki kaszy, łyżeczkę koncentratu pomidorowego, sól oraz świeżo zmielony pieprz.  Tak przygotowaną masę dokładnie wymieszajcie. Po chwili uformujcie małe klopsiki. Każdy z nich obtoczcie w mące.   Bulion z warzywami postawcie na ogniu i go zagotujcie. Obtoczone w mące klopsy, włóżcie delikatnie do bulionu i gotujcie przez około 10 minut. Po tym czasie dodajcie koncentrat pomidorowy i gotujcie jeszcze chwilę na niewielkim ogniu do zgęstnienia sosu. I gotowe! Życzymy smacznego.

Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Przepis na bigos Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso...