prażoki przepis
Gotujmy.pl/msewka
Newsy

Z kuchni babci: pyszne prażoki, które smakują jak samo jak te, które pamiętacie z dzieciństwa

Tradycyjnie przygotowywane na ognisku, w żeliwnym kociołku prażoki lub, jak kto woli, prażuchy, dziady, masoły, sytochy czy pieczonki to potrawa stara jak świat. Jej bazę stanowią przede wszystkim ziemniaki. Z pewnością przyrządzały je wasze prababcie i babcie.
Weronika Kępa
styczeń 14, 2021

Nazwa dania została zaczerpnięta od sposobu jego przygotowywania. Bowiem prażoki powstają poprzez zaparzenie czy też prażenie mąki wraz z gotującymi się ziemniakami. To bardzo proste, ale przede wszystkim tanie i pożywne danie chłopskie, znane jest w wielu regionach Polski - Małopolsce, Wielkopolsce oraz na Kujawach. 

Potrawa wspaniale komponuje się z zsiadłym mlekiem lub kefirem i kiszonym ogórkiem. Z powodzeniem można ją serwować zarówno latem, jak i zimą. Jeśli jeszcze nigdy jej nie próbowaliście, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na prażoki

Będziecie potrzebować

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 100 gramów mąki pszennej
  • Smalec ze skwarkami i cebulką
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie ze skóry, pokrójcie na ćwiartki, umieśćcie w garnku, zalejcie wodą, dodajcie soli i gotujcie przez ok. 20 minut.
  2. Po upływie tego czasu do wody dodajcie mąkę (nie mieszajcie, niech osiądzie na górze) i gotujcie po uchyloną pokrywką jeszcze przez ok. 10 minut.
  3. Ziemniaki odcedźcie, pozostawiając jednak na dnie garnka odrobinę wody, a następnie ugniećcie je przy pomocy drewnianego tłuczka. Powstała masa powinna być idealnie gładka, bez żadnych grudek.
  4. Na patelni roztopcie smalec ze skwarkami i cebulką. W tak przygotowanym tłuszczu umoczcie łyżkę, a następnie nałóżcie na nią porcję ziemniaków i umieśćcie na talerzu.
  5. Prażoki posypcie z wierzchu skwarkami i cebulką.

Gotowe! 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...

Przeczytaj