prażoki przepis
Gotujmy.pl/msewka
Newsy

Z kuchni babci: pyszne prażoki, które smakują jak samo jak te, które pamiętacie z dzieciństwa

Tradycyjnie przygotowywane na ognisku, w żeliwnym kociołku prażoki lub, jak kto woli, prażuchy, dziady, masoły, sytochy czy pieczonki to potrawa stara jak świat. Jej bazę stanowią przede wszystkim ziemniaki. Z pewnością przyrządzały je wasze prababcie i babcie.

Nazwa dania została zaczerpnięta od sposobu jego przygotowywania. Bowiem prażoki powstają poprzez zaparzenie czy też prażenie mąki wraz z gotującymi się ziemniakami. To bardzo proste, ale przede wszystkim tanie i pożywne danie chłopskie, znane jest w wielu regionach Polski - Małopolsce, Wielkopolsce oraz na Kujawach. 

Potrawa wspaniale komponuje się z zsiadłym mlekiem lub kefirem i kiszonym ogórkiem. Z powodzeniem można ją serwować zarówno latem, jak i zimą. Jeśli jeszcze nigdy jej nie próbowaliście, koniecznie przetestujcie ten przepis.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na prażoki

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 100 gramów mąki pszennej
  • Smalec ze skwarkami i cebulką
  • 1 łyżka soli
Zobacz także
Prażuchy

Przepis na swojskie prażuchy. Danie jak za dawnych lat najlepiej smakuje ze skwarkami ze słoniny

Lane kluski to nie tylko dodatek. Znacie galuszki? Spróbujcie ich w pełnej, obiadowej wersji SEO: Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane

Przepis na galuszki: pyszne marchewkowe kluski lane

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie ze skóry, pokrójcie na ćwiartki, umieśćcie w garnku, zalejcie wodą, dodajcie soli i gotujcie przez ok. 20 minut.
  2. Po upływie tego czasu do wody dodajcie mąkę (nie mieszajcie, niech osiądzie na górze) i gotujcie po uchyloną pokrywką jeszcze przez ok. 10 minut.
  3. Ziemniaki odcedźcie, pozostawiając jednak na dnie garnka odrobinę wody, a następnie ugniećcie je przy pomocy drewnianego tłuczka. Powstała masa powinna być idealnie gładka, bez żadnych grudek.
  4. Na patelni roztopcie smalec ze skwarkami i cebulką. W tak przygotowanym tłuszczu umoczcie łyżkę, a następnie nałóżcie na nią porcję ziemniaków i umieśćcie na talerzu.
  5. Prażoki posypcie z wierzchu skwarkami i cebulką.

Gotowe! 

Źródło: gotujmy.pl

Pyzy ziemniaczane
Gotujmy.pl
Newsy
Domowe pyzy ziemniaczane. Przed gotowaniem zróbcie to z ziemniakami, a będą smakować jak u babci
Pyzy kochają mali i duzi. Zwykle przyrządza się je z mięsnym nadzieniem. Dzisiaj polecamy wam jednak pyzy przypominające nieco kluski śląskie.

Jednym nasze pyzy ziemniaczane przypomną kluski śląskie, drugim być może bardziej podlaskie i litewskie cepeliny czy też kartacze. Dlaczego? Chodzi oczywiście o surową masę ziemniaczaną dodawaną do ciasta. Właściwie trzeba sobie jasno powiedzieć, że surowe ziemniaki są nawet podstawą ciasta na pyzy. Jak podawać pyzy ziemniaczane? Dzięki surowym ziemniakom kluski, czyli nasze pyzy będą miały nieco inny kolor – będzie on bardziej szary niż ten charakterystyczny dla klusek śląskich. Niewątpliwie wyczuwalna różnica będzie także w smaku. Czy na plus, czy na minus? To ocenicie sami po ich ugotowaniu. Pyzy bez nadzienia świetnie odnajdą się w roli dodatku do mięsnego dania, na przykład sosu lub gulaszu. Doskonałym wyjściem jest także podanie tych ziemniaczanych klusek z omastą w postaci roztopionego smalcu ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Uważajcie tylko na ilość zjedzonych klusek! Są dość tuczące, a naprawdę niełatwo się im oprzeć. Zwłaszcza z opisanymi przez nas dodatkami! Przepis na pyzy ziemniaczane Składniki: 1,2 kg obranych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Smalec Cebula Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki. 1/3 ziemniaków ugotujcie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe ziemniaki przepuśćcie dwa razy przez praskę. Pozostałą część ziemniaków zetrzyjcie na tarce o małych oczkach lub za pomocą malaksera na masę. Odsączcie powstałą masę z nadmiaru wody. Połączcie w misce lub w garnku ziemniaki gotowane i surowe. Do masy ziemniaczanej dodajcie jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszajcie razem całą masę. Z masy ziemniaczanej formujcie pyzy o wielkości sporego orzecha włoskiego. Zagotujcie wodę w garnku z dodatkiem soli. Gotujcie pyzy we wrzątku przez ok. 2 min po wypłynięciu....

ruskie kluski ze skwarkami i cebulką
Adobe Stock
Newsy
Tani obiad w 10 minut? Ruskie kluseczki ze skwarkami podbiją wasze kubki smakowe
To inna wersja pierogów ruskich. Kluseczki są zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako pomysł na obiad. Przygotujcie je dla bliskich, a nawet nie zauważycie, kiedy znikną z talerzy!

Pierogi ruskie to klasyk polskiej kuchni. Są uwielbiane przez wszystkich. Swoją popularność zdobyły, dzięki wyjątkowemu nadzieniu składającemu się z ziemniaków i białego sera. Są serwowane na co dzień, jak i od święta. Niestety to danie jest dosyć pracochłonne ze względu na czas lepienia. Jeśli uwielbiacie te pierogi, to za tą potrawą wręcz przepadniecie.  Kluseczki ruskie To idealny przepis dla zabieganych. Przygotowanie pierogów ruskich wymaga więcej czasu, a nie zawsze jest czas by je przyrządzić. Kluski są świetną alternatywą dla tego dania. Są nie tylko szybkie i proste w przyrządzeniu, ale przede wszystkim tanie. To potrawa na każdą kieszeń. Obłędny smak kluseczek sprawi, że nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Przepis na ruskie kluseczki ze skwarkami i cebulką Składniki: ½ kg ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 cebule kawałek wędzonego boczku olej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie w niewielkie kawałki. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i delikatnie posólcie. Ugotujcie je pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedźcie od wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Zimne ziemniaki zmielcie wraz z półtłustym twarogiem dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.  Do zmielonej masy dodajcie rozbite jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie pszennej. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie. Ciasto podzielcie na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkujecie na stolnicy posypanej mąką jak wałeczek na kopytka. Podzielcie go na niewielkie kawałki lub uformujcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego....

pierogi ruskie
Adobe Stock
Newsy
Pierogi ruskie wyjdą lepsze w smaku, jeśli dodacie ten sekretny składnik. Wspaniale podkręci ich smak
Pierogi ruskie zna każdy, ale z tym sekretnym składnikiem smakują jeszcze lepiej. Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie tą potrawę, a w takim wydaniu na dłużej zagoszczą w waszym domu.

Pierogi ruskie mimo, iż brzmią obco to chyba nie ma osoby, która by tego dania nie kojarzyła i nie lubiła. Są proste w przygotowaniu, a smak wręcz zniewala z nóg. Najczęściej są podawane z kwaśną śmietaną bądź zeszkloną cebulką. Sekretny składnik do farszu Klasyczny przepis zakłada przyrządzenie farszu z gotowanych ziemniaków, białego sera i przypraw. Jeden sekretny dodatek całkowicie odmienia tą potrawę, a jest nim mięta. To zioło nadaje całości świeżości i lekkości. Pierogi mają ciekawy, podkręcony aromat. To połączenie smaków jest wyśmienite. Nikt nie oprze się tak przygotowanym pierogom ruskim! Przepis na pierogi ruskie z miętą Składniki: Farsz: ½ kg twarogu 4 ugotowane ziemniaki 1 łyżka drobno posiekanej mięty 1 cebula olej do smażenia sól pieprz Ciasto: ½ kg mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 4 łyżki masła 1 jajko szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiejcie mąkę. W kopcu zróbcie wgłębienie, w które dodajcie miękkie masło, sól, rozbite jajko oraz szklankę letniej wody. Całość delikatnie zamieszajcie i zagniećcie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełóżcie do miski i przykryjcie ściereczką. Odstawcie na 15 minut. W międzyczasie przygotujcie farsz. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odcedźcie wodę oraz odstawcie do ostygnięcia. Później chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Twaróg rozdrobnijcie za pomocą widelca lub blendera, po czym dodajcie go do ziemniaków. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę oraz przełóżcie na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażcie do zeszklenia się.  Listki mięty umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem...

kopytka przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni tym 1 prostym trikiem
Kopytka to świetny pomysł na leniwy obiad. Ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością macie w domu.

Choć kopytka należą do ulubionych dań dzieci, bo są miękkimi, puszystymi kluskami, dorośli też je kochają! To banalnie prosty, szybki, tani, a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca. Wystarczy polać masełkiem i posypać cukrem lub dodawać do nich najróżniejsze sosy. Są doskonałe z każdym sosem mięsnym. Zarówno z sosem pieczeniowym, jak i tym, podanym z bitkami duszonymi z cebulką. Świetnie smakują z sosami grzybowymi, a także śmietanowymi. Kopytka podane z sosem pomidorowym smakują dokładnie jak włoskie gnocci. Bo tak jak włoski przysmak, są kluskami ziemniaczano — mącznymi. Zdradzamy sekret na idealne ciasto na kopytka Ten rodzaj ziemniaczanych klusek znany jest od wieków w różnych częściach świata. Wcześniej wspomnieliśmy o włoskich gnocchi, Węgrzy gotują swoje ziemniaczane nokedli, a Czesi – haluszki. Nasze kopytka wywodzące się z Wielkopolski, zwane są też szagówkami. Wszystkie regionalne przepisy łączą składniki: są to ugotowane ziemniaki, mąka i jajka. Jeśli chcecie ugotować idealne, puszyste i najsmaczniejsze kopytka, wykorzystaj ten trik. Po ugotowaniu ziemniaków nie wystarczy ich odlać. Samo odlewanie czy nawet odsączenie na durszlaku, czy sicie, nie pozbawi ich całej wody. Żeby to się stało, należy ziemniaki odparować. Jak to zrobić, pokazujemy w przepisie. Przepis na kopytka Składniki 1 kilogram ziemniaków 500 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Przygotowanie: W dużym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli. Ziemniaki obierzcie, w zależności od wielkości przekrójcie na połówki lub ćwiartki i wrzućcie do gotującej się wody i gotujcie około 20 minut. Dokładnie odcedźcie ziemniaki z wody, a następnie ponownie umieśćcie garnek na ogniu i odparujcie....