Szare kluski ze skwarkami
Gotujmy.pl/agu88sia
Newsy

Z kuchni babci: prosty przepis na szare kluski. Idealne na obiad

Szare kluski nie mają sobie równych. Pewnie sięgacie po nie rzadko, a niesłusznie! Przepis na szare kluski jest dziecinnie prosty.
Aleksandra Jaworska
styczeń 06, 2021

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami. Nazewnictwo bierze się głównie od ich sinego koloru. Do ich przygotowania potrzebne wam będą tarte, surowe ziemniaki, które w tracie ucierania ciemnieją. Stąd ich szarawy odcień. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szare kluski jako tradycyjne danie na Śląsku

Kuchnia śląska jest tłusta i pożywna. Obok wodzianki, knedli i kompotu z suszonych śliwek znajdziecie w niej również kluski, na które przepis podajemy na końcu artykułu. Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach.

Z czym podawać szare kluski?

Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Na Kujawach często posypane są dodatkowo białym pokruszonym twarogiem. Szare kluski  to wyśmienity dodatek do ciemnych mięs duszonych w zawiesistym sosie. 

Smakują równie świetnie z zasmażaną kiszoną kapustą. W wielu regionach stanowią też tradycyjny dodatek do czerniny. Kluski śląskie możecie także podać do dań bardziej klasycznych, takich jak kotlet schabowy, mielony, czy sos na bazie grzybów.

Zobacz także

Pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe

Szare kluski można jeść jako pełne danie obiadowe. Jeśli wolicie inne pomysły, nic nie szkodzi. Kluski można podawać na wiele sposobów, okraszone boczkiem i cebulą lub z duszoną kapustą, sosem pieczarkowym lub grzybowym, posypane kruszonym białym serem i boczkiem, a nawet jako zwykły dodatek do gulaszu.

Każdy sposób jest doskonały i zależy jedynie od waszych upodobań. Ciasto na kluski, podobnie jak na naleśniki czy plaski ziemniaczane, jest dość gęste, dlatego każdy z was musi znaleźć idealną dla siebie konsystencję. Może ona zależeć m.in. od stopnia odcedzenia masy ziemniaczanej. 

Przepis na szare kluski

Polacy kochają kluski. Jeśli wy również pałacie do nich szczególną sympatią, przedstawiamy przepis, który na długo zapadnie wam w pamięć. Oto przepisy na tradycyjne kluski z mąką i ziemniakami w roli głównej. 

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków

  • 2 duże jajka

  • 10 łyżek mąki

  • 2 średnie cebula

  • 50 g słoniny

  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieracie, myjecie i trzecie na tarce o małych oczkach.

  2. Powstały z nich sok lekko odcedzacie.

  3. Ziemniaki łączycie z mąką, jajkami. Mieszacie całość i doprawiacie do smaku.

  4. Małe porcje ciasta wrzucacie łyżką do wrzącej, posolonej wody. Gotujecie przez 5 minut.

  5. Drobno pokrojoną słoninę topicie i podsmażacie z posiekaną drobno cebulką.

  6. Ugotowane kluski odcedzacie, układacie na półmisku i polewacie tłuszczem. Podajecie danie z kiszoną kapustą lub gotowaną marchewką. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze
Kluski śląskie
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Triki kulinarne Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Jak je zrobić, by były sprężyste i miękkie jednocześnie?
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Kluski śląskie to rodzaj popularnych klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki. Specjalne formowanie polega na mocnym spłaszczeniu kulki i okrągłym wgłębieniu. Śląskie robi się szybko a ich gotowanie w osolonym wrzątku to także moment i gotowe! Regionalne specjały Śląskie to nie całkiem zwyczajne kluski. Oficjalnie są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego.  Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku , ale nie tylko. Kluski śląskie jada się w całej Polsce do obiadów mięsnych i sosów pieczeniowych . W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę białokremową, lekko żółtą, a nawet koloru żółtka. Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzyma się podany z potrawą sos. „Dziurka” pomaga także równomiernie ugotować śląskie. Na słono i słodko Kluski śląskie podaje się zwłaszcza jako dodatek do pieczonych dań mięsnych. Często spotykaną wersją śląskich jest podanie ich z sosem lub z przyrządzaną na rozmaite sposoby kapustą. Na sląsku jada się je tradycyjnie z roladą i modrą kapustą . Występują także jako danie okraszone stopioną słoniną. Kluski śląskie można podawać również na słodko z dodatkiem cukru. Składniki na pyszne śląskie „z dziurką": 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Kluski z wgłębieniem Obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą. Dosypujemy sól wedle uznania i gotujemy. Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę i dokładnie ugniatamy w misce. Dzielimy masę ziemniaczaną na 4 części. Wyjmujemy jedną część...

Przeczytaj
kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.
Katarzyna Wyborska
grudzień 23, 2020

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule . Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski. Wigilijne makówki Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami. Przepis na kluski z makiem Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:   Do ciasta: 50 dag mąki pszennej 3 jaja Płaska łyżeczka soli Łyżka oleju Do masy makowej: 25 dag maku suchego Mleko 100 ml miodu 1 szklanka bakalii Łyżka masła Przygotowanie Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski....

Przeczytaj
Krokiety
gotujmy.pl/Marta1986
Newsy Prosty i sprawdzony trik na szczelne zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypadnie
Jeśli lubicie krokiety wiecie, że najtrudniejsze w procesie ich przygotowywania jest zwijanie farszu. Podzielenie działania na etapy pozwoli wam zaoszczędzić czas i nerwy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Do niektórych przekąsek wracamy ze szczególnym sentymentem. Wybrane potrawy sprawdzają się jako pyszne i uniwersalne dania, które smakują większości. Jedynym w takich dań jest znany wszystkim krokiet, panierowany zazwyczaj  w bułce tartej. Czym tak naprawdę są krokiety? Krokietem można nazwać rodzaj pasztecika lub zasmażanego naleśnika z farszem w postaci niewielkiej rolady. Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu. Wigilijne znacznie różnią się od tych, które jada się na co dzień. Krokiety można bowiem nadziewać dosłownie wszystkim. Zazwyczaj po rozsmarowaniu farszu naleśnik zawija się i układa w rodzaj koperty obtoczonej w jajku z mąką i tartej bułce, a następnie smaży się na patelni w oleju. Właśnie ten element sprawia nawet zaawansowanym kucharzom najwięcej trudności. Farsz do krokietów bywa problematyczny pod wieloma względami.  Najpopularniejsze rodzaje farszu: farsz z kapustą kiszoną i grzybami; farsz mięsny – z gotowanego, a następnie zmielonego mięsa z dodatkami; farsz mięsno-kapuściany – z posiekanej kiszonej kapusty z mielonym mięsem; farsz mięsno-grzybowy – z pokrojonymi grzybami dodanymi do zmielonego mięsa; mieszany – z pieczarkami, żółtym serem i podsmażoną cebulką; jednorodny/wegetariański– np. z drobno posiekanym jajkiem. Krokiety osobno lub z czerwonym barszczem Krokiety można jeść jako samodzielne danie lub podawać jako dodatek do zdrowego, czerwonego barszczu. Jakkolwiek byście ich nie uwielbiali, warto zapoznać się z techniką na ich składanie, jeśli wolicie - zwijanie. Dzięki kilku prostym trikom wasze krokiety nie będą się rozpadać ani rwać ciasta, w które je skręcacie. W końcu krokiet, z którego wysypuje się z...

Przeczytaj
Paszteciki z farszem
Gotujmy.pl/femme0fatale
Newsy Smakują na ciepło i na zimno. Bajecznie pyszne i chrupiące paszteciki z przepisu babci
Któż z was nie lubi wracać we wspomnieniach do kuchni babci? Niektóre z waszych babć to z pewnością prawdziwe mistrzynie ciast, inne potrafią jak nikt inny doprawić mielonego. Nasz przepis przypomina coś jeszcze innego. Oto domowe paszteciki z babcinej receptury.
Aleksandra Jaworska
grudzień 29, 2020

Paszteciki można traktować jako samodzielne danie, ale również podawać jako dodatek do zupy kremu lub barszczu czerwonego. Przyrządzone prawidłowo powinny być lekkie, chrupiące i niewielkie. Będą stanowić doskonałą przekąskę na nadchodzącego Sylwestra. Wasi goście oniemieją z zachwytu! Pasztecik szczeciński Wśród znanych pasztecików można wyróżnić jeden, w pewien sposób szczególny i przywiązany do konkretnego obszaru Polski. O czym mowa? To rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi. To danie typowe dla Szczecina. Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek. W czasach PRL dość powszechnym zjawiskiem było zastępowanie farszu mięsnego pastą jajeczną.  Pasztecik z barszczem lub krokietem Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem, zastępczo za krokieta.   W 2008 roku pojawiła się propozycja Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, aby pasztecik wpisać na listę produktów tradycyjnych, chronionych przez unijne prawo. Ostatecznie pasztecik znalazł się na wspomnianej liście 22 grudnia 2010 roku. Wszyscy producenci muszą od tej pory ściśle przestrzegać jego receptury. Dzień 20 października jest oficjalnym Dniem Pasztecika Szczecińskiego. Zamiast świętować, możecie zrobić go sami w domu! Sylwestrowy pasztecik z kapustą Paszteciki można nadziewać wieloma produktami spożywczymi. Możecie wybrać to, co tylko przyjdzie wam do głowy lub co akurat macie w lodówce. Odważymy się jednak zaproponować wam jakże pyszną klasykę. Składniki: 3 szklanki mąki + mąka do posypywania 250 g masła 3 jajka 200 g śmietany 18% duża szczypta...

Przeczytaj