Szare kluski ze skwarkami
Gotujmy.pl/agu88sia
Newsy

Z kuchni babci: prosty przepis na szare kluski. Idealne na obiad

Szare kluski nie mają sobie równych. Pewnie sięgacie po nie rzadko, a niesłusznie! Przepis na szare kluski jest dziecinnie prosty.

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami. Nazewnictwo bierze się głównie od ich sinego koloru. Do ich przygotowania potrzebne wam będą tarte, surowe ziemniaki, które w tracie ucierania ciemnieją. Stąd ich szarawy odcień. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szare kluski jako tradycyjne danie na Śląsku

Kuchnia śląska jest tłusta i pożywna. Obok wodzianki, knedli i kompotu z suszonych śliwek znajdziecie w niej również kluski, na które przepis podajemy na końcu artykułu. Szare kluski są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach.

Z czym podawać szare kluski?

Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Na Kujawach często posypane są dodatkowo białym pokruszonym twarogiem. Szare kluski  to wyśmienity dodatek do ciemnych mięs duszonych w zawiesistym sosie. 

Smakują równie świetnie z zasmażaną kiszoną kapustą. W wielu regionach stanowią też tradycyjny dodatek do czerniny. Kluski śląskie możecie także podać do dań bardziej klasycznych, takich jak kotlet schabowy, mielony, czy sos na bazie grzybów.

Zobacz także
Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie

Przepis na kluski tarte ze skwarkami. Lepsze niż śląskie

Kluski z sosem pieczoniowym

Mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym. Tajemnicą ich smaku jest wyjątkowy 1 składnik

Pomysł na szybkie i łatwe danie obiadowe

Szare kluski można jeść jako pełne danie obiadowe. Jeśli wolicie inne pomysły, nic nie szkodzi. Kluski można podawać na wiele sposobów, okraszone boczkiem i cebulą lub z duszoną kapustą, sosem pieczarkowym lub grzybowym, posypane kruszonym białym serem i boczkiem, a nawet jako zwykły dodatek do gulaszu.

Każdy sposób jest doskonały i zależy jedynie od waszych upodobań. Ciasto na kluski, podobnie jak na naleśniki czy plaski ziemniaczane, jest dość gęste, dlatego każdy z was musi znaleźć idealną dla siebie konsystencję. Może ona zależeć m.in. od stopnia odcedzenia masy ziemniaczanej. 

Przepis na szare kluski

Polacy kochają kluski. Jeśli wy również pałacie do nich szczególną sympatią, przedstawiamy przepis, który na długo zapadnie wam w pamięć. Oto przepisy na tradycyjne kluski z mąką i ziemniakami w roli głównej. 

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków

  • 2 duże jajka

  • 10 łyżek mąki

  • 2 średnie cebula

  • 50 g słoniny

  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieracie, myjecie i trzecie na tarce o małych oczkach.

  2. Powstały z nich sok lekko odcedzacie.

  3. Ziemniaki łączycie z mąką, jajkami. Mieszacie całość i doprawiacie do smaku.

  4. Małe porcje ciasta wrzucacie łyżką do wrzącej, posolonej wody. Gotujecie przez 5 minut.

  5. Drobno pokrojoną słoninę topicie i podsmażacie z posiekaną drobno cebulką.

  6. Ugotowane kluski odcedzacie, układacie na półmisku i polewacie tłuszczem. Podajecie danie z kiszoną kapustą lub gotowaną marchewką. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

https://newsy.gotujmy.pl/newsy/jasiek-kuron-podal-przepis-na-zelazne-kluski-jajek-sie-nie-dodaje-bo-i-po-co-skwitowala-fanka-7782-r1/
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jasiek Kuroń podał przepis na żelazne kluski. „Jajek się nie dodaje, bo i po co?" – skrytykowała go fanka
Jasiek Kuroń podzielił się z fanami jednym ze swoich ulubionych smaków dzieciństwa. W jego przepisie, zdaniem jego obserwatorki, pojawił się jednak pewien błąd...

Szare kluski zwane są też przecierakami lub żelaziakami . Dla wielu z nas to prawdziwy smak dzieciństwa. Skąd się wzięła ich nietypowa nazwa? Otóż pochodzi ona od ich sinego koloru, który bierze się od tego, że tarte, surowe ziemniaki w tracie ucierania ciemnieją. Kluski szare są tradycyjnym daniem na Śląsku, ale nie tylko. Zajadają się nimi również w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach. Jako samodzielne danie kluski szare podawane są zawsze z okrasą ze skwarków i zrumienionej cebuli. Przepis na przepyszne i niezwykle proste w wykonaniu żelazne kluski podał Jasiek Kuroń – jeden z kucharzy z kucharskiego klanu Kuroniów.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Jasiek Kuroń (@jasiek_kuron_gotuje) Przepis Jaśka Kuronia na kluski żelazne  Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól woda do gotowania dodatki: ser biały, boczek, cebula Przygotowanie: Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puszczą sok, odlewamy go i dodajemy mąkę pszenną, a następnie wbijamy jajko i wszystko dobrze mieszamy. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Wykładamy na wrzątek kluski przy pomocy łyżki i gotujemy przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski podajemy z cebulką podsmażoną na boczku, z pokruszonym serem białym lub wędzonym. Równie dobrze smakują także z kiełbasą. Danie Jaśka zrobiło spore wrażenie na komentujących, którzy dziękowali mu w...

Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Adobe Stock
Triki kulinarne
Wszyscy je uwielbiają. Kluski śląskie „z dziurką". Dzięki jednemu trikowi wyjdą jeszcze smaczniejsze
Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Jak je zrobić, by były sprężyste i miękkie jednocześnie?

Kluski śląskie to rodzaj popularnych klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki. Specjalne formowanie polega na mocnym spłaszczeniu kulki i okrągłym wgłębieniu. Śląskie robi się szybko a ich gotowanie w osolonym wrzątku to także moment i gotowe! Kluski śląskie jada się w całej Polsce Śląskie to nie całkiem zwyczajne kluski. Oficjalnie są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz osobno śląskiego.  Są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku , ale nie tylko. Kluski śląskie jada się w całej Polsce do obiadów mięsnych i sosów pieczeniowych . W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę białokremową, lekko żółtą, a nawet koloru żółtka. Wgłębienie w klusce oprócz funkcji dekoracyjnej spełnia rolę miejsca, w którym zatrzyma się podany z potrawą sos. „Dziurka” pomaga także równomiernie ugotować śląskie. Czy można jeść kluski śląskie na słodko? Kluski śląskie podaje się zwłaszcza jako dodatek do pieczonych dań mięsnych. Często spotykaną wersją śląskich jest podanie ich z sosem lub z przyrządzaną na rozmaite sposoby kapustą. Na Śląsku jada się je tradycyjnie z roladą i modrą kapustą . Występują także jako danie okraszone stopioną słoniną. Kluski śląskie można podawać również na słodko z dodatkiem cukru. Przepis na kluski śląskie „z dziurką": Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: Obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą. Dosypujemy sól wedle uznania i gotujemy. Ugotowane ziemniaki studzimy, przeciskamy przez praskę i dokładnie ugniatamy w misce. Dzielimy...

kluski
Gotujmy.pl/agu88sia
Newsy
Unikalna receptura na prawdziwe szare kluchy. Zrobicie je bez problemu, dzięki tym zapomnianym wskazówkom
Dla wielu to powrót do smaków dzieciństwa! Szare kluski z okrasą to coś, czego nie można zapomnieć! Ich przygotowanie z naszymi wskazówkami będzie jeszcze prostsze, sprawdźcie!

Szare kluski przygotowuje się z surowych ziemniaków, którym zawdzięczają swój siny kolor. Można się również spotkać z ich drugą nazwą, przecieraki. To tradycyjna potrawa do dziś głównie przyrządzana na Śląsku, Pomorzu czy w Wielkopolsce.  Kraina ziemniaka Prawdopodobnie sam pomysł na przygotowywanie ziemniaków w ten sposób, pojawił się w Wielkopolsce. To rejon Polski słynący z dań z tym warzywem. Szare kluski są obecne na wielkopolskich stołach od bardzo dawna, a ich receptura od lat nie ulegała zmianom. Podstawowym składnikiem dania są surowe, tarte ziemniaki, które nadają barwę i smak kluchom. Dawniej przecieraki były uważane za potrawę dla uboższej warstwy społeczeństwa. Dziś natomiast są podawane jako dodatek do różnych, wykwintnych dań. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka mąka sól 20 g boczku wędzonego Wykonanie: Ziemniaki obierzcie, dokładnie opłuczcie a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach lub aby ułatwić sobie pracę, w tej czynności możecie wyręczyć się robotem kuchennym. Tak przygotowane ziemniaki odstawicie na chwilę na bok, by puściły sok, który będzie trzeba odlać. Dzięki temu zabiegowi masa nie będzie zbyt rzadka. Do startych ziemniaków wbijcie dwa jajka, doprawcie solą do smaku oraz dodajcie mąkę. W tej kwestii jest sprawa indywidualna. Należy dodawać jej po trochę, a w między czasie mieszajcie masę i sprawdzajcie czy nie jest zbyt rzadka czy zbyt gęsta. W pierwszym przypadku należałoby dodać więcej mąki. Konsystencja przygotowanej masy powinna być jednolita, a także łatwo nabierać się na łyżkę. W garnku zagotujcie wodę i posólcie. Gdy zacznie wrzeć, nakładajcie łyżką kluski. Pomiędzy każdym nabraniem, łyżkę należy zamoczyć we...

Polacy się nimi kiedyś zajadali. Dziś mało kto pamięta to danie
AdobeStock
Newsy
Polacy się tym zajadali w PRL-u. Dziś mało kto o nich pamięta. Jedliście je? 
Te okrągłe, pulchne bułeczki robiły kiedyś furorę na polskich stołach. Zgadniecie, co to za danie?

Słyszeliście kiedyś o czymś takim jak pampuchy? Te małe, okrągłe i bajecznie pulchne pyzy drożdżowe, to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. Jak je przygotowywano i z czym najczęściej je jadano? Czym są pampuchy? Pampuchy to nic innego, jak pyzy drożdżowe. Wśród innych nazw tego dania występują takie określenia jak: kluski na parze kluski parowe parzaki parowańce parowce buchty Pampuchy robiły prawdziwą furorę w dawnych czasach. Najczęściej przygotowywano je: na Górnym śląsku - podawane były zazwyczaj z kompotem z jagód, powidłami, wieprzowiną, kapustą kiszoną lub polane topionym masłem i posypane cukrem. w Wielkopolsce - podawało się je do pieczonego schabu i słodko-kwaśnej zasmażanej białej kapusty lub nadziewane owocami z topionym masłem, cukrem i cynamonem. na Lubelszczyźnie - zwykle serwowano je z mało słodkim nadzieniem z kaszy jaglanej, z lekko słonym nadzieniem z leśnych grzybów i kapustą oraz ze słodkawym lub słonym nadzieniem z białego sera. na Kujawach, gdzie zwykle podawano je z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem lub z owocami. Obecnie pyzy z ciasta drożdżowego robi się rzadko. Zwykle podaje się je słodko, np. nadziewane marmoladą i polane roztopionym masłem z dodatkiem cukru. W wersji na słono stanowią one doskonały dodatek do mięs duszonych z sosami. Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz Swoim przepisem na pampuchy podzieliła się niedawno Ewa Wachowicz. Jak je przygotowuje? Składniki: 500 g - mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 łyżki stopionego masła 30 g drożdży 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie: W mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy do nich szczyptę cukru oraz mąkę (tak, aby rozczyn miał konsystencję śmietany)....