Smalec
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy

Przepis na najlepszy smalczyk pod słońcem. Do tego pajda chleba i ogórek kiszony. Szynka się chowa

Kanapki ze smalcem to dla wielu wspomnienie pięknego dzieciństwa. Pora przypomnieć sobie ten wspaniały smak!

Smarowanie pieczywa swojskim smalcem dawno wyszło już z mody. A szkoda, bo to nadal prawdziwa gratka dla największych smakoszy.

Obecnie pajdę chleba z roztopioną słoniną i plasterek ogórka kiszonego dostać można na różnego rodzaju jarmarkach i festynach.

Kiedyś tego typu kanapka stanowiła ważną część jadłospisu zwłaszcza na wsiach. Dawniej do smalczyku nie dodawano jednak pewnego dodatku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawić smak domowego smalczyku?

By nieco urozmaicić swój domowy, kanapkowy smalec, warto dodać do wytapianej słoniny trochę wędzonego boczku. Boczek ożywi nieco wasz smalczyk, który świetnie będzie komponował się ze świeżym pieczywem. Dodanie odrobiny boczku należy rozważyć zwłaszcza wtedy, gdy wasz kawałek słoniny jest bardzo tłusty i pozbawiony fragmentów mięsa. Słowem – taki, z którego będzie mało skwarków.

Dobry smalec będzie świetną alternatywą dla przeróżnych, nafaszerowanych chemią sklepowych pasztetów. Wystarczy, że zaopatrzycie się w ładny kawałek słoniny, a z pewnością nie będziecie chcieli wrócić do czegokolwiek innego!

Zobacz także
domowe smarowidło

Smarowidło do chleba, które bije na głowę… swojski smalec. Musicie tego spróbować

Nigella Lawson zachwyca się polskim smalcem. „Nigella! Zdobyłaś polskie serca”

Nigella Lawson zachwyca się polskim smalcem. Gwiazda kulinariów używa go w niecodzienny sposób

Przepis na smalczyk do chleba

Składniki:

  • Ok. 60 dag świeżej słoniny
  • Ok. 20 dag boczku wędzonego lub wędzonej słoniny
  • Sól i pieprz
  • Cebula
  • Czosnek – kilka ząbków

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania i posiekania drobno cebuli i czosnku.
  2. Podsmażcie na patelni cebulę, a następnie dodajcie do niej czosnek.
  3. Słoninę oczyśćcie i pokrójcie drobno.
  4. Wytapiajcie słoninę w dużym naczyniu.
  5. Boczek pokrójcie na drobne kawałki i dodajcie do wytapiającej się słoniny, wtedy kiedy skwarki będą już złociste.
  6. Pod koniec wytapiania dodajcie do garnka także podsmażoną cebulę i czosnek.
  7. Gdy smalec nieco przestygnie, doprawcie go solą i pieprzem.
  8. Odstawcie naczynie ze smalczykiem do stężenia.
  9. Smalcem smarujcie kanapki i podawajcie je z plastrem ogórka kiszonego.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Domowy smalec to przysmak, który tygrysy lubią najbardziej. Zamiast czekać na zjedzenie okazałej pajdy na letnim jarmarku, przyrządźcie go w swoim domu!

To naprawdę nic trudnego. Podstawą będzie oczywiście zaopatrzenie się w solidny kawał słoniny, najlepiej takiej, która zdradza potencjał na piękne skwarki. Oznacza to jedno – słonina powinna mieć nieco mięsa i skórki. Oprócz tego do takiego smalczyku na kanapki warto dodać kawałek boczku. Dlaczego do domowego smalczyku dodaje się jabłko? To nie wszystko. Specyficzny smak i aromat smalczyku, którym kuszą turystów na przeróżnych straganach i targowiskach, leży gdzie indziej. To kwestia przypraw – majeranku, soli i pieprzu, a także nietypowych dodatków. Skrojonej drobno cebulki, a zwłaszcza jabłka. Jabłko to owoc, którego niektórzy nie spodziewaliby się w składzie domowego smalczyku. A jednak. Dodane pod koniec smażenia jabłko nada nieco charakteru, kwasowości i słodyczy waszemu przysmakowi. Przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłka Składniki: 1 kg słoniny 50 dag boczku 2 łyżki mleka 2 małe cebulki 3 ząbki czosnku 1 jabłko Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Łyżeczka majeranku dla smaku Przygotowanie: Pokrójcie drobno, w kostkę słoninę i boczek. Przełóżcie słoninę i boczek do rondla, dużej patelni lub garnka o grubym dnie. Dodajcie odrobinę mleka i smażcie smalec na malutkim ogniu. Duście całość do uzyskania właściwej konsystencji skwarków – jeśli wolicie bardziej miękkie, czas powinien być odrobinę krótszy. Jeśli zależy wam zaś na bardziej chrupiącym skwarkach, smażcie smalec odrobinę dłużej. Obierzcie ze skórki cebulę. Jabłko obierzcie i oczyśćcie z gniazda nasiennego. Cebulkę pokrójcie na drobną kostkę, a jabłko zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę albo drobno pokrójcie....

Smalczyk z takim dodatkiem to prawdziwa poezja smaku. Zdziwicie się, co można do niego dodać. Będzie pyszny
Flickr
Newsy
Smalczyk z takim dodatkiem to poezja smaku. Zdziwicie się, co można do niego dodać. Będzie pyszny
Marzą się wam kanapki jak za dawnych lat z nutą ziołowych przypraw? Smalczyk to nie tylko tradycja, ale i wciąż perfekcyjny smak.

Chleb ze smalcem z dodatkiem ogórka kiszonego to w ostatnich latach stały element różnorakich festynów, zlotów, pikników pod chmurką w całej Polsce. Polacy raczą się pajdami razowca tak ochoczo, że aż trzęsą im się od tego uszy. Obecnie mało kto z młodszych obywateli naszego kraju pamięta jeszcze czasy jak takie kanapki były normalnością i codziennością w domach. Jak powstawał smalczyk, którym potem smarowało się chleb? Wszystko zaczynało się od świniobicia. Poznajcie historię tego zajęcia, a potem przystąpcie do lektury naszego przepisu na smalczyk z przyprawami. Jak wyglądało dawniej świniobicie? Dawniej wiejscy gospodarze przeprowadzali świniobicie zwykle raz do roku. Bogatsi mogli sobie pozwolić na to maksymalnie dwa razy. Grudniowe lub sierpniowe bicie świni miało swoją specjalną oprawę. Cała procedura była zaplanowana od A do Z. Włącznie z kolejnością spożywania kolejnych części wieprzowiny przez cały rok. Na pierwszy ogień szła potrawka złożona ze świńskiego mózgu i jajka, zwana gdzieniegdzie móżdżkiem po polsku. Kiedy mięso dopiero zaczynało „odparowywać” po ubiciu, chłopi przygotowywali pierwszą ucztę – złożoną z wysmażonej w słoninie świeżonki. Więcej o tym daniu przeczytacie w tym miejscu:  Jak zrobić smakowitą świeżonkę z cebulką? Zastosujcie ten trik a wyjdzie tak pyszna, że będziecie maczać w niej chleb  Pozostałą część świni zwykle obficie solono i odstawiano na późniejszy czas. Z czego można wytopić smalczyk na kanapki? Do świniobicia wybierano zazwyczaj potężne, tłuste sztuki. A to miało swoje przełożenie na ilość słoniny i sadła wieprzowego, które potem ze smakiem przetapiano na smalec lub jak w przypadku sadła, również zasalano. Dzisiejsza hodowla świń nastawiona jest na większą ilość mięsa niż tłuszczu. Stąd wynika mniejsza podaż na rynku...

swiezonka
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić świeżynkę z cebulką? Zastosujcie ten trik a wyjdzie tak pyszna, że będziecie maczać w niej chleb
Nie ma to jak świeża smażona wieprzowina. Jeżeli macie do niej dostęp, nie zawahajcie przypomnieć sobie smaku tradycyjnej świeżynki.

Świeżonka, świeżyzna, a może świeżynka – różnie nazywa się w różnych częściach naszego kraju, mięsną potrawę ze świeżo ubitej świni. Jak zwał, tak zwał. Istotne jest to, że smak tej potrawy niemal zawsze jest perfekcyjny. To zasługa nie tylko mięsa, ale i dodatków. Doświadczeni rzeźnicy i wiejscy gospodarze dobrze wiedzą, że świeża wieprzowina musi „wystygnąć” i odparować. „Stygnięcie”, czyli nic innego jak po prostu ochładzanie świeżo ubitej świni jest konieczne, by zatrzymać procesy życiowe w komórkach mięsa, a także uniknąć psucia się mięsa. Tradycja świniobicia przewiduje jednak przygotowywanie posiłku ze świeżej wieprzowiny. Dawniej był nim choćby smażony z jajkiem móżdżek świni. Jakie mięso wybrać do smażenia świeżonki? Obecnie w nie wszystkich gospodarstwach szykuje się jeszcze takie rarytasy. Przetrwała za to tradycja smażenia świeżonki. To nic innego jak kilka gatunków mięs – podgardle, karkówka, łopatka, boczek – a wszystko to solidnie wysmażone na kawałku słoniny. Kluczem jest właśnie odpowiedni wybór rodzajów mięs do tak zwanej chłopskiej smażenicy. Ten smak jest po prostu obłędny. Koniecznie dodajcie do mięsa również pokrojoną cebulę i czosnek, a potem poduście chwilę całość pod przykryciem. Świeżonka – przepis Składniki: Kawałek łopatki – ok. 50 dag Kawałek karkówki, podgardla – ok. 50 dag Kawałek boczku – ok. 30-40 dag Niewielki kawałek słoniny do smażenia 2 cebule 1-2 ząbki czosnku Majeranek Pieprz ziołowy Pieprz Sól Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, wysuszcie, pokrójcie na niewielkie kawałki. Doprawcie łopatkę, karkówkę i boczek pieprzem, solą i majerankiem. Na patelni rozpuście świeżą słoninę i smażcie na niej kawałki mięsa na złoty...

Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy
Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzacie domowej roboty smalec, koniecznie dodajcie do niego majeranek!

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziecie potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyjcie, a następnie pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieśćcie na zimnej patelni. Ustawcie średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszajcie mięso i zmniejszcie moc palnika. Odstawcie na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodajcie do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększcie moc palnika. Całość smażcie jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przyprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszajcie, a następnie odstawcie do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelejcie do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóżcie do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych . Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny...