Smarowanie pieczywa swojskim smalcem dawno wyszło już z mody. A szkoda, bo to nadal prawdziwa gratka dla największych smakoszy.

Obecnie pajdę chleba z roztopioną słoniną i plasterek ogórka kiszonego dostać można na różnego rodzaju jarmarkach i festynach.

Kiedyś tego typu kanapka stanowiła ważną część jadłospisu zwłaszcza na wsiach. Dawniej do smalczyku nie dodawano jednak pewnego dodatku.

Jak poprawić smak domowego smalczyku?

By nieco urozmaicić swój domowy, kanapkowy smalec, warto dodać do wytapianej słoniny trochę wędzonego boczku. Boczek ożywi nieco wasz smalczyk, który świetnie będzie komponował się ze świeżym pieczywem. Dodanie odrobiny boczku należy rozważyć zwłaszcza wtedy, gdy wasz kawałek słoniny jest bardzo tłusty i pozbawiony fragmentów mięsa. Słowem – taki, z którego będzie mało skwarków.

Zobacz także:

Dobry smalec będzie świetną alternatywą dla przeróżnych, nafaszerowanych chemią sklepowych pasztetów. Wystarczy, że zaopatrzycie się w ładny kawałek słoniny, a z pewnością nie będziecie chcieli wrócić do czegokolwiek innego!

Przepis na smalczyk do chleba

Składniki:

  • Ok. 60 dag świeżej słoniny
  • Ok. 20 dag boczku wędzonego lub wędzonej słoniny
  • Sól i pieprz
  • Cebula
  • Czosnek – kilka ząbków

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania i posiekania drobno cebuli i czosnku.
  2. Podsmażcie na patelni cebulę, a następnie dodajcie do niej czosnek.
  3. Słoninę oczyśćcie i pokrójcie drobno.
  4. Wytapiajcie słoninę w dużym naczyniu.
  5. Boczek pokrójcie na drobne kawałki i dodajcie do wytapiającej się słoniny, wtedy kiedy skwarki będą już złociste.
  6. Pod koniec wytapiania dodajcie do garnka także podsmażoną cebulę i czosnek.
  7. Gdy smalec nieco przestygnie, doprawcie go solą i pieprzem.
  8. Odstawcie naczynie ze smalczykiem do stężenia.
  9. Smalcem smarujcie kanapki i podawajcie je z plastrem ogórka kiszonego.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl