Smalec
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy

Przepis na najlepszy smalczyk pod słońcem. Do tego pajda chleba i ogórek kiszony. Szynka się chowa

Kanapki ze smalcem to dla wielu wspomnienie pięknego dzieciństwa. Pora przypomnieć sobie ten wspaniały smak!

Smarowanie pieczywa swojskim smalcem dawno wyszło już z mody. A szkoda, bo to nadal prawdziwa gratka dla największych smakoszy.

Obecnie pajdę chleba z roztopioną słoniną i plasterek ogórka kiszonego dostać można na różnego rodzaju jarmarkach i festynach.

Kiedyś tego typu kanapka stanowiła ważną część jadłospisu zwłaszcza na wsiach. Dawniej do smalczyku nie dodawano jednak pewnego dodatku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawić smak domowego smalczyku?

By nieco urozmaicić swój domowy, kanapkowy smalec, warto dodać do wytapianej słoniny trochę wędzonego boczku. Boczek ożywi nieco wasz smalczyk, który świetnie będzie komponował się ze świeżym pieczywem. Dodanie odrobiny boczku należy rozważyć zwłaszcza wtedy, gdy wasz kawałek słoniny jest bardzo tłusty i pozbawiony fragmentów mięsa. Słowem – taki, z którego będzie mało skwarków.

Dobry smalec będzie świetną alternatywą dla przeróżnych, nafaszerowanych chemią sklepowych pasztetów. Wystarczy, że zaopatrzycie się w ładny kawałek słoniny, a z pewnością nie będziecie chcieli wrócić do czegokolwiek innego!

Zobacz także
domowe smarowidło

Smarowidło do chleba, które bije na głowę… swojski smalec. Musicie tego spróbować

Nigella Lawson zachwyca się polskim smalcem. „Nigella! Zdobyłaś polskie serca”

Nigella Lawson zachwyca się polskim smalcem. Gwiazda kulinariów używa go w niecodzienny sposób

Przepis na smalczyk do chleba

Składniki:

  • Ok. 60 dag świeżej słoniny
  • Ok. 20 dag boczku wędzonego lub wędzonej słoniny
  • Sól i pieprz
  • Cebula
  • Czosnek – kilka ząbków

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od obrania i posiekania drobno cebuli i czosnku.
  2. Podsmażcie na patelni cebulę, a następnie dodajcie do niej czosnek.
  3. Słoninę oczyśćcie i pokrójcie drobno.
  4. Wytapiajcie słoninę w dużym naczyniu.
  5. Boczek pokrójcie na drobne kawałki i dodajcie do wytapiającej się słoniny, wtedy kiedy skwarki będą już złociste.
  6. Pod koniec wytapiania dodajcie do garnka także podsmażoną cebulę i czosnek.
  7. Gdy smalec nieco przestygnie, doprawcie go solą i pieprzem.
  8. Odstawcie naczynie ze smalczykiem do stężenia.
  9. Smalcem smarujcie kanapki i podawajcie je z plastrem ogórka kiszonego.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie to do waszego domowego smalczyku, a wyjdzie wam tak dobry i gęsty jak nigdy przedtem
Domowy smalec to przysmak, który tygrysy lubią najbardziej. Zamiast czekać na zjedzenie okazałej pajdy na letnim jarmarku, przyrządźcie go w swoim domu!

To naprawdę nic trudnego. Podstawą będzie oczywiście zaopatrzenie się w solidny kawał słoniny, najlepiej takiej, która zdradza potencjał na piękne skwarki. Oznacza to jedno – słonina powinna mieć nieco mięsa i skórki. Oprócz tego do takiego smalczyku na kanapki warto dodać kawałek boczku. Dlaczego do domowego smalczyku dodaje się jabłko? To nie wszystko. Specyficzny smak i aromat smalczyku, którym kuszą turystów na przeróżnych straganach i targowiskach, leży gdzie indziej. To kwestia przypraw – majeranku, soli i pieprzu, a także nietypowych dodatków. Skrojonej drobno cebulki, a zwłaszcza jabłka. Jabłko to owoc, którego niektórzy nie spodziewaliby się w składzie domowego smalczyku. A jednak. Dodane pod koniec smażenia jabłko nada nieco charakteru, kwasowości i słodyczy waszemu przysmakowi. Przepis na domowy smalec z dodatkiem jabłka Składniki: 1 kg słoniny 50 dag boczku 2 łyżki mleka 2 małe cebulki 3 ząbki czosnku 1 jabłko Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Łyżeczka majeranku dla smaku Przygotowanie: Pokrójcie drobno, w kostkę słoninę i boczek. Przełóżcie słoninę i boczek do rondla, dużej patelni lub garnka o grubym dnie. Dodajcie odrobinę mleka i smażcie smalec na malutkim ogniu. Duście całość do uzyskania właściwej konsystencji skwarków – jeśli wolicie bardziej miękkie, czas powinien być odrobinę krótszy. Jeśli zależy wam zaś na bardziej chrupiącym skwarkach, smażcie smalec odrobinę dłużej. Obierzcie ze skórki cebulę. Jabłko obierzcie i oczyśćcie z gniazda nasiennego. Cebulkę pokrójcie na drobną kostkę, a jabłko zetrzyjcie na tarce o grubszych oczkach. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę albo drobno pokrójcie....

Chleb ze smalcem
Adobe Stock
Przepisy
Wyborna kanapka ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Jeden składnik nada tej przekąsce wyjątkowego smaku
Smalec to nic innego jak tłuszcz wytopiony ze słoniny i mięsa z dodatkiem przypraw, które w tym przypadku mają niemałe znaczenie. Jeśli przyrządzacie domowej roboty smalec, koniecznie dodajcie do niego majeranek!

Dla Słowian kromka chleba ze smalcem to już niemal tradycja. W Polsce tego typu przysmak najczęściej spotykamy w chatach z góralskim jedzeniem. Co dziwne, przyrządzanie go w domach w pozostałych częściach kraju należy do rzadkości. To duży błąd! Przecież jego smak jest obłędny! Przepis na domowy smalec Będziecie potrzebować 1 kg słoniny wieprzowej 30 dag świeżego boczku 200 g podgardla wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Słoninę, boczek oraz podgardle umyjcie, a następnie pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Tak przygotowane mięso umieśćcie na zimnej patelni. Ustawcie średni ogień i zostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu zamieszajcie mięso i zmniejszcie moc palnika. Odstawcie na kolejne ok. 40 minut. W tym czasie słonina powinna się wytopić, a skwarki skurczyć i ładnie zarumienić. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Tak przygotowaną dodajcie do wytapianego smalcu. Jednocześnie zwiększcie moc palnika. Całość smażcie jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec wytapiania smalec przyprawcie solą, pieprzem i majerankiem. Całość dokładnie zamieszajcie, a następnie odstawcie do lekkiego przestudzenia. Tak przygotowany smalec przelejcie do dowolnego, najlepiej szklanego naczynia i włóżcie do lodówki. Po kilku godzinach przysmak stężeje. Gotowe! Tak przygotowany domowy smalec idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek , ale również jako okrasa do pierogów czy placków ziemniaczanych . Tradycyjnie podawany jest również z ogórkiem kiszonym , który doskonale równoważy smaki. Należy jednak pamiętać, by nie nadużywać go w swojej diecie. Z uwagi na ogromną ilość tłuszczu, spożywany codziennie może być bardzo niebezpieczny...

Smalec do kanapek - przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
To cudowne smarowidło będzie idealne na kanapki. Oprószcie je solą a na długo zapamiętacie ten smak
Chcecie zjeść kanapki z czymś naprawdę pysznym? Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

Jeśli macie ochotę na naprawdę przepyszny dodatek do kanapek, który rozpieści wasze podniebienia, wypróbujcie ten sposób. Nie jest on dietetyczny, ale nie po to je się to smarowidło do kanapek. Smalczyk ze skwarkami Też jadło się tak u was w domach? Smalczyk ze skwarkami to rarytas, który wiele osób wspomina z dzieciństwa. Wytopiona słonina będąca nośnikiem smaku, cebula, która podkręca smak każdego dania i pyszne chrupiące skwarki. To smarowidło zachwyca smakiem i różnorodnością tekstur.  Składniki na smalczyk ze skwarkami 3 kg świeżej słoniny 300 g wędzonej słoniny 2 cebule 3 ząbki czosnku Łyżeczka majeranku Sól 2 kostki smalcu Przepis na pyszne smarowidło Zmielcie lub pokrójcie w kostkę słoninę świeżą i wędzoną.  Włóżcie słoninę do garnka i smażcie na małym gazie.  Wytapiajcie słoninę do pojawienia się lekko brązowych skwarek. Uważajcie, żeby ich nie przypalić! Obierzcie i pokrójcie czosnek i cebulę. Dodajcie do garnka ze słoniną smalec i odczekajcie do rozpuszczenia.  Przyprawcie smarowidło solą, majerankiem, czosnkiem i cebulą.  Wymieszajcie, odstawcie do ostygnięcia i odłóżcie do słoiczka.  To smarowidło jest pyszne! Smarowidło najlepiej smakuje na kromce świeżego, wiejskiego chleba, lekko oprószone z wierzchu solą. Świetnym dodatkiem do takiej kanapki są też kiszone ogórki. Niektórzy lubią doprawić jeszcze taką kanapkę mielonym pieprzem. Nie jedzcie tego za często… Choć smalczyk jest z pewnością pyszny, nie jedzcie go za często, jeśli chcecie utrzymać sylwetkę i zdrowie. To jeden z bardziej tuczących dodatków do pieczywa, jakie możemy sobie wyobrazić.  Tłuszcze zwierzęce to w większości tłuszcze...

Przepis na smalec według Magdy Gessler. 1 składnik zaskakuje
ONS.pl/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler podała przepis na smalec. Dodaje do niego 2 nietypowe składniki
Macie ochotę na smalec? Nie kupujcie go, tylko zróbcie go sami w domu. Ten z przepisu Magdy Gessler zachwyci was swoim smakiem.

Polacy wprost uwielbiają smak domowego smalcu. Najlepiej smakuje on w połączeniu z pysznymi skwarkami i pajdą świeżego chleba. Jak przygotowuje go Magda Gessler? Słynna restauratorka dodaje do niego bardzo nietypowy składnik, jakim są… sezamki. Jak zrobić pyszny, domowy smalec? Większość z nas zwykle kupuje gotowy smalec w sklepie. Spróbujcie kiedyś zrobić go samodzielnie, ponieważ wcale nie jest to trudne. Jak się do tego zabrać? Sprawdźcie przepis na smalec według Magdy Gessler. Słynna restauratorka dodaje do niego czosnek, cebulę, aromatyczne zioła oraz dwa nietypowe składniki – suszone morele i pokruszone sezamki. Jak przygotować smalec według receptury Magdy Gessler?  Przepis na smalec Magdy Gessler Magda Gessler podała przepis na oryginalny smalec, który wzbogaca kilkoma ciekawymi składnikami Sprawdźcie, jak go przygotować. Składniki: 50 dag słoniny wieprzowej 50 dag podgardla wieprzowego kilka kromek podsuszonego, niesłodzonego wiejskiego razowca kilka suszonych moreli 5 cebul 4 ząbki czosnku 10 dag kiełbasy chorizo słodka mielona papryka gałązka świeżego rozmarynu paczka sezamków Przygotowanie: Oczyśćcie słoninę i natrzyjcie ją przepuszczonymi przez praskę ząbkami czosnku. Obłóżcie słoninę jedną pokrojoną cebulą i posiekanym drobno rozmarynem. Odstawcie na dobę w chłodne miejsce. Następnego dnia pokrójcie słoninę w grubą kostkę. Podgardle oczyśćcie i przepuśćcie przez maszynkę do mielenia z sitem o dużych oczkach. Słoninę i podgardle umieśćcie w garnku z grubym dnem. Podgrzewajcie na niewielkim ogniu, aż wytopi się tłuszcz. Skwarki wyjmijcie łyżką cedzakową i przełóżcie na talerzyk. Morele pokrójcie w drobną kostkę, dodajcie do smalcu razem z mieloną papryką....