zupa pomidorowa przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy

Z kuchni babci: najlepszy przepis na pyszną pomidorową. Pełna smaku, banalna do zrobienia

Przypomnijcie sobie smaki dzieciństwa z tym prostym przepisem na klasyczną zupę pomidorową!
Katarzyna Wyborska
styczeń 15, 2021

Pewnie wielu z was z rozrzewnieniem wspomina wakacje u babci. Chwile beztroski i biegania po drzewach, chociaż nie wszędzie tak to wyglądało. Spędzanie lata na gospodarstwie niejednokrotnie oznaczało pomaganie dziadkom w oporządzaniu zwierząt czy porządkach. Zawsze jednak nagrodą za ciężką pracę było pyszne jedzenie, przygotowywane z prawdziwych warzyw, owoców czy masła oraz mleka. W żadnym sklepie nie można było kupić tak smacznego jedzenia jak to, które przyrządzała babcia!

Jednym z babcinych klasyków jest zupa pomidorowa, najlepiej gotowana z domowego przecieru pomidorowego. Pewnie, gdy nieco dorośliście, to zrozumieliście, dlaczego babcia często ją podawała – tę zupę robi się błyskawicznie! Pomidorową z przecieru przygotowuje się w mgnieniu oka, więc nie trzeba stać kilka godzin nad garnkami przyrządzając obiad. Przypomnijcie sobie ten smak i sami ugotujcie smaczną zupę pomidorową!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na zupę pomidorową

Do przygotowania smacznej, klasycznej zupy pomidorowej będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • Płaska łyżka cukru
  • Łyżeczka czosnku granulowanego
  • Łyżeczka masła
  • 1 torebka ryżu
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Do zagotowanego bulionu wrzućcie pomidory z puszki (razem z zalewą!). W osobnym garnku ugotujcie ryż.
  2. Gotujcie przez około 20 minut – do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  3. Następnie doprawcie zupę płaską łyżką cukru, łyżeczką granulowanego czosnku, solą i pieprzem, dodajcie masło i zamieszajcie. Smacznego!

Zupę podawajcie z ryżem i śmietaną. Jeżeli chcecie, by pomidorowa była dobra następnego dnia, to nie dodawajcie śmietany do garnka – zupa może skwaśnieć.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze