Pewnie wielu z was z rozrzewnieniem wspomina wakacje u babci. Chwile beztroski i biegania po drzewach, chociaż nie wszędzie tak to wyglądało. Spędzanie lata na gospodarstwie niejednokrotnie oznaczało pomaganie dziadkom w oporządzaniu zwierząt czy porządkach.

Zawsze jednak nagrodą za ciężką pracę było pyszne jedzenie, przygotowywane z prawdziwych warzyw, owoców czy masła oraz mleka. W żadnym sklepie nie można było kupić tak smacznego jedzenia jak to, które przyrządzała babcia!

Jednym z babcinych klasyków jest zupa pomidorowa, najlepiej gotowana z domowego przecieru pomidorowego. Pewnie, gdy nieco dorośliście, to zrozumieliście, dlaczego babcia często ją podawała – tę zupę robi się błyskawicznie!

Po co dodawać cukier do zupy pomidorowej?

Pomidorową z przecieru przygotowuje się w mgnieniu oka, więc nie trzeba stać kilka godzin nad garnkami przyrządzając obiad.

Zobacz także:

Przypomnijcie sobie ten smak i sami ugotujcie smaczną zupę pomidorową. Zwróćcie uwagę na jeden nietypowy składnik - cukier. To właśnie on ma zredukować kwaśność pomidorów i sprawić, że wasza zupa zasmakuje wam tak jak u babci.

Przepis na zupę pomidorową

Składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • Łyżeczka czosnku granulowanego
  • Łyżeczka masła
  • 1 torebka ryżu lub paczka ulubionego makaronu
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Do zagotowanego bulionu wrzućcie pomidory z puszki (razem z zalewą!). W osobnym garnku ugotujcie ryż.
  2. Gotujcie przez około 20 minut – do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  3. Następnie doprawcie zupę płaską łyżką cukru, łyżeczką granulowanego czosnku, solą i pieprzem, dodajcie masło i zamieszajcie. Smacznego!

Zupę podawajcie z ryżem i śmietaną. Jeżeli chcecie, by pomidorowa była dobra następnego dnia, to nie dodawajcie śmietany do garnka – zupa może skwaśnieć.