
Pewnie wielu z was z rozrzewnieniem wspomina wakacje u babci. Chwile beztroski i biegania po drzewach, chociaż nie wszędzie tak to wyglądało. Spędzanie lata na gospodarstwie niejednokrotnie oznaczało pomaganie dziadkom w oporządzaniu zwierząt czy porządkach.
Zawsze jednak nagrodą za ciężką pracę było pyszne jedzenie, przygotowywane z prawdziwych warzyw, owoców czy masła oraz mleka. W żadnym sklepie nie można było kupić tak smacznego jedzenia jak to, które przyrządzała babcia!
Jednym z babcinych klasyków jest zupa pomidorowa, najlepiej gotowana z domowego przecieru pomidorowego. Pewnie, gdy nieco dorośliście, to zrozumieliście, dlaczego babcia często ją podawała – tę zupę robi się błyskawicznie!
Po co dodawać cukier do zupy pomidorowej?
Pomidorową z przecieru przygotowuje się w mgnieniu oka, więc nie trzeba stać kilka godzin nad garnkami przyrządzając obiad.
Przypomnijcie sobie ten smak i sami ugotujcie smaczną zupę pomidorową. Zwróćcie uwagę na jeden nietypowy składnik - cukier. To właśnie on ma zredukować kwaśność pomidorów i sprawić, że wasza zupa zasmakuje wam tak jak u babci.
Przepis na zupę pomidorową
Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki cukru
- Łyżeczka czosnku granulowanego
- Łyżeczka masła
- 1 torebka ryżu lub paczka ulubionego makaronu
- Sól
- pieprz
Przygotowanie
- Do zagotowanego bulionu wrzućcie pomidory z puszki (razem z zalewą!). W osobnym garnku ugotujcie ryż.
- Gotujcie przez około 20 minut – do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
- Następnie doprawcie zupę płaską łyżką cukru, łyżeczką granulowanego czosnku, solą i pieprzem, dodajcie masło i zamieszajcie. Smacznego!
Zupę podawajcie z ryżem i śmietaną. Jeżeli chcecie, by pomidorowa była dobra następnego dnia, to nie dodawajcie śmietany do garnka – zupa może skwaśnieć.