zupa pomidorowa przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy

Z kuchni babci: najlepszy przepis na pyszną pomidorową. Pełna smaku, banalna do zrobienia

Przypomnijcie sobie smaki dzieciństwa z tym prostym przepisem na klasyczną zupę pomidorową!

Pewnie wielu z was z rozrzewnieniem wspomina wakacje u babci. Chwile beztroski i biegania po drzewach, chociaż nie wszędzie tak to wyglądało. Spędzanie lata na gospodarstwie niejednokrotnie oznaczało pomaganie dziadkom w oporządzaniu zwierząt czy porządkach. Zawsze jednak nagrodą za ciężką pracę było pyszne jedzenie, przygotowywane z prawdziwych warzyw, owoców czy masła oraz mleka. W żadnym sklepie nie można było kupić tak smacznego jedzenia jak to, które przyrządzała babcia!

Jednym z babcinych klasyków jest zupa pomidorowa, najlepiej gotowana z domowego przecieru pomidorowego. Pewnie, gdy nieco dorośliście, to zrozumieliście, dlaczego babcia często ją podawała – tę zupę robi się błyskawicznie! Pomidorową z przecieru przygotowuje się w mgnieniu oka, więc nie trzeba stać kilka godzin nad garnkami przyrządzając obiad. Przypomnijcie sobie ten smak i sami ugotujcie smaczną zupę pomidorową!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę pomidorową

Do przygotowania smacznej, klasycznej zupy pomidorowej będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • Płaska łyżka cukru
  • Łyżeczka czosnku granulowanego
  • Łyżeczka masła
  • 1 torebka ryżu
  • Sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Do zagotowanego bulionu wrzućcie pomidory z puszki (razem z zalewą!). W osobnym garnku ugotujcie ryż.
  2. Gotujcie przez około 20 minut – do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać.
  3. Następnie doprawcie zupę płaską łyżką cukru, łyżeczką granulowanego czosnku, solą i pieprzem, dodajcie masło i zamieszajcie. Smacznego!

Zupę podawajcie z ryżem i śmietaną. Jeżeli chcecie, by pomidorowa była dobra następnego dnia, to nie dodawajcie śmietany do garnka – zupa może skwaśnieć.

Źródło: gotujmy.pl

Święto Niepodległości
Adobe Stock
Przepisy
Dziś Święto Niepodległości. Aby uczcić ten dzień ugotujmy w domu wspaniałą, patriotyczną zupę krem w kolorach flagi Polski
Święto Niepodległości to szczególny dzień dla każdego patrioty. Niestety przez pandemię marsze w całej Polsce zostały odwołane. Tę niezwykle ważną datę można jednak uczcić na wiele sposobów.

Niech biało-czerwone barwy zagoszczą dziś w twojej kuchni! Spróbuj przyrządzić przepyszną, a do tego imponująco wyglądającą zupę stworzoną z dwóch kremów – pomidorowego i kalafiorowego. Do czerwonego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu 5 dużych i dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, bazylia Olej Przygotowanie Cebule i czosnek obierz, pokrój drobno (czosnek możesz przecisnąć przez praskę) i podsmaż na rozgrzanym oleju. Marchewki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie dodaj do smażącej się cebuli i czosnku. Pomidory włóż w całości do miski odpornej na wysoką temperaturę, a następnie zalej je wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmij warzywa i obierz je ze skórki (powinna ładnie odchodzić). Następnie usuń wszystkie szypułki i pokrój na drobną kostkę. Tak przygotowane pomidory dodaj do marchewki, cebuli i czosnku. Całość smaż przez ok. 5 minut. W tym czasie podgrzej swój bulion. Po upływie 3 minut wlej na patelnie gorący bulion i dodaj łyżkę koncentratu. Całość przypraw solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią suszoną. Zupę gotuj przez ok. 20 minut pod przykryciem, tak aby warzywa całkowicie zmiękły. Tak przygotowaną pomidorówkę umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli bardzo chcesz możesz dodać do zupy trochę śmietany jednak wtedy straci swój intensywny kolor i na talerzu nie będzie wyglądać już tak dobrze. Do białego kremu będziesz potrzebować 700 ml bulionu Cebula 2 ząbki czosnku 1 kalafior 1 por (tylko jego biała część) 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 łyżka masła Przyprawy: pieprz biały, sól, imbir, gałka muszkatołowa...

Zupa z łososiem
Konik60/Adobe Stock
Przepisy
Idealna zupa rybna, którą pokochasz! Nie będziesz już chciała jeść innej!
Zupy rybne kojarzą się nam raczej z kuchnią rosyjską. Dobrze przygotowana tego typu potrawa może jednak powalić na kolana gości podczas naprawdę wystawnego obiadu! Sprawdźcie przepis na doskonałą zupę rybną.

Tradycyjna rosyjska ucha, zawiesista zupa rybna, której smak być może już znacie, gotowana jest zwykle na bazie takich ryb słodkowodnych jak choćby płoć czy okoń. Nasza propozycja to zupa na wywarze z ryb nieco bardziej szlachetnych. Do takich gatunków zaliczymy na pewno leszcze i łososie, które razem posłużą nam za podstawę naszej zupy. Bulion z leszczy wzbogacony kilkoma wartościowymi warzywami i paroma istotnymi dodatkami to gwarantowany sukces. Tak wykwintną zupę, na którą przepis znajdziecie poniżej, spokojnie możecie podać gościom o najbardziej wybrednych podniebieniach. Składniki: 4 leszcze (nie są to duże ryby, wystarczy mniej niż 0,5 kg ich mięsa) 50 dag łososia (może być filet lub dzwonka) 2 marchewki 1 pietruszka Połowa selera Pomidory z puszki krojone 2 łyżki masła Papryka ostra Sól Pieprz Świeży koperek 15 dag  śmietany 18% Liście laurowe Ziela angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar z umytych uprzednio łososi i surowych warzyw, które zalewamy 2 l wody. Dodajemy do bulionu liść laurowy i ziele angielskie. Wywar przecedzamy po ok. pół godziny gotowania. Leszcze „wyławiamy”  i obieramy ze skórki, następnie wrzucamy je do wywaru z powrotem. Dodajemy pomidory, następnie masło i zagotowujemy ponownie. Wlewamy większość śmietany i dorzucamy mięso z łososia, po czym gotujemy zupę przez 10 min. Zupę doprawiamy do smaku, a na koniec przyozdabiamy koperkiem i kleksem z pozostałej śmietany. Źródło: przepisyjoli.com

Zupa krem, zupa krem z czosnku
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Zapomnij o infekcjach. Wypróbuj rozgrzewającej zupy z naturalnym antybiotykiem
Jesień to czas infekcji. Ta pora roku to też okres, w którym chętniej jemy rozgrzewające i pożywne zupy. Czas połączyć te dwa fakty i ugotować zdrową i smaczną zupę krem z czosnku.

Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami. Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona. Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy! Składniki: 10 ząbków czosnku Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu) Łyżka masła Sól i pieprz 3-4 ziemniaki Gałka muszkatołowa Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz.  Małe opakowanie śmietany do zup 18% Opakowanie serka topionego (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa. Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy. Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem. Miksujemy całość blenderem na gładki krem. Przygotowujemy na patelni grzanki. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem. Źródło: kuchnia.wp.pl

Zupa pomidorowa
Gotujmy.pl/Gracer
Newsy
Prosty sposób, aby klasyczna zupa pomidorowa nabrała wyjątkowego smaku
Pomidorowa to zdecydowana królowa polskich zup. Sięgamy po nią często i chętnie. Lubią ją nawet najmniejsi smakosze. Nie ma się co dziwić, jest po prostu przepyszna!

Królowa polskich stołów jest serwowana przy każdej możliwej okazji. To jedna z ulubionych zup Polaków. Powodzenie zyskała głównie dzięki swojemu imponującemu, słodko-kwaśnemu posmakowi. Pomidor znaczy zdrowie Bazą pomidorówki są pomidory, które uchodzą za bardzo zdrowe warzywa. Swoje właściwości zawdzięczają naturalnemu czerwonemu barwnikowi. Odpowiada za nie likopen. Jest on najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Jest także konieczny dla sprawnego funkcjonowania organizmu. Nie szkodzi mu obróbka cieplna. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz, likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Pomaga spowolnić wysuszanie skóry i odpowiada za utrzymanie jej zdrowego wyglądu na długie lata. Ponadto, pomidory mają silne właściwości antymiażdżycowe. Zawdzięczają je zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Dzięki pomidorom obniżymy też poziom cholesterolu i pomożemy sercu działać bez zarzutu. Jeden składnik, inny smak Co zrobić żeby pomidorowa smakowała jeszcze lepiej? Zwykle podawana jest z ryżem lub makaronem. To danie od zawsze króluje na naszych stołach. Tania i prosta, zupa idealna! Okazuje się, że istnieje pewien składnik, który potrafi zupełnie zmienić jej smak. Będziecie zaskoczeni. Zazwyczaj używamy do jej wykonania klasycznego koncentratu z pomidorów. Nadaje on lekko kwaśnawy posmak i mocne, czerwone zabarwienie. Wystarczy zmienić go na pulpę pomidorową. Taka podmiana powoduje, że popularna pomidorówka będzie smakowała jak zrobiona ze świeżych pomidorów. Pulpa pomidorowa czy pomidory w puszce to równie tani składnik co koncentrat. Gwarantuje jednak...