Przepis na knedle serowe z truskawkami.
Gotujmy.pl/kuchcik89
Newsy

Z kuchni babci: knedle z truskawkami to cudowny smak dzieciństwa. Z tego przepisu smakują jak za dawnych lat

Wam też ten przepis kojarzy się z dzieciństwem? Przeczytajcie jak przygotować prawdziwe knedle z truskawkami.

Knedle to danie popularne nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach Europy centralnej i wschodniej. Knedle jada się jako danie główne, podaje jako deser, a nawet przystawkę. Najczęściej w środku knedli znajdziecie śliwki, ale równie pyszne są te przygotowane z morelami lub truskawkami. Poznajcie tradycyjny przepis, który jak prawdziwy wehikuł czasu przeniesie was do dawnych lat. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Knedle serowe z truskawkami - przepis

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 150 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 250 g sera białego

Składniki na nadzienie i posypkę:

  • 300-400 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • Cukier
  • Cynamon
  • 2 łyżki masła, lub śmietana
  • Opcjonalnie: polewa truskawkowa ze zblendowanych truskawek ze śmietaną i cukrem 
Zobacz także
Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

Przygotowanie knedli truskawkowych

  1. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie w lekko osolonej wodzie i ostudźcie. 
  2. Ziemniaki przepuśćcie przez maszynkę do mięsa lub specjalną praskę. Możecie zrobić to dwukrotnie, aby pobyć się wszystkich grudek. Wymieszajcie ziemniaki.
  3. Ser biały przepuśćcie przez maszynkę lub praskę w ten sam sposób i mocno wymieszajcie z masą ziemniaczaną.
  4. Dodajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniećcie ciasto. 
  5. W razie problemów z konsystencją możecie regulować ją dodając więcej lub mniej mąki. Jak ciasto jest za rzadkie – dodajcie więcej mąki.
  6. Z ciasta uformujcie podłużne wałki. 
  7. Wałki pokrójcie na mniejsze kawałki i lepcie z nich placuszki.
  8. Placuszki powinny mieć grubość ok. 1 cm.
  9. Na środek każdego z placuszków połóżcie truskawkę i oblepcie ją ciastem, nadając knedlowi kształt kulki.
  10. W dużym garnku zagotujcie wodę. Wrzucajcie do niej knedle i czekajcie do momentu, w którym wynurzą się na wierzch.
  11. Knedle podawajcie polane stopionym masłem lub śmietaną, posypane cynamonem i cukrem. Możecie też zrobić jako dodatek polewę truskawkową poprzez zmiksowanie truskawek z odrobiną cukru i śmietany.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis Ani Starmach na mięciutkie knedle ze śliwkami. Wybiera do nich tylko takie ziemniaki
Ons/Flickr
Newsy
Przepis Ani Starmach na mięciutkie knedle ze śliwkami. Wybiera do nich tylko takie ziemniaki
Śliwki będą gościć na waszych stołach jeszcze jesienią. Warto zatem uzbroić się w kilka wypróbowanych przepisów, które urozmaicą ich podanie. Jednym z nich jest przepis Ani Starmach na delikatne knedle ze śliwkami. 

Ten przepis ma już kilka lat, jednak jest tak niezawodny, że warto sobie o nim przypomnieć w sezonie śliwkowym. Knedle według receptury znanej kucharki i jurorki programu Master Chef wychodzą zawsze idealnie miękkie. Jednocześnie ich ciasto nie rozpada się podczas gotowania. To wszystko zasługa odpowiednich ziemniaków.  Jakie ziemniaki wybiera do knedli Ania Starmach?   Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem knedli. Właściwie wybrane i przygotowane zredukują ilość dodawanej mąki do minimum, a do tego sprawią, że ciasto będzie mięciutkie, a jednocześnie zwarte. Jak zatem sprawdzić, czy ziemniaki, które kupiliście są odpowiednie?  Ziemniaki, które dodaje Ania Starmach do swoich knedli, są zawsze mączyste. Goszcząc kilka lat temu w programie Dzień Dobry TVN, podała prosty sposób na sprawdzenie ich sypkości. Wystarczy, że przekroicie ziemniaka na pół, a następnie zetkniecie ze sobą jego dwie części. Jeżeli ziemniak się sklei, oznacza to, że jest mączysty. Jeżeli nie, to wykorzystajcie go raczej do sałatki ziemniaczanej.  Ważne jest również odpowiednie przygotowanie ziemniaków do potrawy. Powinniście gotować je w łupinach w wodzie z odrobiną soli. Nie gotujcie obranych ziemniaków, bo wówczas dostaje się do nich dużo wody, która sprawia, że są wilgotne i trzeba dodać więcej mąki.  Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami  Składniki:  500 g śliwek węgierek   500 g ziemniaków  50 g mąki ziemniaczanej   250 g mąki pszennej  2 jajka  sól  Do podania: kwaśna śmietana, cukier i bułka  Sposób przygotowania:  Z umytych śliwek usuńcie pestki.  Ziemniaki umyjcie dokładnie i ugotujcie w łupinach.  Po delikatnym...

Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa
Netka/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na knedle ze śliwkami. Przypomną wam smak dzieciństwa
Pachnące knedle ze śliwkami polecają się na obiad! Posypcie je na koniec cukrem i cynamonem, a będą smakowały jeszcze lepiej.

Dla wielu osób knedle na słodko ze śliwkami kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa. To danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a potrzebne składniki każdy z was ma w domu. Do tego świeże śliwki węgierki i można się zabierać za zrobienie pysznych knedli! Przygotujcie je z przepisu autorstwa Netki, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Knedle z jej przepisu wyglądają tak smacznie, że trudno im się oprzeć! Wypróbujcie sami, a nie pożałujecie. Przepis na knedle ze śliwkami Do przygotowania klasycznych knedli ze śliwkami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 800 g ziemniaków 1,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki masła 1 jajko Ok. 20 śliwek węgierek Szczypta soli 3 łyżki bułki tartej Cynamon Cukier Mąka do podsypania Przygotowanie: Śliwki umyjcie, lekko osuszcie. Przetnijcie każdą delikatnie tak, by wyciągnąć pestkę ze środka. Ziemniaki obierzcie, opłuczcie wodą i włóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą, zagotujcie i gotujcie do miękkości. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i porządnie ugniećcie. Do jeszcze gorących ziemniaków dodajcie jedną łyżkę masła i jeszcze raz ugniećcie. Odstawcie do ostudzenia. Gdy ziemniaki będą już chłodne, dodajcie do nich jajko, szczyptę soli i 1,5 szklanki mąki. Zagniećcie ciasto. Do dużego garnka wlejcie wodę, dodajcie sól i zagotujcie. Odrywajcie z ciasta kawałki i formujcie w równe kule. Każdą z nich spłaszczcie na dłoni i nakładajcie do środka po jednej śliwce. Do każdej śliwki wsypcie po pół łyżeczki cukru. Gdy knedle będą już gotowe, partiami wkładajcie je do gotującej się wody i gotujcie je przez około 8-10 minut, zależnie od wielkości. Po ugotowaniu odkładajcie knedle na talerz i polejcie roztopionym masłem – dzięki temu nie będą się...

Magda Gessler podała autorski przepis na kopytka. Dzięki tym 2 trikom zawsze wychodzą miękkie
Własne
Newsy
Magda Gessler podała autorski przepis na kopytka. Dzięki tym 2 trikom zawsze wychodzą miękkie
Zamierzacie zrobić kopytka? Zróbcie je z autorskiego przepisu Magdy Gessler. Lepszych nigdzie nie znajdziecie.

Kopytka, to obok klusków śląskich, jeden z ulubionych dodatków Polaków do obiadu, zwłaszcza w postaci mięsnego sosu. Jesteście ciekawi, jak przygotowuje je Magda Gessler i co robi, żeby zawsze były one idealne miękkie i sprężyste? Sekret idealnych kopytek Magdy Gessler Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kwestiach kulinarnych. Jakiś czas temu królowa polskiej gastronomii zdradziła swój autorski przepis na kopytka. Ich sekret tkwi w dwóch prostych trikach. Gwiazda zawsze pilnuje odpowiednich proporcji mąki i bardzo starannie wyrabia ciasto. Kopytka przygotowane według jej proporcji wychodzą miękkie i wyjątkowo apetyczne. Koniecznie sprawdźcie jak smakuje to danie. Przepis na ciasto na kopytka według Magdy Gessler Składniki: 1.5 kg ziemniaków mączystych  około 200 g mąki pszennej 2 nieduże jajka łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki przepuśćcie przez praskę lub maszynkę do mielenia. Do zmielonych i ostudzonych ziemniaków dodajcie jajka, pół szklanki mąki oraz mąkę ziemniaczaną (uważajcie na ilość mąki - gdy dacie jej za dużo, ciasto na kopytka wyjdzie twarde. Jeśli ziemniaki są mocno mączyste, jak te w przepisie Magdy Gessler, warto dodać nieco mniej mąki). Ciasto wyrabiajcie, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk (róbcie to w miarę szybko, dzięki czemu kopytka będą delikatne). Stolnicę podsypcie mąką i wyłóżcie na nią ciasto podzielone na kilka części. Z każdej części wałkujcie rulon, z którego następnie wytnijcie kluseczki. Kopytka wrzućcie na osolony wrzątek z niewielkim dodatkiem oleju, co zapobiegnie sklejeniu się kopytek. Po wrzuceniu koniecznie mieszajcie je od dna, by nie...

jak zrobić placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Gotujmy.pl
Newsy
Nie wiecie co zrobić z ziemniakami z obiadu? Przyrządźcie z nich przepyszne placki ziemniaczane w 10 minut
To szybki i prosty przepis w sam raz na początek tygodnia. Czyli czas, w którym w lodówce zalegają jeszcze ziemniaki z niedzielnego obiadu. Przed wami placki z gotowanych ziemniaków!

Kiedy z rozpędu obierzecie za dużo ziemniaków na niedzielny obiad, potem na początku tygodnia nie ma wyjścia – trzeba zużyć je w inny sposób. Zwykle wybieracie więc zrobienie pierogów, klusków śląskich czy kopytek. Mamy dla was alternatywę. Będzie to ciekawa opcja zwłaszcza dla zadeklarowanych fanów placków ziemniaczanych. Okazuje się, że z ugotowanych ziemniaków też można zrobić coś podobnego! Jak można urozmaicić przepis na placki z gotowanych ziemniaków? Wystarczy zagnieść szybkie ciasto z dodatkiem jajka i mąki pszennej. Opcjonalnie do ciasta można dodać także mąkę ziemniaczaną. Na liście dodatków widnieje także podsmażona cebulka czy wzbogacające smak zioła – te jednak nie wszystkim muszą przypaść do gustu. Niezależnie od tego, jaką wersję przepisu wybierzecie, koniecznie wysmażcie swoje placuszki na ładny, brązowy kolor. Nikt im się nie oprze! Przepis na placki z gotowanych ziemniaków Składniki: 1 kg ziemniaków surowych lub ok. 60 dag ziemniaków ugotowanych 1-2 jajka Szczypta soli Ok. 25 dag mąki pszennej Opcjonalnie: mąka ziemniaczana Opcjonalnie: podsmażona cebulka Opcjonalnie: przyprawy i zioła, np. zioła prowansalskie Olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki w razie potrzeby przepuśćcie przez praskę lub utłuczcie na klasyczne puree. Do ziemniaków dodajcie większą część mąki, a resztę zostawcie do późniejszego podsypania na stolnicy. Wbijcie do ziemniaków jajko oraz sól i zagniećcie elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodawajcie odrobinę mąki – róbcie tak w przypadku, gdy ciasto będzie się wam za bardzo kleiło do rąk. Gotowe ciasto pokrójcie na plastry, które lekko spłaszczcie, tworząc ładnego...