Knedle to danie popularne nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach Europy centralnej i wschodniej. Knedle jada się jako danie główne, podaje jako deser, a nawet przystawkę. Najczęściej w środku knedli znajdziecie śliwki, ale równie pyszne są te przygotowane z morelami lub truskawkami. Poznajcie tradycyjny przepis, który jak prawdziwy wehikuł czasu przeniesie was do dawnych lat.
Knedle serowe z truskawkami - przepis
Składniki na ciasto:
-
0,5 kg ziemniaków
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
150 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
250 g sera białego
Składniki na nadzienie i posypkę:
- 300-400 g truskawek świeżych lub mrożonych
- Cukier
- Cynamon
- 2 łyżki masła, lub śmietana
- Opcjonalnie: polewa truskawkowa ze zblendowanych truskawek ze śmietaną i cukrem
Przygotowanie knedli truskawkowych
- Ziemniaki obierzcie, ugotujcie w lekko osolonej wodzie i ostudźcie.
- Ziemniaki przepuśćcie przez maszynkę do mięsa lub specjalną praskę. Możecie zrobić to dwukrotnie, aby pobyć się wszystkich grudek. Wymieszajcie ziemniaki.
- Ser biały przepuśćcie przez maszynkę lub praskę w ten sam sposób i mocno wymieszajcie z masą ziemniaczaną.
- Dodajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniećcie ciasto.
- W razie problemów z konsystencją możecie regulować ją dodając więcej lub mniej mąki. Jak ciasto jest za rzadkie – dodajcie więcej mąki.
- Z ciasta uformujcie podłużne wałki.
- Wałki pokrójcie na mniejsze kawałki i lepcie z nich placuszki.
- Placuszki powinny mieć grubość ok. 1 cm.
- Na środek każdego z placuszków połóżcie truskawkę i oblepcie ją ciastem, nadając knedlowi kształt kulki.
- W dużym garnku zagotujcie wodę. Wrzucajcie do niej knedle i czekajcie do momentu, w którym wynurzą się na wierzch.
- Knedle podawajcie polane stopionym masłem lub śmietaną, posypane cynamonem i cukrem. Możecie też zrobić jako dodatek polewę truskawkową poprzez zmiksowanie truskawek z odrobiną cukru i śmietany.
Źródło: gotujmy.pl