Knedle to danie popularne nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach Europy centralnej i wschodniej. Knedle jada się jako danie główne, podaje jako deser, a nawet przystawkę. Najczęściej w środku knedli znajdziecie śliwki, ale równie pyszne są te przygotowane z morelami lub truskawkami. Poznajcie tradycyjny przepis, który jak prawdziwy wehikuł czasu przeniesie was do dawnych lat. 

Knedle serowe z truskawkami - przepis

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 150 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 250 g sera białego

Składniki na nadzienie i posypkę:

  • 300-400 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • Cukier
  • Cynamon
  • 2 łyżki masła, lub śmietana
  • Opcjonalnie: polewa truskawkowa ze zblendowanych truskawek ze śmietaną i cukrem 

Przygotowanie knedli truskawkowych

  1. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie w lekko osolonej wodzie i ostudźcie. 
  2. Ziemniaki przepuśćcie przez maszynkę do mięsa lub specjalną praskę. Możecie zrobić to dwukrotnie, aby pobyć się wszystkich grudek. Wymieszajcie ziemniaki.
  3. Ser biały przepuśćcie przez maszynkę lub praskę w ten sam sposób i mocno wymieszajcie z masą ziemniaczaną.
  4. Dodajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniećcie ciasto. 
  5. W razie problemów z konsystencją możecie regulować ją dodając więcej lub mniej mąki. Jak ciasto jest za rzadkie – dodajcie więcej mąki.
  6. Z ciasta uformujcie podłużne wałki. 
  7. Wałki pokrójcie na mniejsze kawałki i lepcie z nich placuszki.
  8. Placuszki powinny mieć grubość ok. 1 cm.
  9. Na środek każdego z placuszków połóżcie truskawkę i oblepcie ją ciastem, nadając knedlowi kształt kulki.
  10. W dużym garnku zagotujcie wodę. Wrzucajcie do niej knedle i czekajcie do momentu, w którym wynurzą się na wierzch.
  11. Knedle podawajcie polane stopionym masłem lub śmietaną, posypane cynamonem i cukrem. Możecie też zrobić jako dodatek polewę truskawkową poprzez zmiksowanie truskawek z odrobiną cukru i śmietany.

Źródło: gotujmy.pl