Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny
Wikipedia Commons
Newsy

Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny

Dobrze dobrane i smaczne mięso to prawie połowa sukcesu, jeśli chodzi o gotowanie gołąbków. Jaki gatunek wybrać?
Hubert Rój
kwiecień 07, 2021

Przyjęło się uważać za standard i absolutną klasykę gołąbki na bazie mięsa wieprzowego. Łopatka, ewentualnie szynka, zmielona obowiązkowo w maszynce do mięsa.

Kto jednak pamięta o tym, że ten przepis na gołąbki wcale nie jest tak stary, jak mogłoby się wydawać?

Jeszcze przed laty naszym babciom nie śniło się o gotowaniu gołąbków z dodatkiem ryżu. A nawet mięsa.

W skromnej kuchni polskiej królowały gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów. Co to wszystko oznacza? A no to, że nie ma co się obawiać eksperymentowania i szukania nowych smaków.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie mięso można dodać do gołąbków?

Warto popróbować czegoś innego w kontekście mięsa. Jeżeli nie lubicie gołąbków ze względu na tuczące i dość tłuste mięso z łopatki wieprzowej, użyjcie mięsa drobiowego.

Zmielona na papkę pierś z kurczaka nie będzie oczywiście dobrym wyborem ze względu na to, że zawiera jednak za mało tłuszczu.

Smaczne, nietypowe gołąbki wyjdą za to ze zmielonym mięsem z uda kurczaka. Dostaniecie je jako gotowy produkt w sklepach.

Zobacz także

Przepis na gołąbki z mięsem drobiowym

Składniki:

  • Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaków
  • 1 szklanka ryżu
  • Niewielka główka kapusty
  • Jajko
  • Opcjonalnie – marchewka starta na tarce
  • Opcjonalnie - cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Bulion do zalania gołąbków w trakcie pieczenia

Przygotowanie:

  1. Z kapusty wytnijcie głąb i obgotujcie ją we wrzątku. Po kolei wyciągajcie na talerz miękkie liście kapusty.
  2. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Posólcie ryż, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie pod przykryciem do momentu pochłonięcia całości wody bez mieszania.
  3. Mięso z ud kurczaków zmielcie w maszynce do mięsa lub użyjcie gotowego mięsa mielonego z drobiu.
  4. Wymieszajcie razem mięso, ostudzony ryż, pokrojoną drobno cebulkę i jajko. Opcjonalnie można dodać także i posiekaną lub startą na tarce marchewkę.
  5. Zawijajcie w liście kapusty gotowy farsz.
  6. Gołąbki umieśćcie sztywno i zwarcie w naczyniu żaroodpornym.
  7. Zalejcie gołąbki bulionem.
  8. Pieczcie w temp. 180 st. C przez około godzinę.
  9. Podawajcie z sosem pomidorowym.
  10. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze