Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny
Wikipedia Commons
Newsy

Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny

Dobrze dobrane i smaczne mięso to prawie połowa sukcesu, jeśli chodzi o gotowanie gołąbków. Jaki gatunek wybrać?

Przyjęło się uważać za standard i absolutną klasykę gołąbki na bazie mięsa wieprzowego. Łopatka, ewentualnie szynka, zmielona obowiązkowo w maszynce do mięsa.

Kto jednak pamięta o tym, że ten przepis na gołąbki wcale nie jest tak stary, jak mogłoby się wydawać?

Jeszcze przed laty naszym babciom nie śniło się o gotowaniu gołąbków z dodatkiem ryżu. A nawet mięsa.

W skromnej kuchni polskiej królowały gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów. Co to wszystko oznacza? A no to, że nie ma co się obawiać eksperymentowania i szukania nowych smaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso można dodać do gołąbków?

Warto popróbować czegoś innego w kontekście mięsa. Jeżeli nie lubicie gołąbków ze względu na tuczące i dość tłuste mięso z łopatki wieprzowej, użyjcie mięsa drobiowego.

Zmielona na papkę pierś z kurczaka nie będzie oczywiście dobrym wyborem ze względu na to, że zawiera jednak za mało tłuszczu.

Smaczne, nietypowe gołąbki wyjdą za to ze zmielonym mięsem z uda kurczaka. Dostaniecie je jako gotowy produkt w sklepach.

Zobacz także
Gołąbki

Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad

golabki twarda kapusta

Ile powinno się gotować kapustę na gołąbki?

Przepis na gołąbki z mięsem drobiowym

Składniki:

  • Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaków
  • 1 szklanka ryżu
  • Niewielka główka kapusty
  • Jajko
  • Opcjonalnie – marchewka starta na tarce
  • Opcjonalnie - cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Bulion do zalania gołąbków w trakcie pieczenia

Przygotowanie:

  1. Z kapusty wytnijcie głąb i obgotujcie ją we wrzątku. Po kolei wyciągajcie na talerz miękkie liście kapusty.
  2. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Posólcie ryż, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie pod przykryciem do momentu pochłonięcia całości wody bez mieszania.
  3. Mięso z ud kurczaków zmielcie w maszynce do mięsa lub użyjcie gotowego mięsa mielonego z drobiu.
  4. Wymieszajcie razem mięso, ostudzony ryż, pokrojoną drobno cebulkę i jajko. Opcjonalnie można dodać także i posiekaną lub startą na tarce marchewkę.
  5. Zawijajcie w liście kapusty gotowy farsz.
  6. Gołąbki umieśćcie sztywno i zwarcie w naczyniu żaroodpornym.
  7. Zalejcie gołąbki bulionem.
  8. Pieczcie w temp. 180 st. C przez około godzinę.
  9. Podawajcie z sosem pomidorowym.
  10. Smacznego!

Czytaj także:

jak zrobić gołąbki?
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do farszu na gołąbki te 2 składniki. Ta mieszanka zaskoczy i zachwyci najbardziej wybrednych
Gołąbki z ryżem czy z kaszą gryczaną? Mamy ciekawe rozwiązanie tego odwiecznego dylematu - gołąbki z dwoma gatunkami kaszy.

Gołąbkowa teoria jest nieubłagana – klasyczne danie polskiej kuchni o tej nazwie to upieczony lub ugotowany, zawinięty w liść kapusty, farsz złożony z mięsa i z ryżu. Ludzka inwencja nie zna jednak granic. Dzisiaj większość Polaków już nawet nie pamięta, że pierwowzorem dzisiejszych gołąbków z mięsem były gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Czy można zrobić gołąbki z kaszą i mięsem? Dzisiaj przetrwały one niemal tylko na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia. Niesłusznie. Kasza gryczana w gołąbku, świetnie sprawdzi się także w duecie z mięsem. Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak gołąbków, możecie wykorzystać patent naszej czytelniczki, pani Joli. Chodzi o wykorzystanie do farszu na gołąbki aż dwóch kasz w miejsce ryżu. Kasza gryczana nada farszowi zdecydowany, palony posmak, z kolei kasza jęczmienna sprawi, że będą odrobinę delikatniejsze. By jeszcze poprawić smak farszu, można dodać do niego odrobinę pokrojonych drobno suszonych pomidorów. Przepis na gołąbki z 2 kaszami Składniki: Ok. 70 dag łopatki wieprzowej 10 dag kaszy gryczanej 10 dag kaszy jęczmiennej Opcjonalnie - suszone pomidory w oleju Jajko Cebula Smalec Średnia główka kapusty Sól Pieprz Szklanka bulionu Przygotowanie: Z kapusty ściągnijcie wierzchnie, twarde liście, a także wytnijcie z niej głąb. Obgotujcie kapustę w wodzie i oddzielajcie kolejne liście na talerz. Z miękkich liści odkrawajcie twarde, białe części z wierzchu liści. W dwóch garnkach ugotujcie kasze. Należy je przed ugotowaniem posolić. Podczas gotowania nie mieszajcie obu kasz – pozwólcie, by spokojnie wchłonęły wodę w czasie gotowania pod przykryciem i stały się miękkie. Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce. Obraną i pokrojoną...

Gotowaliście kiedyś gołąbki w tym… soku? Spróbujcie – wyjdą fenomenalnie
AdobeStock
Newsy
Gotowaliście kiedyś gołąbki w tym… soku? Spróbujcie, a wyjdą fenomenalnie
Znudziły wam się tradycyjne gołąbki gotowane w bulionie? Dodajcie do nich ten sok, a zaskoczą was swoim smakiem.

Gołąbki to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Prawdziwa klasyka naszej rodzimej kuchni. Mimo iż przygotowanie tej potrawy wymaga cierpliwości i dużo pracy, starania te zawsze się opłacają, ponieważ gołąbki są wprost przepyszne. Jak przygotować idealne w smaku gołąbki? Przepis na gołąbki gotowane w soku z kiszonej kapusty W tradycyjnym przepisie na gołąbki, znajdziemy ugotowane liście kapusty nafaszerowane mięsem z dodatkiem ryżu, cebuli i przypraw. Niektórzy dodają do gołąbków ziemniaki, inni kaszę zamiast ryżu. Można także zrobić gołąbki bezmięsne. Gołąbki najczęściej występują w postaci gotowanej, ale można też je piec, a nawet smażyć. Jeżeli znudziły wam się już tradycyjne gołąbki gotowane w bulionie, ugotujcie je z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Sok z kiszonej kapusty nie tylko wzbogaci ich walory zdrowotne, ale też całkowicie odmieni ich smak. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 250 g kaszy jęczmiennej (zamiast kaszy, możecie użyć samego ryżu - 500 g) 250 g ryżu 350 g mięsa z łopatki wieprzowej 100 g masła 1 posiekana cebula 1 szklanka wody z kiszonej kapusty 1 duża główka kapusty sól, pieprz Przygotowanie:  Kaszę i ryż ugotujcie oddzielnie. Mięso pokrójcie w kostkę i przesmażcie razem z cebulą na maśle. Przestudzone mięso zmielcie w maszynce i połączcie z kaszą i ryżem. Doprawcie solą i pieprzem. W dużej ilości posolonej wody, sparzcie główkę kapusty (wcześniej usuńcie głąb) i zdejmujcie po kolei sparzone liście. Dno garnka, w którym będziecie gotować gołąbki, wyłóżcie liśćmi kapusty. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zwijajcie gołąbki, a następnie układajcie je w garnku. Gorący bulion połączcie z...

Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Gołąbki z farszem z gęsiny - przepis na smaczny i wykwintny obiad
Uwielbiacie jeść gołąbki? Przygotujcie je na bazie mięsa z gęsiny. W takiej wersji smakują naprawdę wybornie!

Gołąbki to smaczne danie, bez którego trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię. Przygotowanie gołąbków jest bardzo proste, ale wymaga sporej ilości czasu. Jak zrobić gołąbki? Wystarczy obgotować i oddzielić liście kapusty - sprawdźcie, jak szybko sparzyć kapustę na gołąbk i , ugotować w oddzielnym garnku ryż - jak ugotować ryż na sypko? - a na patelni przesmażyć cebulkę i dodać ją do przyprawionego mięsa wieprzowego . Następnie nadziewamy kapustę farszem i zawijamy gołąbki - poznajcie ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę , po czym zalewamy je bulionem i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Najczęściej do przygotowania gołąbków używa się łopatki wieprzowej. A co powiecie na gołąbki z nadzieniem z mięsa gęsiny? Gołąbki z farszem z gęsiny Marzą wam się gołąbki inne niż wszystkie? Zamiast mięsa wieprzowego, dodajcie do nich farsz z mięsa gęsiny. Tak przygotowane gołąbki smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 1,5 szklanki rosołu z gęsi 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty kawałek chudego mięsa z piersi gęsi (po zmieleniu 5 łyżek) 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego 1 cebula 1,5 łyżki oleju z pestek winogron 1/2 łyżeczki maggi w płynie 4 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu 2,5 łyżki majeranku Przygotowanie: Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia. Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki. Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków. Mięso odłożone na gołąbki pokroić. Zmielić w rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa. Usiekać drobno obraną cebulę i...

Gołąbki wyszły zbite i niesmaczne
Flickr
Newsy
Gołąbki wyszły zbite i niesmaczne? Popełniliście 1 błąd. Chodzi o mięso
Dużo przygotowań, dużo pracy, a efekty nie sprostały oczekiwaniom. Też przerabialiście taką historię związaną z gołąbkami? Wiemy, co poszło nie tak.

Dla doświadczonych gospodyń domowych z wieloletnim stażem, przygotowanie gołąbków nie stanowi już dużej trudności. Gołąbki to jednak danie dość tradycyjne i coraz rzadziej przygotowane przez młode panie domu. Co jednak, gdy mężowie zaczną prosić o jego przygotowanie? W takich wypadkach nie ma wyjścia – trzeba zakasać rękawy i starać się uniknąć prostych błędów, przez które danie będzie niezbyt smaczne. Co trzeba dodać do farszu na gołąbki? O gotowaniu kapusty na gołąbki powiedziano już niemal wszystko. Liści muszą być miękkie i basta. A co z farszem? Jednym z dużych błędów jest dopuszczenie, by farsz był za bardzo zbity i twardy. Jak do tego nie dopuścić? W pierwszej kolejności należy zdać sobie sprawę, że gołąbki nie mogą udać się bez dodatku ryżu, czyli naturalnego spulchniacza. W niektórych przepisach, tę rolę wypełnia na przykład kasza gryczana – tak będzie w gołąbkach bożonarodzeniowych. Gołąbki z samym mięsem w środku, są skazane na twardość i zbitość po ugotowaniu. Nie mamy co do tego wątpliwości. Jak ugotować ryż na gołąbki? Kolejną sprawą jest odpowiednie ugotowanie ryżu, który zamierzacie dodać do farszu. Musi być dość miękki, ale nie rozgotowany. Niektórzy kucharze polecają gotowanie ryżu al dente. Wydaje się, że nie tędy droga. W towarzystwie surowego mięsa, ryż może nie zmięknąć odpowiednio nawet po długim gotowaniu czy pieczeniu. Jak więc postępować z ryżem? Najprościej będzie ugotować go w proporcjach 1:2 z dodatkiem soli w garnku. Takie gotowanie lepiej właściwie będzie nazwać wypiekaniem. Dlaczego? Chodzi tutaj o wchłonięcie przez ryż całej wody, bez mieszania. Tak przygotowany ryż wymieszajcie z dobrze zmielonym mięsem, a także podsmażoną lub surową cebulką. Ważne, by cebula była drobniutko...