Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny
Wikipedia Commons
Newsy

Z jakiego mięsa wyjdzie najlepszy farsz do gołąbków? Użyjcie go zamiast wieprzowiny

Dobrze dobrane i smaczne mięso to prawie połowa sukcesu, jeśli chodzi o gotowanie gołąbków. Jaki gatunek wybrać?

Przyjęło się uważać za standard i absolutną klasykę gołąbki na bazie mięsa wieprzowego. Łopatka, ewentualnie szynka, zmielona obowiązkowo w maszynce do mięsa.

Kto jednak pamięta o tym, że ten przepis na gołąbki wcale nie jest tak stary, jak mogłoby się wydawać?

Jeszcze przed laty naszym babciom nie śniło się o gotowaniu gołąbków z dodatkiem ryżu. A nawet mięsa.

W skromnej kuchni polskiej królowały gołąbki z kaszy gryczanej i grzybów. Co to wszystko oznacza? A no to, że nie ma co się obawiać eksperymentowania i szukania nowych smaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso można dodać do gołąbków?

Warto popróbować czegoś innego w kontekście mięsa. Jeżeli nie lubicie gołąbków ze względu na tuczące i dość tłuste mięso z łopatki wieprzowej, użyjcie mięsa drobiowego.

Zmielona na papkę pierś z kurczaka nie będzie oczywiście dobrym wyborem ze względu na to, że zawiera jednak za mało tłuszczu.

Smaczne, nietypowe gołąbki wyjdą za to ze zmielonym mięsem z uda kurczaka. Dostaniecie je jako gotowy produkt w sklepach.

Zobacz także
Gołąbki

Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad

golabki twarda kapusta

Ile powinno się gotować kapustę na gołąbki?

Przepis na gołąbki z mięsem drobiowym

Składniki:

  • Ok. 60 dag mięsa z ud kurczaków
  • 1 szklanka ryżu
  • Niewielka główka kapusty
  • Jajko
  • Opcjonalnie – marchewka starta na tarce
  • Opcjonalnie - cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Bulion do zalania gołąbków w trakcie pieczenia

Przygotowanie:

  1. Z kapusty wytnijcie głąb i obgotujcie ją we wrzątku. Po kolei wyciągajcie na talerz miękkie liście kapusty.
  2. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 do wody. Posólcie ryż, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie pod przykryciem do momentu pochłonięcia całości wody bez mieszania.
  3. Mięso z ud kurczaków zmielcie w maszynce do mięsa lub użyjcie gotowego mięsa mielonego z drobiu.
  4. Wymieszajcie razem mięso, ostudzony ryż, pokrojoną drobno cebulkę i jajko. Opcjonalnie można dodać także i posiekaną lub startą na tarce marchewkę.
  5. Zawijajcie w liście kapusty gotowy farsz.
  6. Gołąbki umieśćcie sztywno i zwarcie w naczyniu żaroodpornym.
  7. Zalejcie gołąbki bulionem.
  8. Pieczcie w temp. 180 st. C przez około godzinę.
  9. Podawajcie z sosem pomidorowym.
  10. Smacznego!

Czytaj także:

gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy
Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

gołąbki pieczone z boczkiem
anullka7/gotujmy.pl
Newsy
Pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem. Biją na głowę te tradycyjne - z wody
Gołąbki to przepyszne polskie danie. Czasem może jednak zacząć się nudzić. Wystarczą dwa triki, by nieco odświeżyć tę potrawę.

Kapusta, mięso, ryż i dużo, ale to bardzo dużo pracy – tak w skrócie wygląda przepis na gołąbki. Wygotowywanie liści, ugotowanie ryżu, przygotowanie farszu, długie pieczenie – gołąbki to rzeczywiście pracochłonna potrawa. Nie przyrządzamy jej tydzień w tydzień, ale mimo wszystko z czasem może już się lekko znudzić. W jaki sposób można tchnąć w gołąbki nowe życie? Dzisiaj nie będzie to przepis na tak zwane gołąbki papieskie, czyli te bez zawijania. Zamiast tego zawińmy gołąbki nie tylko w kapustę, ale i w boczek. Oprócz tego aromatycznego dodatku, podczas pieczenia warto zalać gołąbki nie zwykłą wodą, a za to rosołem lub innym bulionem. W ten sposób nabiorą jeszcze więcej aromatu. Przepis na pieczone gołąbki z wędzonym boczkiem Składniki: Kapusta biała średniej wielkości 1 kg łopatki wieprzowej mielonej 2 jajka 20 dag ryżu 1 cebula 30 dag parzonego wędzonego boczku Sól i pieprz 250 ml bulionu Masło lub inny tłuszcz do posmarowania formy ½ litra wody Liść laurowy ½ łyżeczki maggi 1 łyżka mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ząbek czosnku Bazylia i oregano Przygotowanie: Kapustę obgotowujemy i oddzielamy kolejne liście z główki kapusty. Z ugotowanych liści odkrawamy grubsze elementy. Ryż gotujemy w garnku. Zalewamy ryż dwiema częściami wody, dosalamy. Przygotowujemy farsz. Mięso wyrabiamy z ugotowanym ryżem, jajkami, pieprzem i solą i pokrojoną w kostkę cebulą. Nadziewamy kapustę farszem, a następnie zawijamy je plastrami wędzonego boczki. Składamy je w wysmarowanej brytfannie. Zalewamy gołąbki bulionem i pieczemy ok. 50 min w 200 st. C. Przygotowujemy sos. Czosnek przecieramy na tarce, podsmażamy na oleju i dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i nieco wody. Dodajemy...

Paszteciki z mięsem
femme0fatale/gotujmy.pl
Newsy
Paszteciki z mięsem z rosołu. Są nie tylko pyszne, ale też niedrogie
Nie macie pomysłu na to, co zrobić z mięsem z rosołu? Jeżeli dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i odrobiną wolnego czasu – problem z głowy.

Wigilijny barszcz często zostaje jeszcze na pierwszy i drugi dzień świąt. To już świąteczna norma. Z przepisem na paszteciki z mięsem z rosołu mile zaskoczycie biesiadników, które doskonale pasują do świątecznego barszczu. Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem. Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć. Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody. Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza . Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła. Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu Składniki: 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości. Cebula Marchewka Sól i pieprz do doprawienia Olej do smażenia 50 dag mąki pszennej 2-3 jaja (lub 4 same żółtka) 4 łyżki śmietany 10 dag masła lub innego tłuszczu 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki) Łyżka cukru Łyżeczka soli Przygotowanie: Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażcie delikatnie na oleju. Mielcie warzywa i mięso...

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Pachnące świętami pyszne gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w tym wyjątkowym farszu
W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię? Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym? Wigilijny przysmak Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami! Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim wygotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach. Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać! Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej) Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyparuje z garnka cała...